Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy na bramę w ogrodzeniu trzeba mieć jakieś pozwolenie, zezwolenie czy cokolwiek?

Dokładnie chodzi o tylną bramę, która będzie używana sporadycznie, np. jak drewno przywiozą lub jakiś piasek, czy inne. Może ja czasem postawię samochód jak przyjedzie ktoś w gościnę. Mam tak usytuowaną działkę, że mam ok. 5 m tylnego płotu graniczącego z drogą miejską (inna ulica) utwardzoną płytami yomb. Jest to ślepa ulica, kończąca sie właśnie centaralnie przy mojej granicy. Normalnie mam swoją ulicę z przodu i wjazd z furtką na działkę.

Chodzi mi o taką dodatkową tylną bramę. docelowo nawet nie musi być specjalnie utwardzona nawierzchnia (czyt. kostka)

Czy znacie jakieś przepisy prawne dotyczące tego. A może bramę mogę sobie zrobić ? Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że musi być działka ogrodzona. Czyli jak nie ma płotu to mogę wjeżdżać na działkę gdzie chcę.

A jak to jest z furtką. Czy mogę ją zrobić bez niczego czy nie?

Chce to zrobić jak najbardziej zgodnie z prawem bo sąsiad wszystkiego się czepia.

https://forum.murator.pl/topic/120283-dodatkowy-wjazdbrama-tylna-na-dzia%C5%82k%C4%99-a-prawo/

Czy na bramę w ogrodzeniu trzeba mieć jakieś pozwolenie, zezwolenie czy cokolwiek?

Dokładnie chodzi o tylną bramę, która będzie używana sporadycznie, np. jak drewno przywiozą lub jakiś piasek, czy inne. Może ja czasem postawię samochód jak przyjedzie ktoś w gościnę. Mam tak usytuowaną działkę, że mam ok. 5 m tylnego płotu graniczącego z drogą miejską (inna ulica) utwardzoną płytami yomb. Jest to ślepa ulica, kończąca sie właśnie centaralnie przy mojej granicy. Normalnie mam swoją ulicę z przodu i wjazd z furtką na działkę.

Chodzi mi o taką dodatkową tylną bramę. docelowo nawet nie musi być specjalnie utwardzona nawierzchnia (czyt. kostka)

Czy znacie jakieś przepisy prawne dotyczące tego. A może bramę mogę sobie zrobić ? Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że musi być działka ogrodzona. Czyli jak nie ma płotu to mogę wjeżdżać na działkę gdzie chcę.

A jak to jest z furtką. Czy mogę ją zrobić bez niczego czy nie?

Chce to zrobić jak najbardziej zgodnie z prawem bo sąsiad wszystkiego się czepia.

Jeśli na główną bramę musi być projekt zjazdu to dlaczego na tylną miałoby być inaczej?

Z furtką nie powinno być takiego problemu.

Tyle z logiki. Jak prawnie musi być to nie wiem.

https://forum.murator.pl/topic/120283-dodatkowy-wjazdbrama-tylna-na-dzia%C5%82k%C4%99-a-prawo/#findComment-3185855

Na działke musi byc zjazd. Jeden. Jeśli musi być zjazd, to musi być projekt zjazdu.

Bramę można postawić gdzie się chce. Zazwyczaj stawia się ją w linii zjazdu, bo tak jest wygodniej :D

Jeśli postawisz dwie bramy, to nadal musi być zjazd. Jeden. Jeśli nie naruszasz działki miejskiej/gminnej, czyli nie utwardzasz, nie sypiesz, nie kopiesz itp, to nie musisz mieć projektu drugiego zjazdu.

Ale jak nie masz projektu drugiego zjazdu, to wlaściciel tej ślepej ulicy może coś z nią zrobić, na przykład posadzić drzewa, bo dla niego nie ma bramy, tylko płot.

Tak na logikę.

Bo jak jest w przepisach, to nie wiem.

https://forum.murator.pl/topic/120283-dodatkowy-wjazdbrama-tylna-na-dzia%C5%82k%C4%99-a-prawo/#findComment-3186980

furtka może nie, ale od strony formalnej to każda brama i zjazd do niej musi być uzgodniony z właścicielem drogi

a czy to jest pan Jurek - sąsiad i za flaszkę to "uzgodni", czy GDDKiA i z projektem+wykonanie za parę baniek bo z włączeniem się w A2, to zależy od tegoż właściela

https://forum.murator.pl/topic/120283-dodatkowy-wjazdbrama-tylna-na-dzia%C5%82k%C4%99-a-prawo/#findComment-3187339

No tak.

Jeśli nie naruszasz działki miejskiej/gminnej, czyli nie utwardzasz, nie sypiesz, nie kopiesz itp, to nie musisz mieć projektu drugiego zjazdu.

Ale jak nie masz projektu drugiego zjazdu, to wlaściciel tej ślepej ulicy może coś z nią zrobić, na przykład posadzić drzewa, bo dla niego nie ma bramy, tylko płot.

Na logikę też tak myślę. W sumie płot mógłby składać się z samych bram.

Ale jak to jest w przepisach ?

Czyli jeżeli chodzi o furtkę można ją robić gdzie się chce i ile się chce?

https://forum.murator.pl/topic/120283-dodatkowy-wjazdbrama-tylna-na-dzia%C5%82k%C4%99-a-prawo/#findComment-3188968