Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mikroprzebicia zimej wody dla ciepłej wody z zasobnika ACV ?

Recommended Posts

Mam takie pytanko, może ktoś się z tym też spotkał i cos doradzi... Mam kocioł jednofunkcyjny i do tego zasobnik na c.w. Smart firmy ACV... To taki ich patent, że nie ma tam wężownicy tylko jest zbiornik w zbiorniku...

Od pewnego czasu zauważyłem, że po ustawieniu sobie ciepłej wody np. do prysznica, leci ona o takiej temperaturze jak ustawiona, ale wyczuwalne są takie przebicia zimej i cieplejszej wody na zmianę... Tak jakby woda nie była dobrze wymieszana tj. zimna z gorącą... Zastanawiam siuę co może być tego przyczyną, bo wcześniej tego nie zauważałem... Na kotle mam c.w. nastawioną na 48 st. C., zastanawiam sie jeszcze nad regulacją ciśnienia w instalacji, bo mam własne ujęcie wody. Czy np. za niskie lub za wysokie cisnienie w instalacji może powodować takie działanie..? A może jest jakaś inna przyczyna, np. trzeba przeczyścić zasobnik, czy coś w tym guscie..? za każdą sugestię będę wdzięczny...

mam bojler elektryczny 50litrow i podobne zjawisko występuje jak już tej cieplej wody w nim jest mało - może to jest przyczyna? Wężownica jednak nie dość ze szybciej oddaje ciepło (jak sadze) to na dodatek jakby bardziej równomiernie od zbiornika w zbiorniku ?

No właśnie tez mi sie tak początkowo wydawało, ale jednak tak nie jest... Gdy jest juz mało ciepłej wody to wtedy te przebicia chłodnej wody są większe... A te mikroprzebicia, to są np. rano, gdy jest pełen zbiornik ciepłej wody, a ma on 160 litrów... Zobaczęczy zjawisko występuje na innych bateriach... Sam myuślałęm, że to może kwestia ciśnienia, mam ustawione od 2,5 do 4,5 At....

Zauważ, że cyrkulacja nie jest podpieta do góry zasobnika tylko ok. w połowie. Jesli zawiedzie zawór zwrotny może mieszać wodę gorącą z chłodniejszą - część poleci rurką górną (prawidłowo) a część dolną (nieprawidłowo-chłodniejsza woda, ściągająca od dołu zimną - zasilającą).