Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana pozwolenia?

Recommended Posts

Taka refleksja, Jeśli przyjąć interpretację budulec1, to konsekwencją, w opisywanych przypadkach powinna być decyzja o wstrzymaniu robót do czasu uzyskania nowego PnB.

Ale tu ustawodawca bardzo jasno pisze, że chodzi o odstępstwa istotne, a jest to zawarte w Art.50.1.4

w sposób istotnie odbiegający od ustaleń i warunków określonych w pozwoleniu na budowę bądź w przepisach.

oraz powtarza w Art. 51.1.3.

w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę – nakłada, określając termin wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych robót budowlanych oraz – w razie potrzeby – wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian. .

Zwracam uwagę na pogrubienie – moje.

Czyli również tu ustawodawca przewiduje, ze ktoś decyduje o tym, czy odstepstwo jest istotne, czy nie. A zgodnie z ........... :lol:

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

definicja zakresu ?

przesuwajac budynek zakresu raczej się nie zmienia, robiąc to w ramach obowiązującego PB oraz WZ lub MP nic się nie narusza, poruszamy się w ramach obowiązujących przepisów

nie zmienia się parametrów zdefiniowanych jako istotne

mozna dywagować, czy inna długość rury od kopy jest zmianą zakresu, generalnie, jeżeli dotyczy to już terenu działki nikogo to nie interesuje, wręcz nie powinno

nadinterpretacją jest pisanie o sieciach w drodze, czy też terenie gminnym i innym, NIE NALEŻĄCYM do zainteresowanego

ale i w takich przypadkach istotna jest inwentaryzacja POWYKONAWCZA,

przy inwestycjach liniowych często trasa ulega np przesunięciu, zagłębieniu, z wielu różnych powodów i nikt nie zmienia PnB

a Rozporządzenie w sprawie formy i zakresu jest rozporządzeniem w sprawie formy i zakresu, niczym poza tym

Ok, więcej już nie próbuję was przekonywać. Jak zwykle pozostajemy przy swoim zdaniu bo Wy również mnie nie przekonaliście. :D

Przy temacie możemy pozostać i "pomęczyć" się wzajemnie w ramach interpretacji własnych.

Proszę oponentów o odpowiedź na dwa pytania. Nie wykluczam następnych :D .

1) KIEDY muszę uzyskać zamienne PnB? Zaznaczam, że sam jestem sobie projektantem i jako projektant uznaję WSZYSTKIE zmiany jako nieistotne?

2) Mam bardzo dużą działkę. Chciałbym przesunąć dom o 100 m, jego wysokość zmieniam o 5m, zmieniając przy tym kubaturę ,oczywiście nie podoba mi sie taki szeroki więc zmieniam powierzchnię zabudowy. Nie wspominam o elewacji, rozmieszczeniu okien i rodzaju dachu, gdyż to z zasady jest zmiana "nieistotna" itd.

Oczywiście wszystko robię w zgodzie z WZ i z ustawą " w sprawie warunków technicznych ...". Normy trochę naciągam, gdyż są "nieobligatoryjne".

Rozumiem, że mi wszystko wolno??

pozdrawiam

Jaki projektant, takie odstępstwa. :lol:

Tzn jak?? Jak nieistotny projektant to i zmiany nieistotne? :D

W takim razie juz nic nie rozumiem.

Na moje pytania juz nie chciałeś odpowiedziec.

Zwróć uwagę, że o normach pisałem w "" :wink: Większość osób potrafi powoływać się na ustawę o normalizacji bez znajomości przepisow szczegółowych, ale to jest temat na inny wątek.

a czemu tak?

jeżeli nie narusza przepisów to wystarcza inwentaryzacja geodezyjna powykonacza

Musi zrobić aneks do projektu i zanieść go do UM/UG tam skąd uzyskał pozwolenie, przed rozpoczęciem budowy. Inaczej narusza istotne warunki zagospodarowania i w najgorszym przypadku każą mu dom przesunąć czyli zburzyć. Wiem bo to przerabiałem osobiście i z tego powodu miałem cofnięte pozwolenie na budowę. I cała dalsza dyskusja na ten temat jest zbędna.

no tak

jak nafajdałeś w pory to oznacza, że każdy to robi

zajebisty przykład lee28

(zresztą mój był w podobie :D )

budulec1 napisał:

2) Mam bardzo dużą działkę. Chciałbym przesunąć dom o 100 m, jego wysokość zmieniam o 5m, zmieniając przy tym kubaturę ,oczywiście nie podoba mi sie taki szeroki więc zmieniam powierzchnię zabudowy. Nie wspominam o elewacji, rozmieszczeniu okien i rodzaju dachu, gdyż to z zasady jest zmiana "nieistotna" itd.

Oczywiście wszystko robię w zgodzie z WZ i z ustawą " w sprawie warunków technicznych ...". Normy trochę naciągam, gdyż są "nieobligatoryjne".

mam małą działkę, chcę przesunąć dom o 1m (lub mniej), wysokości nie zmieniam bo to zmiana istotna, kubatury też nie, elewacja i rozmieszczenie okien raczej też nie ulega zmianie (choć i tak nieistotne jeżeli nie narzucone w WZ lub MP - chodzi o elewację), powierzchni zabudowy również nie zmieniam, zgodnie z warunkami techn zachowuję WSZELKIE przepisy dot odległości, norm nie naciągam, nawet tych nieobligatoryjnych itd itp

a o obligatoryjnych to tak jakj napisał sSiwy12 - są takie

no tak

zajebisty przykład iee28

budulec1 napisał:

mam małą działkę, chcę przesunąć dom o 1m (lub mniej), wysokości nie zmieniam bo to zmiana istotna, kubatury też nie, elewacja i rozmieszczenie okien raczej też nie ulega zmianie (choć i tak nieistotne jeżeli nie narzucone w WZ lub MP - chodzi o elewację), powierzchni zabudowy również nie zmieniam, zgodnie z warunkami techn zachowuję WSZELKIE przepisy dot odległości, norm nie naciągam, nawet tych nieobligatoryjnych itd itp

Chętnie podyskutuję na ten temat, ale nie z Tobą. Z zasady z powietrzem nie dyskutuję.

no tak

zajebisty przykład lee28

(zresztą mój był w podobie :D )

budulec1 napisał:

Wszystko się zgadza ale wg mnie i budulca, przesuwając budynek zmieniasz pkt którego nie wymienileś ano zmianę zakresu objętego projektem.

Ale masz racje że wszystko rozstrzyga sie o to jak ustawodawca rozumiał "zakres".

Przesuniecie przyłącza na działce gminnej oraz zmiana powierzchni biologicznej w stosunku do utwardzonej są tak wg mnie diametralnie innymi zmianami że oczywiste jest to co jest ważniejsze ale oba przyklady zmieniają PZT i teraz albo uważamy jak Ty i nie dajemy i tego i tego do zmiany PnB tylko powykonawczo albo dajemy i to i to do zmiany PnB.

pzdr

Chętnie podyskutuję na ten temat, ale nie z Tobą. Z zasady z powietrzem nie dyskutuję.

Nie powiem, że jestem zachwycony takim zwrotem w dyskusji. Prawdę powiedziawszy odbierasz chęć do dalszej dyskusji.

Ale odpowiem - mimo, ze pisałem o tym wcześniej, ale raczej nie chciałeś zauważyć tej wypowiedzi. Wszystko zależy od danych warunków,w których projektant "się obraca". Jeśli jakieś warunki są zdefiniowane ( w omawianym zakresie), to albo się ich dotrzymuje, albo nie. Jeśli na projekcie zagospodarowania są określone brzegowe odległości miedzy obiektami, a sąsiednia działka jest zabudowana i zagospodarowanie działki do nich się odwołuje, to projektant musi się dobrze nagłowić zanim uzna, że zmiany w posadowieniu może zakwalifikować jako nieistotne.

Oczywiście mówię cały czas o normalnym, dobrze wykształconym, znającym przepisy projektancie, a nie o takim, który chce budować zupełnie inny dom niż w projekcie budowlanym - twierdząc, że to odstępstwo nieistotne.

Rozporządzenie mówi co ma zawierać projekt, czyli zakres projektu (ZAWARTOŚĆ i w jaki sposób przedstawione) ,

a nie, zakres, czyli takie a nie inne rozmieszczenie klocków na planie

klocki mają być rozmieszczone zgodnie z przepisami, forma prezentacji tegoż - wg rozporządzenia

... dom znajduje się w odległości 6m od ogrodzenia sąsiada, a chciałbym go dosunąć chociaż o 1m od ogrodzenia.

