Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zygonm - komentarz do dziennika c126

zygonm

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
super dziennik, konkretnie, ceny i w ogóle, nie mogę się doczekać zdjęć z wnętrza, właśnie zastanawiamy się nad kupnem projektu, a nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć salonu w połączeniu z kuchnią, domeczek super, pasuje jak ulał na moją działkę (wejście od południa)ale zastanawiam się czy salon nie za mały, czy dysponujecie jakimś fotkami, jak leci ścianka czy filar między salonem a kuchnią, czy jak domek już stoi, i jesteście w środku czy salon nie wydaje się za mały?hol jest duży więc może w połączeniu nie, tak się mi wydaje czy się mylę, pozdrawiam

Do "janeeek123" > nie ma problemu z reklamą :) Żałuję i mam nadzieję że się uda zbudowac w koncu domek.

Do "cziczu" i "asti" > Jutro (w sobotę) zrobię fotki w środku i na zewnątrz. Niestety w środku tygodnia po pracy jest juz za ciemno.

Salon jest dla nas wystarczający i w moim odczuciu nie jest za mały. Tym bardziej, że mamy połączony z kuchnią bez ścianki, więc dodatkowo przestrzeń wizualnie się zwiększa.

Hol w brew pozorom jest duży i daje duzą przestrzeń w ciągu komunikacyjnym.

Zygonm, czekam z niecierpliwością :) Nie omieszkam wpisać komentarza :D

Janeeek123, szkoda.. Oj szkoda...

Własny dom, to prócz zdrowia chyba jedyne o czym marzę.. My wynajmujemy teraz mieszkanie, sąsiadów mam dość.. Wszystkiego mam dość.

A działkę kupujemy od ślubu - 4 lata. Nie idzie jak nie wiem co. Już kilkanaście "przerobiliśmy" i zawsze kończyło się tym samym -> wycofaniem się sprzedającego albo sprzedaniem gruntu komuś innemu.. Mądry Polak po szkodzie-trzeba było chociaż um.przedwstepna podpisać.. Teraz robimy ...naste podejście do ...nastej działki. Trzymajcie kciuki :) Może jeszcze projekt odkupię ;)

Cziczu, mi się wydaje, że salon ok. Wg projektu ma nieco ponad 27m2. Nasi znajomi mają 30 i jest to dla mnie ogrom przestrzeni :) Ale póki co mają skromnie, bo bez wypoczynku (tylko jakaś wersaleczka 15-letnia) i z małą ławą..

Zmykam :) i czekam :)

Cziczu, mi się wydaje, że salon ok. Wg projektu ma nieco ponad 27m2. Nasi znajomi mają 30 i jest to dla mnie ogrom przestrzeni :) Ale póki co mają skromnie, bo bez wypoczynku (tylko jakaś wersaleczka 15-letnia) i z małą ławą..

Ja chciałabym zmieścić w salonie wypoczynek, małą komodę i stół z krzesłami, bo nie chcę stołu w kuchni i dlatego się zastanawiam czy się to wszystko na 27 m zmieści, a domek jest śliczny, słodki i ja taki chcę!!!cóż pomarzyć każdemu wolno, pozdrawiam

Akurat projekt bardzo dobrze sie nadaje do powiekszenia salonu... wystarczy ze przesuniesz sciane frontowa do linii podciagow nad tarasem od frontu (wtedy rog budynku = ten filar od przodu). Tym samy salon masz baardzo duzy, lepiej ustawny. A zmiana jest praktycznie zadna i nie ma cudowania.

Ja tak zrobilem i nie zaluje... Troche konsultowalem sie z innymi posiadaczami c126visavis i byly osoby ktore gratulowaly mi tej decyzji. Nawet mam konwersacje z autorem jednego z dziennikow budowy tego domku na muratorze i mowil ze zaluje iz nie powiekszyl salonu...

Nie wiem jak to by bylo gdybym tej sciany nie przesunal, bym musial wybudowac drugi taki sam dom albo odwiedzic zygonma... Zreszta, sa tez minusy powiekszenia salonu - co tam poustawiac zeby go jakos zapelnic ;)

Podobnie jak zygonm ustawilem kominek w rogu pomieszczenia... Poprawienie ustawnosci.

I troche innych zmian typu zamurowanie okien w garazu (zostawilem tylko jedno).

