Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie starego płaskiego dachu - czy można na papę ?

wwa

Recommended Posts

Witam,

Muszę docieplic dom z lat 70-tych. Posiada płaski dach izolowany żużlem , pokryty papą. U sąsiadów ekipy oczyszczały dach do betonowego stropu i dopiero montowały nowe ocieplenie. Czy jest to konieczne. Chciałbym połozyc nowe ocieplenie na starym tj zamocować krokwie na obecnym dachu, na papie, wypełnić wełną i pokryc blachą . Czy ktos tak robił ? Z jakimi kłopotami mogę się spotkać ?

Witam,

Muszę docieplic dom z lat 70-tych. Posiada płaski dach izolowany żużlem , pokryty papą. U sąsiadów ekipy oczyszczały dach do betonowego stropu i dopiero montowały nowe ocieplenie. Czy jest to konieczne. Chciałbym połozyc nowe ocieplenie na starym tj zamocować krokwie na obecnym dachu, na papie, wypełnić wełną i pokryc blachą . Czy ktos tak robił ? Z jakimi kłopotami mogę się spotkać ?

Możnaby to tak zrobić jak piszesz ale niepotrzebnie bedziesz dziurawił dach mocowaniami pod krokwie, potem wełna, potem musiałbyś zatrudnić cieślę pod zbudowanie konstrukcji (coś na kształt więźby) pod tą blachodachówkę lub blachę trapezową, nie zapominając oczywiście o membranie paroprzepusczalnej.

Można to w ten sposób zrobić, ale ja słyszałem że na dach płaski można wylać granulat styropianowy z cementem (bez piasku !!!!)a na to przychodzi papa termozgrzewalna (widziałem takie coś na zdjęciach u producenta). Wylewasz bezpośrednio na papę na dachu papkę cementowo-styropianową, potem gruntujesz i wgrzewasz papę. Ja kupilem polytech ale zastosowałem to na podłodze zamiast styropianu. Natomiast w twoim przypadku wszystko będzie zależało jaka masz teraz wysokość ogniomuru.

Powodzenia:)

Witam,

Jeśli nie zapomnisz o wentylacji części izolowanej (membrana w tym przypadku nie jest konieczna, ale nie zaszkodzi) to śmiało tak możesz robić. Sugerowałbym więżbę, pokrycie blachą i w zależności od wysokości więżby wdmuchnięcie lub wsypanie granulatu wełny mineralnej.

No tak, zupełnie nie pomyslałem o takich sposobach tj styrobeton lub Polytech.

Nie wspomniałem, że dach ma leciutki spadek , no powiedzmy 10 -15 stopni. Nie ma ogniomuru. Czy te zaprawy nie będą się samopoziomować ? Co z izolacyjnością ? Wyczytałem, że styrobeton ma wspólczynnik przewodzenia 0,43 Wm ale do jakiej grubosci się to odnosi ?

Jak gruba warstwę powinienem połozyć aby porównać np do 20 cm wełny mineralnej ? Na takie podłoże powinienem połozyć papę termoizolacyjną. Papę będę musiał co kilka lat poprawiać . Co bedzie jak woda dostanie się pod papę ? czy te podłoża są nasiakliwe ?

Tak się pytam gdyz nie mam doświadczenia z powyzszymi materiałami, z tradycyjnym dachem tak.

Mój pierwotny zamysł to :

-usunąć rynny,

-zamontować murłaty

-zamontować / ułożyć na starym podłożu krokwie wys 23 cm ( dach jest delikatną kopertą )

-ułożyć wełnę mineralna , grubości 20 cm , pomiędzy krokwiami

-przybić odeskowanie ( pomiędzy wełną a odeskowaniem zostają 3 cm wentylacji )

-przybić papę na odeskowanie

-pokryć blachodachówka lub papodachówką

Kto jest za a kto przeciw ?

pozdrawiam

No tak, zupełnie nie pomyslałem o takich sposobach tj styrobeton lub Polytech.

Nie wspomniałem, że dach ma leciutki spadek , no powiedzmy 10 -15 stopni. Nie ma ogniomuru. Czy te zaprawy nie będą się samopoziomować ? Co z izolacyjnością ? Wyczytałem, że styrobeton ma wspólczynnik przewodzenia 0,43 Wm ale do jakiej grubosci się to odnosi ?

Jak gruba warstwę powinienem połozyć aby porównać np do 20 cm wełny mineralnej ? Na takie podłoże powinienem połozyć papę termoizolacyjną. Papę będę musiał co kilka lat poprawiać . Co bedzie jak woda dostanie się pod papę ? czy te podłoża są nasiakliwe ?

Tak się pytam gdyz nie mam doświadczenia z powyzszymi materiałami, z tradycyjnym dachem tak.

Mój pierwotny zamysł to :

-usunąć rynny,

-zamontować murłaty

-zamontować / ułożyć na starym podłożu krokwie wys 23 cm ( dach jest delikatną kopertą )

-ułożyć wełnę mineralna , grubości 20 cm , pomiędzy krokwiami

-przybić odeskowanie ( pomiędzy wełną a odeskowaniem zostają 3 cm wentylacji )

-przybić papę na odeskowanie

-pokryć blachodachówka lub papodachówką

Kto jest za a kto przeciw ?

pozdrawiam

Jestem za twoją koncepcją. prosta i skuteczna. Gdyby to była jedyna izolacja to sugerowałbym 2 warstwy, ale tak to jak dla mnie to zbędne.

Współczynnik przewodzenia ciepła odnosi się do materiału, a nie jego grubości. Jego jednostka to W/(m·K). Dla najpopularniejszego styropianu wynosi 0,04. Im mniejszy tym lepiej.