Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy wjazd/brama tylna na działkę a prawo

Recommended Posts

Czy na bramę w ogrodzeniu trzeba mieć jakieś pozwolenie, zezwolenie czy cokolwiek?

Dokładnie chodzi o tylną bramę, która będzie używana sporadycznie, np. jak drewno przywiozą lub jakiś piasek, czy inne. Może ja czasem postawię samochód jak przyjedzie ktoś w gościnę. Mam tak usytuowaną działkę, że mam ok. 5 m tylnego płotu graniczącego z drogą miejską (inna ulica) utwardzoną płytami yomb. Jest to ślepa ulica, kończąca sie właśnie centaralnie przy mojej granicy. Normalnie mam swoją ulicę z przodu i wjazd z furtką na działkę.

Chodzi mi o taką dodatkową tylną bramę. docelowo nawet nie musi być specjalnie utwardzona nawierzchnia (czyt. kostka)

Czy znacie jakieś przepisy prawne dotyczące tego. A może bramę mogę sobie zrobić ? Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że musi być działka ogrodzona. Czyli jak nie ma płotu to mogę wjeżdżać na działkę gdzie chcę.

A jak to jest z furtką. Czy mogę ją zrobić bez niczego czy nie?

Chce to zrobić jak najbardziej zgodnie z prawem bo sąsiad wszystkiego się czepia.

Czy na bramę w ogrodzeniu trzeba mieć jakieś pozwolenie, zezwolenie czy cokolwiek?

Dokładnie chodzi o tylną bramę, która będzie używana sporadycznie, np. jak drewno przywiozą lub jakiś piasek, czy inne. Może ja czasem postawię samochód jak przyjedzie ktoś w gościnę. Mam tak usytuowaną działkę, że mam ok. 5 m tylnego płotu graniczącego z drogą miejską (inna ulica) utwardzoną płytami yomb. Jest to ślepa ulica, kończąca sie właśnie centaralnie przy mojej granicy. Normalnie mam swoją ulicę z przodu i wjazd z furtką na działkę.

Chodzi mi o taką dodatkową tylną bramę. docelowo nawet nie musi być specjalnie utwardzona nawierzchnia (czyt. kostka)

Czy znacie jakieś przepisy prawne dotyczące tego. A może bramę mogę sobie zrobić ? Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że musi być działka ogrodzona. Czyli jak nie ma płotu to mogę wjeżdżać na działkę gdzie chcę.

A jak to jest z furtką. Czy mogę ją zrobić bez niczego czy nie?

Chce to zrobić jak najbardziej zgodnie z prawem bo sąsiad wszystkiego się czepia.

Jeśli na główną bramę musi być projekt zjazdu to dlaczego na tylną miałoby być inaczej?

Z furtką nie powinno być takiego problemu.

Tyle z logiki. Jak prawnie musi być to nie wiem.

Na działke musi byc zjazd. Jeden. Jeśli musi być zjazd, to musi być projekt zjazdu.

Bramę można postawić gdzie się chce. Zazwyczaj stawia się ją w linii zjazdu, bo tak jest wygodniej :D

Jeśli postawisz dwie bramy, to nadal musi być zjazd. Jeden. Jeśli nie naruszasz działki miejskiej/gminnej, czyli nie utwardzasz, nie sypiesz, nie kopiesz itp, to nie musisz mieć projektu drugiego zjazdu.

Ale jak nie masz projektu drugiego zjazdu, to wlaściciel tej ślepej ulicy może coś z nią zrobić, na przykład posadzić drzewa, bo dla niego nie ma bramy, tylko płot.

Tak na logikę.

Bo jak jest w przepisach, to nie wiem.

furtka może nie, ale od strony formalnej to każda brama i zjazd do niej musi być uzgodniony z właścicielem drogi

a czy to jest pan Jurek - sąsiad i za flaszkę to "uzgodni", czy GDDKiA i z projektem+wykonanie za parę baniek bo z włączeniem się w A2, to zależy od tegoż właściela

No tak.

Jeśli nie naruszasz działki miejskiej/gminnej, czyli nie utwardzasz, nie sypiesz, nie kopiesz itp, to nie musisz mieć projektu drugiego zjazdu.

Ale jak nie masz projektu drugiego zjazdu, to wlaściciel tej ślepej ulicy może coś z nią zrobić, na przykład posadzić drzewa, bo dla niego nie ma bramy, tylko płot.

Na logikę też tak myślę. W sumie płot mógłby składać się z samych bram.

Ale jak to jest w przepisach ?

Czyli jeżeli chodzi o furtkę można ją robić gdzie się chce i ile się chce?