Chetnie uslysze inne propozycje zmian w ukladzie... moze jeszcze cos uda mi sie zaadoptowac... ;)

Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszlych wlascicieli c126. Wg mnie najlepszy projekt na swiecie ;)

Akurat projekt bardzo dobrze sie nadaje do powiekszenia salonu... wystarczy ze przesuniesz sciane frontowa do linii podciagow nad tarasem od frontu (wtedy rog budynku = ten filar od przodu). Tym samy salon masz baardzo duzy, lepiej ustawny. A zmiana jest praktycznie zadna i nie ma cudowania.

ale wtedy musiałabym zrezygnować z tarasu z przodu, a on się mi bardzo podoba,czekam na więcej zdjęć, może uda się to jakoś wymieścić, pozdrawiam

ale wtedy musiałabym zrezygnować z tarasu z przodu, a on się mi bardzo podoba,czekam na więcej zdjęć, może uda się to jakoś wymieścić, pozdrawiam

a ja mam taras z przodu, jedyna roznica to to ze nie ma wejscia od kuchni (czego od razu nie chcielismy) no i to ze nie jest to taras zakryty - ale tego akurat tez nam nie brakuje bo taras "boczny" jest kryty, wiec ten jak najbardziej moze byc pod chmurka - letni ;) Zreszta nie oszukujmy sie, czesciej bede imprezowal na tym "z boku" niz od frontu ;)

• 1 month później...

Nie miałam jakoś weny, żeby napisać :oops:

Ale teraz mam podwójną ;)

Zygonm, pięknie prace idą do przodu :D Trzymam kciuki za wiosenne postępy :)

Ja miałam przyjemność zwiedzić vis a vis na żywo :) Okazało się, że znajomy mojego męża pobudowął się w naszej miejscowości i ma właśnie taki projekt.

Po wizycie nasunęło nam się na myśl kilka pomysłów, doszły również wątpliwości.

Moje (nasze) spostrzeżenia:

1. Bardzo nam się spodobał duży wiatrołap :D

2. Garaż raczej lepiej zrobić 2-stanowiskowy, a przynajmniej 1,5 ;)

3. Kotłowni nie widzieliśmy, więc o niej tylko tyle ;)

4. Pomieszczenie gospodarcze na +, bo jest na tyle miejsca, że można jakąś szafę wstawić i jeszcze pralkę :)

5. Przedpokój raczej otwarty, tak jak chyba ma Zygonm, większa przestrzeń się robi :)

Chociaż ten chłopak miał zamknięty i chwalił to sobie... Że jak goście w dom to on drzwi zamyka i nikt mu nie zgląda co się dzieje w części sypialnianej...

6. Kuchnia bardzo duuuuża... Szafki na wprost i po prawo ;) Po lewo stół ;)

U znajomka kuchnia zamknięta na saloon ;) Czułam się nie swojo w tylu metrach, bo w mieszkaniu miejsca tyle, że robię 2 kroki od szafek i mam przeciwległą ścianę ;)

7. Saloon - stanowczo za mały. Jak dla mnie. Jednak :-?

Zygomn, nie wiem, czy wydłużałeś jakoś ten kawałek ściany między salonem a przedpokojem, przy tym narożniku, co ma być kominek.... U nich tam było strasznie mało miejsca... Kominek mają mieć (jeszcze nie ma nic ;)) na ścianie po lewej od wejścia.. Teraz u nich jest duuuża kanapa i mały stolik... I przestrzeni mi brakowało...

8. Małe wc (10)- za małe.. Oni powiększyli kosztem wnęki w sypialni nr (8)...

9. Łazienka (11) jak dla nas zbędna.

10. Sypialnia (8) ok.. :)

11. Łazienka (7) za mała do mojej koncepcji łazienki :-?

12. Sypialnia (6) ciut przymała...

13. Sypialnia (5) bardzo przymała... (u nas docelowo te pokoje byłyby dla dzieci... stanowczo za małe..)

14. Gdyby ktoś chciał zagospodarować poddasze, to nie ma gdzie zainstalować schodów... Znajomek wchodzi na swoją górę przez... kotłownię :D

Napisałam się ;) :lol:

Nasz wniosek jest taki, że chyba poszukamy innego projektu. Byliśmy zauroczeni tym, co było na papierze, ale w rzeczywistości wiele rzeczy trzebaby było zmienić... To dom ma pasować do naszych potrzeb, a nie my mamy się dopasować do domu ;)

Co jednak nie zmienia faktu, że będę podczytywać dziennik Zygonma :) i kibicować jemu i innym budującym vis a vis :)

Pozdrawiam, asti :)

• 4 months później...
14. Gdyby ktoś chciał zagospodarować poddasze, to nie ma gdzie zainstalować schodów... Znajomek wchodzi na swoją górę przez... kotłownię

ja mam poddasze i szykują się piękne schody w przedpokoju (miejsca aż za dość) pozdr. wrzuce zdjęcia jak dam radę

W tej chwili jestem na etapie poszukiwania projektu i jesteśmy bardzo zainteresowani C126. Zastanawiałam się ile miejsca można wygospodarować na poddaszu i w którym miejscu zainstalować schody. Więc jak najbardziej proszę o zdjęcia.