Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

zaczynam przygodę z budową.

Projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=581

Wiem, że mało jest realizacji teraz piętrowych ale żona tak chciała :lol:

Podpisałem umowę na SSO na 38.000. Kończą robotę na więrzbie dachowej. Nie mam pojęcia czy to dobra cena. Oglądałem "dzieła" tej ekipy i na razie stoją :D

Okolice Sochaczewa, gmina Bolimów. Ich narzędzia kopanie fundamentów itp.

Mam zapewnić ubikację i schowek na podstawowe narzędzia oraz betoniarkę.

Czy ktoś może zaproponować jakiś skład budowlany w okolicach Sochaczewa, Łowicza czy Skierniewic.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

zaczynam przygodę z budową.

Projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=581

Wiem, że mało jest realizacji teraz piętrowych ale żona tak chciała :lol:

Podpisałem umowę na SSO na 38.000. Kończą robotę na więrzbie dachowej. Nie mam pojęcia czy to dobra cena. Oglądałem "dzieła" tej ekipy i na razie stoją :D

Okolice Sochaczewa, gmina Bolimów. Ich narzędzia kopanie fundamentów itp.

Mam zapewnić ubikację i schowek na podstawowe narzędzia oraz betoniarkę.

Czy ktoś może zaproponować jakiś skład budowlany w okolicach Sochaczewa, Łowicza czy Skierniewic.

Pozdrawiam

cena średnia. Ja osobiście bym więcej niż 34 tys nie dał. Mi zrobili w 210 m2 (garaż i budynek) z ociepleniem fundamentu, wylane schody wew., schody zew.x2, taras, komin za 24tys. Plus więźba, deskowanie pełne i papa: 270m2 dachu za 9tys. Plus ja za koparkę 1 tys. Prawie cały beton z gruszki. Razem 34 tys. Może dach masz bardziej skomplikowany, ale bez deskowania i papowania (rozumiem kończą prace na więźbie?).

Nic się nie martw bo u mnie robili najtańsi!! inne propozycje miałem od murarzy bez dachu za 27 tys, 30 tys, 32 tys i 70 tys (firma z faktura z dachem i dachówką). I zdecydowałem się tylko na najtańszych bo miałem kogo postawic na budowie do pilnowania ich 4 h/dziennie. Wyszło bardzo dobrze ale nadzorca musi BYC

Witam.

Budujemy dom APS 161 w okolicach Wrocławia.Mamy już stan zero,ekipa za postawienie reszty do SSO z dachówką , obróbką 2 kominów i ścianek działowych wyceniła nam na 39,000 zł. Mam pytanie. Czy to korzystna oferta, czy raczej trochę drogo?

Pozdrawiam :wink:

My budujemy Dom w Rododendronach 5(w) - http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-5-w/m46e7e0337313b

Koszt robocizny:

1. Fundamenty, pod beton, mury, strop. ścianki działowe, kominy, wylanie schodów betonowych, taras (mniejszy niz w projekcie), podmurowanie szczytów po zrobieniu konstrukcji dachu - 28000 PLN/ brutto

2. Dach - wykonanie konstrukcji, deskowanie, papa, łata, kontrłata, położenie dachówki ceramicznej, rynien, obrobienie kominów - 11250 PLN/brutto.

Koszt robocizny SSO - 39250 PLN/brutto

Ekipy sprawdzone, prace szły w dobrym tempie, wykonanie rewelacyjne, murarz nie liczył za nasze przeróbki (a trochę ich było).

Cena wydaje mi się jest dobra. Może i można było taniej, ale nie chciałem brać ekipy z kapelusza, bo nie zawsze taniej znaczy taniej...

Za trochę większą powierzchnię (140 m2), ale trochę prostszy dom, płacę za robociznę SSO (z konstrukcją, deskowaniem i papowaniem dachu) 29 tys. Dobra ekipa działająca wiele lat, sprawdzona, polecana. Miałem oferty nawet po 22 i 25 tys, ale trochę strach brać majstra który sobie tak mało liczy. Może i jest tani i dobry, ale bardziej prawdopodobne, że to partacz albo ktoś kompletnie zielony.

Witam

Mam oferty ekip na ten bydynek:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/romina-g1/?Bookmark=1&ProjectMirror=1

Ceny za stan SSO z dachem odeskowanym + papa to 30tys do 50 tys

Jaka może być realma cena za budowe takiego damku

Pozdrawiam

gkobe - raczej zdzierają, wg mnie spokojnie da radę to zbudować w SSO za max 30 tys, to b. prosty i nieduży dom, specjalnie dużo roboty przy tym nie ma. Chyba że stawki aż tak poszły w górę przez ostatnie 2 miesiące, od czasu jak ja podpisywałem umowę na mój dom, ale nie wydaje mi się...

Witam!

Jestem dopiero na początku drogi - właśnie rozmawiałem z firmą.

Buduję Dom w Awokado G poszerzony do 18 m z 2 lukarnami po bokach w Krakowie.

Cena z SSO to 190 000 (wersja"bezproblemowa") lub 75 000 koszt robocizny - twierdzi, że dach jest trudny i będzie kosztował 30 tys.

Po lekturze w tym dziale jeszcze wstrzymałem się z podpisaniem ostatecznej umowy.

Jest to firma z polecenia przez znajomych architektów i ostrzegali, że nie są tani, ale jednak cena trochę mnie szokuje. :D

robocizna 200zł/m2 od prac ziemnych, po konstrukcje dachu

materiał ~400zł/m2 (netto)

za dom 250m2 pow. całkowitej 150tyś pln

+ deskowanie, papa, blachodachówka, obróbki blacharskie, rynny i okna dachowe ~40tyś

ceny rynkowe niewygórowane, a nie martwie się o materialy, ich transport itd itp (do tego mam możliwośc zakupu netto)

Witam.

Mam ofertę na budowę SSO tego domku

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-5-g2/m4796f9713c754,1080

od fundamentów po dach za całość 57000 PLN.

Zmiany podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak, likwidacja jednego pokoju na dole, przeniesienie komina i kotłowni do garażu, likwidacja dwóch balkonów od strony wykusza(będzie przedłużony dach) i od strony ogrodu. Budowa w okolicach Zgorzelca. Ekipa sprawdzona i polecana. Czy to dobra cena?

Nie dużo. W sam raz. Jeśli jeszcze jakość dobra (sprawdzona na poprzednich budowach) - to można się nie zastanawiać i brać.

Joasia.

P.S. Ja też zaczynam na wiosnę, też trójwarstwowo - i jak na razie najtańsza oferta z wysoką jakością prac to 200,- zł za m kw. pow. użytk. Szukam dalej - ale dotychczas tańsze oferty łączyły się niestety z baaardzo widoczną bylejakością prac.

bo zazwyczaj tak jest,albo tanio albo solidnie radze się zastanowić bo lepiej wydać czasem więcej i mieć na lata, niż tanio i żałować :D

Witam.Przeglądam ten temat i są rożne ceny SSO.My dostaliśmy wycenę od firmy 53 tys za całość od fundamentów włącznie z dachem.Ruszamy w maju (okolice Opola).Pytaliśmy w śród znajomych i jest to normalna cena na rynku choć są i tańsze ale czy lepsze? Dom mamy 170m2 dwa balkony nie podpiwniczony no ale ostatecznie nie podpisaliśmy umowy .Jak jest firma sprawdzona i polecana to chyba nie ma się nad czym zastanawiać.
Gość so**l

Witam.

Zdecydowaliśmy się na budowę takiego domu

http://www.extradom.pl/projekt-domu-brzoza-bsa1477.aspx

Jesteśmy z okolic Katowic/Dąbrowy Górniczej. Czy ktoś orientuje się ile może nas kosztować stan surowy otwarty? Dzięki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam

Witam! Mam nadzieję, że znalazłam się w odpowiednim dziale oraz że temat nie będzie zdublowany Smile Mamy w planach rozpoczęcie budowy domu jednorodzinnego ( parterowy, z użytkowym poddaszem, z garażem) - projekt dom w cyniach 2 - Archon http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-cyniach-2/m471db0fc62d97. Całość to 139 m2 pow. użytkowej. Projekt pozostaje praktycznie bez zmian. Zastanawiamy się z mężem, jaki jest realny koszt postawienia tego domku do stanu surowego otwartego i do stanu surowego zamkniętego. Budowa w warmińsko-mazurskim - okolice Olsztyna. Pierwsza propozycja jaką otrzymaliśmy to 38 tyś. netto za SSO - dach pokryty papą (bez materiałów i kosztów dodatkowych typu. maszyny - koparka itd.). Może ktoś z Was orientuje się czy to dobra cena, czy raczej dalej szukać? Z góry dzięki za info

sonkal rozsądna cena brutto to max. 48tys.

Karina K. 38tyś netto do przyjęcia ale dodatkowe koszty jak koparka to nieporozumienie. Zapewne chodzi o zasypanie fundamentów. Inwestora to nie interesuje w jaki sposób wykonawca zrealizuje kolejne etapy prac. Ten piasek może wozić taczkami. Grunt zagęszcza się wibratorem o masie 180-200kg (ani mniejszym ani większym). Jeszcze doliczy za używanie betoniarki, mieszadeł, pił itd. - to nieporozumienie

I nie będę wspominał o oczywistych sprawach takich jak spisanie UMOWY, UMOWY, .... UMOWY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dzieki helixwroclaw2005 :) dowiedziałam się, co dokładnie mieli na myśli mówiąc "koszt dodatkowy" - to cena koparki i spychacza...także ogólnie wyjedzie 38 tyś. netto + koszt wynajęcia tych maszyn. Czekam jeszcze na wycenę robocizny pokrycia dachu dachówką + orynnowanie.

EDIT: dach wyceniono na 10 tyś.

ps. czy to normalne, że SSO nie obejmuje murowanych ścianek działowych ?!?

Edytowane przez Karina K.

Karina K. pytanie o stan SSO powinno być zadane wyłącznie pod kątem zawartej umowy Inwestora z Wykonawcą. Każda czynność na budowie bez względu na etap budowy jest policzalna i ona stanowi końcową cenę netto, brutto za wykonaną pracę.

"Stan surowy otwarty" - budynek o postawionej konstrukcji, bez wykończenia, ze ścianami nieotynkowanymi, bez izolacji cieplnej, bez posadzek, bez stolarki wewnętrznej i zewnętrznej, dach pokryty. W przypadku schodów lanych-betonowych również i ta czynność.

"Stan surowy zamknięty" - stan surowy otwarty + stolarka zewnętrzna.

Witam . Wykonawca za ten dom http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-osika/m471766e658605 zażyczył sobie za SSO od fundamentów po dach 70 000 zł

Sciany z ceramiki , na dachu karpiówka i 4 wole oczka. Jak myślicie czy ta cena jest do przyjęcia?

Witam!

Buduję właśnie dom pod Poznaniem 170m2 plus garaż. Wycena robocizny

- SSO - 50tysPLN (Brutto) + Dach - 20tysPLN (Brutto)

- koparki etc. - nie wliczone.

delikatnie rzecz ujmując - troszke dużo jak za ekipe wolnych strzelców...

pozdrawiam i czekam na reakcję...