maciekCP 05.04.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Mamy problem. We wrześniu tynkowaliśmy ściany wewnętrzne tynkiem gipsowym Knaufa (na ceramice Thermopor z Leiera). Ponieważ nie mieliśmy okien, szpelety wokół okien zostawiliśmy nieotynkowane. Okna wstawiliśmy w październiku, po czym otynkowaliśmy szpelety (takim samym tynkiem). Wietrzyliśmy, jak kierownik przykazał, schły ładnie (w całym domu nie znalazłem dotąd żadnego pęknięcia). Na początku listopada zrobiliśmy wylewki. Dom stał przez zimę zamknięty (okna, drzwi, brama garażowa) i nie ogrzewany. Wczoraj zauważyłem, że miejscami tynki na szpeletach wokół dużych okien balkonowych są jakby... odmarznięte? od nadproża. Wygląda, jakby pod nimi były pęcherze powietrza/pary. Przy okazji zrobię fotki i dorzucę.... I teraz:- czy opisane objawy spowodowane są przemarznięciem tynku czy wadą materiału lub błędami wykonawcy? - czy da się je sensownie uratować, czy trzeba je skuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 06.04.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Papier ścierny 80 ~ 150 i jedziesz po bąblach aż miło . Można profilaktycznie przeciągnąć gładzią szpachlową - choć jak się mocno nie ciśnie papieru to gładkie jest samo. Ja do tarcia kupiłem szlifierkę Verto za 40 zł - szkoda zdrowia a maszynka się spoko wyrabia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.04.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 j.w.ani wada ani błąd w sztucewykropliła się wilgoć i pewnie dlatego porobiło się trochę "bąbli"w zimę wyschło i pozostało to usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekCP 06.04.2009 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 OK, rozumiem, że trzeba to usunąć. Pytanie do Barbossy - usunąć skuwając całość i robiąc je od nowa, czy usunąć tak, jak pisze pawelo, tj, papierem ściernym do wymaganego poziomu? Pytanie, czy później, tj. za pół roku, rok, nie będzie odchodził tynk z całego szpeletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.04.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 toć Kol. pawelo_pl napisał co i jaka czy nie odlezie?jeżeli (ja to nazywam glif, choć pewnie nie do końca poprawnie, i szpalety, przez a) nie dudni głucho, to nic nie odlezie, tzn nie odpażyło (bo zresztą niby jak - robione w październiku)szpachelka i papier ścierny + ewentualne przeszpachlowanie - kwestia penetracji przez te "bąble" tynku masz te fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts