kamilla_1980 21.02.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 pewnie, że biorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donnelly 24.02.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 witam. w najblizszym czasie mamy zamiar rozpoczac budowe domu http://www.z500.pl/projekt/z23.html , zanim rozpoczne jakies rozmowy z wykonawcami chcialbym zaciagnac opini na temat realnych kosztow postawienia takiego domku dolnośląskie (oleśnica).z gory dzieki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika 30 25.02.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam Stawiam podobny domek do Twojego i dostałam różne wyceny od najtańszych do najdroższych. Wybraliśmy wykonawcę który zaproponował nam 28 000 za stan surowy bez dachu, nie jest to może najtańsza oferta ale wykonawca sprawdzony. Szybko stawia i niema problemu z piciem na budowie i nie bierze kilka robót na raz, więc nie trzeba się bać że będzie kombinował. Widzieliśmy już jak znajomi męczyli się przy swojej budowie z tańszą ekipą (wiankowe codzienie i jak złapali lepiej płatną budowę to więcej robili tam niż u nich).Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donnelly 25.02.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 dzieki bardzo za infopozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziarek2 03.03.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 My za swój domek 120m2 zapłaciliśmy 45 tys zł z dachem , a ceny były różne od 40- 80 tys zł, także to zależy od ekipy i jakości pracy jaką wykonują, a z tym różne bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1984 03.03.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jeśli chodzi o stan surowy otwarty z kompletnym dachem 40000zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.03.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Kosztorys to tylko pogląd na sprawę. Daj do wyceny w innej firmie budowlanej - to 2k to moim zdaniem bardzo dużo. Pozdr. Mam tez wycene z PREF-BUD-u z Mysłowic na 415.700 PLN (netto) - stan developerski bez stolarki okienno - drzwiowej. Budynek realizowany w technologii PRAEFAŽ, na płytowym fundamencie grzewczym LEGALETTŽ, z wykorzystaniem tradycyjnej więźby dachowej. Pref-bud jak zwykle chce mieć 100tys minimum na czysto netto na każdym domku.Dodatkwo mają prawie samych podwykonawców.Chyba czas założyć taką firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1984 03.03.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Mam tez wycene z PREF-BUD-u z Mysłowic na 415.700 PLN (netto) - stan developerski bez stolarki okienno - drzwiowej. Budynek realizowany w technologii PRAEFA®, na płytowym fundamencie grzewczym LEGALETT®, z wykorzystaniem tradycyjnej więźby dachowej. Stan deweloperski wychodzi mi ok 380000zł netto ze stolarka okienną i drzwiową zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guśka78 04.03.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Zaczynam niebawem. Projekt indywidualny- pow 170 +garaz. Dom z pełnym piętrem. Wyceny były od 38 tys do 69tys. Fundamenty, ściany, dwa stropy, więźba. Wzieliśmy ekipę za 55tys, bo sprawdzona i solidna. Ale pożyjemy zobaczymy jak będzie w rzeczywistości Budujemy w mazowieckim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 05.03.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Powiedzcie proszę: 1000 pln/metr (materiały+ robocizna) za SSO (z więźbą); budynek pełne piętro, pow. uży ok. 230 m, budowa w Warszawie Dużo, mało, może być? Słyszałem właśnie o tzw. znajomym znajomego, który pod Warszawą podobno buduje za 500 pln/metr (roboizna + materiały), budynek ok. 250 m2 i się zdenerwowałem, czyżbym przepłacał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1984 05.03.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Powiedzcie proszę: 1000 pln/metr (materiały+ robocizna) za SSO (z więźbą); budynek pełne piętro, pow. uży ok. 230 m, budowa w Warszawie Dużo, mało, może być? Słyszałem właśnie o tzw. znajomym znajomego, który pod Warszawą podobno buduje za 500 pln/metr (roboizna + materiały), budynek ok. 250 m2 i się zdenerwowałem, czyżbym przepłacał? Za 500zł z materialem to raczej nawet garażu się nie postawi no chyba za firma ta ma swoją fabryke materiałów budowlanych. U mnie koszt SSO z kompletnym dachem to 1050-1200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.03.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 U mnie koszt SSO z kompletnym dachem to 1050-1200zł Sęk w tym, że ten wątek to nie słup ogłoszeniowy wykonawców z ich cenami ofertowymi tylko infomacja o rzeczywiście poniesionych kosztach - "Ile płaciliscie....?" a nie " Za tyle mogę wam zbudować..." husar - jak Ci pasuje to chyba może być... Znajomi znajomych zawsze maja więcej/lepiej/szybciej.... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1984 05.03.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 U mnie koszt SSO z kompletnym dachem to 1050-1200zł Sęk w tym, że ten wątek to nie słup ogłoszeniowy wykonawców z ich cenami ofertowymi tylko infomacja o rzeczywiście poniesionych kosztach - "Ile płaciliscie....?" a nie " Za tyle mogę wam zbudować..." Jesli ktoś pisze ile chce od niego jakaś firma to mówie ile jest u mnie i ma porównanie, z tego co widze nie ogłaszałem się tu ze zrobie to za tyle i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGG 05.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Ludzie, czytam te wasze negocjacje z wykonawcami i nie wierzę. Skąd Wy bierzecie te wyceny: 25 tys, 32 tys, itp., za SSO. Zastanawiam się jak później będzie wyglądał budynek wykonany za taką kwotę. Dziwią mnie decyzje typu: "odrzuciliśmy najdroższe oferty...". A czy robicie dokładne kalkulacje co się w tej cenie zawiera, czy podajecie ceny netto, czy brutto, czy na Waszej głowie jest organizowanie zaplecza i całej budowy, czy w związku z tym musicie brać urlopy lub co najgorsze kombinować z L4, itp., czy ktoś z Was pokusił się o kalkulację ile czasu i pieniędzy kosztują narzędzia, maszyny, betoniarka, agregat, itd.... Ja zdecydowałem się na sprawdzoną firmę, która za kwotę 79 tys.netto buduje dom w SSO. Powierzchnia użytkowa ok. 180m2, ale przecież liczy się powierzchnia całkowita (garaż w bryle budynku, piwnica, strych) a o tym nikt nie pisze. Dodam, że w ww. kwocie nie interesuje mnie latryna, garaż na materiały, pakamera dla ekipy, agregat prądotwórczy, wynajem koparki z operatorem i koordynacja i zgranie terminów. Od tego właśnie mam firmę, które to wszystko dopilnuje, a mój kierownik budowy będzie chronić moich interesów, aby wszystko było wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 06.03.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Ludzie, czytam te wasze negocjacje z wykonawcami i nie wierzę. Skąd Wy bierzecie te wyceny: 25 tys, 32 tys, itp., za SSO. Zastanawiam się jak później będzie wyglądał budynek wykonany za taką kwotę. Dziwią mnie decyzje typu: "odrzuciliśmy najdroższe oferty...". A czy robicie dokładne kalkulacje co się w tej cenie zawiera, czy podajecie ceny netto, czy brutto, czy na Waszej głowie jest organizowanie zaplecza i całej budowy, czy w związku z tym musicie brać urlopy lub co najgorsze kombinować z L4, itp., czy ktoś z Was pokusił się o kalkulację ile czasu i pieniędzy kosztują narzędzia, maszyny, betoniarka, agregat, itd.... Ja zdecydowałem się na sprawdzoną firmę, która za kwotę 79 tys.netto buduje dom w SSO. Powierzchnia użytkowa ok. 180m2, ale przecież liczy się powierzchnia całkowita (garaż w bryle budynku, piwnica, strych) a o tym nikt nie pisze. Dodam, że w ww. kwocie nie interesuje mnie latryna, garaż na materiały, pakamera dla ekipy, agregat prądotwórczy, wynajem koparki z operatorem i koordynacja i zgranie terminów. Od tego właśnie mam firmę, które to wszystko dopilnuje, a mój kierownik budowy będzie chronić moich interesów, aby wszystko było wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. Ja budynek większy o 40 m2 wybudowałem za niecałe 60 % od powyższej ceny i to brutto. I jestem zadowolony Acha, i nie musiałem brać urlopu ani kombinować z L4. Trzeba po prostu znależć odpowiednich wykonawców. Ale jak się komu nie chce to zawsze można iść na łatwiznę. Tylko jak widać słono to kosztuje. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.03.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 ja podpisalem wczoraj umowę i za 40.000 ekipa wybuduje mi domek SSO + pokrycie dachówką + ściany działowe 119m2 http://www.extradom.pl/projekt-domu-ADA%C5%9A-ID-11145.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=ada%C5%9B cale zaplecze budowlane jest na głowie wykonawcy(sprzęt itd) ja muszę dostarczać im wszystkie materialy budowlane, ale mam samochód dostawczy więc będzie ok i cena chyba też spoko U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 06.03.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Jesli ktoś pisze ile chce od niego jakaś firma to mówie ile jest u mnie i ma porównanie, z tego co widze nie ogłaszałem się tu ze zrobie to za tyle i tyle Jeśli ktoś pisze ile chce jakaś firma, to też źle trafił bo to wątek o domach wybudowanych. Jak ktoś pisze że podpisał umowę na 50k za 200m2 to coś to oznacza? To teoria, nie wiadomo, czy: 1. umowa dobrze napisana i nie bedzie dopłat, 2. ekipa nie zejdzie z budowy w trakcie, 3. ile wyda na materiał. Jak chcesz to napisz jaki dom zbudowałeś i ile za niego zapłaciłeś (a nie tobie zapłacić trzeba), może to się komuś przyda. Zobacz jak to robi Bartek z Kerakolla albo Andrzej Wilhelmi, też się może przydać... Pozdr. Co do domów za 25tys robocizny - są na forum przykłady (ze zdjęciami) fundamentów lanych w ziemie bez chudziaka, szalunków i folii. Można zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 06.03.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 GGG, święta racja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGG 07.03.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ludzie, czytam te wasze negocjacje z wykonawcami i nie wierzę. Skąd Wy bierzecie te wyceny: 25 tys, 32 tys, itp., za SSO. Zastanawiam się jak później będzie wyglądał budynek wykonany za taką kwotę. Dziwią mnie decyzje typu: "odrzuciliśmy najdroższe oferty...". A czy robicie dokładne kalkulacje co się w tej cenie zawiera, czy podajecie ceny netto, czy brutto, czy na Waszej głowie jest organizowanie zaplecza i całej budowy, czy w związku z tym musicie brać urlopy lub co najgorsze kombinować z L4, itp., czy ktoś z Was pokusił się o kalkulację ile czasu i pieniędzy kosztują narzędzia, maszyny, betoniarka, agregat, itd.... Ja zdecydowałem się na sprawdzoną firmę, która za kwotę 79 tys.netto buduje dom w SSO. Powierzchnia użytkowa ok. 180m2, ale przecież liczy się powierzchnia całkowita (garaż w bryle budynku, piwnica, strych) a o tym nikt nie pisze. Dodam, że w ww. kwocie nie interesuje mnie latryna, garaż na materiały, pakamera dla ekipy, agregat prądotwórczy, wynajem koparki z operatorem i koordynacja i zgranie terminów. Od tego właśnie mam firmę, które to wszystko dopilnuje, a mój kierownik budowy będzie chronić moich interesów, aby wszystko było wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. Ja budynek większy o 40 m2 wybudowałem za niecałe 60 % od powyższej ceny i to brutto. I jestem zadowolony Acha, i nie musiałem brać urlopu ani kombinować z L4. Trzeba po prostu znależć odpowiednich wykonawców. Ale jak się komu nie chce to zawsze można iść na łatwiznę. Tylko jak widać słono to kosztuje. Pozdrowienia. Szanowny Carlos1 to nie jest kwestia pójścia na łatwiznę, lecz czysta kalkulacja... Z tego co oglądałem Twoje zdjęcia z postępu prac na budowie, wynika, że nie masz piwnic tak jak w moim przypadku, a koszt piwnic to właśnie owe 40% różnicy. Całkowita pow. to ok 300 m2! Koszty: piwnice 29 000, piętro 20 000, poddasze 15 000, dach 15 000 - to jest taki roboczy podział kosztów robocizny... Jako ciekawostka dodam, że również chodzi o okolice Wieliczki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 07.03.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, Projekt z kolekcji Muratora C110a "Dom za rogiem" ze zmianami, wszelkie dane na stronie i u nas w albumie. Parter 130m2, poddasze 100m2 Stan zerowy SZ, rok 2007, poczatek górki spekulacyjnej i "panowania" budowlańców. Ekipa nr 1 a w tym:- roboty ziemne,- wytyczenie budynki i ścian,- chudziak B10,- zbrojenie i wylanie ław o h=40cm,- izolacja pozioma x2,- ściany fundamentowe monolit h=100cm (B25) wraz z przepustami, bednarka,- wykonanie tarasu i wejścia do domu,- dysperbit x2,- 250t pospółki,- rozprowadzenie kanalizacji i ubicie pospółki, - wylanie czapki B15,- ocieplenie zewnętrzne styrodurem 10cm, siatka,klej,- dysperbit x2,- wykonanie drenu dookoła budynku z geowłókniny (działa doskonale), Materiały, robocizna, sprzęt 87.000zł (tak, też w to nie wierzę do tej pory). Ładnie i czysto przy naszym min. udziale. Dobre doradztwo oraz własne inwencje polepszające funkcjonalność domu. SSO koniec roku 2009, ekipa nr 2, koniec górki spekulacyjnej, duży wybór i możliwość dyktowania swoich cen.- ściany zewnętrzne Poroton 24cm (h=3.10m),- strop Teriva I Bis i płyta balkonowa (146m2),- ściany kolankowe (h=1m),- wszelkie ściany działowe (110m2),- kominy systemowe (9m),- wykonanie więźby dachowej (18m3 drewna),- wykonanie podbitki drewnianej (120m2),- pokrycie dachu ceramiką (250m2) z wszelkimi obróbkami (uszczelnianie, blachy aluminiowe,ławy kominiarskie, kominki i dachówki wentylacyjne, osadzenie 8 okien połaciowych, 2x piorunochron. Czysto, dokładnie, bezobsługowi. Myśleli z dużym wyprzedzeniem, co uniknęło wielu poprawek i strat. Cena za powyższe 55.000zł. Jesteśmy umówieni na wykończenie SSZ i dalsze prace, robię listę prac dla nich, a w niej m.in:- ocieplenie budynku 15cm + tynk putz (żywica),- osadzenie zewnętrznych parapetów,- budowa podłogi na strychu i osadzenie wyłazu,- budowa podjazdu do garażu,- wykończenie tarasu i wejścia do domu,- ocieplenie płyty balkonowej,- wykonanie drewnianych barierek balkonu, tarasu i wejścia,- budowa płotu (przepusty, kanaliki drenowe) i śmietnika,- budowa zadaszonego składziku ma drewno kominkowe,- ocieplenie i kompleksowa zabudowa poddasza,- szlifowanie jętek, lakierowanie zewnętrznej podbitki 2x Altaxin,- porządek po pracach, niwelacja terenu, Koszt ww prac oceniam na ok. 40.000 - 50.000zł.Ogólnie tanio nie było, robota wykonana wzorowo, coś kosztem czegoś. Sami w pracach bierzemy mały udział (nasza główna fucha to finansowanie), stąd też nieco wyższe ceny za wyręczanie nas. Jednak wg nas dobry zestaw kierownik (nadzorca) i myśląca, doświadczona ekipa budowlana mogą zagwarantować doskonały "finalny produkt".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts