Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BIAŁE WYKWITY NA KLINKIERZE

Recommended Posts

W zeszłym roku zrobiliśmy ogrodzenie (murek) z cegły klinkierowej. Używana była oryginalna fuga i oryginalna zaprawa do cegieł klinkierowych.

Po zimie wychodzą na murku i słupkach białe tzw wykwity. Wygląda to strasznie!

Może ktoś wie co z tym zrobić?

BARDZO PROSZĘ o radę, czym to wyczyścić? Może jest jakiś płyn lub cokolwiek....?

Będę wdzięczny za podpowiedź :)

Cytat z Muratora:

"Jeśli zawiodły juz "naturalne" sposoby usuwania nalotu tzn. szczotkowanie a następnie zmywanie ciepłą czysta wodą, można użyć tzw. czyścików do klinkieru. Na rynku dostępnych jest wiele środków - najbardziej popularne to botact R72 firmy Botament oraz czyścik do klinkieru Ultrament. Warto przed zastosowaniem preperatu na całej powierzchni sprawdzić jak reaguje on z klinkierem - jeśli efekt jest oczekiwany można zastosować na całości. Ważne jest by elewacje po wyczyszczeniu środkami chemicznymi obficie spłukać czysta wodą."

Też mi wyłazi biały nalot :wink:

W zeszłym roku zrobiliśmy ogrodzenie (murek) z cegły klinkierowej. Używana była oryginalna fuga i oryginalna zaprawa do cegieł klinkierowych.

Po zimie wychodzą na murku i słupkach białe tzw wykwity. Wygląda to strasznie

Mam ten sam problem. Zauważyłem również, że jak świeci słońce nalot jest bardzo widoczny, a jak dzień jest pochmurny i deszczowy - nalot ginie.

Kupiłem "czyścik" HG z Castoramy i czekam na okazję (aż czas i pogoda "zbiegną się" razem :D ). Spróbuję to doczyścić a potem zaimpregnować.

Pozdrawiam.

Mam pytanie.

Czy słupki były do środka zalewane betonem (jeśli 1,5X,1,5 lub grubsze), czy zostawione puste?

Pytam, bo wyczytałem w :

http://www.crh-klinkier.pl/ekspert_mala_architektura.php#p7

cyt. "Nie polecam wypełniania słupków mieszanką betonową ponieważ w 95% przypadków kończy się to wykwitami, których usuwanie trwa kilka lub więcej lat."

Przechodzilem kolego to samo!

Powiem ci co zrobic aby zlikwidowac te wykwity.

Umyj woda z octem gwarantuje Ci ze zejdzie

Pozdrawiam i pamietaj tylko ocet tani i niezawodny :D

kwas fosforowy - popularny środek do odrdzewiania stali i żeliwa

zrobić roztwór 4litry wody+1 likt kwasy 30%

spryskać murki ,odczekać ok 10-15 minut,nie doprowadzać do wyschnięcia , dlatego najlepiej robic wieczorem lub w pochmurny dzień

uważać na oczy i ręce zastosowac okulary ochronne i rekawice gumowe

zmyć woda

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Czy ktoś z Was stosował już olej do impregnacji (np. Botact R73 lub Ultrament) na cegłę klinkierową? Jaki to przynosi efekt i czy można to stosować na cegłę szkliwioną?

stosował

efekt - powierzchnia staje sie matowo - połyskliwa

na szkliwioną nie ma sensu /szkliwo błyszczy sie bez nacierania zapewniając efekt wizualny i zabezpiecza przed wyłażeniem wykwitów na powierzchnie cegły/