Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hm....Niewczasik.... Bardzo drogo wyszly Cie materialy na fundamenty.... ja finiszuje z fundamentem, ale na moje oko za materialy nie przekrocze 20 tys. Dom ma prawie 200m powierzchni zabudowy

...czyzby byly az takie roznice w cenach materialow???

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.....Nie wiem natomiast kto i gdzie muruje domy za 25 000 Pln ? ......

Mój kolega np. płaci ekipie 25 tys za wybudowanie domu, bez dachu. woj.opolskie

Ja zapłaciłem 23000 za całą murarkę wraz ze sciankami dzialowymi :). Dach - 14000 (dom - pow. uż.120/całk.180, dacvh dwuspadowy, dachówka Braas. :D

Tak sobie policzylem, ze ekipa 4 osob postawi dom w stanie surowym w ok 3 miesiace.

4 [osoby] * 20 [dni roboczych w miesiacu] * 3 [miesiace] * 8 [godzin dziennie ] = 2000 roboczogodzin [zaokreaglenie]

przy 25 tys dla ekipy daje to 12.5zł/godz, 100zł dniówka

przy 40 tys dla ekipy daje to 20 zł/godz, 160zł dniówka

przy 75 tys dla ekipy daje to 37.5zł/godz, 300zł dniówka

w zależności od regionu Polski, może to mieć sens dla porównań

jedynie tak se myślę, po co człek się uczył tyle lat, inwestował w kursy, doszkonalania itd, jak po zawodówce miałbym więcej pieniędzy na budowie,

Pozdrawiam

:-?

Tak sobie policzylem, ze ekipa 4 osob postawi dom w stanie surowym w ok 3 miesiace.

4 [osoby] * 20 [dni roboczych w miesiacu] * 3 [miesiace] * 8 [godzin dziennie ] = 2000 roboczogodzin [zaokreaglenie]

jedynie tak se myślę, po co człek się uczył tyle lat, inwestował w kursy, doszkonalania itd, jak po zawodówce miałbym więcej pieniędzy na budowie,

Pozdrawiam

Już kiedyś były takie wyliczenia na forum w podobnym kontekście :wink:

Zawsze można się przekwalifikować :wink:

tak masz racje ciezka kasa i gotowa

z checia bym to robił bo mam przykład na swojej bubowie

ale prowadze cos innego bardziej opłacalnego ale cos pomysle w tym kierunku

ładne maja dniowki płaca to trzeba brac no nie :) :lol: pytac i liczyc

to jest zasada :p

Dom "Klasyka", pow. użytkowa 136,20 m2 + garaż 19,20 m2 (pow. całkowita 226 m2). SSO- ok. 164 tys. w tym ekipa 55 tys. Ekipa ze swoim sprzętem, barakiem itp. W cenie zawarty kierownik budowy. Materiały załatwiałem sam. Dodam, że miałem propozycję od innej ekipy- z ich materiałami- za 220 tys. Tak na marginesie. Wcale nie żałuję tych 55 tys. Wszystko wykonane zgodnie z projektem, żadnych telefonów typu: "panie, zaprawa się skończyła". Jechali sami do hurtowni i brali na "krechę". Ogólnie, jestem z nich bardzo zadowolony. A budowa, jak dotąd przebiega całkowicie bezproblemowo i bezstresowo 8) .
darek77777-nikt kibelka nie zalatwia jak nie musi! U nas teren jest bez drzew a dom buduje firma a nie jakis Witek-sprytek. Przyszedl BHPowiec i TAKI JEST WYMOG ! Wole doplacic sto zlotych do toytoyki niz miec klopoty z PIPem.

Pozdrawiam

Ja liczyłem ile czasu budowlańcy budują mój dom i budowało go 4 ludzi dokładnie 38 dni po ok 8-9 godzin dziennie. Dom ok 120m2 użytkowej plus piwnica ok 80m2, plus dwa tarasy, plus dach - więźba, odeskowanie i opapowanie.

oczywiście cała budowa domu trwała dłużej, bo nie liczyłem czasu na schnięcie fundamentów, czy stropów, tylko same dni pracy budowlańców.

Witam,

właśnie borykamy się z podjęciem decyzji.....

Firma wchodzi robi stan surowy otwarty z dachem (dachówka)i z oknami dachowymi, strop terriva, sami ogradzaja teren, z własnym materiałem, nawet z własnym kibelkiem, geodeta też wliczony w cenę.

Wycena wyszła na 255 tyś

Dom 200m2, dwurodzinny bez garażu...........

Nie wiemy czy to dużo.

Proszę o opinie

Pozdrawiam

Dorota

Takie są teraz realia. Dom ma 200 metrów, a to nie mało.

Pozdr,

my budujemy dom na medal II, koszt murarzy to 13000 tys w tym schody i kominy systemowe, dekarze to następne 13000 tys. -dach wielospdowy, 2 lukarny, 4 okna dachowe, pełna obróbka z orynnowaniem, blachodachówka. łączny koszt 26 000 tys. okolice Krakowa. ceny uzgadniane w styczniu.

Witam

Planuję budowę pod Lublinem i obecnie szukam ekipy. Nie wiem czy to dużo czy mało. Wybudowanie domu Z10 GL2 bw stu http://www.z500.pl/projekt/z10/podwarianty.html robocizna około 30 tys zł.

dach 70-80 zł/mb (pow dachu 246 m2). W sumie wychodzi "fajna" sumka + materiały to mi daje jakieś 200 tys SSZ. Ale szukam dalej może znajdę jeszcze taniej lub coś jeszcze utarguję. Czekam na jakieś sugestie i opinie.

Pozdrawiam

Planowaliśmy wybierając projekt (1,5 roku temu) zmieścić się w kwocie 150 tyś. stan surowy zamknięty :wink: Dom ok. 130 m2, dach dwuspadowy, budowa systemem gospodarczym itp. Dziś już nie planujemy, nie mamy jeszcze ani blachy ani okien a już przekroczyliśmy budżet o 50 tyś :oops: . Hura! :evil:

Ale to głównie wina drogich materiałów i naszych oczekiwań co do ich jakości :-? . Koszty robocizny, od fundamentów po dach (bez blachodachówki) kosztowały nas ok. 22 tyś. Więc w sumie warto było gotować obiadki :D

Planowaliśmy wybierając projekt (1,5 roku temu) zmieścić się w kwocie 150 tyś. stan surowy zamknięty :wink: Dom ok. 130 m2, dach dwuspadowy, budowa systemem gospodarczym itp. Dziś już nie planujemy, nie mamy jeszcze ani blachy ani okien a już przekroczyliśmy budżet o 50 tyś :oops: . Hura! :evil:

Ale to głównie wina drogich materiałów i naszych oczekiwań co do ich jakości :-? . Koszty robocizny, od fundamentów po dach (bez blachodachówki) kosztowały nas ok. 22 tyś. Więc w sumie warto było gotować obiadki :D

To co ty wybudowałaś za 200tys ?

U mnie jest 286m2. Koncza właśnie stawiać ściany i mieszczę sie w kwocie 90tys. Ściany z Pth 25P+W.

Tak jakoś wyszło :oops: m.in.: zmiana ław fundamentowych (większe ze względu na teren, więc był większy koszt), ściany zewn. Pth 44 cm (akurat była cena kosmos), ściany wew. Pth 25 cm, dodatkowy komin spalinowy ( :oops: ),zmiana stropu nad poddaszem: na płyty żelbetonowe zamiast "suchego", więc teraz ponieśliśmy wydatek, dodatkowe balkony, zamiana garażu na dwa pokoje, kominy z cegły klinkierowej (zbyt drogiej, ale mi się spodobała 8) itp.

Zawsze gdy mieliśmy do wyboru gorszy (i zwykle tańszy) materiał wybieraliśmy ten droższy. W końcu dla siebie budujemy ten jedyny dom :oops: :wink: Teraz będzie ciut taniej, własna praca i rodzinni fachowcy (i sporo materiałów już mamy zgromadzonych) :wink:

Pozdrawiam!

Oj, przepraszam widzę, że w nasze koszty budowy mążuś zakwalifikował wódkę i piwko (po pracy oczywiście) - a tego sporo było, nie mówiąc o ziemi, gruzie, ogrodzeniu i zakupie drzewek itp., więc ogólnie – 50 tyś.

:oops: :oops: :oops:

Oj, przepraszam widzę, że w nasze koszty budowy mążuś zakwalifikował wódkę i piwko (po pracy oczywiście) - a tego sporo było, nie mówiąc o ziemi, gruzie, ogrodzeniu i zakupie drzewek itp., więc ogólnie – 50 tyś.

:oops: :oops: :oops:

No to nieźle, przechulał 50 tyś, wtedy to rzeczywiście nie da się tanio domu zbudować, a gdzie tu wykończeniówka - kolejne 50 pójdzie.