boguslawskia 06.04.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam,Poproszę was o pomoc. Mam problem z działaniem CWU po wyłączeniu grzania CO. Opis:Kocioł został odpalony w listopadzie ze sterownikiem VRT 390. Sterował CO oraz CWU.Wszystko zaprogramowane na dni tygodnia i godziny.FUNKCJONOWAŁO BEZ PROBLEMÓW. Ciepła woda bez problemu w domu ciepło. PROBLEM:W kwietniu wyłączyłem CO i zaczął się problem z cyrkulacją CWU.Kocioł nagrzewa zasobnik włącza pompę CWU i po 2 minutach ją wyłącza mimo podanych godzin cyrkulacji - nastawy takie same jak zimą tylko wyłączone CO.Kocioł nie reaguje na na funkcję PARTY /mimo, że jest ona wyświetlana na wyświetlaczu/. Z moich obserwacji wynika, że pompa CWU włącza się sporadycznie, mam wrażenie, że zawsze załącza się razem z pompą od CO, która pracuje chyba jeden raz na godzinę mieszając wodę w grzejnikach.Zimą nie ma problemu, ponieważ pompa CO pracuje często i załącza pompę CWU. Efekt: Brak ciepłej wody po odkręceniu kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.04.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Mam kociołek atmoTec plus i powiem ci ,że gdy zaprogramowałem go na cały tydzień z grzaniem co nie było problemu.Zauważyłem tylko ,że jak temperatura na zasobniku nie osiągnęła tej wpisanej, co było chłodne.(Wiadomo priorytet -pierwsza woda cwu.)Ale jak baniak się nagrzał do tej temp.co grzało jak głupie.Teraz co wyłączyłem i próbowałem nagrzać wodę do 60 stc bez użycia regulatora temp a używając tylko nastawy pokrętła na vaillantcie.Zależało mi na tym ile czasu potrzeba do nagrzania takiej ilości wody w lecie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts