Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana pozwolenia?

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom
Po co np. ZUD, skoro potem można jednym wpisem powykonawczym zmienić sobie trasę przyłącza

Można sobie zmienić trasę przyłącza, byleby odbywało się to w granicach działki objętej pozwoleniem na budowę ;) taką odpowiedź pozyskałem swego czasu w ZUD - tyle, że po wszystkim należy wykonać geodezyjną inwentaryzację przyłączy i wykazać na nich faktyczny przebieg przyłącza.

Tak też zrobiłem i nie było najmniejszych problemów ..

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sSiwy12, również nie odpowiedziałeś na moje pytania. Moja interpretacja Twoich przykładów.

czy dołożenie 20cm w trakcie budowy ocieplenia do ściany 1W (taka jest w projekcie i taką wybudowano) jest powodem do zmiany PnB, czy nie jest

Jeśli zminiamy obrys zewnętrzny budynku - zmieniamy kubaturę. Powinniśmy uzyskać zamienne PnB.

dla utrudnienia dodam, że sąsiednia działka jest zabudowana, a nasz budynek jest posadowiony 4m od tej granicy.

To nie ma znaczenia - odległości możesz mierzyć bez okładziny

I drugie pytanie związane z zagospodarowaniem działki - zmiana dotycząca zieleni, bo wszagrze nie można dokonywać gradacji ważności :lol:

Nie bardzo rozumiem to pytanie. Jeśli chodzi o zmianę np. powierzchni biologicznie czynnej to powinieneś uzyskać zamienne PNB. Jeśli chodzi o to czy będziesz sadził marchewki czy pomidory to nie ma to znaczenia.

Odpowiedz mi na moje pytanie. Czy mogę przesunąć dom o 100 m. Mam oświadczenie projektanta, że jest to zmiana nieistotna.

pzdr

czy mówimy o kubaturze brutto, czy netto?

ja nie widzę przeciwwskazań do przesunięcia o 100m, jeżeli mieszczę się w WZ lub MP i PB (chociaż mówimy o 1m)

nie widzę przeciwwskazań do zmiany pow. biologicznie czynnej pod warunkiem spełnienia w/w

nie widzę przeciwwskazań do zmiany trasy (lub wydłużenia) jakiejkolwiek instalacji na terenie do którego mam WYŁĄCZNE prawo do dysponowania nim

nie widzę przeciwwskazań to zmiany usytuowania okien

nie widzę przeciwwskazań do zmiany np technologii wykonania stropu, choćby spowodowałoby to obliczeniową zmianę kubatury (netto) obiektu

itp itd...

Nie bardzo rozumiem to pytanie. Jeśli chodzi o zmianę np. powierzchni biologicznie czynnej to powinieneś uzyskać zamienne PNB. Jeśli chodzi o to czy będziesz sadził marchewki czy pomidory to nie ma to znaczenia.

Odpowiedz mi na moje pytanie. Czy mogę przesunąć dom o 100 m. Mam oświadczenie projektanta, że jest to zmiana nieistotna.

pzdr

Wyjaśniam, po prawej miały być rabatki i trawnik, a po lewej zieleń wysoka. A co ma w tym przypadku do rzeczy zmiana powierzchni biologicznie czynnej, jeśli nie przekraczamy wartości brzegowych.

Odpowiadając na Twoje pytanie - jak masz oświadczenie projektanta, to nie możesz dokonywać żadnych zmian.

bo się nie możesz szarogęsić nie na swoim, trudno to zrozumieć?

Tak, trudno zrozumieć, nigdzie nie ma zapisu o tym że: Twoje , moje, tylko o zakresie PZT a zakresu rozumianego po Twojemu nie zmieniamy więc jakie ma znaczenie gdzie to jest?

no to co ja poradzę, że nie rozumiesz :(

To co jasne zrozumiałem, nawet Twój sposób rozmienia zakresu z ktorym sam teraz nie do końca się zgadzasz kiedy wchodzisz na nie swoją działkę objętą tym samym zakresem, zgodnie z Warunkami zab., WT, itp.

co do sieci na obcym terenie to również się wypowiedziałem,

Nie ma dla zmiany PnB czegoś takiego jak sieć na obcym terenie.

