Inka Opole 06.04.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ustawa kolego, ustawa, nasz rząd zabrania, tak jak i każdej jednej firmie typu InPost wysyłać listy taniej niż poczta polska, (oczywiście w najchodliwszej gramaturze do 50g) poza tym wyobrażasz sobie jak by 10 firm miało swoje światłowody od każdego odbiorcy do swoich central ? miejca by zabrakło. . no to wskaz ustawe ktora tego zabrania:) nie ma nic takiego Netia moze,Dialog moze ale im sie nie oplaca tam gdzie byly najwieksze skupiska ludzi aby koszt byl jak najmniejszy pociagneli a na reszte czekaja jak ktos inny podciagnie a popatrzcie na WiMax z netii generalnie net radiowy fajnie chodzi tylko dlaczego Netia zmusza do placenia za utrzymanie lacza? 60kilka zlotych za net i 30kilka za utrzymanie lacza:( rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.04.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ale jezeli sie zdeklarujemy ze w przeciagu najblizszego roku bedziemy nadal chcieli korzystac z ich uslug to oni zobowiazuja sie ze po tym okresie nas podlaczyc do swojej sieci. mam umowę z TPSA że podłączą mnie w ciągu roku do internetu po kablu. Przy podpisywaniu umowy nie było możliwości technicznych. no i minął już rok (w lutym) muszę napisać teraz pismo i napsuć im trochę krwi bo nie wierzę że mi podłączą neta skoro nic w okolicy nie robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 06.04.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 no to wskaz ustawe ktora tego zabrania:) rafal być moze się mylę, słyszałme tylko że to ta sama ustawa, która każe InPostowi naklejać ciężarki do listów aby mogli być bardziej konkurencyjni. Firmy państwowe są chronione przez jeszcze wiele lat zanim bedziemy mieli normalną konkurencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.04.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Będą Ci płacić co miesiąc 50 dych i dalej będzie to po nich spływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.04.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Powiedz tylko, kto zabrania Netii, Tele2, Dialogowi i innym walizkowym firmom przeciągnąć 50 kilometrów światłowodów na Twoją posesję. ustawa kolego, ustawa, nasz rząd zabrania, tak jak i każdej jednej firmie typu InPost wysyłać listy taniej niż poczta polska, (oczywiście w najchodliwszej gramaturze do 50g) poza tym wyobrażasz sobie jak by 10 firm miało swoje światłowody od każdego odbiorcy do swoich central ? miejca by zabrakło. A pro pos, dlaczego nie chcą kłaść kablówki w domkach wolnostojących nie w miejscach typu osiedle? bo się nie opłaca Współczuję Eugeniusz_ napisz skargę do Strasburga, im się poskarż, że są takie procedury w naszym kraju, ja też się podpiszę. Przepraszam a to w Warszawie to już nie ma innych dostawców neta ? na Białołęce ? krwią jakiś certyfikat podpisywałeś ? Wiesz ... to tak jak być się poskarżył na służbę zdrowia taki sam efekt. Można sobie pogadać i tyle nam z tego. Piszesz bzdury Żadna ustawa nie zabranie układanie kabli czy światłowodów. Oczywiście chodzi o koszty, o ile sam światłowód kosztuje grosze, to urządzenia do jego obsługi i podziału to już spory wydatek . Problem z kablami wynikł z pazernośći Rządu. Aby wartość zakupu TPSA była wyższa w prezencie dołożono infrastrukturę, gdyby właścicielem kabli zostały np samorządy to TPSA straciłaby miano monopolisty, bo każdy dostawca miałby równy doste do klienta. Jako ciekawostka, to znacznie większą sieć świadłowodową o olbrzymiej przepustowości (DWDM) niż TPSA posiada np TKTelekom, co z tego, jak brak im dostępu do klientów i tylko mogą korzystać z infrastrukturyTPSA w ramach BSA, podobnie walizkowe firmy typuNetia, Dialog itp. Niestety, czy chcemy czy nie, musimy męczyć się z Tepsą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.04.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ale jezeli sie zdeklarujemy ze w przeciagu najblizszego roku bedziemy nadal chcieli korzystac z ich uslug to oni zobowiazuja sie ze po tym okresie nas podlaczyc do swojej sieci. mam umowę z TPSA że podłączą mnie w ciągu roku do internetu po kablu. Przy podpisywaniu umowy nie było możliwości technicznych. no i minął już rok (w lutym) muszę napisać teraz pismo i napsuć im trochę krwi bo nie wierzę że mi podłączą neta skoro nic w okolicy nie robią No i wlasnie miedzy innymi dlatego dalismy sobie z nimi spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.04.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Będą Ci płacić co miesiąc 50 dych i dalej będzie to po nich spływać. a za co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.04.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Za niewywiązanie się z rocznego terminu uruchomienia łącza.TPSA Jest narodowym operatorem i jest zobowiązany po podpisaniu umowy na dostarczenie usługi w terminie 12m-cy W przypadku niewywiazanie się z tego obowiązku, muszą płacić karę w postaci abonamentu dla klienta. Cos ok 50PLN za każdy miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.04.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 nie chce mi się w to wierzyć... ale jak tak się stanie nie omieszkam pochwalić się w tym wątku - te 50zł/mc mógłbym zainwestować w neta bezprzewodowego co pozwoliłoby mi się cieszyć prawie darmowym internetem... znasz może podstawę prawną tego co napisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.04.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Mi płacili prawie pół roku.Nie wierzysz?Zapytaj w BOKu lub Błekitnej Linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.04.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 dzięki za info - a dlaczego przestali Ci płacić? czyżby podciągnęli Ci kabelek? Rozmawiałem rano z bluline ale ani słowem babka się nie zająknęła o płaceniu tylko 3x pytała się mnie czy aby na pewno minęło 10mcy od podpisania umowy - jakbym wcześniej o tym że powinni bulić to bym się jej zapytał. A 10mcy minęło w grudniu 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.04.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 tak jest, ale to nie dotyczy łącza internetowego. podpisałeś umowę (masz ją na piśmie?) o doprowadzenie telefonu?TP ma 18 m-cy - od podpisania umowy. nie wiem jak traktują różne telefoniczne zgłoszenia i innego rodzaju wnioski - to mogą być preteksty do nieliczenia tego terminu. po 18m-cach płacą kwotę abonamentu na jaki została zawarta umowa. podstawa prawna: prawo telekomunikacyjne, hasło: usługa powszechna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.04.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 a to kiszka - podpisałem z nimi umowę też na telefon (muszę poszukać umowy), oraz internet ale abonament telefoniczny miał być chyba ten najniższy za 30zł... tak czy siak będę drążył temat bo trochę go zapuściłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 06.04.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 a to kiszka - podpisałem z nimi umowę też na telefon (muszę poszukać umowy), oraz internet ale abonament telefoniczny miał być chyba ten najniższy za 30zł... tak czy siak będę drążył temat bo trochę go zapuściłem... Tylko się nie zgodź na radiówkę (no chyba że chcesz), bo neta na tym nie odpalisz. Wystarczy że powiesz że nie udostępnisz zasilania do urządzeń. Abo najtańszego nie mogłeś zamówić wraz z internetem. Mi płacili rok - przelewy ładnie i równiutko co miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.04.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 od razu była mowa o radiówce ale nie zgodziłem się właśnie ze względu na internet - od początku było mowa o linii kablowej ze względu na internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bacus 06.04.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 I z doświadczenia pisząć nie zdziwiłbym się jak byś z Netii dostał informację, że TPsa nie jest w stanie uruchomic łącza pomimo tego, że sprawdzałeś to u niech ... inna rzecz gdy przyjdziesz do TPsa założyć internet w tym samym miejscu co wcześniej Netia ... w ciągu kilku dni będziesz miał neta ... sprawa już chyba trafiła do UKE ... bo TPsa robi sobie co chce ... glupoty piszesz jezeli jest mozliwosc to usluge BSA (np neostrada na laczach tpsa) podlacza sie ba robi sie to o wiele szybciej niz sama tpsa dla swoich gdyz sa narzucone z gory ramy czasowe w ktorych tpsa sie musi zmiescic a jezeli nie to za kazdy dzien zwloki placi np neti odszkodowanie UKE bardzo pilnuje poprawnosci wykonywania tych uslug Piszę to co sam wiem, znam kilka przypadków gdzie była odmowa uruchomienia internetu na łączu TPsa z "powodów technicznych" a w tym samym czasie TPsa proponowała uruchomienie swojej neostarady ... wiec jeśli to są głupoty ... i nie pisałem o szybkosci instalacji tylko o tym, że niby nie ma możliwości a jednalk dla TPsa sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 06.04.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 no to wskaz ustawe ktora tego zabrania:) rafal być moze się mylę, słyszałme tylko że to ta sama ustawa, która każe InPostowi naklejać ciężarki do listów aby mogli być bardziej konkurencyjni. Firmy państwowe są chronione przez jeszcze wiele lat zanim bedziemy mieli normalną konkurencję. Pomylenie pojęć. Nie istnieje ŻADNA ustawa, nakazująca firmie INPOST naklejania ciężarków. Firma ta robi to z własnej i nieprzymuszonej woli w celu ominęcia przepisów o monopolu Poczty Polskiej w zakresie dostarczania najlżejszych przesyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 06.04.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Piszę to co sam wiem, znam kilka przypadków gdzie była odmowa uruchomienia internetu na łączu TPsa z "powodów technicznych" a w tym samym czasie TPsa proponowała uruchomienie swojej neostarady ... wiec jeśli to są głupoty ... i nie pisałem o szybkosci instalacji tylko o tym, że niby nie ma możliwości a jednalk dla TPsa sa no wlasnie cos wiemy ale nie wszystko kazdy punkt dostepowy ma przyznana pule numerow dostepowych dla operatorow i tak moze zdarzyc sie sytuacja ze dla netii nie bedzie warunkow technicznych a dla dialogu lub tpsa beda i nie ma tu zadnego zwiazku ze tpsa nie chce kogos podlaczyc zbyt grubymi nicmi byloby to szyte a UKE tylko czeka na takie sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 06.04.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 To ja może opowiem o swoim przypadku Na czas budowy zamieszkałem w Sławkowie u teściów i pełen optymizmu zaczęłem starania o neostradę. Jako że sąsiedzi na dole, na górze i na przeciw łącze mają, centrala nowa odległa ok. 200m nie przewidywałem żadnych problemów. Atrakcyjniejsza była oferta Netii. Stwierdzili że warunki są, przysłali swoją umowę, rozwiązałem umowę z Tepsą i było bardzo fajnie do momentu, aż się okazało że warunków nie ma Po kilkunastu tel. i ok. 2h wysłuchiwania melodyjek okazało się że internetu z braku warunków technicznych mieć nie będziemy, ale (cóż za szczęście) miła pani radośnie oświadczyła żebym się "nie martwił bo telefon na pewno będzie podłączony" Nie lubie naciągaczy, więc stwierdziłem że wrócę z tel. do TePsy. W telepunkcie TP podczas "anulowania wypowiedzenia umowy", pani zapytała czy przypadkiem nie chcielibyśmy internetu. Odpowiedziałem, że jak najbardziej ale przecież nie ma warunków. Na co otrzymałem odpowiedź, że nic takiego bo u niej w systemie widnieje, że warunki są. Pomyślałem dobra nasza:), pewnie TPSA nieładnie przygrywa z Netią, ale najważniejsze żeby net w domu był. Podpisalismy umowę na Neostradę + TV Sat i czekaliśmy na "uruchomienie usługi". Jestem niecierpliwy więc gdy po 2 dniach modem się nie synchronizował, starym zwyczajem zaatakowałem błękitną linię. I od nowa: ileś tam telefonów, przełączanie między działami, "melodyjki" i odpowiedź że warunków nie ma Co mówiłem pod adresem tepsy wolę przemilczeć. Złożyłem reklamację, dostałem nr zgłoszenia i czekałem. Po ok. tygodniu telefonicznie zostałem powiadomiony że usługa została uruchomiona. Noooo, radości nie było końca. Tyle że modem dalej się nie synchronizował. Na dzień następny nastawiłem się na walkę z błękitną linią tylko nie zdążyłem: pani sama zadzwoniła i poinformowała, że skoro nie ma warunków technicznych do podłączenia Neo, mam ładnie w pudełeczka sprzęt spakować i odwieźć skąd zabrałem, bo jak nie to dowalą 600PLN kary Nieco tylko speszyła ją wiadomość, że usługa powinna już być uruchomiona. Miałem w planie UKE i UOKiK, ale zwyciężyła cheć świętego spokoju. Od pewnego operatora mobile (takiego biało-fioletowego ) wzięłem modem 3G i od miesiąca cieszę się netem za nieduże pieniądze. Z ostatniej prawie chwili: tydzień temu był rep. netii i oferował neo. Brak warunków technicznych wcale go nie speszył, bo "właśnie zwolniły się 2 porty na centrali". Usłyszał że jak on podpisze oświadczenie o wolnych portach, to my zamówimy usługę to zniknął i już się nie pojawił Przeraszam za długaśny post i życzę wszystkim udanej walki z monopolistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 06.04.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Z ostatniej prawie chwili: tydzień temu był rep. netii i oferował neo. Brak warunków technicznych wcale go nie speszył, bo "właśnie zwolniły się 2 porty na centrali". Usłyszał że jak on podpisze oświadczenie o wolnych portach, to my zamówimy usługę to zniknął i już się nie pojawił Przeraszam za długaśny post i życzę wszystkim udanej walki z monopolistą. Nie ma co gloryfikować Netii. Oni co prawda chcą być MONOPOLISTĄ, ale przez to że ich cała firma mieści się w walizce, to nie mają na to żadnych szans. Gdyby rzeczywićie im zależało na Twojej satysfakcji to położyli by do Ciebie swoje kable. Skoro jednak tego nie zrobili to znaczy, że chcieli naciągnąć Cię na "wirtualną" usługę, której nie potrafią świadczyć. Dobrze, że pozbyłeś się ich reprezentanta, obiecującego złote góry. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts