Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodociąg

Irma

Recommended Posts

czy firma wodociągowa ma obowiązek zapewnić jakieś konkretne ciśnienie w rurach czy tylko podłączyc nas do wodociągu, a woda moze kapać jak krew z nosa?

Mam problem: ciśnienie wody nie przekracza 1 atmosfery i woda na poddaszu leci jakby chciała a nie mogła. Interweniowałam w wodociągach, ale chciałabym wiedzieć co zrobić dalej, bo wygląda na to, ze moj problem nikogo tam nie obchodzi...

szalg mnie trafia, bo nie wiem w jaki sposób będę mogła się wykąpać skoro woda leci tak jak leci...CZy po podłączeniu bojlera ciśnienei trochę wzrośnie?

Jeżeli się podłączyłaś do wodociągu to w umowie lub projekcie już nie pamiętam jest taki zapis jakie wodociągi gwarantują ciśnienie. Wiec jeżeli przyłącze zrobiłaś zgodnie z projektem który wodociągi zatwierdziły ciśnienie powinno być takie jak w umowie.

A może masz w domu założony reduktor ciśnienia i jest skręcony i dlatego masz słabe ciśnienie?

A jakie ciśnienie wody maja sąsiedzi? Jeżeli dobre to prawdopodobnie jesteś wpięty do jakiejś małej nitki w której rura ma zbyt mała średnicę i ciśnienie wody masz niskie, lub twoje przyłącze jest wykonane zbyt małą średnicą rury.

Ja mam extra ciśnienie ale nitkę do domu od głównej rury ciąłem rurą 50 przez pierwsze 40m (i w tym odcinku za moją zgodą może się ktoś jeszcze do mnie przyłączyć) a kolejne 20m do domu rurą 40.