Jest sieć lub przyłącze do budynku biegnące przez np. dzialke gminna i do naszego domu przez naszą działkę. Wszystko zgodne z przepisami w jakimś zakresie jak pisałeś wcześniej.

Przecież mozna przesuwac klocki wg Ciebie w zakresie opracowania i nie ma znaczenia gdzie te klocki są wazny jest zakres a klocki mają być rozmieszczone zgodnie z przepisami i po zmianie są z nimi zgodne i nawet zakresu nie zmieniają:

Rozporządzenie mówi co ma zawierać projekt, czyli zakres projektu (ZAWARTOŚĆ i w jaki sposób przedstawione) ,

a nie, zakres, czyli takie a nie inne rozmieszczenie klocków na planie

klocki mają być rozmieszczone zgodnie z przepisami, forma prezentacji tegoż - wg rozporządzenia

a że masz problem ze zrozumieniem, to Twoja sprawa

Czasami mam wrażenie że mozna z Tobą normalnie dyskutować aż do takiego momentu, ech.

Wyjaśniam, po prawej miały być rabatki i trawnik, a po lewej zieleń wysoka. A co ma w tym przypadku do rzeczy zmiana powierzchni biologicznie czynnej, jeśli nie przekraczamy wartości brzegowych.

Rozumiem, że chodzi Ci o to:

4) ukształtowanie zieleni, z oznaczeniem istniejącego zadrzewienia podlegającego adaptacji lub likwidacji, oraz układ projektowanej zieleni wysokiej i niskiej, a w razie potrzeby charakterystyczne rzędne i przekroje pionowe terenu;

To projektując domek jednorodzinny możesz to sobie pominąć w projekcie, podobnie jak to:

5) urządzenia przeciwpożarowego zaopatrzenia wodnego, w tym rodzaj i wielkość źródeł, usytuowanie stanowisk czerpania wody i dojazd do nich dla samochodów straży pożarnej oraz charakterystyczne rzędne i wymiary;

Jeśli jednak umieścisz to nie będziesz mógł tego zmienić bez zmiany PnB.

Odpowiadając na Twoje pytanie - jak masz oświadczenie projektanta, to nie możesz dokonywać żadnych zmian.

Źle mnie zrozumiałeś. Mam ośiwadczenie, że jest to zmiana nieistotna.

pzdr

Źle mnie zrozumiałeś. Mam ośiwadczenie, że jest to zmiana nieistotna.

Dobrze zrozumiałem. 8)

Nie ma czegoś takiego jak oświadczenie że zmiana jest istotna, bądź nie jest. :lol:

Jeśli zmiany nieistotna – projektant nanosi zmiany na projekcie (ewentualnie wykonuje dodatkowy rysunek)+ ewentualna część opisową.

Jeśli zmiana istotna – wykonuje projekt zastępczy, a inwestor zapitala po nowe PnB.

Podczas „rozliczania budowy”, w naszym przypadku, urząd wymaga (na podstawie; PB Art.57)

1. Oświadczenia, że budynek został wykonany zgodnie z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia oraz przepisami,

2. protokołów badań i sprawdzeń (min. zerowanie, kominiarski, gazowniczy itp.)

3. inwentaryzację geodezyjną powykonawczą

4. potwierdzenie wykonania przyłączy.

Biorąc to pod uwagę, moim zdaniem, urząd wymaga „zgodności z projektem” tylko i wyłącznie w stosunku do budynku – reszta jest „załatwiana” inwentaryzacją geodezyjną powykonawczą.

Oczywiście przy założeniu, że przestrzegane są inne przepisy "towarzyszące"

Pozdrawiam