Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

Szukaj dalej. Na Śląsku jest sporo ekip z gór, często fachowcy pierwsza klasa... no ale do Was trochę pewnie daleko

ja za zbudowanie SSO mojego domu dałem sporo, ale nie uważam, żebym przepłacił. wiem co mam, na ekipę czekałem rok. Moja siostra miała po drodze 15 ekip - kumulacja wszystkiego co najgorsze.

Może powiedz tym ekipom, że możesz dać im mniej, zobaczysz co zrobią..

... i szukaj dalej

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

jak tak sobie człowiek poczyta to aż mu się miło zrobi i chęci nabierze do budowania. wiem, że to wyzwanie straszliwe, ale jestem przekonany, że warto ;)

teraz pozostaje mi tylko małżowinkę przekonać i zabierać się za kompletowanie papierów i szukanie sensownej ekipy. szczególnie, że czasy na budowanie zrobiły się korzystne...

pozdrawiam i wytrwałości życzę ;)

Witam,

W czerwcu zaczynamy budowę:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1131

Powierzchnia domu (h>1,90 m) 122,8 m2 (plus garaż 2-stanowiskowy)

Powierzchnia netto 238,1 m2

Powierzchnia zabudowy 147,9 m2

Dom z poddaszem użytkowym, bez piwnicy, w miarę prosta budowa.

Ekipa za postawienie stanu surowego bez dachu, bez wylewania posadzek i tarasu chce 25000zł.

Dom stawiamy w Północnej części Wielkopolski.

Czy trafiliśmy na "okazję", czy może lepiej rozejrzeć się za inną ekipą?

Dziękuję z góry za odpowiedzi

Witam

Ja lada chwila zaczynam budowę na śląsku (Sosnowiec). Buduję Marysię z Archipelagu + pół domu podpiwniczone. Budowlaniec (z gór) wycenił mi robociznę na 90 tys. Wiem, że dach jest trochę skomplikowany. Czy to dużo? Może ktoś ma namiary na dobrego i sprawdzonego "górala" i oczywiście nie za drogiego. A może ktoś w okolicach Sosnowca buduje lub budował Marysię i możnaby obejrzeć :lol: :-))):roll:

Dzieki

Aneta

Witam,

W czerwcu zaczynamy budowę:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1131

Powierzchnia domu (h>1,90 m) 122,8 m2 (plus garaż 2-stanowiskowy)

Powierzchnia netto 238,1 m2

Powierzchnia zabudowy 147,9 m2

Dom z poddaszem użytkowym, bez piwnicy, w miarę prosta budowa.

Ekipa za postawienie stanu surowego bez dachu, bez wylewania posadzek i tarasu chce 25000zł.

Dom stawiamy w Północnej części Wielkopolski.

Czy trafiliśmy na "okazję", czy może lepiej rozejrzeć się za inną ekipą?

Dziękuję z góry za odpowiedzi

bardzo dobra cena, dach będzie dość drogi

pozdrawiam

Zimą skończyłem SSO.

Niestety nie wiem ile zapłaciłem za robociznę... :wink:

Umowa była na robociznę z materiałem.

Dom parterowy z użytkowym poddaszem, powierzchnia po podłogach 237m (z garażem dwustanowiskowym), ściany pth 44 na zaprawie ciepłochronnej, ściany działowe silka, skomplikowany wielospadowy dach z 1 lukarną, dachówka Creaton (Trost) RG10, ceramiczna, glazurowana, pod dachówką membrana, 3 kominy obłożone cegłą klinkierową, bez piwnic, strop Teriva, bez wew schodów betonowych, fundamenty z bloczków...

koszt to 220k. Wychodzi ok 930 pln/m2.

Nie jestem zaskoczony. Zgodnie z planem a nawet lepiej.

witam was ja juz kończe ogrodzenie klinkier.. Dom robił mi ten sam człowiek co ogrodzenie. Z reszta to wszystko mi kompleksowo zrobił.

Za klinkier płaciłam 600zł z materiałem za metr.. to dużo?? Klinkier jopek duze słupy 3 furtki z zamkami i sztachety bejcowane.

Za domek zapłaciłam za SSO 55000 tys cos pamietam za robocizne 180m2

może i drożej ale nie nażekam wszystko jest nalezycie zrobione..

bo to co czytam na forum murator to przeraza mnie jak ludzie sa naiwni mysla ze za 30000tys zbuduja dom 200 m2 smieszne.. naiwni.. ja nie nażekam dlatego od wykopów po ogrodzenie elektryke i co cw robi mi ta sama ekipa.

Po 1,5 roku budowy i juz mieszkam :wink:

Witam

Ja lada chwila zaczynam budowę na śląsku (Sosnowiec). Buduję Marysię z Archipelagu + pół domu podpiwniczone. Budowlaniec (z gór) wycenił mi robociznę na 90 tys. Wiem, że dach jest trochę skomplikowany. Czy to dużo? Może ktoś ma namiary na dobrego i sprawdzonego "górala" i oczywiście nie za drogiego. A może ktoś w okolicach Sosnowca buduje lub budował Marysię i możnaby obejrzeć ))

Dzieki

Aneta

Witam

Ja również buduję w Sosnowcu - okolice Kazimierza Górniczego. Dom budują górale pow. 280m2 wystartowaliśmy na początku kwietnia i fundamenty już są za zalane :). Cena nieco niższa (60 tyś) ale nasz dom ma płaski dach i bez podpiwniczenia.

pozdrawiam,

Marcin

Co sadzicie o ponizszej wycenie. Dom ok 125 m2 z poddaszem uzytkowym. Dach dwuspadowy.

Robocizna:

1. fundamenty - wykop szalowanie, zbrojenie, zalanie betonem sciany fundamentowe z bloczkow, izolacja pozioma i pionowa, zasypanie z ubiciem, docieplenie scian zew. fundamentu - 18tys

2. sciany parteru z nadprozami, belkami, podciagami - 12 tys

3. strop ze schodami - 12 tys

4. sciany pietra, wience nadproza - 7tys

5. dach - wiezba, folia laty pokrycie z dachowek obrobki kominow okna dachowe rynny - 12 tys

6. ocieplenie sciany zew. styropian 12cm klej tynk aklyrowy lub mineralny - 12tys

7. kominy x2 nad polacia z cegly klinkierowej - 6tys

Razem robocinza 83 tys

Material:

1. bloczki betonowe - 7tys

2. cement piasek - 6,5 tys

3. beton - 24tys

4. drewno - 8700

5. stal - 5tys

6. izolacja ocieplenia fundamentow drenaz - 4tys

7. nadproza - 1,5 tys

8. piasek do zasypki - 3tys ?

9. strop - 9 tys

10. kominy schiedel - 6,8 tys

11. dachowka raben kaszta + akcesoria (folia okna velux itp) 20tys

12. pustak protherm 25cm P+W, 11.5 P+W - 20tys

13. rynny - 2tys

14. styropian na sciany zew. - 3tys

15. kleje siatka tynk - 5tys

Razem ok. 105 tys z 7% VAT

Czy to duzo? Czy w normie. Dodam ze w tym przypadku za niczym nie musze biegac, zalatwiac itp. jesli chodzi o material.

Okolice Slaska - Katowice

Czy to duzo? Czy w normie. Dodam ze w tym przypadku za niczym nie musze biegac, zalatwiac itp. jesli chodzi o material.

Dużo, szukaj dalej. Dodam, że za bieganie, załatwianie itp możesz zaoszczędzić 5-15tys miesiecznie. Zastanów się czy warto... przelicz - ja dostałem w hurtowni lepsze rabaty niż obiecywali wykonawcy. trzeba się trochę targować. przykładowo - roben 15% od cennika, fakro 30%, itp itd.

Jak za 125m2 domek to koszt robocizny mógłby byż niższy. Jaki to projekt? Zastanowiła mnie pozycja z wyceną ocieplenia - kiedy Państwo zamierzają ocieplać? Tuż po zakończeniu sso? Najpierw przecież trzeba zrobić tynki wewnątrz i poczekać jak wyschną.

Ciezko pokazac projekt, poniewaz jest to indywidualny projekt. Natomiast nic skomplikowanego (takie bylo zalozenie). Co do ocieplenia to sie nie zastanawialem, mozliwe ze wykonawca zrobilby to ocieplenie w pozniejszym etapie. Z drugiej strony jesli chodzi o wnetrze to zastanawiam sie na plytami gipsowymi zamiast tynkow.

Dużo, szukaj dalej. Dodam, że za bieganie, załatwianie itp możesz zaoszczędzić 5-15tys miesiecznie. Zastanów się czy warto... przelicz - ja dostałem w hurtowni lepsze rabaty niż obiecywali wykonawcy. trzeba się trochę targować. przykładowo - roben 15% od cennika, fakro 30%, itp itd.

No wlasnie jak czytam forum to widze ze robocizna w granicach 40-50 tys jest OK. Natomiast ta oferta i tak jest najtansza z posrod 3 innych ktore mialem. Za stan SSO bez ocieplenia i tynku zew. firmy liczyly sobie w graniach 190 tys.

No wlasnie jak czytam forum to widze ze robocizna w granicach 40-50 tys jest OK. Natomiast ta oferta i tak jest najtansza z posrod 3 innych ktore mialem. Za stan SSO bez ocieplenia i tynku zew. firmy liczyly sobie w graniach 190 tys.

buduj systemem gospodarczym, sam widzisz ile biora firmy, nawet na materiale jak widac ostro przeginają.... (np. za 7tys to kupisz ok 2500 szt bloczków a na fundamenty pójdzie zapewne ok 1200szt, 20tys za cegły to również przesada jak za taki mały domek, beton - 24tys - przesada!)

za SSO z dachem za tak niewielki domek powinieneś zaplacic ok 30tys-35max (zakładam ze będzie jeszcze garaż)

bez garazu max 30tys

Pozdrawiam