Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termostat pokojowy

Gość

Recommended Posts

Nie napisałeś, jakie "ustrojstwo" chcesz sterować tym termostatem. Jeżeli rozchodzi się tylko o funkcje "załącz- wyłącz" to wszystkie są dobre. Jeżeli natomiast chcesz np. płynnie modulować moc palnika kotła gazowego, to do tego celu polecałbym termostaty firmowe (tej samej marki co kocioł), bo choć są droższe, to jednak są optymalnie dostosowane do rodzaju kotła.

Ja użytkuję :) - tygodniowy.

Czy jest dobry? Nie potrafię odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ musiałabym porównać z innymi.

Obsługa nie sprawia mi problemu - chociaż podręczna skrócona instrukcja jest dla mnie trochę nieczytelna ( ja korzystałam z pełnej instrukcji i własnej intuicji ;) ). Można ustawić 6 punktów na każdy dzień. Poza tym jest możliwość sterownia ręcznego, program anty-zamrożeniowy ( jeszcze nie testowaliśmy i w najbliższym czasie nie planujemy ), program "podróż" - czyli ustawienie żądanej temperatury na x nabliższych dni.

Zasada działania dosyć prosta - gdy stwierdza że trzeba podnieść temperaturę - włącza kocioł, gdzy stwierdza że dosyć tego grzania - wyłącza. Nie działa z wyprzedzeniem - trzeba więc myśleć za niego i z wyprzedzeniem ustawiać punty czasowe. A im zimniej jest na zewnątrz - tym to wyprzedzenie powinno być większe dla punktów o wyższej temperaturze. Nie steruje temperaturą pieca. Dziwne jest trochę jego zachowanie przez pierwsze minuty po zmianie punktu na ten z wyższą temperaturą. W pierwszym momencie włącza kocioł, i za chwilę go wyłącza, mimo że nie osiągnął jeszcze temperatury docelowej, czeka trochę i znowu włącza :-? . Nie wiem po co - może jednak to jego działanie nie jest takie zupełnie proste ;).

Generalnie jestem zadowolona. Po zainstalowaniu regulatora znacznie spadło zużycie gazu ( nasi sąsiedzi jeszcze nie zaintalowali i płacą za gaz jakieś straszne sumy ). Ale już się zastanawiam nad zainstalowaniem pogodówki :).

Przedpokój odpada, musisz go umieścic w pomieszczeniu które będzie reprezentatywne dla całego mieszkania. Inaczej albo bedziesz miał bez przerwy grzejący piec albo odwrotnie zbyt rzadko sie będzie włączał. Generalnie nalezy go umieścić na ścianie wolnej o przeciągów, zdala od okien i drzwi ok. 1,5 m od podłogi.

• 3 weeks później...