Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa działka i nowi sąsiedzi

daszum

Recommended Posts

Może jak zacznę w sobotę od rana zamiatac ulicę to będę ich. Słowo daję, widziałam w tej wiosce człowieka, który mył wężem i szorował szczotką ryżową asfaltową drogę wzdłuż swojego domu, po tym jak została zabrudzona przez samochody wywożące buraki z pól ( a było tego dobre 100 m).

A to akurat dobry znak, który świadczy o tym, że mieszkańcom zależy na wyglądzie ich miejscowości i domostw. Jak myslicie? Dlaczego polskie wsie tak bardzo różnią się od siebie wyglądem? Na pewno nie jest to kwestia tylko i wyłącznie kasy, a przede wszystkim chęci i podejścia do sprawy. Poza tym na zachodzie to norma. Np. w DE. Właściciel odpowiada za chodnik i chyba drogę przed swoją posesją. Dotyczy to również odśnieżania. Normalnie powinien błoto zgarnąć, ten kto woził buraki.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, tej drogi było 100 mb, szer.5 m i on to wszystko szczotką szorował. Można podziwiac, ale ja uważam, że to przesada. Facet ogólnie jest konfliktowy, ale mieszka daleko ode mnie.

A teraz dalej o sprzątaniu.

Bombowy sąsiad w sobotę naipierw sprzątał swoje podwórko, zamiatał, grabił itd. Ja na drugiej mojej działce z mozołem paliłam jakieś drewienka. W pewnej chwili zauważyłam jak bombowy przeszedł na drugą stronę siatki czyli na MOJĄ DZIAŁKĘ i zaczął sprzątac wzdłuż swojego ogrodzenia. Grabił, ściągał z siatki jakieś suche pnącza i jak nagrabił i nazbierał więcej to się odwracał z wdziękiem i wywalał to na MOJĄ DZIAŁKĘ. Może jestem przeczulona, ale zrobiło mi się głupio. W końcu ta działka ma teraz właściciela (poprzedni był daleko , bo mieszkał w Niemcowni i nie interesował się tą ziemią).

Jak szłam do samochodu facet dalej robił porządek, a mnie aż skręcało żeby ryknąc, ale nie skomentowałam takiego zachowania.

W pewnej chwili zauważyłam jak bombowy przeszedł na drugą stronę siatki czyli na MOJĄ DZIAŁKĘ i zaczął sprzątac wzdłuż swojego ogrodzenia. Grabił, ściągał z siatki jakieś suche pnącza i jak nagrabił i nazbierał więcej to się odwracał z wdziękiem i wywalał to na MOJĄ DZIAŁKĘ. Może jestem przeczulona, ale zrobiło mi się głupio. W końcu ta działka ma teraz właściciela

Mi się ci Wasi sąsiedzi podobają 8) . Myslę, że znalazłbym z nimi wspólny język :lol: . Spójrz na to tak: jest wiosna, facet czyścił siatkę, i usuwał swoje uschniete zielsko po swojej stronie i Twoje uschniete zielsko po Twojej stronie :p . Swoje rzucał wcześniej na swoją stronę, Twoje na Twoją stronę. W przszłym roku Twoja kolej czyszczenia siatki :lol: :lol:

widziałam w tej wiosce człowieka, który mył wężem i szorował szczotką ryżową asfaltową drogę wzdłuż swojego domu, po tym jak została zabrudzona przez samochody wywożące buraki z pól ( a było tego dobre 100 m).

Kierowca samochodu ktory wióżł buraki powinien po wjechaniu na ulicę umyć koła (sic!) i dopiero potem, z czystymi, jechać by nie ubrudzić jezdni. Względy bezpieczeństwa - naniesione na asfalt błocko jest bardzo śliskie..

po uzupełnieniu wiedzy dodam tylko, że nie tylko zasady współżycia społecznego mogą zakazywać palenia ognisk, ale także przepisy o ruchu drogowym czy też inne np. o utrzymywaniu odpowiedniej odległości od lasu...

poza tym, dyrektywy UE nakazują w tych gminach gdzie jest zakład przetwórstwa śmieci, traktowania liści i gałęzi jak zwykłych śmieci i wprowadzają całkowity zakaz palenia tego typu odpadów...

pozostałe gminy jak u NEFER mogą dopuścić palenie gałęzi w obrębie swojej administracji o ile nie zostają złamane inne ww przepisy...

pozdr

ale jak sąsiad ma kotłownie na drewno czy gałęzie to może hajcować do woli , nawet opony bo nie ma egzekucyjnych przepisów skutecznych...

burdel na kólkach....

pozdr

ale jak sąsiad ma kotłownie na drewno czy gałęzie to może hajcować do woli , nawet opony bo nie ma egzekucyjnych przepisów skutecznych...

burdel na kólkach....

pozdr

Oj, prawda - moi sąsiedzi niby w mieście mieszkają, a palą woeczorami chyba jakieś trupy..., bo plastikowe butelki to norma..

burdel na kólkach....

pozdr

Oj, prawda - moi sąsiedzi niby w mieście mieszkają, a palą woeczorami chyba jakieś trupy..., bo plastikowe butelki to norma..

no przeca mówiłem, że w zacofanej gminie żeśta się pobudowali...... :lol:

no niestety sąsiedzi są rózni

a my się jeszcze nie wprowadziliśmy, ba ... jeszcze się nie zbudowaliśmy

a już sąsiedzi się żalą :o , bo ... nasz pies szczeka w nocy :D

pies, który się przyplątał, który ciort wie, czy z nami zostanie, ale skargę na niego mamy

jakby na wsi psy nie szczekały :D

no niestety sąsiedzi są rózni

a my się jeszcze nie wprowadziliśmy, ba ... jeszcze się nie zbudowaliśmy

a już sąsiedzi się żalą :o , bo ... nasz pies szczeka w nocy :D

pies, który się przyplątał, który ciort wie, czy z nami zostanie, ale skargę na niego mamy

jakby na wsi psy nie szczekały :D

mój jeszcze głupszy....bo nie dosyć że jego pies mnie za nogę łapał często, ale jak zachorował to mu go zawiozłem do domu, to zjebkę dostałem okropną.......

Buraczysko

Cicho, bo jak się dowiedzą to Cię znajdą :):)

Właśnie nie zacofanej - takiej z historiom długom i nikt nas nie będzie pouczał co wolno a co nie wrzucać do pieca :)

Właśnie nie zacofanej - takiej z historiom długom i nikt nas nie będzie pouczał co wolno a co nie wrzucać do pieca :)

no mówie, że zacofanej bo tera to som kotły a nie piece....

Ale one złe som , bo nie można w nich śmieci spalić - ot co :)

Ale one złe som , bo nie można w nich śmieci spalić - ot co :)

to fakt... o kant tyłka se można te nowalijki potłuc.........

EE tam, to ja znam kilku którzy nie tylko swoje tak wykorzystuja, ale jeszcze cudze wygrzebią i zneutralizują - ekolodzy z latarkami i haczykami - pracuja po 22.00

Dawaj ich do mnie na budowę - ze trzy kontenery mam do przerobienia :)

Sąsiedzii to niezwykle drażliwa kwestia. Lepiej po dobroci niż według prawa. Bo po strażach miejskich, sądach, policjach można się całe życie ciągać, tylko życia szkoda. Może spróbuj z kimś się zaprzyjaźnić. Tam pewnie jest silna społeczna więź i jeśli znajdzie się jedna osoba, która stanie i powie, że jesteście mili ludzie, to inni dadzą sobie spokój. Gorzej jak wszystkim będzie wisiało, a jedna z rodzin postanowi was wykończyć. W ramach prawa można życie tak skutecznie utrudnić, że sami będziecie mieli ochotę się wyprowadzić.

I jeśli narodowośc dzieli, to może znajdziesz kogoś z dziećmi w podobnym wieku, kto ma podobne hobby...