Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt RUMCAJS pracownia HORYZONT

Recommended Posts

U mnie niestety nie załadowało się zdjęcie, które wkleiłeś.

Kiedyś ktoś dał mi dobrą radę:

Zamieść link do strony www, na której można zobaczyć domek, o który pytasz. W ten sposób będzie prościej. Pracownia Horyzont nie jest mi obca więc mogę zrobić to za Ciebie: Horyzont

pozdrawiam

Joasia

• 1 year później...
  • 4 months później...

Ja buduję Rumcajsa. W zeszłym roku na jesień stan zerowy (fundamenty + bloczki) od maja zaczynam budować stan surowy Ytongiem.

Moje spostrzerzenia:

- domek ładny (każdy ma swój gust)

Co do wykonania to z fundamentami było trochę trudności ze względu na zmieniająca się ciągle ich szerokość oraz nierównomierny kształt (raz 55zm, raz 80cm, raz 40cm, "zakręty" i "zakręciki").

- Dach 11 okien (uuuuuuuu - 4 poszły w kosmos, zostało 7), ogólnie trudny i drogi. 14 kubików więźby, 270metrów dachu z mnóstwem załamań, cieśla za cały na gotowo weźmie 40zł od metra.

- Część okien poleciało także z parteru (m. in trzecie drzwi balkonowe z salonu, w małym pokoju koło garażu aż 3 okna więc zostało 1 ale powiększone).

- Z kanalizą był mały problem (wina robotników, a może i moja lub kierownika) zapomnieli wstawić tulejki w 3 ścianach i trzeba było kłóć na wiosnę

- łazienka na dole zbyt mała więc połączona będzie razem z sąsiednią toaletą

Narazie tyle... więcej będę w stanie powiedzieć jak budowa ruszy na całego, stan surowy otwarty będzie gotowy w lipcu, wtedy dam znać jak posżło.

Ogółem projekt ma kilka niedociągnięć ale dla chcącego nic trudnego :)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Podoba mi sie Rumcajs i poważnie zastanawiam się nad nim :D . W nowym katalogu dobrego domu widziałem nawet jego nowe wizualizacje (na stronie niestety ich nie ma), ale czytąjc to co pisze radoskur to nie wiem czy wybrał sobie dobry projekt bo wiecej tam można by powiedziec narzeakania niż radości z wyboru projektu i jego realizacji. Na stornie klubu horyzontu sa zdjęcia z realizacji Rumcajsa i podobno inwestor byl bardzo zadowolny.

• 9 months później...

Witam.

Chciałbym wznowic dyskusje nad projektem Rumcajsa. Z mojej oceny wynika, że kilka z nich jest juz lub niedługo będzie wybudowane. Czy moglibyście podzielić się swoimi pomysłami/doswiadczeniami z budowy domu lub też modyfikacji projektu?

Ja mam zamiar wprowadzić kilka zmian. Być może ktoś już to zrobił?

Zamierzam wydłużyć budynek o 1m, podnieść ścianę kolankową o 40cm i przesunąć garaż do przodu na równi z lewą stroną budynku.

Czy ktoś budował wersje z podwójnym garażem?

Moze ktoś będzie chętny podzielić się wrażeniami finansowymi?

Miłe będzie udostępnienie fotek swojego domu.

Pozdrawiam.

• 2 years później...
  • 4 months później...

Witam

Szukam informacji na temat "Rumcajsa" - odnośnie ralizacji budowy, słabych punktów projektu - wszystkiego co może mi się przydac przy budowie. Jeśli jest ktoś kto juz zudował lub kończy, to może podzieliłby się informacjami ze strony finansowej. Zdjecia z realizacji również były by mile widziane.

Również interesuje mnie jaki rodzaj ogrzewania wybrano do Rumcajsa :).

Dzięki