Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podejrzewam, że obie firmy sugerowały się kosztem budowy podanym na stronie:

Firma 1 zrobiła ciut taniej niż na stronie Archonu, co by się klient nie wystraszył

Firma 2 zrobiła ciut drożej, bo przecież to Warszawa, a na stronie są ceny średnie z całej Polski

No tak ale wg wyceny Archonu stan surowy otwarty jest juz z pokryciem dachu a wyceny dostalem bez pokrycia dachowego (jedynie wiezba). Rozumiem ze oferty bylyby zlozone no powiedzmy 10-15% wiecej niz to co wyliczyl Archon a tu roznica jest kolosalna :o . Podobno ceny materiałow troche spadly...chyba za malo :-?

Nie da sie za bardzo ukryc projektu. Wprawdzie kseruje i dodaje do zapytan ofertowych projekt ale czy zasloniecie nazwy domu i pracowni ma sens? Raczej nie.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc_gość

No tak ale wg wyceny Archonu stan surowy otwarty jest juz z pokryciem dachu a wyceny dostalem bez pokrycia dachowego (jedynie wiezba). Rozumiem ze oferty bylyby zlozone no powiedzmy 10-15% wiecej niz to co wyliczyl Archon a tu roznica jest kolosalna :o . Podobno ceny materiałow troche spadly...chyba za malo :-?

Jak nie wliczyli pokrycia to faktycznie ceny masakryczne, ale może nie znam rynku warszawskiego.

W każdym razie to co Archon podaje można traktować jako punkt odniesienia.

Mają wyliczony kosztorys na III kwartał 2007, a wiadomo w kosztorysie jest już marża na materiałach budowlanych i robocizna. Można by ewentualnie tą kwotę skorygować o wskaźnik cen lokalnych dla Warszawy ( będzie podnosił cenę niestety) no i trzeba jeszcze brać pod uwagę, że ceny na materiały jednak wyraźnie spadły w IV kwartale.

Zadzwoń może do Archonu i pogadaj konkretnie najlepiej z kosztorysantem, żeby Ci tą cenę w przybliżeniu podał dla uwarunkowań Warszawy na III kwartał 2007. Będziesz miał wg. mnie górną granicę co można zapłacić za budowę, bo wiadomo ceny materiałów spadły. Ja w każdym bądź razie tak bym zrobił.

Witam,

zamierzam wybudować taki nie duży domek:

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb233-dom-przy-kalinowej,171L.html

pow. po adaptacji i dobudowie ganku 120m2 - użytkowa 100m2

dach dwuspadowy, z poddaszem użytkowym.

Fundamenty już stoją więc wycena ich nie obejmuje.

I firma - 82000zł

II firma - 98000zł

cena obejmuje budowę "pod klucz" - dosłownie wchodzę z meblami i mieszkam.

Efekty pracy II firmy widziałem - budowali u sąsiada na tej samej uliczce i jestem pełen podziwu, do I firmy nie mam zaufania. Czy to niewygórowane ceny?

Witam,

zamierzam wybudować taki nie duży domek:

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb233-dom-przy-kalinowej,171L.html

pow. po adaptacji i dobudowie ganku 120m2 - użytkowa 100m2

dach dwuspadowy, z poddaszem użytkowym.

Fundamenty już stoją więc wycena ich nie obejmuje.

I firma - 82000zł

II firma - 98000zł

cena obejmuje budowę "pod klucz" - dosłownie wchodzę z meblami i mieszkam.

Czy to niewygórowane ceny?

Najlepsze ceny jakie widziałem.

Z czego beda budować ?

Nawet doliczajac fundamenty za ok 25 tys zł to daje 125 tys za dom pod klucz.

Czyli 1250 zł za metr uzytkowy - nawet 5 lat temu takich cen nie widziałem przy budowie przez firmy.

napisz skąd jesteś i daj mi do nich namiar:-)!!! Mówię serio

Podane ceny obejmują tylko robociznę + sprzęt (jak to w firmach)

Więc to przyzwoicie? czy mnie naciągacie ;-)

Jeżeli tylko robociznę i sprzęt to cena kosmiczna.

