Hugo26 31.10.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Dom podobny do Rodo nr 5 z podwójnym garażem http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-5-g2/m4796f9713c754. Ściany z porotermu25. Dachówka Roben. 285m2 dachu. Dostałem wycenę kompleksowo materiał i robocizna za SSO (mury, więźba, pokrycie dachu, rynny): Netto: 209 461,44 zł Brutto (VAT 7%): 224 123,74 zł Co sądzicie ? Wydaje mi się, że spokojnie mogłoby być sporo taniej... mozna na pewno taniej gdybym budował taki domek, wybudowałbym go za ok 150tys (SSO) - mój zakończyłem teraz i koszt SSO wyniósł niecałe 120tys (w tym robocizna 38tys - pow uzytkowa: 140m2 + garaz 20m2 - - bez przyłaczy, projektu, adaptacji, kier budowy) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandrapiotr 01.11.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 nasz dom Między sosnami http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=417 , sso 160ooo pln (liczyliśmy max 120 ale nie wyszło).sciany poroth 25p+w, działowe poroth 11,5, strop teriva, dodatkowo zrobiliśmy monolityczny strop poddasza, dach ceramika creaton premion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malpajaja 03.11.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam wszystkim jestem tu nowa, bardzo mnie zainteresował temat, gdyż z mężem jesteśmy na etapie budowania domku;)Jednak my budujemy systemem gospodarczym, pare dni temu zostały wylany wieniec i na ten rok kończymy budowe ze względu na zime. Zaczynamy działać dalej wczesna wiosne. Bez dokumentow i bez przyłączy do dnia dzisiejszego wydaliśmy cos koło 25000tyś ale to są koszty materiałów.Nasz domek ma 130 metrów wraz z garażem (mały ciasny ale własny;)) Liczymy że stan surowy zamkniety z przyłączami wyniesie nas coś koło 100tyś może 90 tyś. Siostra budowała dom w zeszłym roku i firmi eskładającej sie z ojca i dwoch synów zapłaciła za stan surowy otwarty (robocizne) 30 tys. z tego co sie orientuje teraz biora duzo wiecej ale oni mieli rok wczesniej spisana umowe (woj. zachodniopomorskie). Przepraszam za tak chaotyczne pisanie.P.S. pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasx1402 03.11.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 mam pytanie, czy zna ktos firmy godne polecenia z okolic Oswiecimia, Imielinia Bielska-bialej Tychow do budowy domu w stanie surowym otwartym?z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppecherski 03.11.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 CzMam pytanie do was. Jak czytam te wasze kosztorysy to nie chce mi się wierzyć w te ceny. Jestem ze Szczecina i byłem na kilku kalkulacjach cenowych. Dom jest prosty w budowie a metraż 176 + 2 garaże. Kalkulacje cenowy za stan SSO wynoszą tylko robocizna= 90 tyś, 75, tyś, 65 tyś a uwaga rekordzista 150 tyś. Szukam ekip budowlanych nie firm. Postawiłem, że będę szukać ekipy z sąsiednich województw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
operatus 03.11.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 jak ktoś by mi tak wycenił to wolałbym wziąć murarza jednego dwóch pomocników i budować się trochę dłużej niż płacić 70tyś, też szukam ekipy i chce się zamknąć za stan surowy otwarty w granicach 40 tyś, jeżeli wyjdzie dużo więcej to będę się zastanawiał nad systemem gospodarczym, małymi krokami ale do przodu, rodzina duża to pomoże :): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu1979 03.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ja dostalem wycene domu http://www.domenaprojekt.pl/pr/opis/n/24.aspx na kwote 308 tys brutto, stan dewelpeski wydaje sie drogo ale ekipa buduje u sasiada za plotem, sa solidni i u sasiada prawie koncza , obylo sie bez zgrzytow i fuszerek, do tego cala papierologie lacznie z zalatawianiem pozwolenia biora na siebie. Myslicie ze to drogo , biorac pod uwage spokojny sen i brak zmartwien ze pan majster nie przyjedzie bo byly akurat imieniny i jest nie w formie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 03.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ja dostalem wycene domu http://www.domenaprojekt.pl/pr/opis/n/24.aspx na kwote 308 tys brutto, stan dewelpeski wydaje sie drogo ale ekipa buduje u sasiada za plotem, sa solidni i u sasiada prawie koncza , obylo sie bez zgrzytow i fuszerek, do tego cala papierologie lacznie z zalatawianiem pozwolenia biora na siebie. Myslicie ze to drogo , biorac pod uwage spokojny sen i brak zmartwien ze pan majster nie przyjedzie bo byly akurat imieniny i jest nie w formie:) domek ładny, cena zdecydowanie wysoka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkarp 03.11.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam, proszę o ocenę wyceny: projekt http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/notabene/ jednyna zmiana to przesunięcie całej ściany zew. od strony garażu o 2 m. Powierzchnia po podłodze 210 m, użytkowa 146 m. Dom prosty ,bez udziwnien, jeden komin. Strop teriva. Wycena od kopania fundamentów do czubka komina na sso. Wycenia 40000. Drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.11.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Myślę, że cena jest niezła.Jeśli majstry sprawdzone i solidni, a nie partacze. Ja miałam droższą ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu1979 04.11.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Do HUGO26domek ładny, cena zdecydowanie wysokapozdrawiam czterech innych wykonawcow podawalo podobne kwoty, dwoch wieksze , z tym ze niesprawdzeni i ekipy w stylu - majster i dwoch , trzech chlopa.Balem sie ,ze budowa sie bedzie przeciagac, panowie sie nie beda regolarnie pojawiac, i nie daj Boze trzeba bedzie zmienic ekipe a to nerwy i dodatkowe koszty.Ta firma gwarantuje mi po podpisaniu umowy - to za tydzien- ze nawet jak materialy pojda w gore po nowym roku to ja place cenami na teraz, jak stanieja moja strata.no i dodam ze o budowaniu domu nie mam zielonego pojecia, brak wiedzy moze sie przerodzic w koszty w moim przypadku:) Zapytam jeszcze - jaka kwota za ten dom w stanie deweloperskim jest do zaakceptowania, mam nadzieje urwac jakies 10 tys z tych 308000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 05.11.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Wydaje mi się, że większość z was oczekuje niemożliwego. Większość projektów i kwot jest nieporównywalna (może dlatego tak mało jest konkretnych odpowiedzi czy dana wycena jest droga czy tania). Zresztą inaczej rozumiane jest to co wchodzi w wycenę np. tzw. stanu surowego otwartego (niektórzy mają w tym tarasy i balkony, inni kominy, niektórzy ocieplają fundamenty inni nie itd itp., różne są rozwiązania konstrukcyjne "na oko" podobnych projektów) Porównywać można ceny za pododny zakres prac i tych samych projektów. To co warto robić to szukać wątku dotyczącego budowy domu który zamierzacie budować, przedstawiane tam wyceny można traktować jako punkt odniesienia. Wszystkim którzy są na początku drogi życzę wytrwałości i powodzenia Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 05.