Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego NIE gres polerowany i co zamiast niego na podłogę?

josephine

Recommended Posts

Podoba mi się gres polerowany, wczoraj nawet znalazłam piękne duże kremowe płytki, ale czy to na pewno dobry pomysł mieć go w najczęściej używanych pomieszczeniach na podłodze?

Jeśli macie taki gres w swoich domach to pomóżcie potwierdzić/rozwiać moje wątpliwości:

1. jest potwornie śliski, dzieci i babcia moga sobie łatwo wybić zęby

2. łatwo wchodzi w niego brud, który niełatwo, albo nawet nigdy nie schodzi

Czy coś jeszcze na nie? A może jednak tak?

A jeśli nie to zamiast poleru, żeby było pięknie i elegancko? Co macie w holu, pokoju dziennym, kuchni?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ad.1 Nie jest śliski (no chyba że mokry ale każde mokre płytki są niebezpieczne) U siebie chodząc w skarpetach prędzej fikne na gresie szkliwionym niż na polerze :lol:

Ad.2 Prawda, brud wchodzi łatwo nawet w zaimpregnowaną powierzchnię (testowałam sopro i hg), schodzi jednak łatwo po: domestosie, occie czy magicznych gąbeczkach :D

Najgorsze jednak w tym moim gresie jest to że mam do niego białe fugi :evil: Raczej nie zdecydowałabym się już na gres polerowany (tylko szkliwiony!i najlepiej szary :D) Ale ja mam 2 psiaki w domu i może jestem nieobiektywna, może jak bym nie miała zwierzaków to wcale ten gres taki straszny by nie był :roll:

Nie mam pojęcia od czego zależy ta śliskość. Nie pamiętam żeby na polerze choć raz "podwinęła" mi się noga (może impregnacja wpływa na zmniejszenie śliskości?), za to w pralni na zwykłym gresie szkliwionym, już nie raz groziło mi wybicie zębów :lol:

Tak, fugę mam zwykłą. Niedługo będę wykańczała górną łazienkę i mam ogromną ochotę na białe płytki, w tym na podłodze. Myślałam żeby położyć tam epoksyd, ale coś nie jestem przekonana że będzie lepiej w użytkowaniu :roll: Mam już ogromny uraz do białych fug :x

Też bałam się, że gres będzie śliski ale po ułożeniu i umyciu śliskość "zniknęła" Ja swojego nie impregnowałam i umycie polega na przetarciu wilgotną ściereczką - woda z płynem do mycia naczyń. Mam bardzo jasny gres i faktycznie widać wszelkie chlapnięcia ale mycie takiej powierzchni to czysta przyjemność :wink: Jasne fugi to już bardziej skomplikowana sprawa- czyszczę je szczoteczką do zębów :D Podobno problemy z wsiąkaniem brudu pojawiają się przy chińskich gresach.

Ja mam bardzo złe doswiadczenia z gresem polerowanym.

Sliski (przynajmniej moj taki byl), wszelkie zabrudzenie , to plamy na gresie , nawet po wodzie czystej z kranu . Nie dalo sie tego nizym usunac.

Zerwalismy , zanim polozylismy fugi , reszte zwrocilam do sklepu .

Probowalismy go impregnowac , ale kompletnie nic to nie dalo , albo dalo bardzo niewiele.

Nigdy wiecej tego dziadostwa.

A ja mam chiński... problem z nim jest taki że faktycznie trzeba go zaimpregnowac, ale później już nie ma problemu... ja tam sobie go chwalę, pomim o tego że jest jasny i fugi też są jasne, mam taki gres i w wiatrołapie... szybko sie myje, mopem, nie muszę szorowac na kolanach... w łazience mam płytki Imoli... i są okropne, takie lekko chropowate, są straszne, musze szorować na kolanach, plamy zostają, dobrze, że mała łazienka i nie ma ich dużo, ale jakbym miała takie chropopowate w całej kuchni to bym sie chyba zapłakała....

A my tez mamy chiniola ;) Nie był impregnowany, nie jest śliski. Płytki są beżowe i fugi również (znaczy się były ;)). Fugi wyglądają jakby lezaly na tej podłodze z 10 lat, tragedia. Ale nie mam ochoty na kolanach ze szczoteczką do zębów latac i czyscic tego. Udaję, że takie mają być :lol:

Impregnat kupiliśmy, ale sobie poleguje w garażu, jakoś nie mam weny żeby go uzyć. Płytki zmywam wodą i dodatkiem płynu do szyb i sie łanie błyszczą. Ale generalnie brud bardzo na moich widac, i chyba drugi raz ich bym nie połozyła.

Ja płytki w łazience mam Imola Nouvole... ta seria z makami, te na scianach są super :D są błyszczące, i wcale nie widać tak bardzo brudu, mam beżowe, pomarańczowe i brązowe, ale z tej samej serii na podłogę są tragiczne, dlatego był teraz wzieła po prostu na podłogę płytki z innej serii... z tego co pamiętam OK też ma te płytki, i tak włąsnei zorbiła, wzieła na podłogę z innej serii i jest chyba zadowolona...