Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzwonek bezprzewodowy

Recommended Posts

Zwazywszy na fakt, ze jest to pierwszy moj wpis na tum forum, chcialbym na wstepie wszystkich powitac.

Od pewnego czasu zajmuje sie adaptacja mieszkania na pietrze w domu jednorodzinnym, ktore ma byc niezaleznym mieszkaniem. Nie chcac przeciagac przewodu od furtki na pierwsze pietro mieszkania, postawilem na dzwonek uruchamiany droga radiowa. Do tej popry niewiele mialem do czynienia z tego rodzaju rozwiazaniami, dlatego tez prosze o pomoc w doborze takiego urzadzenia. Zainteresowany jestem dzwonkiem, w ktorym zarowno nadajnik jak i odbiornik byly by zasilane napięciem 230V. Odleglosc miedzy domem a ogrodzeniem to okolo 20 metrów. Brak przeszkód na tym dystansie. Jakie moga być minusy eksploatacji tego rodzaju dzwonków i czy są w ogole urzadzenia, gdzie oba komponenty zasilane sa pradem o napieciu 230V? Pozdrawiam.

Zwazywszy na fakt, ze jest to pierwszy moj wpis na tum forum, chcialbym na wstepie wszystkich powitac.

Od pewnego czasu zajmuje sie adaptacja mieszkania na pietrze w domu jednorodzinnym, ktore ma byc niezaleznym mieszkaniem. Nie chcac przeciagac przewodu od furtki na pierwsze pietro mieszkania, postawilem na dzwonek uruchamiany droga radiowa. Do tej popry niewiele mialem do czynienia z tego rodzaju rozwiazaniami, dlatego tez prosze o pomoc w doborze takiego urzadzenia. Zainteresowany jestem dzwonkiem, w ktorym zarowno nadajnik jak i odbiornik byly by zasilane napięciem 230V. Odleglosc miedzy domem a ogrodzeniem to okolo 20 metrów. Brak przeszkód na tym dystansie. Jakie moga być minusy eksploatacji tego rodzaju dzwonków i czy są w ogole urzadzenia, gdzie oba komponenty zasilane sa pradem o napieciu 230V? Pozdrawiam.

Obawiam się, że może być problem z dostaniem części zewnętrznej zasilanej 230V.

• 3 weeks później...

Dziekuje za wszystkie wpisy..

Zalezalo mi przede wszystkim na dzwonku (nadajniku i odbiorniku) dzialajacym w oparciu o napiecie 230V, ale temat sie skomplikowal..

Kobea i Strass polecaja urzadzenia bezprzewodowe, Kaltam zanegowal jakosc tego rodzaju mechanizmow..

Nie polecam, lepiej od razu zrobić instalację przewodową - było wałkowane na forum.

(Prawde powiedziawszy, na interesujacy mnie temat na forum nie natrafilem, wobec czego watku narazie nie zamykam.. )

Chyba sam bede zmuszony napisac zapytanie do producenta dzwonkow bezprzewodowych (mysle tu o firmie Zamel, poiewaz ich asortyment jest ogolnie dostepny w moim miejscu zamieszkaniu...)

Jezeli jednak ktos jeszcze moze podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat dzwonkow bezprzewodowych, rad bede za wszelkie sugestie.. Pozdrawiam..

nadajnik jak i odbiornik byly by zasilane napięciem 230V.czy są w ogole urzadzenia, gdzie oba komponenty zasilane sa pradem o napieciu 230V? Pozdrawiam.

Część wewnętrzna - tak (ew. przez zasilacz).

Zewnętrzna - raczej nie. Zresztą i tak musiał byś ciągnąć kabel, więc bezprzewodowość znika ;-)

• 2 weeks później...
swój dzwonek bezprzewodowy kupiłam juz jakieś 3 lata temu w internecie, nie bylo wówczas jeszcze tak szerokiego wyboru. Dałam za niego około 120 zł, ale zależało mi na dzwonku z dwoma przciskami, gdyż mam 2 wejścia do domu. Obydwa przyciski są zamontowane na drzwiach wejściowych, w tym na jednych od strony płn-zach, gdzie często ostro zacina deszcz. Jak do tej pory nic! zero najmniejszej awarii! Zasięg ok. 50 m. Producent Elektrobock CZ s.r.o. ; kod D110100/11 (spisane z tyłu dzwonka).

• 4 years później...

Panowie

Szukam jednej skrzynki na 2 przyciski niezależne,

i x dzwonków w mieszkaniu.

gdzie x to możliwość doinstalowania dodatkowych dzwonków np: 8.

inaczej:

Szukam

kompletu (dzwonka-domofonu- nadajnika) w którym jest jedna zwarta obudowa z daszkiem na dwa nazwiska montowany przy bramie i samego dzwonka w mieszkaniu lecz z możliwością podpięcia kilku dodatkowych dzwonków. Gdzie coś takiego znajdę,

chyba najlepiej jak było by to bezprzewodowe.

Pozdrawiam

Edytowane przez brak
błąd

• 3 years później...

Moim odkryciem jest dzwonek bezprzewodowy bezbateryjny linptech

Działa u mnie od 1.5 roku bezawaryjnie - nadajnik przykleiłam do bramki bez jakiegokolwiek zadaszenia (wiatr, deszcz, mróz) i nie ma problemu.

Super sprawą jest możliwość konfiguracji np. dodatkowych nadajników - mam jeden przycisk a dwa odbiorniki. Odległość od bramki do domów około 40m.

Ja płaciłąm 150 zł, ale teraz widzę że można znaleźć taniej

https://redchili.com.pl/pl/p/G1-LINBELL-IPX7-Dzwonek-Bezbateryjny/16