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Poradźcie mi proszę.Będziemy budowali projekt:http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,opis.htmlDostaliśmy następującą wycenę:"Poniżej wycena:- SUROWY OTWARTY 83895,00- STAN SUROWY ZAMKNIĘTY 152985,00- STAN DEWELOPERSKI 197400,00- POD KLUCZ 246750,00 średnie ceny za m2 powierzchni użytkowej:fundamenty 292,88surowy otwarty 714,00surowy zamknięty 1302,00deweloperski 1680,00pod klucz 2100,00 Podane ceny są cenami brutto, stanowią całkowity koszt postawienia domu dodanego etapu (z materiałem, robocizną, transportem, VAT 7%, etc.)" Co o tym myślicie? Za dużo? Za mało? W sam raz? Firma ma swoje materiały (raczej firmowe wg. danych na stronie internetowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 05.11.2009 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Poradźcie mi proszę. Będziemy budowali projekt: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,opis.html Dostaliśmy następującą wycenę: "Poniżej wycena: - SUROWY OTWARTY 83895,00 - STAN SUROWY ZAMKNIĘTY 152985,00 - STAN DEWELOPERSKI 197400,00 - POD KLUCZ 246750,00 średnie ceny za m2 powierzchni użytkowej: fundamenty 292,88 surowy otwarty 714,00 surowy zamknięty 1302,00 deweloperski 1680,00 pod klucz 2100,00 Podane ceny są cenami brutto, stanowią całkowity koszt postawienia domu do danego etapu (z materiałem, robocizną, transportem, VAT 7%, etc.)" Co o tym myślicie? Za dużo? Za mało? W sam raz? Firma ma swoje materiały (raczej firmowe wg. danych na stronie internetowej) trudno cokolwiek powiedzieć podana cena stanu surowego otwartego to zapewne bez dachu, wiec blednie podana w skląd SSO wchodzi rowneiz dach ponadto duzo zalezy z czego dom zostanie wybudowany, jezeli firma robi pod klucz to jakie będa okna, brama, drzwi, jaka dachówka (czy dobra ceramika czy blacha itd) w jaki sposób wykończone wnętrze na chwilę obecna to mozna cos powiedziec o cenie SSZ 153 tys to nie jest duża cena ale sam jakbys budował, tzn systemem gospodarczym byłoby na pewno taniej za 152tys to ja wybudowałem SSZ ale domu o pow uzytkowej 140m2 + garaż 20m2 taki domek jak Twój postawiłbym za ok 115tys SSZ ale jak boisz sie sam budowac, nie masz na to czasu to cena 152tys za SSZ wydaje sie przyzwoita choć duzo zalezy od tego z czego domek zostanie wybudowany pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1975 06.11.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 - więżba+dedskowanie+papa+,łaty i kontrłaty+deskowanie+opierzenie+ dachówka i rynny = RAZEM 76 zł za metr kwadratowy do tego podbitka 60 zł za m2 Co o tym sądzicie Kochani? Będziemy wdzięczni za wszystkie uwagi i wskazówki wg mnie cena za ułożenie podbitki jest kolosalna. Normalnie koszt jej ułożenia to 25-30 zł. Podbitka jest najprostszą rzeczą z całego dachu, a jej koszt jest prawie równy cenie za robociznę dachu? zgadzam się z Monsiu cena za położenie podbitki z kosmosu pozdro Racja, cena za podbitkę to kosmos. Ja płaciłem dwa tygodnie temu 21pln/m2 za materiał. Położenie w cenie dachu, podobna do tej powyżej. Do tego impregnacja podbitki ok.8pln/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vikki05 06.11.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 To mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie! Czytam forum od jakiegoś czasu, a dokładniej odkąd podjęliśmy z mężem decyzję o budowie domu, a raczej małego domku, bardzo małego Kupiliśmy niedawno działkę i w tej chwili poszukujemy ekipy budowlanej. Projekt, jaki wybraliśmy to: http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=95&unset=2 Mamy już pierwszą wycenę na SSO za samą robociznę 30 000zł. Domek jest mały (ciasny ale własny ) i wydaje nam się że taka cena troszkę za duża. Czy może nie? Jak uważacie Wy drodzy forumowicze, bo nie wiemy czego się trzymać jako że dopiero zaczynamy naszą życiową przygodę. Dodam, że budujemy się pod Częstochową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 06.11.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 To mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie! Czytam forum od jakiegoś czasu, a dokładniej odkąd podjęliśmy z mężem decyzję o budowie domu, a raczej małego domku, bardzo małego Kupiliśmy niedawno działkę i w tej chwili poszukujemy ekipy budowlanej. Projekt, jaki wybraliśmy to: http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=95&unset=2 Mamy już pierwszą wycenę na SSO za samą robociznę 30 000zł. Domek jest mały (ciasny ale własny ) i wydaje nam się że taka cena troszkę za duża. Czy może nie? Jak uważacie Wy drodzy forumowicze, bo nie wiemy czego się trzymać jako że dopiero zaczynamy naszą życiową przygodę. Dodam, że budujemy się pod Częstochową. Pozdrawiam 30 tys za SSO to bardzo drogo za 86m2 pow uzytkowej pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 06.11.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 vikki05 trochę sporo za taki domek. my w tym roku za SSO zapłaciliśmy 38 tys robiły dwie ekipy. pow użytkowa 130 metrów a całkowita 220, sam dach ma 330 metrów bo zamarzył nam się duży zadaszony taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vikki05 06.11.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedzi. Rezygnujemy z tej firmy i szukamy innej. Da się w ogóle mniej więcej określić jaka to powinna być kwota za wykonanie takiego domku? Byłoby nam łatwiej, gdybyśmy mieli jakiś punkt zaczepienia co do kosztów np. za metr lub za całość do SSO. Ile realnie powinno się liczyć? Czytałam na forum że ok 160zł za m2 ale czy to aktualne? Podpowiedzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 06.11.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 trudno cokolwiek powiedzieć podana cena stanu surowego otwartego to zapewne bez dachu, wiec blednie podana w skląd SSO wchodzi rowneiz dach ponadto duzo zalezy z czego dom zostanie wybudowany, jezeli firma robi pod klucz to jakie będa okna, brama, drzwi, jaka dachówka (czy dobra ceramika czy blacha itd) w jaki sposób wykończone wnętrze na chwilę obecna to mozna cos powiedziec o cenie SSZ 153 tys to nie jest duża cena ale sam jakbys budował, tzn systemem gospodarczym byłoby na pewno taniej za 152tys to ja wybudowałem SSZ ale domu o pow uzytkowej 140m2 + garaż 20m2 taki domek jak Twój postawiłbym za ok 115tys SSZ ale jak boisz sie sam budowac, nie masz na to czasu to cena 152tys za SSZ wydaje sie przyzwoita choć duzo zalezy od tego z czego domek zostanie wybudowany pozdrawiam Oto dokładny wykaz elementów wchodzących w skład poszczególnych stanów: Stan surowy otwarty - 83895,00 zł 1.wykonanie wykopów 2.wykonanie chudych wylewek 3.wykonanie ław fundamentowych 4.wykonanie fundamentów 5.wykonanie izolacji fundamentów 6.wykonanie odpływów kanalizacji 7.wykonanie wylewki pod posadzkę 8.wykonanie ścian nośnych budynku 9.wykonanie stropów 10.wykonanie schodów wewnętrznych [żelbet] 11.wykonanie konstrukcji dachu [bez pokrycia dachu] Stan surowy zamknięty - 152985,00 zł 1.wykonanie ścian działowych budynku 2.wykonanie kominów 3.wykonanie pokrycia dachu 4.montaż okien ,drzwi wejściowych ,drzwi garażowych 5.wykonanie kominów ponad dach Stan deweloperski - 197400,00 zł 1.wykonanie instalacji elektrycznej ,wod/Kan , co ,Tel ,komp. 2.wykonanie wylewek cementowych 3.wykonanie tynków 4.wykonanie tynków zewnętrznych 5.wykonanie kotłowni 6.montaż parapetów wewnętrznych i zewnętrznych 7.montaż grzejników 8. schody zewnętrzne 9. tarasy A mój domek ma porównywalną pow. o jakiej piszesz bo ma piwnicę i wychodzi w sumie ponad 150 metrów. Wyceny dokonywali na podstawie materiałów proponowanych w projekcie: porotherm 30 + ocieplenie dachówka cementowa piwnica z bloczków betonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts