ron5 04.04.2009 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Witam,kupiłem małe wakacyjne mieszkanie i mam problem-nie ma w nim wentylacji grawitacyjnej.Ponieważ zostawiam je czasami na 6 miesięcy puste boję się zostawić uchylone okno.Stolarka jest PCV bez nawietrzaków.Jak byście rozwiazali ten problem?-wyciąć otwory w szkle i wstawić kratki okrągłe?-otwory w ścianach z kratkami?-inne?Będę wdzięczny za wszelkie porady,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 05.04.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 dorobiłbym nawiewy we framugach lub ramach okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 wytnij uszczelki w oknach (w górnej części) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ron5 05.04.2009 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Dziękuję bardzo za porady.Co do montażu nawietrzaków-to chyba robota dla fachowca?Natomiast wycięcie uszczelek-to powinno być proste.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 05.04.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Dziękuję bardzo za porady. Co do montażu nawietrzaków-to chyba robota dla fachowca? Natomiast wycięcie uszczelek-to powinno być proste. pozdrawiam przewiercenie framugi wiertłem fi 6mm i przykręcenie osłonki tez nie jest trudne. Ale numer z uszczelka jest prostszy. Tylko brak możliwości regulacji nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 05.04.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 W oknach PVC klamka ma kilka wychyleń i tak:do dołu okno zamknięte na szczelnie do góry uchylone prostopadle do ramy wiadomo otwarte ale jescze ustawia sie pod kątem ok 45 stopni i wtedy jest rozszelnione I jak zrobisz tak w kilku oknach to jakiś przepływ powietrza powinien być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ron5 06.04.2009 04:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Mieszkanie jest na wyspie Pag w Chorwacji a tam czasami wieją bardzo silne wiatry.Dlatego nie mogę zostawić uchylonego okienka np w łazience,poza tym raz wleciał mi jakiś ptak i zabrudził mieszkanie.Z tego samego powodu obawiam się pozostawić okna w pozycji klamki na rozszczelnienie.Rozumiem,że te wywietrzaki to nawiercenie otworów fi 6 a następnie przymocowanie osłonki maskującej?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.04.2009 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Mieszkanie jest na wyspie Pag w Chorwacji a tam czasami wieją bardzo silne wiatry.Dlatego nie mogę zostawić uchylonego okienka np w łazience,poza tym raz wleciał mi jakiś ptak i zabrudził mieszkanie. Z tego samego powodu obawiam się pozostawić okna w pozycji klamki na rozszczelnienie. Rozumiem,że te wywietrzaki to nawiercenie otworów fi 6 a następnie przymocowanie osłonki maskującej?pozdrawiam NIE UCHYLONE!! Rozszczelnione,takie położenie klamki powoduje że okno nie dolega szczelnie do ościeżnicy,czyli zachowuje sie jak stare drewniane,czyli są szpary,SZPARY nie uchylone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 06.04.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 a jesli klamki niemaja takiej mozliwosci to je wymien na klamki seciustik czy jak one sie nazywaja i po klopocie rozszczelnienie to tak samo jak bys uszzceke wyciol ale owiele bardziej jak dlamnie lepsze rozwiazanie [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 06.04.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 a jesli klamki niemaja takiej mozliwosci to je wymien na klamki seciustik czy jak one sie nazywaja i po klopocie rozszczelnienie to tak samo jak bys uszzceke wyciol ale owiele bardziej jak dlamnie lepsze rozwiazanie [/u] Rozszczelnienie okna (mikrouchył) nie jest funkcja klamki, tylko okucia. Jeśli okno nie ma takiej opcji to wymiana klamki nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 06.04.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 oooooooo a nie wiedzialem ale nie sadze zeby produkowali okna bez mozliwosci mikro uhylu no hyba ze zagramanica ale to juz nie w mojej wiedzy ( ANGLIA NIEMA ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ron5 06.04.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ten montaz nawietrzaków to nie tylko otwory fi 6 niestety.Trzeba najpierw wyciąć w ramie szpary a dopiero potem montuje się nawietrzaki-tak znalazłem w instrukcji montażu producenta.Chyba,że są jakieś inne ale nie bardzo wyobrażam sobie jak miały by działać bez zrobienia pod nimi dziur (podłużnych)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.04.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Będę wdzięczny za wszelkie porady,pozdrawiam http://www.okfens.com.pl/s,instrukcja_r_2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ron5 18.04.2009 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 tak tez zrobię-wycinam uszczelki.dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.04.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Mieszkanie jest na wyspie Pag w Chorwacji a tam czasami wieją bardzo silne wiatry. Oczywiście powinieneś zaprosić wszystkich którzy udzielali rad - skontrolujemy czy aby wszystko dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts