revalidon 05.04.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Mam takie pytanko, może ktoś się z tym też spotkał i cos doradzi... Mam kocioł jednofunkcyjny i do tego zasobnik na c.w. Smart firmy ACV... To taki ich patent, że nie ma tam wężownicy tylko jest zbiornik w zbiorniku...Od pewnego czasu zauważyłem, że po ustawieniu sobie ciepłej wody np. do prysznica, leci ona o takiej temperaturze jak ustawiona, ale wyczuwalne są takie przebicia zimej i cieplejszej wody na zmianę... Tak jakby woda nie była dobrze wymieszana tj. zimna z gorącą... Zastanawiam siuę co może być tego przyczyną, bo wcześniej tego nie zauważałem... Na kotle mam c.w. nastawioną na 48 st. C., zastanawiam sie jeszcze nad regulacją ciśnienia w instalacji, bo mam własne ujęcie wody. Czy np. za niskie lub za wysokie cisnienie w instalacji może powodować takie działanie..? A może jest jakaś inna przyczyna, np. trzeba przeczyścić zasobnik, czy coś w tym guscie..? za każdą sugestię będę wdzięczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.04.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 mam bojler elektryczny 50litrow i podobne zjawisko występuje jak już tej cieplej wody w nim jest mało - może to jest przyczyna? Wężownica jednak nie dość ze szybciej oddaje ciepło (jak sadze) to na dodatek jakby bardziej równomiernie od zbiornika w zbiorniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.04.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Chyba to nie tutaj leży problem (zasobnik) Takie "przebicia" to raczej kwestia mieszania wody ciepłej z zimną w samej beterii/słuchawce prysznicowej. Tak myślę ale łba uciąć sobie nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 05.04.2009 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 mam bojler elektryczny 50litrow i podobne zjawisko występuje jak już tej cieplej wody w nim jest mało - może to jest przyczyna? Wężownica jednak nie dość ze szybciej oddaje ciepło (jak sadze) to na dodatek jakby bardziej równomiernie od zbiornika w zbiorniku ? No właśnie tez mi sie tak początkowo wydawało, ale jednak tak nie jest... Gdy jest juz mało ciepłej wody to wtedy te przebicia chłodnej wody są większe... A te mikroprzebicia, to są np. rano, gdy jest pełen zbiornik ciepłej wody, a ma on 160 litrów... Zobaczęczy zjawisko występuje na innych bateriach... Sam myuślałęm, że to może kwestia ciśnienia, mam ustawione od 2,5 do 4,5 At.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 a może ciśnienie za duże i miesza w zasobniku za bardzo? nie wiem goopi jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.04.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Prawdopodobnie masz podpiętą cyrkulację? Jeśli tak - sprawdź poprawność działania zaworu zwrotnego przy pompce cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 05.04.2009 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Prawdopodobnie masz podpiętą cyrkulację? Jeśli tak - sprawdź poprawność działania zaworu zwrotnego przy pompce cyrkulacyjnej. Mam cyrkulację, ale jakoś tak oszczędnościowo odłączyłem pompkę, czy to ma wpływ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.04.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Zauważ, że cyrkulacja nie jest podpieta do góry zasobnika tylko ok. w połowie. Jesli zawiedzie zawór zwrotny może mieszać wodę gorącą z chłodniejszą - część poleci rurką górną (prawidłowo) a część dolną (nieprawidłowo-chłodniejsza woda, ściągająca od dołu zimną - zasilającą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.04.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 słuchać Małego, albo nie ma zaworu zwrotnego na cyrkulacji albo padł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 05.04.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 No właśnie nie bardzo... Powrót cyrkulacji c.w. jest w tym zbiorniku u góry, sprawdziłem też w instrukcji, nie ma w środku żadnego króćca przedłużającego do środka zbiornika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts