Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w naszym grajdole pomocnikowi pracującemu "na czarno" płaci się 5 zł, murarzowi 10zł. Chyba ujdzie, nie?

Zwłaszcza, ze murarzem jest tatuś.... :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepiej zamówic u kosztorysanta pełny kosztorys domu. Ja taki zamówiłem i inaczej rozmawiam z wykonawcami. Nie słucham jakiś głupot typu: nie wiem, zobaczymy...

Jak wykonawca nie chce zaoferować pełnego kosztorysu to znaczy że kombinuje!

Przykład:

Szukam wykonawcy na dom:

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/

Obecnie mam cztery wyceny od wykonawców, które wahają się od 65 000 do nawet 100 000 pln!!!

kosztorys ( grudzień 2006) zakładał zwyżkę ceny wykonastwa dla okolic Wrocławia o około 35% i z wyliczen wynika cena około 50 000 pln.

Czały czas mowa tylko o wykonawstwie!!!

Uważam to za skandal i zaczynam szukać ekipy w regioniu dolnego ślaska

Wrocław to zmanierowane miasto, wykonawcy mają "muchy w nosie" bo roboty jest pełno. Wyskakują z cenami o 200% większymi niż dwa lata temu.

Dziś dowiedziałem się że jeden z wykonawców, który złożył mi oferte na 70 000 pln w zeszłym roku wybudował podobny za 25 000 pln!

Jesli znajdę ludzi z daleka i zapłacę za wynajem pokoi i dojazdy nadal będę miał taniej o około 30% niż cena od ekipy z wrocławia.

ja miałam ekipę spod Białegostoku i nie byli supertańsi.....(we wrocku)

za to przynajmenij BYLI, reszta powiedziała, ze ma droższe domy do zrobienia niz mój mały kurnik:>

faktem jest , zewtedy (zeszły rok) ceny były o 50% niższe.

mamy umówioną ekipę z okolic Płocka, dom budujemy pod Warszawą, dom ma ok. 260 m2 powierzchni użytkowej, za stan surowy otwarty z więźbą i przykrytym dachem (papą, folią) do uzgodnienia jeszcze cena wyniesie 50 tys.

i czytając powyższe wypowiedzi dochdzę do wniosku, że nie jest to najgorsza cena.

WITAM PONOWNIE,

ceny we Wrocławiu oszalały!!!

Dzis dostałem wycenę kosztorysową na budowę domu wraz z materiałem:

ściana - silikat 24cm, styropian 10cm,

dachówka ceramiczna

całkowity stan surowy otwarty: 300 000 pln!!!

:(

Chyba zrezygnuję z budowy...

WITAM PONOWNIE,

dachówka ceramiczna

nie poddawaj się. Szukaj dalej, może zmień sposób poszukiań,

WITAM PONOWNIE,

dachówka ceramiczna

a jaka powierzchnia?

WITAM PONOWNIE,

dachówka ceramiczna

Chyba kogoś po..... :evil: Bez przesady.Połowa tej ceny jest bliższa prawdzie

WITAM PONOWNIE,

dachówka ceramiczna

Chyba kogoś po..... :evil: Bez przesady.Połowa tej ceny jest bliższa prawdzie

To wcale nie jest smieszne. Z rozmow z paroma firmami budowlanymi zauwazylem ze zaczeli oni dawac ceny "na odczepnego". W jednym otrzymanym kosztoryscie gdy przeanalizowalem ilosc materialu to niektore wartosci byly ponad 100 % przeszacowane. Coz ..... chyba wszyscy nieswiadomie uczestniczymy w programie budowy 3 mln mieszkan.

ja wyrwałem budowlańca, który wycenił mi stan surowy otwarty (do wieńca włącznie, bez dachu) na 19 tys. cena za robocizne, w którą wchodzi zorganizowanie prac wokołobudowlanych takich jak zawołanie gościa z fadromą czy zamówienie 5 wywrotek piachu...

dom 140 metrów kw plus garaż. budowa pod wrocławiem.

mam się z nim jeszcze targować? do ilu mogę popróbować?

ja wyrwałem budowlańca, który wycenił mi stan surowy otwarty (do wieńca włącznie, bez dachu) na 19 tys. cena za robocizne, w którą wchodzi zorganizowanie prac wokołobudowlanych takich jak zawołanie gościa z fadromą czy zamówienie 5 wywrotek piachu...

Ty sie dobrze przyjrzyj czy ten fachowiec zna sie na swoim fachu. A jesli sie zna to bierz i nie targuj sie

Ja za ten

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-123,134,61,opis.html

12.000 z więźbą, ale sam robie wykop pod fundamenty.

Buduje na wsi koło N.Sącza. jestem tu "napływowy" więc nie ma mowy o jakiś znajomościach. Sąsiedzi polecili miejscową ekipe (ojciec z synami) oglądałem ich budowy wyglądało ok. Wcześniej szukałem firm budowlanych wszystkie wyceny były kilkakrotnie wyższe, może to jest jakiś sposób-mała miejscowa ekipa zamiast dużej firmy -oczywiście dla tych którzy MUSZĄ wybudować tanio

O rany,

ale ceny tu się pojawiają... 300 tys?

Na Podlasiu (tzw. Polska B) jest chyba nieco lepiej

do dziś na stan jak na obrazku wydałem 140 tys.

http://images12.fotosik.pl/40/37baa65caf2b0d50m.jpghttp://images20.fotosik.pl/22/d55fbc8b56b4b835m.jpg

Okna plastikowe z okleiną, trzy kominy z klinkieru, ściany porotherm 25, ściany wewn. Porotherm 11,5, strop monolityczny, dachówka Braas. Nie ma jeszcze drzwi i bramy garażowej, nie mam tez jeszcze żadnych instalacji i przyłączy.

Szczegóły w Dzienniku budowy.

Pozdr.

Robert

Czy 150 tys za stan surowy otwarty domku powierzchini ok 140 metrow (dach dwuspadowy) + garaz 20 m + pomieszczeniae gosp 8m. Porotherm 25, dachowka creaton...Dom niepodpiwniczony. Budowa w Krakowie. Napiszcie co o tym myslicie

Dom 250 mkw pow. użytokowej- wawa

Dach 320 - czterospadowy + 3 lukarny

Strop monolityczny

Stan surowy zadaszony z oknami - szacujemy na 180 tys

Zaczynamy za 2 tyg.

szukamy cen, wykonawców, budujemy w systemie gospodarczym

Jak za 19tys. i wszystko będzie organizował, sprawdz ilu ich jest do roboty, w jakim czasie to wykonają, czy nie biorą zaliczek przed, bo to z tanimi tak jest, a potem budowa rozgrzebana a ludzi w sezonie nie chwycisz i co zrobili, bo potem to poprawki kosztują......

Witam wszystkich dałem projekt do wyceny , stan surowy otwarty czyli ławy fundamentowe-bloczki betonowe parter ściany dwa kominy,schody wejściowe,schody do ogrodu,cztery kolumny klinkier,strop ,więżba dachowa,cena za robociznę 18 tyś .PłOCK.Mój dom to LMB 24 M&L LIPIńSCYhttp://www.ciepledomy.pl/show.html

U mnie pierwsza ekipa za:

- z poddaszem (wysokim)

- 174 mkw użytkowego +41 mkw garaż

- dach dwuspadowy

- pełne deskowanie +papa podkładowa pod gont bitumiczny

- ściany BK

Zyczy 65.000zł

Okolice Warszawy - gm. Czosnów

Znacie może dobrego kosztorysanta?