Bogus975 03.04.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam. Mój problem jest nastepujący; dwa lata temu podczas zakupu działki dostalismy wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego i wszystko wyglądało ok. Działkę kupiliśmy sąsiadującą z torami kolejowymi. W WZPZP nie było słowa o obowiązującej lini zabudowy od strony torów. Potem mnie olśniło i zacząłem szukać jak to jest z tym tematem ale znalazłem rozporządzenie z 08.2008 że linia zabudowy jest 4m po ustaleniu z zarządcą terenów kolejowych, więc uznałem że sprawa do przepchnięcia. A teraz jak kupiłem projekt i przymierzam się do zebrania dokumentacji to się okazuje że nieprzekraczalna linia zabudowy od GRANICY z terenem kolejowym wynosi 20m!!! I jest to ujęte w PZP. I teraz mam pytanie jak to jest z tymi WZPZP które mam wydane??? Tam nie ma słowa o tej lini zabudowy a przecież występując o wypis podaje dokładnie nr działki. Z tą linią zabudowy to nic nie da sie pobudować, chyba że mały kurnik! Pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.04.2009 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 To jest w tym planie ustalenie czy nie? może ustalenia ogólne planu mają klauzulę że obowiązują przepisy szczególne? jeśli w ustaleniach ogólnych jest sztywny zapis o linii zabudowy 20m a Ty masz coś na ten temat w wypisie /nawet odwołanie do rozdz., par, itp. w ogólnych/ to będzie kłopot Tu masz trochę przepisów Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 listopada 2004 r. w sprawie wymagań w zakresie odległości i warunków dopuszczających usytuowanie budowli i budynków, drzew lub krzewów, elementów ochrony akustycznej i wykonywania robót ziemnych w sąsiedztwie linii kolejowej, a także sposobu urządzania i utrzymywania zasłon odśnieżnych oraz pasów przeciwpożarowych Dz.U. 2004 nr 249 poz. 2500 jest nieobowiązujące - od 2008-01-02 obowiązuje natomiast art 35 Ustawy z dnia 18 października 2006 r. o zmianie i uchyleniu niektórych upoważnień do wydawania aktów wykonawczych ustawa Dz.U. 2006 nr 220 poz. 1600 Art 35 /nie daje się skopiować ze strony sejmowej / budynki i budowle min 10 m od obszaru kolejowego ale jednocześnie nie może być mniej niż 20m od osi skrajnego toru i dopuszczone jest odstępstwo od przepisów i nowe rozporządzenie z sierpnia 2008 r które pomija budynki i tam nic nie ma o linii zabudowy, roboty ziemne zawsze były uzgadniane z koleją, teraz obowiązuje uzgodnienie na roboty jeśli odległość jest mniejsza niż 20 m od granicy obszaru kolei pozostałoby Ci wystąpienie do kolei o odstępstwo, moim zdaniem lepiej jak będziesz mieć takie uzgodnienie z koleją w ręku przed wystąpieniem o PnB Granica obszaru kolejowego wynika z ewidencji gruntów, wg oznaczeń geodezyjnych na mapie działka powinna być oznaczona jako Tk /chyba, nie chce mi się sprawdzać/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus975 06.04.2009 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 W wypisie z pzp nie ma nic o linii zabudowy od strony torów. Dopiero kiedy poszliśmy z planem zagospodarowania działki do gminy to sie okazało że jest 20m od granicy z koleją. I jak dalej postępować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.04.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 skąd wynika te 20m? czy taki zapis jest w tym planie zagospodarowania przestrzennego? dowiedz się dokładnie w gminie, bez tej informacji trudno radzić. Jeśli w planie nie ma, to zapytaj kto ze strony kolei uzgadniał plan - nazwa i adres, to potrzebne będzie do wystąpienia o odstępstwo od przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.04.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ,... zapytaj kto ze strony kolei uzgadniał plan - nazwa i adres, to potrzebne będzie do wystąpienia o odstępstwo od przepisów Albo potrzebne do sprawy o zwrot poniesionych kosztów, w zwiazku z decyzją obarczoną błędem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus975 06.04.2009 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Podobno taki zapis o linii zabudowy w odl. 20m od granicy jest w pzp gminy. Jak tylko znajdę chwile to podjadę do urzędu i wybadam temat dokładnie. Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus975 27.04.2009 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Już wszystko wiem. W Planie Przestrzennym Zagospodarowania gminy jest zapis o 20m odległości od granicy z działką kolejową. Przez błąd- niedopatrzenie urzędnika w poprzednich wypisach z PZP nie było wspomniane o tym warunku, teraz mam wypis gdzie jest to ujęte. Rozmawiałem z wójtem i on przyznaje że to jest wina urzędnika ale jedyne co może mi zaproponować to wszczęcie postępowania administracyjnego mającego na celu zmianę PZP (coś wspominał o roku czekania). Mam tylko złożyć podanko żeby mogli to postępowanie zacząć. Drugim rozwiązaniem jest sprawa w sądzie i walka o odkupienie działki przez gminę (nie wiem ile to może trwać). Możecie jeszcze coś poradzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 27.04.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 ale wiesz że budynki i budowle min 10 m od obszaru kolejowego ale jednocześnie nie może być mniej niż 20m od osi skrajnego toru czy się zmieścisz z budynkami? czy ew wójt gwarantuje, że kolej uzgodni plan kiedy odległości będą mniejsze? bo odstępstwo jest możliwe, narysuj to jakoś na mapie ewidencyjnej i zapytaj wójta, niech wystąpi do kolei o opinię, wiesz, żeby ten wniosek o nowy plan miał sens, a występując z wnioskiem o zmianę planu powinieneś zaproponować linię zabudowy od granicy ewidencyjnej kolei (to jest obszar kolejowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus975 27.04.2009 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Do osi toru 20m spokojnie sie zmieszcze, 10m od granicy raczej się nie zmieszcze ale tu jak rozumiem mozna próbować odstępstw? Wójt teraz to powie że sie wszystko da. I tu mam dylemat czy zaufać władzom gminy czy lepiej sąd? A i jeszcze się dowiedziałem ciekawostki że gdybym nie był tak dociekliwy i złożył papiery z tym starym wypisem to dostałbym pozwolenie i tyle, teraz pewnie już bym tyczył fundamenty. Nie warto czasem wszystkiego mieć na "tip-top". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus975 25.06.2009 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Jak wygląda odstępstwo od ustawy?? Dzwoniłem do PKP odesłali mnie do wojewody a ten z kolei do starosty. Dziś byłem w starostwie to oni nic nie wiedzą i odsyłają mnie do gminy. Mam przykładowy plan zagospodarowania działki tylko nie wiem z kim rozmawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts