Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam ciekawy temat z TPSA, który oparł się o sąd, a mianowicie:

mieszkaliśmy sobie w bloku, w wynajętym mieszkaniu. zamontowaliśmy sobie telefon z TPSA + Neostradę. Jako adres terminala było mieszkanie w bloku, jako adres zameldowania i korespondencji miał być inny. Na 1 umowie był, na drugiej nie. Tepsa tłumaczyła to, że taki mają system informatyczny.

Po jakimś czasie, jak już postawiliśmy domek, napisałem do nich i wysłałem faxem (mam potwierdzenie) pismo o przeniesienie numeru (wioska, bez szans). Głownie chodziło mi oto, żeby przy okazji z winy TPSA rozwiązać umowę.

Po kilku dniach zadzwoniła błękitna linia, pani powiedziała, że nie ma szans, że mogę podpisać umowę intencyjną, gdzie oni zagwarantują mi w ciągu 18 miesięcy instalcję tel+neo a jak nie, to zapłacą karę. Powiedziałem, że mnie to nie interesuje. Pani orzekła, że w takim razie następuje rozwiązanie umowy ze względu na brak warunków technicznych pod nowym adresem. I koniec, kropka. Po roku, do mojego domu przyjechał facio z firmy jakiejś montować mi telefon radiowy, że niby zamawiałem czy coś (z TPSA). Odprawiłem go tłumacząc, że nic nie zamawiałem, oraz że telefon mnie nie interesuje, tylko telefon+internet. Przed samymi świętami w grudniu 2008 roku, pod adres wskazany jako korespondencyjny (faktury przysyłali na adres terminala neo), dostałem list z firmy windykacyjnej (złodzieje Kredyt Inkaso S.A.) , że wykupili mój dług z TPSA, i muszę im zapłacić 2500 PLN ! Ufff. A jak nie to sąd. Po czym dostałem wezwanie.

Napisałem sprzeciw, podniosłem w nim to co tu opisałem, ogólnie czuję się zrobiony w konia, poza tym, gdybym dostał na właściwy adres (korespondencyjny) fakturę po przeprowadzce, miałbym szansę coś z tym zrobić, ale telefon z błękitnej linii uświadomił mnie w przekonaniu, że umowa została rozwiązana! Sąd wyznaczył rozprawę w Zamościu (tam jest ta firma windykacyjna). W sprzeciwie napisałem, że proszę o przeniesienie do sądu w miejscu wykonywania umowy (podejrzewam, że Kredyt Inkaso ma w Zamojskim sądzie... "przyjaciół z podwórka" ?). Jak widać, sąd olał moją prośbę i wyznaczył rozprawę w Zamościu. Teraz mi napisali, że mogę jeszcze złożyć forumularz OP, ale pewnie i tak się rozprawa odbędzie, więc będę musiał dymać do Zamościa (bez sensu). Czy ktoś miał podobne, złe doświadczenia z TPSA? Może coś w okolicach mojego tematu? Coś mi mówi, że moje tłumaczenie i dowód w postaci faxu nic nie dadzą. Czy mogę poprosić o zapis rozmowy z blue-line ? Czy to, że wysyłali faktury na zły adres, bo nie adres do korespondencji wpisany czytelnie w umowie, jest jakimś sensownym argumentem przemawiającym na moją korzyść ?

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/

Na moje oko to masz w plecy :( Na dzień dzisiejszy umowy o świadczenie usług nie da się rozwiązać "na gębę". Trzeba było śmigać do punktu TP, napisać trzy słowa na papierze i wziąć potwierdzenie z datą.

Płatność za usługę ciągłą (a taką jest abonament telefoniczny) nie jest uwarunkowana tym czy otrzymasz fakturę czy nie - jest dostarczana listem zwykłym. W regulaminie usługi (albo w umowie) jest podany okres rozliczeniowy i sposób rozliczania.

Twój problem wynika z tego, że myślałeś że umowa jest rozwiązana a nie była. No i jak nie masz na papierze rozwiązania umowy to czarno to widzę :(

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/#findComment-3184842

dokładnie. tak właśnie było, ponieważ się wyprowadziłem z miejsca gdzie był zainstalowany telefon. i pomimo rozmowy z błękitną, się okazało po 3 latach, że oni ciągle wystawiali faktury.

zaznaczam, że lasia z błękitnej powiedziała, że w takim razie następuje rozwiązanie umowy z winy tpsa, ponieważ nie mogą świadczyć usługi pod wskazanym adresem. i tu jakby dla mnie temat się skończył.

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/#findComment-3185447

Mialam identyczna sytuacje, w listopadzie 2007 podpisalam umowe na neostrade i przez pierwsze 3 msc w ramach promocji placilam 1 zl. W styczniu 2008 napisalam pismo o przeniesienie numeru do nowego domu na wies gdzie kazdy ma telefon. Odpisali, ze ze wzgledu na brak wolnej wiazki telefon mi przeniosa i zaonstaluja droga radiowa, a internet w ciagu roku bede miec (moze) jak zrobia nowe wiazki co wiazalo sie z kosztami. Odmowilam i napisalam pismo poleconym, ze w takim ukladzie rezygnuje z numeru z przyczyn odemnie niezaleznych (ja chcialam przeniesc tel i internet oni, ze internetu sie nie da) co wiaze sie z wypowiedzeniem po 3 msc neostrady tez nie z mojej winy. Wszystko wysylalam poleconym na adres podany na fa i dobrze, bo po kilku msc przyszedl mi rachunek z tpsa za internet za cale 2 lata na jakie byla umowa. Rachunek byl bezprawnie wystawiony, po telefonie i awanturze dostalam umorzenie naliczonej kasy i przeprosiny.

Oni nie uznaja faxow, wszystko poleconym albo w teklepunkcie.

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/#findComment-3185584

fax muszą uznać, jest to tak samo dokument jak wysłany poleconym, są potwierdzenia itp. tym bardziej, że oddzwonili z błękitnej linii na ten mój fax.

po drugie, miałem sytuację - zupełnie inną, gdzie tepsa twierdziła, że telefonicznie zrezygnowałem z pisemnie złożonej rezygnacji z likwidacji linii telefonicznej (to zupełnie inna sprawa niż ta z postów porzednich).

zresztą, pisze, że można listem, w punkcie albo faxem, więc.... to nie jest argument. złodzieje i tyle. do tego kosmiczny bałagan - tylko dlaczego za to ma płacić konsument.

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/#findComment-3186386

teoretycznie masz rację, tylko nie masz na to pisma, więc przeprawa może być ciężka. Nie sądzę, zeby mieli jeszcze zapis z błękitnej linii, to już kupa czasu.

No i u nich jest inaczej jak słownie składasz dyspozycję na coś, co mogą Ci odpłatnie dostarczyć, a inaczej jak rezygnujesz z ich usług.

A z potwierdzanymi fax'ami jest różnie. Ja wysyłałam do Ery 3 raz, każdy był potwierdzony, a w Erze twierdzili, że nic nie dostalli (omyłkowo przelałam im ratę leasingową na konto).

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/#findComment-3186734

nie no, to znaczy, że muszę udowodnić, że jestem wielbłądem ?

ja wiem, że domniemanie niewinności to bajki, ale bez przesady.

mam fax, dzwoniła kobieta, sam tego nie wymyśliłem.

problem polega na bałaganie w tepsie.

mimo wszystko jestem dobrej myśli.

dodatkowo, jak pisałem, na zły adres wysyłali faktury i powiadomienia (faktury od samego początku na zły adres, w umowie do korespondencji był podany inny - to chyba ma jakieś znaczenie dowodowe).

do tego, sąd nie zmienił miejsca rozprawy, o co wnosiłem, więc zaraz smaruję kolejne odwołanie - średnio mi się uśmiecha dymać do Zamościa.

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/#findComment-3186896

Witam, jestem pracownikiem TP SA. Być może będę mógł Panu pomóc. Jeśli poda mi Pan Pańskie imię i nazwisko oraz numer podpisanej przez Pana umowy, spróbuję coś w tej sprawie zrobić.

Proszę o kontakt na poniższy adres

[email protected]

Pozdrawiam

Andrzej

https://forum.murator.pl/topic/120266-tpsa-przeniesienie-numeru-s%C4%85d/#findComment-3189420

• 2 months później...