Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

No trudno mi się spierać co do domków, bo tu rzeczywiście małe prądy i małe wymagania co do szybkości przesyłania danych. Co do pozostałych rzeczy to powiem tak, nie bez powodu normy określają wymagane odległości i do tego nie trzeba suwmiarki bo to są odległości rzędu 20, 30cm. Spróbuj ułożyć na dłuższym odcinku kabel energetyczny obo sygnałowego to na jego końcu możesz mieć choinkę.Chyba, że kabelki są ekranowane. Przy skrętkach stawia się ostre wymagania żeby wyeliminować jakiekolwiek zakłócenia i jednocześnie kładzie się je obok kabli energetycznych? To że takie rozwiązania działają o niczym nie mówi, bo kto później mierzy przepustowość tych kabelków i czy nie ma zakłóceń.

CE już o niczym nie mówi, znak jak znak, jest bo być musi.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3217071

W Irlandii na duzych obiektach przy wykonywaniu instalacji elektrycznej powszechnie stosuje sie metalowe kanaly o przekrojac od 50mn/50mn do 300mn/150mn jako glowne " magistrale". Do tych kanalow wciaga sie pojedyncze zyly w pojedynczej izolacji, bardzo czesto zdarza sie, ze taki kanal jest wypchany po brzegi pojedynczymi zylami. Jezeli w jakims miejscu trzeba odejsc od takiej "magistrali" trzema zylami zasilajacymi gniazdo 230v lub piecioma zylami zasilajacymi jakis obwod oswietleniowy, to do tego celu sluzy specjalny system, rurek o przekrojach od 20mn do 25mn.

Jezeli ktos chcialby zobaczyc jak to wyglada, to moge przeslac pare fotek na priva. ( Bo nigdy nie wklejalem zdjec) :oops:

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3219833

Muszę jeszcze rozeznać temat wykorzystania metalowych profili stosowanych w zabudowie K/G zamiast kanałów PCV.

Raz że załatwię sprawę niepalności, a dwa większej wytrzymałości mechanicznej na "zadeptanie" do czasu zrobienia wylewek.

No i chyba te profile metalowe wyjdą taniej od kanałów PCV.

A nie lepiej zastosować gotowe korytka metalowe np. Baks

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3219926

Lepiej, ale wstępne rozpoznanie cenowe to 1:4 na korzyść koryt z zabudowy G/K.

Niestety brak pokryw powoduje, że trzeba byłoby nakładać drugie takie samo koryto jako pokrywę.

Ale nadal to jest połowa ceny koryt BAKS.

W całym domu jest to kilkaset złotych różnicy. Przekonaj inwestora na dodatkowe kilkaset złotych jak się o każdą złotówkę targuje ;)

Jest jeszcze jedna korzyść. Elementy do zabudowy G/K są wykonywane z cieniutkiej blachy a co za tym idzie obróbka nie będzie tak uciążliwa jak koryt BAKS. Daje mi to dodatkową oszczędność czasu.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3219963

Jak masz kasę to można dawać Baksa :-).

Też spodobało mi się to rozwiązanie. W pracy w kanałach Legranda idą obok siebie przewody prądowe, skrętka (ekranowana i nie). Po przewodach logicznych idą sygnały analogowe, pakiety cyfrowe, połączenia zamków cyfrowych, alarm i nic złego się nie dzieje! Wszystko było testowane przy użyciu dynamicznych mierników.

Wyciąganie i wciąganie w peszlach w zamurowanych ścianach to wg mnie bajka, prędzej chyba się urwie przewód, no chyyba żebyśmy wkładali po jeden lub dwa kable do jednej rurki, dawali ooogromne łuki itp.

Jak się porządnie nie zrobi od razu to później płacz. Nie wiem czy sprawdzaliście połączenia w puszkach ale po 10 latach zawsze się poluzowują, później wiadomo ciepełko, utlenianie itd, choćbyśmy nie wiem jak mocno dokręcali (tak "żeby sok leciał").

U mnie w pracy Baksa mamy tylko w serwerowni, ale jak kogoś stać to polecam!

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3222038

W pracy w kanałach Legranda idą obok siebie przewody prądowe, skrętka (ekranowana i nie). Po przewodach logicznych idą sygnały analogowe, pakiety cyfrowe, połączenia zamków cyfrowych, alarm i nic złego się nie dzieje! Wszystko było testowane przy użyciu dynamicznych mierników.

Ja widziałem w różnych zakładach drabinki, koryta i kanały kablowe wypełnione po brzegi przewodami.

Kolejne modernizacje i kolejne firmy dokładające kolejne kable do tych koryt.

Wszystkie kable schodzą się do jednej lub kilku dyspozytorni w zakładzie.

Pod dyspozytornią w kanałach kablowych były tysiące jeśli nie dziesiątki tysięcy różnych przewodów sterowniczych, sygnalizacyjnych i zasilających.

Jeśli coś miało być odseparowane od zakłóceń to szło światłowodem.

Nikt nie zwracał uwagi na "bliskość" tych przewodów bo problem zakłóceń nie istniał.

To były zakłady z sektora energetyki zawodowej, przemysłu chemicznego i wydobywczego. A więc niezawodność i bezpieczeństwo były priorytetem dla zakładu.

Nie wiem czy sprawdzaliście połączenia w puszkach ale po 10 latach zawsze się poluzowują, później wiadomo ciepełko, utlenianie itd, choćbyśmy nie wiem jak mocno dokręcali (tak "żeby sok leciał").

Wiemy, wiemy i dlatego ktoś mądry wymyślił obowiązkowe przeglądy i pomiary ochronne instalacji elektrycznej co 5 lat w budownictwie mieszkaniowym.

Ale jak to w Polsce bywa, mało kto na to zwraca uwagę do czasu jakiejś tragedii lub nagłośnienia tego w TV.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3222056

Witam

Pod dyspozytornią w kanałach kablowych były tysiące jeśli nie dziesiątki tysięcy różnych przewodów sterowniczych, sygnalizacyjnych i zasilających.

Nikt nie zwracał uwagi na "bliskość" tych przewodów bo problem zakłóceń nie istniał.

Wyjaśnij mi tylko jedno, jak to się ma do przepisów, zaleceń i dobrej praktyki. Dla mnie ułożenie w jednym korytku kablowym obok siebie kabli energetycznych i logicznych to błąd w sztuce. I argumenty typu, że to wszystko działa to mnie nie przekonują bo i są instalacje gdzie gniazdka na kablu antenowym działają i co z tego. Szczególnie przy instalacjach przemysłowych ważne jest uporządkowanie tego całego bałaganu bo tam są setki obwodów, więc jak przedstawiasz obraz tysiąca kabelków wymieszanych ze sobą energetycznych, sygnałowych i inormatycznych to określiłbym to jako wyjątkowe partactwo wykonwacy a nie przykład do naśladowania.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3228681

coś mi się dwa razy wysłało.

Ale jeszcze coś dopiszę. Ktoś pisał, że badano takie obwody miernikiem i wszysko było ok. Dobrze tylko zakłócenie może pojawić się w dowolnej chwili i wtedy współczuję obsłudze, kiedy nagle dostają sygnały alarmowe i nie bardzo wiadomo skąd skoro urządzenia pracują prawidłowo. I życzę powodzenia w zlokalizowaniu takiego błędu.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3228700

Witam

Wyjaśnij mi tylko jedno, jak to się ma do przepisów, zaleceń i dobrej praktyki. Dla mnie ułożenie w jednym korytku kablowym obok siebie kabli energetycznych i logicznych to błąd w sztuce. I argumenty typu, że to wszystko działa to mnie nie przekonują bo i są instalacje gdzie gniazdka na kablu antenowym działają i co z tego. Szczególnie przy instalacjach przemysłowych ważne jest uporządkowanie tego całego bałaganu bo tam są setki obwodów, więc jak przedstawiasz obraz tysiąca kabelków wymieszanych ze sobą energetycznych, sygnałowych i inormatycznych to określiłbym to jako wyjątkowe partactwo wykonwacy a nie przykład do naśladowania.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3228702

Dla przypomnienia mówimy o instalacjach elektrycznych w domkach jednorodzinnych, gdzie ktoś zrobił i pokazał wspólny kanał kablowy założony na podłodze.

Wyjaśnij mi tylko jedno, jak to się ma do przepisów, zaleceń i dobrej praktyki.

To Ja mam udowadniać, że to nie jest niezabronione czyli dozwolone?

Pokaż mi przepis, który zabrania takiego sposobu montażu.

O przemysłówce wspomniałem jako ciekawostkę odnośnie "niby zakłóceń".

Ten bajzel kablowy powstawał latami, a nawet dziesiątkami lat.

Kiedyś do obsługi Elektrociepłowni używano 1000 ludzi, dzisiaj ta sama EC daje 2x więcej mocy i potrzebuje 10-15% tamtego składu osobowego. Reszta to automatyka sukcesywnie latami dokładana i wymieniana na coraz to nowszą i lepszą automatykę.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3231659

To Ja mam udowadniać, że to nie jest niezabronione czyli dozwolone?

Pokaż mi przepis, który zabrania takiego sposobu montażu.

PN-EN 50174-2 Technika informatyczna.Instalacja okablowania Część2: Planowanie i wykonawstwo instalacji wewnątrz budynków.

pkt.6.5.3 Wytyczne dotyczące instalacji

".......Kable powinny się krzyżować pod kątem prostym.Kable stosowane w różnych celach (np. zasilające energię elektryczną i informatyczne) nie powinny być umieszczane w tych samych wiązkach. Zaleca się, aby różne wiązki były oddzielone elektromagnetycznie od siebie......."

To od strony informatycznej, od strony elektrycznej jest norma N-SEP-004 gdzie jest mowa o rozdzieleniu obwodów sygnalizacyjnych od energetycznych. Nie znam przepisów dotyczących systemów alarmowych ale z literatury wiem, że nie powinno się ich prowadzić razem z elektrycznymi.

Chociaż fachowcy od alarmów lubią się podpiąć pod robotę elektryka.

Odkąd pamiętam to zawsze się mówiło o oddzielnym prowadzeniu np. teletechniki i energetyki.

W domku to pewnie będzie działało ale to nie znaczy, że jest to zrobione zgodnie ze sztuką i tyle.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3231715

...W domku to pewnie będzie działało ale to nie znaczy, że jest to zrobione zgodnie ze sztuką i tyle.

I w tym jednym się z Tobą zgodze - Choć jest to zrobione na sztukę to nie jest to zgodne ze sztuką lub jak inni mówią "nie jest to zgodne ze starą szkołą".

Cała reszta to wskazówki: "powinno", "należy", "zaleca się"....etc

W tym kraju obowiązuje prosta zasada - co nie jest ZABRONIONE jest DOZWOLONE.

Z pewnością nie jestem obiektywny, bo sam reprezentuje środowisko elektryków, ale z dyskusji na Forum nt. samodzielnie wykonanych instalacji elektrycznych przebija się tło - NIE DAŁ ZAROBIĆ ELEKTRYKOWI i niezależnie co i jak zrobił to NAPEWNO JEST ZŁE i NIEZGODNE ZE SZTUKĄ.

Facet zrobił u siebie instalacje, jest z tego dumny i pochwalił się tym.

Za chwile beton to przykryje, a za rok zapomni o całym tym wątku na Muratorze.

Będzie miał satysfakcje, że sam zrobił i mu to działa. A zaoszczędzone pieniądze wyda na coś innego.

A jeśli nawet za rok przestanie mu coś działać to będzie miał pretensje tylko do siebie i naprawi samodzielnie w kilka dni.

I to tyle w temacie kanałów PCV z ułożonymi instalacjami.

https://forum.murator.pl/topic/120278-kana%C5%82y-elektroinstalacyjne/page/2/#findComment-3233525