Rozumiem, że dom miałby być w odległości 5m od ogrodzenia.

A czy te 6m zwymiarowane jest na planie, czy też tylko można to odczytać uwzględniając skalę rysunku ?

Jeśli nie jest zwymiarowane - to można przymknąć oko i zbudować w odległości 5m.

Rozporządzenie:

w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

Rozdział 3

Projekt zagospodarowania działki lub terenu

§ 8. 1. Projekt zagospodarowania działki lub terenu powinien zawierać część opisową oraz część rysunkową sporządzoną na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej, przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego, z zastrzeżeniem § 10.

2. Część opisowa, o której mowa w ust. 1, sporządzona z uwzględnieniem § 7, powinna określać:

1) przedmiot inwestycji, a w wypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt budowlany - zakres całego zamierzenia oraz kolejność realizacji obiektów;

2) istniejący stan zagospodarowania działki lub terenu z omówieniem przewidywanych w nim zmian, w tym adaptacji i rozbiórek w zakresie niezbędnym do uzupełnienia części rysunkowej projektu zagospodarowania działki lub terenu;

3) projektowane zagospodarowanie działki lub terenu, w tym urządzenia budowlane związane z obiektami budowlanymi, układ komunikacyjny, sieci uzbrojenia terenu z przeciwpożarowym zaopatrzeniem wodnym, ukształtowanie terenu i zieleni w zakresie niezbędnym do uzupełnienia części rysunkowej projektu zagospodarowania działki lub terenu;

4) zestawienie powierzchni poszczególnych części zagospodarowania działki budowlanej lub terenu, jak powierzchnia zabudowy projektowanych i adaptowanych obiektów budowlanych, powierzchnia dróg, parkingów, placów i chodników, powierzchnia zieleni oraz innych części terenu niezbędnych do sprawdzenia zgodności z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym;

5) dane informujące, czy działka lub teren, na którym jest projektowany obiekt budowlany, są wpisane do rejestru zabytków oraz czy podlegają ochronie na podstawie ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego;

6) dane określające wpływ eksploatacji górniczej na działkę lub teren zamierzenia budowlanego, znajdującego się w granicach terenu górniczego;

7) informację i dane o charakterze i cechach istniejących i przewidywanych zagrożeń dla środowiska oraz higieny i zdrowia użytkowników projektowanych obiektów budowlanych i ich otoczenia w zakresie zgodnym z przepisami odrębnymi;

8) inne konieczne dane wynikające ze specyfiki, charakteru i stopnia skomplikowania obiektu budowlanego lub robót budowlanych.

3. Część rysunkowa, o której mowa w ust. 1, sporządzona na mapie zgodnie z § 7, powinna określać:

1) orientację położenia działki lub terenu w stosunku do sąsiednich terenów i stron świata;

2) granice działki budowlanej lub terenu, usytuowanie, obrys i układ istniejących i projektowanych obiektów budowlanych, w tym urządzeń budowlanych z nimi związanych, z oznaczeniem wejść i wjazdów oraz liczby kondygnacji, charakterystycznych rzędnych, wymiarów i wzajemnych odległości obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych oraz ich przeznaczenia, w nawiązaniu do istniejącej zabudowy terenów sąsiednich, rodzaj i zasięg uciążliwości, zasięg obszaru ograniczonego użytkowania, układ komunikacji wewnętrznej przedstawiony w nawiązaniu do istniejącej i projektowanej komunikacji zewnętrznej, określający układ dróg wewnętrznych, dojazdów, bocznic kolejowych, parkingów, placów i chodników, w miarę potrzeby przekroje oraz profile elementów tego układu, charakterystyczne rzędne i wymiary;

3) ukształtowanie terenu, z oznaczeniem zmian w stosunku do stanu istniejącego, a w razie potrzeby charakterystyczne rzędne i przekroje pionowe terenu;

4) ukształtowanie zieleni, z oznaczeniem istniejącego zadrzewienia podlegającego adaptacji lub likwidacji, oraz układ projektowanej zieleni wysokiej i niskiej, a w razie potrzeby charakterystyczne rzędne i przekroje pionowe terenu;

5) urządzenia przeciwpożarowego zaopatrzenia wodnego, w tym rodzaj i wielkość źródeł, usytuowanie stanowisk czerpania wody i dojazd do nich dla samochodów straży pożarnej oraz charakterystyczne rzędne i wymiary;

6) układ sieci i przewodów uzbrojenia terenu, przedstawiony z przyłączami do odpowiednich sieci zewnętrznych i wewnętrznych oraz urządzeń budowlanych, w tym: wodociągowych, ujęć wody ze strefami ochronnymi, cieplnych, gazowych i kanalizacyjnych lub służących do oczyszczania ścieków, oraz określający sposób odprowadzania wód opadowych, z podaniem niezbędnych profili podłużnych, spadków, przekrojów przewodów oraz charakterystycznych rzędnych, wymiarów i odległości, wraz z usytuowaniem przyłączy, urządzeń i punktów pomiarowych;

7) układ linii lub przewodów elektrycznych i telekomunikacyjnych oraz związanych z nim urządzeń technicznych, przedstawiony w powiązaniu z sieciami zewnętrznymi, z oznaczeniem miejsca i rzędnych w miarę potrzeby, przyłączenia do sieci zewnętrznych i złączy z instalacją obiektów budowlanych oraz charakterystycznych elementów, punktów pomiarowych, symboli i wymiarów;

8) w razie potrzeby rezerwę i podział terenu wynikający z programu całego zamierzenia budowlanego oraz przewidywanej rozbudowy;

9) granice obszaru terenu zamkniętego i zewnętrznych stref ochronnych, na którym znajdują się obiekty budowlane służące obronności i bezpieczeństwu państwa.

Czyz to o czym piszemy nie zmienia zapisów w tym rozporządzeniu czyli jego zakresu?

pzdr

Ta dyskusja ma charakter czysto akademicki, bo nikt nie zna warunków brzegowych, a i tak ostatnie słowo należeć pewnie będzie do urzędnika.

Ale rozważmy na przykładzie (często cytowanym), czy dołożenie 20cm w trakcie budowy ocieplenia do ściany 1W (taka jest w projekcie i taką wybudowano) jest powodem do zmiany PnB, czy nie jest - dla utrudnienia dodam, że sąsiednia działka jest zabudowana, a nasz budynek jest posadowiony 4m od tej granicy.

I drugie pytanie związane z zagospodarowaniem działki - zmiana dotycząca zieleni, bo wszagrze nie można dokonywać gradacji ważności :lol:

Ta dyskusja ma charakter czysto akademicki, bo nikt nie zna warunków brzegowych, a i tak ostatnie słowo należeć pewnie będzie do urzędnika.

Ale rozważmy na przykładzie (często cytowanym), czy dołożenie 20cm w trakcie budowy ocieplenia do ściany 1W (taka jest w projekcie i taką wybudowano) jest powodem do zmiany PnB, czy nie jest - dla utrudnienia dodam, że sąsiednia działka jest zabudowana, a nasz budynek jest posadowiony 4m od tej granicy.

I drugie pytanie związane z zagospodarowaniem działki - zmiana dotycząca zieleni, bo wszagrze nie można dokonywać gradacji ważności :lol:

Przepraszam za poprzednie wtrącenie, ale pewnych zachowań "nie trawię" i nie jestem w stanie sprawdzić czy ktoś kto nazwał się "Barbossa" ma już pełno w gaciach, czy nie.

Jak zwykle życie bywa zupełnie różne od rzeczywistości. Rozmawiamy tutaj o wykładni prawa budowlanego, nie o sposobie jego omijania i nie jest to przykład czysto akademicki tylko samo życie. Jeśli pytanie na początku brzmiałoby " przeuwam dom czy mam sie tym przejmować?"odpowiedzi mogłyby być różne. Na pytanie zadane jak na początku nie miałem wątpliwości jak trzeba odpowiedzieć.

Jeśli mamy porozmawiac o interpretacjach i błędach prawnych to chętnie sam zapodam kilka tematów, które wielokrotnie omawiałem z ustawodawcami, a mimo to do dzisiaj budzą kontrowersje.

pozdrawiam

Przepraszam za poprzednie wtrącenie, ale pewnych zachowań "nie trawię" i nie jestem w stanie sprawdzić czy ktoś kto nazwał się "Barbossa" ma już pełno w gaciach, czy nie.

Jak zwykle życie bywa zupełnie różne od rzeczywistości. Rozmawiamy tutaj o wykładni prawa budowlanego, nie o sposobie jego omijania i nie jest to przykład czysto akademicki tylko samo życie. Jeśli pytanie na początku brzmiałoby " przeuwam dom czy mam sie tym przejmować?"odpowiedzi mogłyby być różne. Na pytanie zadane jak na początku nie miałem i nie mam wątpliwości jak trzeba odpowiedzieć.

pozdrawiam

Można o mnie powiedzieć wszystko, ale nie to, ze namawiam do omijania prawa.

Z omawianymi przepisami tak jak z ciążą, albo się jest w ciąży, albo nie jest – nie można być trochę.

Nie odpowiedziałeś na zadane pytanie, czy podane troszeczkę wyżej sytuacje, kwalifikują do ubiegania się o nowe PnB. Odpowiedź jest bardzo prosta - według Twojej interpretacji bezwzględnie TAK w obu przykładach, a ja twierdzę, na podstawie zapisów w PB (Art.36a.6), że decyzja w takiej sytuacji należy do projektanta.

Moim zdaniem, właśnie dla takich i podobnych sytuacji, w sumie błahych, ustawodawca ustanowił ten zapis o „kwalifikacji zamierzonego odstąpienia”.

Jest to zapisane w osobnym ustępie Art.36a, a nie w podpunkcie, co podkreśla ważkość tego zapisu, bo projektant, oprócz swoich ustawowych uprawnień, określonych w innych ustawach, właśnie tym zapisem dostał dodatkowe uprawnienia nie wynikające wprost z posiadanych uprawnień i wymogów zawodowych.

Gdyby takiego zapisu nie było, to każde odstępstwo, nawet minimalne, określone w Art.36a.5 powodowało by konieczność uzyskania nowego PnB. Każde odstępstwo, tz. przesunięcie każdego elementu wyszczególnionego na planie zagospodarowania działki np. zielonej rabatki, która w myśl zapisów prawa, jest równa odstępstwu np. dobudowania dodatkowej kondygnacji. (przepisy Rozporządzenia o zakresie projektu…..Rozdział 3 , Prawo Budowlane Art.34.3.)

Można o mnie powiedzieć wszystko, ale nie to, ze namawiam do omijania prawa.

Z omawianymi przepisami tak jak z ciążą, albo się jest w ciąży, albo nie jest – nie można być trochę.

Nie odpowiedziałeś na zadane pytanie, czy podane troszeczkę wyżej sytuacje, kwalifikują do ubiegania się o nowe PnB. Odpowiedź jest bardzo prosta - według Twojej interpretacji bezwzględnie TAK w obu przykładach, a ja twierdzę, na podstawie zapisów w PB (Art.36a.6), że decyzja w takiej sytuacji należy do projektanta.

Moim zdaniem, właśnie dla takich i podobnych sytuacji, w sumie błahych, ustawodawca ustanowił ten zapis o „kwalifikacji zamierzonego odstąpienia”.

Jest to zapisane w osobnym ustępie Art.36a, a nie w podpunkcie, co podkreśla ważkość tego zapisu, bo projektant, oprócz swoich ustawowych uprawnień, określonych w innych ustawach, właśnie tym zapisem dostał dodatkowe uprawnienia nie wynikające wprost z posiadanych uprawnień i wymogów zawodowych.

Gdyby takiego zapisu nie było, to każde odstępstwo, nawet minimalne, określone w Art.36a.5 powodowało by konieczność uzyskania nowego PnB. Każde odstępstwo, tz. przesunięcie każdego elementu wyszczególnionego na planie zagospodarowania działki np. zielonej rabatki, która w myśl zapisów prawa, jest równa odstępstwu np. dobudowania dodatkowej kondygnacji. (przepisy Rozporządzenia o zakresie projektu…..Rozdział 3 , Prawo Budowlane Art.34.3.)

I tu się jestem w stanie zgodzić.

pzdr