Z resztą jaki sprzęt? Koparka i zagęszczarka? Zmieścisz się w 1000 pln a betoniarkę i inne pierdoły to musi mieć każda ekipa bez dodatkowej opłaty z Twojej strony.

napisz skąd jesteś i daj mi do nich namiar:-)!!! Mówię serio

Podane ceny obejmują tylko robociznę + sprzęt (jak to w firmach)

Więc to przyzwoicie? czy mnie naciągacie ;-)

Jeżeli tylko robociznę i sprzęt to cena kosmiczna.

Z resztą jaki sprzęt? Koparka i zagęszczarka? Zmieścisz się w 1000 pln a betoniarkę i inne pierdoły to musi mieć każda ekipa bez dodatkowej opłaty z Twojej strony.

Jak wspomniałem wycena firmy budowlanej, więc i cena słuszna. Nie mówiłem że to EKIPA ;-)

no tak, to jest cena za robociznę "pod klucz" więc nie wiem czemu taka duża?

stan surowy (ściany,cokół, kominy, schody, taras, strop, cały dach z blachą i więżbą i podbitką i rynnami) - ok.45000zł

ok.50000zł - za roboty wykończeniowe pod klucz

A jaka Wam cena przychodzi na język?

no tak, to jest cena za robociznę "pod klucz" więc nie wiem czemu taka duża?

stan surowy (ściany,cokół, kominy, schody, taras, strop, cały dach z blachą i więżbą i podbitką i rynnami) - ok.45000zł

ok.50000zł - za roboty wykończeniowe pod klucz

A jaka Wam cena przychodzi na język?

No to zmienia postać rzeczy. W takim wypadku cena ok :lol:

No to zmienia postać rzeczy. W takim wypadku cena ok :lol:

Ale Wy to potraficie wystraszyć człowieka ..... :lol:

No to jak reszta forumowiczów? Jak z tą cena bo dziś zamierzam do gościa iść i porozmawiać konkretnie ;-)

nareszcie widze jakies normalne ceny, jak patrzyłem na niektóre wyceny to myslałem ze niezle mnie naciągneli, mi chłopaki za robote PRZY MARYSII III z czesciowym podpiwniczeniem policzyli 55 tysi, firma od dachu za dach 305 m2 z lukarnami 102tys ze wszystkimi materiałami (wieżba ,dachowka , okna dachowe, orynnowanie.

po dopracowaniu szczegółów wycenili nam tyle:

86800zł+ 7%VAT = robocizna bez fundamentów po wykończeniówkę

w tym jeszcze robocizna za murowanie ogrodzenia

Cena chyba przyzwoita?

witam!

ja dostałem taką o to wycene na robocizne dla stanu surowego otwartego (bez dachu) na dom o powierzchni użytkowej ok. 112 m2.

Termin realizacji marzec-wrzesien 2008, woj. śląskie

wykop, ławy, szałowanie, zbrojenie, zalewanie, odszałowanie, izolacje - 6000pln

findamenty, murowanie, izolacja wew+zew, hydroizolacja (drenaz), zasypywanie fundamentów, zalanie płyty - 7200pln

murowanie parteru, belki nadokienne, belki naddrzwiowe - 6500pln

schody - 80pln od stopnia ~15stopni czyli 1200pln

poddasze- murowanie, belki naddrzwiowe, - 6500pln

strop - 5000pln

RAZEM = 32 400 pln na fakture

bez faktury =29 000

ceny identyczne niezaleznie od materiału (ceramika czy beton komórkowy, stop teriva czy monolit)

dodatkow istnieje mozliwośc wykonaia więźby w cenie 22pln / m2

dodatkowo dostałem wycene innej ekipy na robocizne wykonania dachu o powierzchni ok. 214 m2 na kwote 12 500pln (dachówka)

czyli jak to porównam z innymi wycenami to moja jest w środku.....