Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozszczelnić mieszkanie najłatwiej?

ron5

Recommended Posts

Witam,kupiłem małe wakacyjne mieszkanie i mam problem-nie ma w nim wentylacji grawitacyjnej.Ponieważ zostawiam je czasami na 6 miesięcy puste boję się zostawić uchylone okno.Stolarka jest PCV bez nawietrzaków.

Jak byście rozwiazali ten problem?

-wyciąć otwory w szkle i wstawić kratki okrągłe?

-otwory w ścianach z kratkami?

-inne?

Będę wdzięczny za wszelkie porady,pozdrawiam

Dziękuję bardzo za porady.

Co do montażu nawietrzaków-to chyba robota dla fachowca?

Natomiast wycięcie uszczelek-to powinno być proste.

pozdrawiam

przewiercenie framugi wiertłem fi 6mm i przykręcenie osłonki tez nie jest trudne.

Ale numer z uszczelka jest prostszy. Tylko brak możliwości regulacji nawiewu.

W oknach PVC klamka ma kilka wychyleń i tak:do dołu okno zamknięte na szczelnie do góry uchylone prostopadle do ramy wiadomo otwarte ale jescze ustawia sie pod kątem ok 45 stopni i wtedy jest rozszelnione :wink: I jak zrobisz tak w kilku oknach to jakiś przepływ powietrza powinien być

Mieszkanie jest na wyspie Pag w Chorwacji a tam czasami wieją bardzo silne wiatry.Dlatego nie mogę zostawić uchylonego okienka np w łazience,poza tym raz wleciał mi jakiś ptak i zabrudził mieszkanie.

Z tego samego powodu obawiam się pozostawić okna w pozycji klamki na rozszczelnienie.

Rozumiem,że te wywietrzaki to nawiercenie otworów fi 6 a następnie przymocowanie osłonki maskującej?pozdrawiam

Mieszkanie jest na wyspie Pag w Chorwacji a tam czasami wieją bardzo silne wiatry.Dlatego nie mogę zostawić uchylonego okienka np w łazience,poza tym raz wleciał mi jakiś ptak i zabrudził mieszkanie.

Z tego samego powodu obawiam się pozostawić okna w pozycji klamki na rozszczelnienie.

Rozumiem,że te wywietrzaki to nawiercenie otworów fi 6 a następnie przymocowanie osłonki maskującej?pozdrawiam

NIE UCHYLONE!! Rozszczelnione,takie położenie klamki powoduje że okno nie dolega szczelnie do ościeżnicy,czyli zachowuje sie jak stare drewniane,czyli są szpary,SZPARY nie uchylone. :o

a jesli klamki niemaja takiej mozliwosci to je wymien na klamki seciustik czy jak one sie nazywaja i po klopocie rozszczelnienie to tak samo jak bys uszzceke wyciol ale owiele bardziej jak dlamnie lepsze rozwiazanie [/u]

Rozszczelnienie okna (mikrouchył) nie jest funkcja klamki, tylko okucia. Jeśli okno nie ma takiej opcji to wymiana klamki nie pomoże.

Ten montaz nawietrzaków to nie tylko otwory fi 6 niestety.

Trzeba najpierw wyciąć w ramie szpary a dopiero potem montuje się nawietrzaki-tak znalazłem w instrukcji montażu producenta.

Chyba,że są jakieś inne ale nie bardzo wyobrażam sobie jak miały by działać bez zrobienia pod nimi dziur (podłużnych)pozdrawiam