feyrus 04.04.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Witam , noszę się z zamiarem posadzenia obok domu ambrowca amerykańskiego. MIeszkam w Wielkopolsce, nie powinno byc mu tu za zimno Może ktoś z was go już ma? Jaki duży urośnie? Jaki przyrost ma co roku? W internecie znalazłam info ,że w swojej ojczyźnie dorasta do 45 m W Polsce mniej ,do 20. Może ma ktos już takiego olbrzyma?.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 04.04.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Nie mam ambrowca - mam za małą działkę ale naoglądałam się tego drzewa u naszych zachodnich sąsiadów - dość często wykorzystują je jako drzewo alejowe na uliczkach osiedlowych. 20-letnie miały po około 8-10 metrów tak "na oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 04.04.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 waham się między ambrowcem a parocją perską :-S parrotia persica jest mniejsza ale nie tak pięknych liści jak ambrowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 04.04.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Parrocja jest dużo mniejsza i często rośnie jako krzew/drzewko wielopniowe. a co do liści - moim zdaniem jej barwy jesienne sa obłędne: http://timoilves.planet.ee/haljastus/photos/parrotia1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 05.04.2009 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 w tym tygodniu decyzja, dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 jeszcze coś - oba gatunki wymagją gleb zasobnych w wodę albo intensywnego podlewania. Na suchych stanowiskach nie rosną i mają większą tendencje do przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 05.04.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 W zeszłym roku kupiłam sobie niewielkie drzewko i niestety długo u mnie nie pożyło Było wykopywane z gruntu i pewnie się nie przyjęło. Ale to nic kupię sobie drugie, bo liście ma piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 05.04.2009 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 zetko, a gdzie kupowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 05.04.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Ambrowiec pięknie przebarwia sie jesienią (kolor liści wtedy raczej niespotykany u innych drzew), w Wielkopolsce rosną bardzo dobrze, a przy tym niezbyt szybko i w Polsce nie osiągają raczej rozmiarów wcześniej podawanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 06.04.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 zetko, a gdzie kupowałaś? Poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts