Frantz 06.04.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam,W jaki sposób robi się próbę szczelności instalacji c.o gdzy nie ma zamontowanych grzejników? Instalator mówi mi, że próba jest niepotrzebna bo od rozdzialaczy do grzejników idą rurki pex-al-pex bez zadnych łączeń. Twierdzi, że trzeba byłoby kupować jakieś złączki zamiast grzejników (mam boczne podłączenie grzejników) których koszt na 16 grzejników wyniósłby ok. 300 zł. PRAWDA czy FAŁSZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 06.04.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Też mam pexy i próbę zrobiłem także nie mając kaloryferów. Kupiłem te "złączki" aby rurki od grzejników zamknąć w obiegu. Grzejników mam 16 i nie pamietam ile kosztowały te cudeńka ale na pewno nie 300 pln (wydaje mi się, że chyba 190 za nie płaciłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 06.04.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Nie trzeba żadnych złączek o ile wcześniej to się przemyśli.Należy puszczać od rozdzielacza do przyszłego grzejnika i z powrotem jednym CIĄGŁYM alupexem, tj nie przecinać na razie tam gdzie ma być podłączony grzejnik. U mnie tak zrobiono i próbę szczelności przeprowadzono bez żadnych złączek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frantz 06.04.2009 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Nie trzeba żadnych złączek o ile wcześniej to się przemyśli. Należy puszczać od rozdzielacza do przyszłego grzejnika i z powrotem jednym CIĄGŁYM alupexem, tj nie przecinać na razie tam gdzie ma być podłączony grzejnik. U mnie tak zrobiono i próbę szczelności przeprowadzono bez żadnych złączek. Faktycznie - dobry pomysł. Szkoda, że mój instalator na to nie wpadł Ciekaw jestem czy taniej by wyszły złączki gdyby rurki Pex nie były ucięte tylko juz zakończone gwintem do podłączenia grzejnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts