Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sonda?- najpi?kniejsze kuchnie i ?azienki

Gość adriatica

Recommended Posts

Gość adriatica

Witam wszystkich wielbicieli pięknych wnętrz! Ja ,podobnie jak tu obecni ,urządzam z zapałem swój dom i nie wyobrażam sobie tę przyjemność powierzyć komukolwiek, np. architektowi.

Jenym z najważniejszych miejsc w domu jest kuchnia i łazienka. Mam propozycje, zróbmy ankietę - jaka kuchnia- może być to wasza, i łazienka są wg Was najpiękniejsze - kolorystyka, kafle, meble itp.

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podnoszę wątek, bo chyba tego wart.

Jeszcze dom nie stoi, a ja już zaczynam myśleć o wnętrzach.

W naszym mieszkaniu pokutują jakieś nieudane trendy z tat 80-tych i 90-tych, mieszanka styli - w domu na pewno chcę mieć inaczej.

Teraz mam białą kuchnię - kiedyś było to modne, białą podłogę, kolory na ścianach - nigdy więcej.

Nie chcę mieć wnętrza super designerskiego z metalu i szkła, ale też nie sztampę. Żeby było przytulnie i wygodnie (ŻADNYCH BIELI!) ale też interesująco.

Łazienka - w brązach, beżach.

Kuchnia - brąz, wiśnia, ecru,

Podłoga - kolor i faktura cegły - uwielbiam.

Czy macie może jakieś linki, tytuły, które mogłyby nas zainspirować?

Pozdrawiam

Beata

Polecam http://www.trendsarticles.com

Mnostwo roznych aranzacji w roznych stylach. Kazdy znajdzie cos dla siebie.

U nas bedzie styl nowoczesny, ale bez ekstrawagancji (tzn. nie laczymy lazienki z sypialnia, nie dajemy zyrandola nad wanna i nie robimy kuchni w salonie ;-)). Prosto i funkcjonalnie, ale bez przesady.

Lazienka jaka lubie to taka jak ponizej. To sie chyba nazywa 'styl hotelowy' ale ja go uwielbiam :lol:

http://www.trendsarticles.com/images/storyimages/20154328910.jpg

U nas ma byc podobnie z tym, ze cieplejsza kolorystyka, kafle 30x60 i polozone tylko do 120, sciana nad nimi ciut ciemniejsza, meble w kolorze jasniejszym (chyba jablon locarno wybralismy), tylko szafka pod umywalke ciemny orzech.

Zaluje, ze nasze kafle beda matowe, ale pocieszam sie tym, ze mniej bedzie widac wszelkie zabrudzenia.

Jesli chodzi o kuchnie to nie mam zdecydowanego faworyta, pomimo paru miesiecy ogladania i rozmyslania :). Podoba mi sie pare 'designow' i zadnego z nich, niestety, u nas nie bedzie :( Ale ogolne zalozenia to: nowoczesnie, jak najmniej kuchennie ale z pelna funkcjonalnoscia. Bedziemy mieli proste fronty, w dwoch kolorach okleiny drewnianej dla urozmaicenia. Szafka gorna (jedna) bez przeszklenia i uchwytow, dolne tylko z relingiem na gornych elementach (czyli najwyzszych szufladach). Na podlodze waski pas plytek (jasne plotno :)) wzdluz ciagu roboczego a tak wszedzie parkiet. No i wielki kuchenny okap :( :( Pewnie gdybym mogla to zabudowalabym cala sciane szafkami i okap ukryla w szafce.

Ja lubie takie kuchenne klimaty:

http://www.trendsarticles.com/images/storyimages/2015430465.jpg

http://www.trendsarticles.com/images/storyimages/2015431701.jpg

PS pracujecie :) a w przerwach sie relaksujecie na forum :D

Kuchnia:

- otwarta na salon

- jedna sciana "zabudowana" szafkami w kolorze jasna wisnia (system BRW Traffic Cherry Street); zeby calosc nie byla zbyt ciezka, zostala "rozbita" w polowie polokraglym stalowym okapem, a drzwi w gorych szafkach sa oszklone plus przedzielone otwartymi poleczkami

- blaty jasnobezowo-jasnoszare :)

- miedzy szafkami dol-gora bezowe kafelki 10x10 cm, reszta scian pomalowana w kolorze wanilia

- podloga gresowa, w kolorze waniliowo-bezowym z jasnymi fugami

- kuchnia od salonu (sciany jasnolagodniezielone, podloga - debowe panele :) ) oddzielona barem (wys. 110 cm, dlugosc 180 cm) w kolorze blatu - od spodu niezabudowany; bar z jednej strony wsparty na szafce z wiklinowymi koszami, z drugiej na matowostalowej nodze; do tego dwa drewniane wisniowe hokery w klasycznym stylu

Lazienka (mala, 4,5 m2):

- okaflowana do sufitu na wszystkich scianach ze wzgledow estetyczno-higienicznych - wszedzie moze dotrzec strumien prysznica :p, a takie sciany sie latwiej wyciera (jestem wysoki, wiec musza byc wysoko plytki)

- kolory: cieply niebieski, od podlogi do jednego rzedu nad wanna - ciemniejsze, pozniej jasne i jeden rzad pod sufitem znow ciemne plus ciemne na calej wysokosci w jednym z naroznikow nad wanna

- podloga w kolorze ciemnej czesci sciany

- umywalka malutka (niestety), biala, Cersanit plus biala wanna 160x80 cm Pool Spa bez bajerow w stylu hydromasaz, babelki itp.

- grzejnik bialy, bedzie sluzyc jako wieszak na reczniki

- pralka ladowana od gory

- duze lustro obejmujace szerokosc umywalka plus wanna (110 cm)

Generalnie: oba pomieszczenia bez fajerwerkow, prosto i praktycznie, zeby nie bylo za duzo sprzatania :D w typie oszczednej elegancji polaczanej z przytulnoscia

Pozdr!

http://www.cucine.pl/kuchnie/akelo/akelo001.jpg

http://www.cucine.pl/kuchnie/akelo/akelo002.jpg

http://www.cucine.pl/kuchnie/dinamica/dinamica004.jpg

http://www.cucine.pl/kuchnie/dinamica/dinamica003.jpg

http://www.cucine.pl/kuchnie/tidra/tidra003.jpg

http://www.cucine.pl/kuchnie/tidra/tidra004.jpg

http://www.cucine.pl/kuchnie/grafica/grafica002.jpg

Lubię kuchnie proste o dużych powierzchniach z blatem z corianu , zimne bardzo nowoczesne . Zawodowo zajmuję się projektowaniem kuchni i wiem z doswiadczenia że mało osób lubi taki styl .

Największą popularnością ciesza sie meble z litego drewna w kolorze olchy,gruszy ,wiśni a ostatnio venge .

Do urzadzania mojej nowej kuchni jeszcze daleko......Podzielę się jednak z wami moimi rozterkami.

Gdy 5 lat temu kupowałam meble kuchenne, to wydawało mi się moja kuchnia jest na tyle nowoczesna, że na długie lata mi się nie znudzi.Jednak styl kuchni od tamtej pory tak sie zmienił, że obecnie moje meble wyglądają jak tania tandeta :roll: :roll: :wink: Obawiam się ,że kupując znowu nowoczesną kuchnie, z lśniącymi blatami i w stylu minimalistycznym, będę za następne 5 lat zawiedziona.Czy nie jest to straszne, że gdzie się nie wchodzi wszyscy mają kuchnie z ciemnego drewna z beżowymi dodatkami. Szafki górne nie są w modzie, więc nikt ich nie zamawia itp. Kuchnie te są super, tak jak i moja w 1999r.

Ciągle zadaje sobie pytanie, czy jest styl ponadczasowy.......... i chyba wybiorę kuchnię rustykalną, gdzie będę mogła powiesić czosnek, posadzic zioła itp. Lecz wybór tygo rodzaju mebli jest o wiele mniejszy niż szafek nowoczesnych i nie wsystkie powiedzmy sobie szczerze, są warte naszej uwagi. Pozdrawiam, nie do końca pewna swojego wyboru. Akwarysta

Wiesz Akwarysta, z ust mi to wyjelas. Ja mam wrazenie, ze projektanci i czasopisma bombarduja nas roznymi architektonicznymi nowinkami, na ktore moda przeminie rownie szybko jak sie pojawila. Ja od listopada wymyslam (no nie sama, z pomoca fachowa) swoje mieszkanie i przeszlam juz przez wiele 'nowomodnych' pomyslow - typu szklana sciana w lazience czy zyrandol nad wanna - i stalam sie dosc krytyczna :-?.

Podobnie jak z lazienka bylo u nas z kuchnia ale tym razem z naszej 'winy' - na samym poczatku uparlismy sie na takie nowoczesne cudo, na szczescie nam przeszlo i kuchnia bedzie w stylu "klasyczna nowoczesnosc" (czyli po prostu zwyczajna, wymyslona na nasze potrzeby).

Nie przecze - jak ogladam takie 'nietypowe' aranzacje w czasopismach to szalenie mi sie podobaja, ale.. u siebie ich raczej nie chce.

Chyba jestem tradycyjna w swej nowoczesnosci :)

Jesli chodzi o nowinki to przyznam szczerze, ze mam nawet watpliwosci co do szaf wnekowych - mamy miec takie z poziomym pasem ze szkla matowego, bo teraz taka moda i.. coraz bardziej mi sie podobaja zwykle, eleganckie, w jednym kolorze...

Tak caly czas mnie korci zalozyc osobny watek: czego z nowoczesnych pomyslow architektonicznych nie zrobilbys u siebie :-) :-)

pozdrawiam

Myślę że taki watek to świetny pomysł. Mnie tez w najblizszych miesiącach czeka urządzanie mieszkania i niestety z przykrością stwierdzam, że ulegam zauroczeniu nowinek. Pomysł na aluminiowe ramy wiszących szafek w kuchni juz mi przeszedł, cały czas jednak boję się chodzących za mną "ołtarzyków" czyli wnęk w karton-gipsie na różnych poziomach ściany (mam nadzieję, ze wiecie co mam na myśli).

Zastanawiam się, które z nowinek architektoniczno -wnętrzarskich mają szanse przetrwać przez najblizsze 10 lat bez posądzania o kicz.

ja jestem na etapie jeszcze końcowego projektowania kuchni przechodzącego w urządzanie (które w moim przypadku trochę potrwa ze wzgl. oczywiście finansowych), i przyznaję się bez bicia - skorzystałam z pomocy fachowej - architekta wnętrz, prywatnie przyjaciółki domu, i nigdy tego nie żałowałam.

wraz z mężem mamy totalnie inne gusta i nie zgadzaliśmy się nawet w jednym punkcie - tak więc nie mieliśmy chyba inengo wyjścia. jesteśmy obecnie bardzo zadowoleni, bo dzięki temu uniknęliśmy: rozwodu (ha ha), kiczu, nadmiaru nowoczesnych technologii (wszystkiego w jednej kuchni nie da sie zastosować...) i nowinek. nasza kuchnia jest bardzo mała, w dodatku na poddaszu, ale już nam sie bardzo podoba, kolory są bardzo naturalne: oliwka, czereśnia, orzech, styl nowoczesny.

a jeśli chodzi o osobę architekta - to uważam że była to bardzo dobra decyzja. koleżanka pomogła nam ustalić i określić nasze upodobania jeśli chodzi o wystrój wnętrz, pomogła nam odnaleźć siebie w tych wnętrzach, to była bardzo cieżka i żmudna praca dla nas wszystkich, wylewalismy siódme poty ale opłaciło się! mam nadzieję cieszyć sie tymi efektami już za miesiąc!

pozdrawiam

Olu K, podpisuję się rękami i nogami pod tym co napisałaś, mamy podobny gust :) Łazienka jest super i ja będę miała bardzo podobną, nie udało mi się jednak znależć aż tak pięknego gresu, a nawet jeśli to byłby pewnie bardzo drogi. Mam dwa pytania: czy wiesz jaka to podłoga na tym dolnym zdjęciu, jatoba? I drugie pytanie:jak myślisz, czy fuga w tej łazience jest beżowa czy biała? Kupiłam beżową w kolorze kafli i boję się że nie będzie to ładnie wyglądało. Pozdrawiam.

Moje pięć groszy do sezonowości mebli kuchennych i ostatniomodnych kafelek do łazienek. Jakieś 10 lat temu remontowali nam w pracy toalety, wszyscy się zachwycali wystrojem. Teraz kiedy wchodzę stwierdzam,że jest ochydna. Tak samo bywa z naszymi ciuchami, w klasycznych krojach zawsze wyglądamy super, wydaje mi się, że tą samą zasadą trzeba się kierować w urządzaniu domu. Za modą możemy podążyć za pomocą koloru ścian lub dodatków, te są zapewnie dużo tańsze niż wyposażenie stałe. Meble kuchenne i kafelki do łazienki tylko klasyczne.

Przyłączam się do wszystkich tych, którzy z dystansem podchodzą do wszelkich nowinek architektonicznych we wnętrzach. Umiar i jeszcze raz umiar. Moja kuchnia będzie tradycyjna, może nie jakiś super rustikal, ale coś koło tego. Ja też ulegam zauroczeniu tymi nowinkami, ale staram się to wszystko przemyśleć na zimno. Pod koniec lat 80-tych trendy były przepokoje w boazerii. U moich rodziców tak zrobiono . Wyobrażacie sobie, jak to teraz wygląda. Która z Was chciałaby mieć "bułazerie" u siebie ? 8).

zone. I właśnie o to mi chodzi. Czystym rustikalem też jestem już zmęczona. I właśnie nie wiem co dalej :roll: Ale jedno wiem "heavy metal" to nie dla mnie :D . Właśnie teraz są dwa wyjścia heavy lub rustikal, ale co po środku. Żeby być zadowolonym z kuchni i za 10 lat. Np. te obecnie modne jasne podłogi do wiśniowych mebli kuchennych. Jak zobaczyłam taką kuchnię to aż jęknęłam z zachwytu. Ale ile razy dziennie trzeba myć taką podłogę, żeby móc jęczeć z zachwytu nad kompozycją całej kuchni ? :roll: Wiśnia w kuchni to już sztampa, a "złoty dąb" ram okiennych? 80% inwestorów zakłada w takim kolorze okna. Nie chcę być "sztampowa", ale jednocześnie nie chcę być zbyt oryginalana, bo to się szybko nudzi.