Gość 14.11.2003 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Przepraszam, że umieściłem ten temat na forum o budowaniu a nie w remontach, ale potrzebuję pilnej pomocy.Kupiłem dom z 1938 roku. Chcę zaizolować i ocieplić ściany piwnic.Ściany są zbudowane z cegły (60 cm grubości). 1. W jaki sposób izolować taką ścianę przeciwilgociowo i cieplnie, czy są jakieś różnice w odniesieniu do tradycyjnych sposobów? 2. Jak mogą być zrobione fundamenty w takim domu? Czy przy odkopaniu całości wokoło nie osłabię konstrukcji.A może odkopywać po kawałku? Za każdą pomoc będę ogromnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKuba 14.11.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Wszystko zalezy od warunkow gruntowo-wodnych i ukształtowania terenu.Wykop mozna zrobic na calosci obiektu (ale do wysokosci gory fundamentu) ale po co przeciez jak znam zycie to i tak nie bedziesz tego robil na hura (liczna ekipa) tylko sukcesywnie wiec lepiej to robic dla kazdej sciany osobno (wykop - izolacja -i zasypanie).Po wykonaniu wykopu konieczne bedzie sprawdzenie czy wykonano izolacje poziome muru (jest to wazne).Jesli ich nie bedzie to konieczne moim zdaniem bedzie odcinkowe podcinanie muru i ukladanie izolacji poziomej a dopiero po tym izolacji pionowej (na razie mowie tylko o izolacji przeciwwilgociowej)Zeby bylo dobrze tak powinno sie robic - inaczej wszelki inne polsrodki sa bez sensu (moim zdaniem) tylko to kosztuje.A jak sadze dom z 1938 moze nie miec izolacji poziomych (obym na Twoje sczescie sie mylil). mialem kiedys do czynienia z podobna budowla i niestety trzeba bylo to zrobic.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtonos 14.11.2003 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 To ja pytałem, przepraszam, że się nie zalogowałem.Dzięki za odpowiedź.Piwnice są ogólnie suche, jedynie ściany w kilku miejscach na dole są wilgotne.A propos izolacji poziomej, to w murze na wysokości gruntu jest pomiędzy liniami cegieł położone coś czarnego, prawdopodobnie papa. - Czy to jest jakaś izolacja pozioma? Powyżej tej papy mury są całkowicie suche.Ten dom budowali bardzo bogaci ludzie i jak na razie napotykam na dużo zaskakujących rozwiązań (na plus) mam nadzieję, że tak będzie z tą izolacją.Myślałem przede wszystkim o pogłębieniu piwnic i wykonaniu wewnątrz nowej podłogi, (chudy beton, folia, steropian, wylewka), a z zewnątrzizolacji ściany lepikiem, steropianem i karbowaną folią.Czy dobrze rozumiem, że podcinanie murów to oznacza, wciskanie folii pomiędzy fundament i pierwszą linię cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts