sql 05.04.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 witam,stoi sobie domek w stanie surowym, przykryty deskami i opapowany.pod koniec kwietnia będę go krył dachówką i nie bardzo wiem co zrobić z lukarnami.swoją drogą dziś byłem na obchodzie oglądać Ruppa i Creatona (antracyt) i powiem szczerze, że Rupp znacznie bardziej mi podszedł - łagodniejsza falka (Creaton wygląda bardziej jak płaska z półkolem, a nie falka) i ciemniejszy odcień (Creaton bardziej wpadał z srebro), a więc jednak Rupp.no, ale wracając do tematu...w domku mam 4 lukarny (+środkowe złamanie).dwie lukarny:http://www.puchaczy.waw.pl/~squall/tmp/foty%20z%20budowy/2009-03-06%20Stan%20surowy/CIMG0023.JPGzałamanie w środku:http://www.puchaczy.waw.pl/~squall/tmp/foty%20z%20budowy/2009-03-03%20Deskowanie,%20papowanie/CIMG0018.JPGa więc miejsca, gdzie dach styka się ze ścianą domu, bądź ścianką lukarny.elewację chciał bym położyć po wakacjach i szczerze mówiąc to mam zagwostkę co z tym fantem zrobić.czy kazać dekarzom zostawić odległość na izolację i tynki oni położą dachówkę i zrobią jakieś tymczasowe obróbki blacharskie w tym miejscu?czy może najpierw poprosić tynkarzy, żeby mi tylko od styku z dachem do góry otynkowali i dekarze zrobią już finalne obróbki?a może położyć dachówkę bez żadnych obróbek przy ścianie?trochę się boję robić kawałek elewacji, bo planowałem wełnę i jak będzie odkryta może mi zamoknąć.jak się rozwiązuje podobne sprawy? PS-to samo tyczy się obróbek komina - też tak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 05.04.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Dach masz szczelny.A może zrób najpierw elewację a potem dach.Łatwiej będzie po łatach chodzić tynkarzom i nic nie upaprzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 05.04.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Najpierw zrób docieplenie lukarn to będziesz miał pewność że ci dachówek nie poniszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 05.04.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Najpierw zrób docieplenie lukarn to będziesz miał pewność że ci dachówek nie poniszczą. tak na tiptop tego nie zrobię, bo jeszcze okien nie ma, więc tak czy siak tynkarze będą musieli mi majstrować w tamtych okolicach. robić tylko od boku się boję, żeby w czasie deszczów odkryta (od przodu) wełna nie chłonęła wilgoci , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 05.04.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Mam a właściwie miałem identyczną sytuację. We wtorek weszli dachowcy, do piątku pobili kontrłaty i łaty, sobotę zrobili wolną. W sobotę natomiast wkroczyli na jeden dzień chłopaki od ociepleń, i obrobili mi 3 kukułki na gotowo- tylko farby nie daje bo nie wiem jaki kolor elewacji wybierze małżowinka:) od poniedziałku chłopaki jadą z dachóweczką - Ruppa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 05.04.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Niech kładą dachówki tak,aby były bliżej ściany lukarny niż przewidywana grubość docieplenia.I tak na styku ściany lukarny i dachówek będzie obróbka dekarskaTo działka tych od ociepleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 05.04.2009 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Niech kładą dachówki tak,aby były bliżej ściany lukarny niż przewidywana grubość docieplenia. a czemu bliżej? I tak na styku ściany lukarny i dachówek będzie obróbka dekarska To działka tych od ociepleń obróbka dekarska to działka tych od ociepleń? hmh... pytanie pomocnicze: można łączyć dwa rodzaje docieplenia? pół domku wełną, pół styropianem, granica powiedzmy po stropie parteru. oczywiście grubość obu materiałów identyczna. chyba jednak otynkuje te lukarny, komin i ściankę przy dachu przed brygadą dekarską, a boję się zostawiać na pół roku odkrytą wełnę, natomiast na pewno nie pociągnę teraz całego domku dociepleniem + tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.04.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Niech kładą dachówki tak,aby były bliżej ściany lukarny niż przewidywana grubość docieplenia. a czemu bliżej? a chciałbyś mieć szczelinę pomiędzy ociepleniem a dachówką? owszem,można ją zasłonić obróbką byle nie miała 20cm bo efekt wizualny może być kiepski I tak na styku ściany lukarny i dachówek będzie obróbka dekarska To działka tych od ociepleń obróbka dekarska to działka tych od ociepleń? hmh... dokładnie,dobra ekipa od ociepleń kładzie ocieplenie,mocuje parapety zewnętrzne,podbitkę,robi obróbki blacharskie,mocuje rynny a kto Twoim zdaniem powinien to zrobić? pytanie pomocnicze: można łączyć dwa rodzaje docieplenia? pół domku wełną, pół styropianem, granica powiedzmy po stropie parteru. oczywiście grubość obu materiałów identyczna. chyba jednak otynkuje te lukarny, komin i ściankę przy dachu przed brygadą dekarską, a boję się zostawiać na pół roku odkrytą wełnę, natomiast na pewno nie pociągnę teraz całego domku dociepleniem + tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 06.04.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Moi dekarze zrobili obróbkę lukarn (styro+klej), tynkarze tylko pomalują.Tak samo kominy-dekarze je obmurowali klinkierem a potem kładąc dachówkę obrobili je zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.04.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Też tak może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.04.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Dach jest pokryty (krycie wstępne) więc najpierw elewacje potem krycie docelowe. Malowanie można wykonać na końcu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 08.04.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 U nas najpierw zrobili pelne docieplenie lukarn z siatka klejem i gruntem, a potem dopiero dachowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts