Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam. w najblizszym czasie mamy zamiar rozpoczac budowe domu http://www.z500.pl/projekt/z23.html , zanim rozpoczne jakies rozmowy z wykonawcami chcialbym zaciagnac opini na temat realnych kosztow postawienia takiego domku dolnośląskie (oleśnica).

z gory dzieki za podpowiedzi

Witam

Stawiam podobny domek do Twojego i dostałam różne wyceny od najtańszych do najdroższych. Wybraliśmy wykonawcę który zaproponował nam 28 000 za stan surowy bez dachu, nie jest to może najtańsza oferta ale wykonawca sprawdzony. Szybko stawia i niema problemu z piciem na budowie i nie bierze kilka robót na raz, więc nie trzeba się bać że będzie kombinował. Widzieliśmy już jak znajomi męczyli się przy swojej budowie z tańszą ekipą (wiankowe codzienie i jak złapali lepiej płatną budowę to więcej robili tam niż u nich).Powodzenia

My za swój domek 120m2 zapłaciliśmy 45 tys zł z dachem :D , a ceny były różne od 40- 80 tys zł, także to zależy od ekipy i jakości pracy jaką wykonują, a z tym różne bywa :evil:
Kosztorys to tylko pogląd na sprawę.

Daj do wyceny w innej firmie budowlanej - to 2k to moim zdaniem bardzo dużo. Pozdr.

Mam tez wycene z PREF-BUD-u z Mysłowic na 415.700 PLN (netto) - stan developerski bez stolarki okienno - drzwiowej. Budynek realizowany w technologii PRAEFAŽ, na płytowym fundamencie grzewczym LEGALETTŽ, z wykorzystaniem tradycyjnej więźby dachowej.

Pref-bud jak zwykle chce mieć 100tys minimum na czysto netto na każdym domku.Dodatkwo mają prawie samych podwykonawców.Chyba czas założyć taką firmę

Mam tez wycene z PREF-BUD-u z Mysłowic na 415.700 PLN (netto) - stan developerski bez stolarki okienno - drzwiowej. Budynek realizowany w technologii PRAEFA®, na płytowym fundamencie grzewczym LEGALETT®, z wykorzystaniem tradycyjnej więźby dachowej.

Stan deweloperski wychodzi mi ok 380000zł netto ze stolarka okienną i drzwiową zewnętrzną

Zaczynam niebawem. Projekt indywidualny- pow 170 +garaz. Dom z pełnym piętrem. Wyceny były od 38 tys do 69tys. Fundamenty, ściany, dwa stropy, więźba. Wzieliśmy ekipę za 55tys, bo sprawdzona i solidna. Ale pożyjemy zobaczymy jak będzie w rzeczywistości :) Budujemy w mazowieckim

Powiedzcie proszę: 1000 pln/metr (materiały+ robocizna) za SSO (z więźbą); budynek pełne piętro, pow. uży ok. 230 m, budowa w Warszawie

Dużo, mało, może być?

Słyszałem właśnie o tzw. znajomym znajomego, który pod Warszawą podobno buduje za 500 pln/metr (roboizna + materiały), budynek ok. 250 m2 i się zdenerwowałem, czyżbym przepłacał?

Powiedzcie proszę: 1000 pln/metr (materiały+ robocizna) za SSO (z więźbą); budynek pełne piętro, pow. uży ok. 230 m, budowa w Warszawie

Dużo, mało, może być?

Słyszałem właśnie o tzw. znajomym znajomego, który pod Warszawą podobno buduje za 500 pln/metr (roboizna + materiały), budynek ok. 250 m2 i się zdenerwowałem, czyżbym przepłacał?

Za 500zł z materialem to raczej nawet garażu się nie postawi no chyba za firma ta ma swoją fabryke materiałów budowlanych.

U mnie koszt SSO z kompletnym dachem to 1050-1200zł

Sęk w tym, że ten wątek to nie słup ogłoszeniowy wykonawców z ich cenami ofertowymi tylko infomacja o rzeczywiście poniesionych kosztach - "Ile płaciliscie....?" a nie " Za tyle mogę wam zbudować..."

husar - jak Ci pasuje to chyba może być... Znajomi znajomych zawsze maja więcej/lepiej/szybciej.... Pozdr.

Sęk w tym, że ten wątek to nie słup ogłoszeniowy wykonawców z ich cenami ofertowymi tylko infomacja o rzeczywiście poniesionych kosztach - "Ile płaciliscie....?" a nie " Za tyle mogę wam zbudować..."

Jesli ktoś pisze ile chce od niego jakaś firma to mówie ile jest u mnie i ma porównanie, z tego co widze nie ogłaszałem się tu ze zrobie to za tyle i tyle

Ludzie, czytam te wasze negocjacje z wykonawcami i nie wierzę. Skąd Wy bierzecie te wyceny: 25 tys, 32 tys, itp., za SSO. Zastanawiam się jak później będzie wyglądał budynek wykonany za taką kwotę. Dziwią mnie decyzje typu: "odrzuciliśmy najdroższe oferty...". A czy robicie dokładne kalkulacje co się w tej cenie zawiera, czy podajecie ceny netto, czy brutto, czy na Waszej głowie jest organizowanie zaplecza i całej budowy, czy w związku z tym musicie brać urlopy lub co najgorsze kombinować z L4, itp., czy ktoś z Was pokusił się o kalkulację ile czasu i pieniędzy kosztują narzędzia, maszyny, betoniarka, agregat, itd.... Ja zdecydowałem się na sprawdzoną firmę, która za kwotę 79 tys.netto buduje dom w SSO. Powierzchnia użytkowa ok. 180m2, ale przecież liczy się powierzchnia całkowita (garaż w bryle budynku, piwnica, strych) a o tym nikt nie pisze. Dodam, że w ww. kwocie nie interesuje mnie latryna, garaż na materiały, pakamera dla ekipy, agregat prądotwórczy, wynajem koparki z operatorem i koordynacja i zgranie terminów. Od tego właśnie mam firmę, które to wszystko dopilnuje, a mój kierownik budowy będzie chronić moich interesów, aby wszystko było wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną.
Ludzie, czytam te wasze negocjacje z wykonawcami i nie wierzę. Skąd Wy bierzecie te wyceny: 25 tys, 32 tys, itp., za SSO. Zastanawiam się jak później będzie wyglądał budynek wykonany za taką kwotę. Dziwią mnie decyzje typu: "odrzuciliśmy najdroższe oferty...". A czy robicie dokładne kalkulacje co się w tej cenie zawiera, czy podajecie ceny netto, czy brutto, czy na Waszej głowie jest organizowanie zaplecza i całej budowy, czy w związku z tym musicie brać urlopy lub co najgorsze kombinować z L4, itp., czy ktoś z Was pokusił się o kalkulację ile czasu i pieniędzy kosztują narzędzia, maszyny, betoniarka, agregat, itd.... Ja zdecydowałem się na sprawdzoną firmę, która za kwotę 79 tys.netto buduje dom w SSO. Powierzchnia użytkowa ok. 180m2, ale przecież liczy się powierzchnia całkowita (garaż w bryle budynku, piwnica, strych) a o tym nikt nie pisze. Dodam, że w ww. kwocie nie interesuje mnie latryna, garaż na materiały, pakamera dla ekipy, agregat prądotwórczy, wynajem koparki z operatorem i koordynacja i zgranie terminów. Od tego właśnie mam firmę, które to wszystko dopilnuje, a mój kierownik budowy będzie chronić moich interesów, aby wszystko było wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną.

Ja budynek większy o 40 m2 wybudowałem za niecałe 60 % od powyższej ceny i to brutto. I jestem zadowolony :D

Acha, i nie musiałem brać urlopu ani kombinować z L4. Trzeba po prostu znależć odpowiednich wykonawców. Ale jak się komu nie chce to zawsze można iść na łatwiznę. Tylko jak widać słono to kosztuje.

Pozdrowienia.;)

ja podpisalem wczoraj umowę i za 40.000 ekipa wybuduje mi domek SSO + pokrycie dachówką + ściany działowe 119m2 http://www.extradom.pl/projekt-domu-ADA%C5%9A-ID-11145.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=ada%C5%9B

cale zaplecze budowlane jest na głowie wykonawcy(sprzęt itd) ja muszę dostarczać im wszystkie materialy budowlane, ale mam samochód dostawczy więc będzie ok i cena chyba też spoko

U

Jesli ktoś pisze ile chce od niego jakaś firma to mówie ile jest u mnie i ma porównanie, z tego co widze nie ogłaszałem się tu ze zrobie to za tyle i tyle
Jeśli ktoś pisze ile chce jakaś firma, to też źle trafił bo to wątek o domach wybudowanych. Jak ktoś pisze że podpisał umowę na 50k za 200m2 to coś to oznacza? To teoria, nie wiadomo, czy:

1. umowa dobrze napisana i nie bedzie dopłat,

2. ekipa nie zejdzie z budowy w trakcie,

3. ile wyda na materiał.

Jak chcesz to napisz jaki dom zbudowałeś i ile za niego zapłaciłeś (a nie tobie zapłacić trzeba), może to się komuś przyda.

Zobacz jak to robi Bartek z Kerakolla albo Andrzej Wilhelmi, też się może przydać... Pozdr.

Co do domów za 25tys robocizny - są na forum przykłady (ze zdjęciami) fundamentów lanych w ziemie bez chudziaka, szalunków i folii. Można zobaczyć.

Ja budynek większy o 40 m2 wybudowałem za niecałe 60 % od powyższej ceny i to brutto. I jestem zadowolony :D

Acha, i nie musiałem brać urlopu ani kombinować z L4. Trzeba po prostu znależć odpowiednich wykonawców. Ale jak się komu nie chce to zawsze można iść na łatwiznę. Tylko jak widać słono to kosztuje.

Pozdrowienia.;)

Szanowny Carlos1 to nie jest kwestia pójścia na łatwiznę, lecz czysta kalkulacja... Z tego co oglądałem Twoje zdjęcia z postępu prac na budowie, wynika, że nie masz piwnic tak jak w moim przypadku, a koszt piwnic to właśnie owe 40% różnicy. Całkowita pow. to ok 300 m2! Koszty: piwnice 29 000, piętro 20 000, poddasze 15 000, dach 15 000 - to jest taki roboczy podział kosztów robocizny...

Jako ciekawostka dodam, że również chodzi o okolice Wieliczki.

Pozdrawiam.

Witam,

Projekt z kolekcji Muratora C110a "Dom za rogiem" ze zmianami, wszelkie dane na stronie i u nas w albumie. Parter 130m2, poddasze 100m2

Stan zerowy SZ, rok 2007, poczatek górki spekulacyjnej i "panowania" budowlańców. Ekipa nr 1 a w tym:

- roboty ziemne,

- wytyczenie budynki i ścian,

- chudziak B10,

- zbrojenie i wylanie ław o h=40cm,

- izolacja pozioma x2,

- ściany fundamentowe monolit h=100cm (B25) wraz z przepustami, bednarka,

- wykonanie tarasu i wejścia do domu,

- dysperbit x2,

- 250t pospółki,

- rozprowadzenie kanalizacji i ubicie pospółki,

- wylanie czapki B15,

- ocieplenie zewnętrzne styrodurem 10cm, siatka,klej,

- dysperbit x2,

- wykonanie drenu dookoła budynku z geowłókniny (działa doskonale),

Materiały, robocizna, sprzęt 87.000zł (tak, też w to nie wierzę do tej pory). Ładnie i czysto przy naszym min. udziale. Dobre doradztwo oraz własne inwencje polepszające funkcjonalność domu.

SSO koniec roku 2009, ekipa nr 2, koniec górki spekulacyjnej, duży wybór i możliwość dyktowania swoich cen.

- ściany zewnętrzne Poroton 24cm (h=3.10m),

- strop Teriva I Bis i płyta balkonowa (146m2),

- ściany kolankowe (h=1m),

- wszelkie ściany działowe (110m2),

- kominy systemowe (9m),

- wykonanie więźby dachowej (18m3 drewna),

- wykonanie podbitki drewnianej (120m2),

- pokrycie dachu ceramiką (250m2) z wszelkimi obróbkami (uszczelnianie, blachy aluminiowe,ławy kominiarskie, kominki i dachówki wentylacyjne, osadzenie 8 okien połaciowych, 2x piorunochron.

Czysto, dokładnie, bezobsługowi. Myśleli z dużym wyprzedzeniem, co uniknęło wielu poprawek i strat. Cena za powyższe 55.000zł. Jesteśmy umówieni na wykończenie SSZ i dalsze prace, robię listę prac dla nich, a w niej m.in:

- ocieplenie budynku 15cm + tynk putz (żywica),

- osadzenie zewnętrznych parapetów,

- budowa podłogi na strychu i osadzenie wyłazu,

- budowa podjazdu do garażu,

- wykończenie tarasu i wejścia do domu,

- ocieplenie płyty balkonowej,

- wykonanie drewnianych barierek balkonu, tarasu i wejścia,

- budowa płotu (przepusty, kanaliki drenowe) i śmietnika,

- budowa zadaszonego składziku ma drewno kominkowe,

- ocieplenie i kompleksowa zabudowa poddasza,

- szlifowanie jętek, lakierowanie zewnętrznej podbitki 2x Altaxin,

- porządek po pracach, niwelacja terenu,

Koszt ww prac oceniam na ok. 40.000 - 50.000zł.

Ogólnie tanio nie było, robota wykonana wzorowo, coś kosztem czegoś. Sami w pracach bierzemy mały udział (nasza główna fucha to finansowanie), stąd też nieco wyższe ceny za wyręczanie nas. Jednak wg nas dobry zestaw kierownik (nadzorca) i myśląca, doświadczona ekipa budowlana mogą zagwarantować doskonały "finalny produkt".

Pozdrawiam