Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany piwnic z cegły - co to oznacza?

Gość

Recommended Posts

Przepraszam, że umieściłem ten temat na forum o budowaniu a nie w remontach, ale potrzebuję pilnej pomocy.

Kupiłem dom z 1938 roku. Chcę zaizolować i ocieplić ściany piwnic.

Ściany są zbudowane z cegły (60 cm grubości).

1. W jaki sposób izolować taką ścianę przeciwilgociowo i cieplnie,

czy są jakieś różnice w odniesieniu do tradycyjnych sposobów?

2. Jak mogą być zrobione fundamenty w takim domu?

Czy przy odkopaniu całości wokoło nie osłabię konstrukcji.

A może odkopywać po kawałku?

Za każdą pomoc będę ogromnie wdzięczny.

Wszystko zalezy od warunkow gruntowo-wodnych i ukształtowania terenu.

Wykop mozna zrobic na calosci obiektu (ale do wysokosci gory fundamentu) ale po co przeciez jak znam zycie to i tak nie bedziesz tego robil na hura (liczna ekipa) tylko sukcesywnie wiec lepiej to robic dla kazdej sciany osobno (wykop - izolacja -i zasypanie).

Po wykonaniu wykopu konieczne bedzie sprawdzenie czy wykonano izolacje poziome muru (jest to wazne).

Jesli ich nie bedzie to konieczne moim zdaniem bedzie odcinkowe podcinanie muru i ukladanie izolacji poziomej a dopiero po tym izolacji pionowej (na razie mowie tylko o izolacji przeciwwilgociowej)

Zeby bylo dobrze tak powinno sie robic - inaczej wszelki inne polsrodki sa bez sensu (moim zdaniem) tylko to kosztuje.

A jak sadze dom z 1938 moze nie miec izolacji poziomych (obym na Twoje sczescie sie mylil). mialem kiedys do czynienia z podobna budowla i niestety trzeba bylo to zrobic.

Pozdrawiam

To ja pytałem, przepraszam, że się nie zalogowałem.

Dzięki za odpowiedź.

Piwnice są ogólnie suche, jedynie ściany w kilku miejscach na dole są wilgotne.

A propos izolacji poziomej, to w murze na wysokości gruntu jest pomiędzy liniami cegieł położone coś czarnego, prawdopodobnie papa. - Czy to jest jakaś izolacja pozioma? Powyżej tej papy mury są całkowicie suche.

Ten dom budowali bardzo bogaci ludzie i jak na razie napotykam na dużo zaskakujących rozwiązań (na plus) mam nadzieję, że tak będzie z tą izolacją.

Myślałem przede wszystkim o pogłębieniu piwnic i wykonaniu wewnątrz nowej podłogi, (chudy beton, folia, steropian, wylewka), a z zewnątrz

izolacji ściany lepikiem, steropianem i karbowaną folią.

Czy dobrze rozumiem, że podcinanie murów to oznacza, wciskanie folii pomiędzy fundament i pierwszą linię cegły?