Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kineta

zygmunt1611

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie do fachowca lub kolegów i koleżanek budujących, chodzi mi o studzienkę kanalizacyjną a konkretnie o tzw.kinetę, czy wyrabia się ją z betonu z dodatkiem wody szklanej(tak słyszałem) czy są gotowe kształtki.Byłbym wdzięczny za podpowiedź.

nie woda szklana, tylko szkło wodne.

Dodaje się tego do mieszanki betonowej aby beto był wodo-nieprzepuszczalny.

Lepiej kupić gotową studzienkę. Są plastikowe, betonowe itp. Razem z deklem.

Robisz to dla kanalizy sanitarnej czy deszczowej?

gotowa to calkiem spory wydatek sam mam

dol za 150 do 220 bo z 4 przylaczami jest tansza od tej z jedym potem rura nie wiem jak sie ona dokladnie nazywa ale ma taka harmonijke i to za 1 metr 50 zl potem wieszch jakies kolejne 200 a ja mam takich studzienek jak narazie tylko dwie oczywiscie praca wlasna

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie do fachowca lub kolegów i koleżanek budujących, chodzi mi o studzienkę kanalizacyjną a konkretnie o tzw.kinetę, czy wyrabia się ją z betonu z dodatkiem wody szklanej(tak słyszałem) czy są gotowe kształtki.Byłbym wdzięczny za podpowiedź.

nie woda szklana, tylko szkło wodne.

Dodaje się tego do mieszanki betonowej aby beto był wodo-nieprzepuszczalny.

Lepiej kupić gotową studzienkę. Są plastikowe, betonowe itp. Razem z deklem.

Robisz to dla kanalizy sanitarnej czy deszczowej?

dla sanitarnej

ja kupowałem studzienka dla wodomierza- musiałem wywalić 1800 zł ( bolało, oj bolało) bowiem takie były wymagania zarządcy wodociągu, ale po czasie dochodzę do wniosku, że sam nie zrobiłbym lepszej w tej cenie.

Oczywiscie można samemu klecić ale- jedyny rozsądny materiał do samodzielnej budowy to beton, a więc odpowiedni wykop trzeba zrobić, szałunek także, wyprowadzenie dla rur przemyśleć, uszczelnić, jakiś dekiel wykonać- -wcale nie mało roboty, a koszty po podliczeniu tez niemałe. Szukaj gotowych rozwiązań, a dopiero jak nic nie znajdziesz to się zastanów nad pracą własną. Jak wykopiesz samodzielnie dół to będzie dużo...