Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

Niedługo planuje zacząć budowę http://www.dobredomy.pl/?id_project=148

Wykonawca zaśpiewał 55k za stan surowy z więźbą ale bez pokrycia.

Czy zaproponowana cena jest dobra.

Dodam jeszcze że budowa będzie prowadzona około 40 km od Warszawy.

Z góry dzięki za opinie.

Kurczem mam wrażenie ze już w innym wątku to pisałem, ale niech będzie jeszcze raz :)

My za dom 173 m + garaż 45 m /plus więźba / zapłaciliśmy 65 tys

Nasza ekipa to http://www.domykujawa.pl

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, chcę wybudować w okolicy Sosnowca dom

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=123&a=289.

szukam solidnego wykonawcy. Chętnie rozpocznę budowę już w czerwcu ( mam wszystkie pozwolenia).

Nie wiem ile może kosztować SSO.

Sciany planuję z porothermu lub ceramiki MAX, dachówka może być cementowa.

Czy ktoś może mi polecić solidną, niedrogą firmę oraz czy orientujecie się ile kosztuje robocizna oraz materiał.

Witam,

My też rozpoczęliśmy budowę w Sosnowcu :lol:

My mamy metrażowo podobny dom,ale z prostym dachem dwuspadowym i szacujemy SSO na 200k( w tym robocizna 53k)

U Ciebie myślę ze względu na drogi dach kwota może być większa o 40k...

to takie plus -minus... :lol:

witam,

ponizej oferta na domek o powierzchni uzytkowej 260m2. dach kopertowy o pow. okolo 220m2. Organizacja sprzetu, materialow itp po stronie wykonawcy. Wycena na SSO.

I. Fundament z zasypaniem i wykonaniem chudego betonu (plus izolacja i drenaz).

1. Koszt materiałów 31477 zł

2. Koszt robocizny 13630 zł

II. Mury parteru z nadprożami okiennymi i drzwiowymi

1. Koszt materiałów 17488 zł

2. Koszt robocizny 9457 zł

III. Strop oraz pierwszy wieniec

1. Koszt materiałów 30485 zł

2. Koszt robocizny 11315 zł

IV. Podmurówki pod dach i wieniec drugi

1. Koszt materiałów 9120 zł

2. Koszt robocizny 7050 zł

V. Dach: konstrukcja oraz pokrycie (wraz z rynnami, podbitkami itp)

1. Koszt materiałów na dach (bez okien dachowych) Roben Monza Plus 40260 zł

2. Koszt robocizny przy dachu 23650 zł

VI. Kominy

1. Koszt materiałów 5890 zł

2. Koszt robocizny przy dachu 3500 zł

Koszty materiałów są kosztami brutto, a koszty robocizny kosztami netto

xtr

... drogo...

Tez mam takie odczucie, ze mozna by taniej, ale wtedy musialbym sam latac za ekipami, organizowac materialy itp. To kosztuje duzo czasu i nerwow, a ja ten czas wole poswiecic na pilnowanie swojej pracy, zeby sie nie okazalo ze strace zrodlo finansowania :).

Z innej beczki, szukam podobnym drzwi jak te na zdjeciu od Wiktorczyka z Czarkowa.

Wiktorczyk wycenil je na 11500zl (!!). Jak dla mnie troche duzo i szukam jakiegos innego, tanszego zamiennika.

http://images47.fotosik.pl/139/40bc4bfc983fe91e.jpg.

Z gory wielkie dzieki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

... drogo...

Tez mam takie odczucie, ze mozna by taniej, ale wtedy musialbym sam latac za ekipami, organizowac materialy itp.

Hm... te 260 m2 to na pewno powierzchnia użytkowa, a nie całkowita? Bo o ile cena robocizny jest ok. 30% wyższa niż u mnie, to materiały o tyleż samo tańsze. A mój domek to ok. 250 m2 powierzchni użytkowej (+ 50m2 garażu i strychu).

U mnie sam beton, bloczki, materiały na izolację pionową i poziomą i stal dają ponad 38.000 zł brutto (oczywiście mówimy o stanie 0) :evil:

Albo na południu macie taniutkie materiały, albo firma niskie ceny materiałów rekompensuje sobie wyższą kwotą za robociznę.

A może warto brać od nich materiały, a do wykonastwa kogoś innego znaleźć? :)

wtedy musialbym sam latac za ekipami, organizowac materialy itp. To kosztuje duzo czasu i nerwow, a ja ten czas wole poswiecic na pilnowanie swojej pracy, zeby sie nie okazalo ze strace zrodlo finansowania :).

Załatwianie samemu ma jedną zaletę, którą odkryłem przy okazji - można zarządzać postępem prac, poprzez samodzielne zamawianie materiałów. Ekipa nie widzi problemów z pracą przy obecnej pogodzie (deszcz, słońce, deszcz, słońce itd.), ale obawiam się, że moja izolacja fundamentów nie byłaby szczęśliwa (a ja z nią), gdyby ją położono na mokrych ławach, w czasie rzęsistego deszczu... :lol:

Hm... te 260 m2 to na pewno powierzchnia użytkowa, a nie całkowita?

Czesc Adam,

U mnie na projekcie powierzchnie wszystkich pomieszczen sa wliczone jako pow. uzytkowa co w sumie daje 260m2 (juz wraz z garazem, strychem i itp) czyli to jest praktycznie powierzchnia calkowita.

Albo na południu macie taniutkie materiały, albo firma niskie ceny materiałów rekompensuje sobie wyższą kwotą za robociznę.

Ta firma policzyla sobie 265zl za m2 na SSO. Mialem tez inne oferty na 230zl/1m2 ale nie zapewniali juz full serwisu wiec wybralem to drozsza opcje. Nie wiem jak dokladnie ksztaltuja sie ceny wszystkich materialow. Wyrywkowo sprawdzalem tylko porotherma oraz dachowke i ceny z kosztorysu pokrywaly sie z tym co dostawalem w hurtowniach. Aaaa...jeszcze koszt materialu na dach sie zmniejszy bo na hurtowni (ktora robila wycena dla mojego wykonawcy) ktos policzyl o tysiac dachowek za duzo (!!) wiec jakies 3k bedzie taniej.

Trzeba wszystko sprawdzac....

Musze jeszcze sprawdzic strop bo tutaj widze jakies bajonskie sumy.

A może warto brać od nich materiały, a do wykonastwa kogoś innego znaleźć? :)
W tym wlasnie sek, ze chcialem uniknac tych zalatwien, szukania i dzwonienie gdzie sa moje (np) cegly na ktore czekam od osmiu godzin. Tak to jest na ich glowie.

Załatwianie samemu ma jedną zaletę, którą odkryłem przy okazji - można zarządzać postępem prac, poprzez samodzielne zamawianie materiałów.
Mi zalezy zeby to bylo zrobione w mozliwie najszybszym terminie:), a nie jestem dostepny dla ekipy na "zawolanie", wiec gdyby czegos braklo to by stali. Gdybym sam sie zajal organizacja pewnie byl zaoszczedzil 10k moze nawet 15K, ale budowa by potrwala pol roku albo i dluzej i w konsekwencji wyszlo by na to samo.

265tys za sso to jakis koszmar. My budujemy dom o pow.230m /uzytk.190/ dach 245m kopertowy. Obecnie zakończyliśmy stan o. koszty to 32tys /material//robocizny nie potrafię wyliczyc,gdyz płacimy za całośc 45tys z deskowaniem. Pozostały materiał to ok 60tys. Pokrycie dachu z materialem ok40 tys /ceramika/. Zamierzamy zamknac sso w180tys. W tym sa nieplanowane wydatki np: piasek do zasypywania kosztował 4tys./plan1tys. Wydaje mi się, że 265tys to lekka przesada. tym bardziej, że budujemy w okolicach Warszawy. W poniedziałek stawiamy ściany porotherm 25pw /5.80 brutto/.Jak zakończę kolejny etap poinformuję.Jakby ktoś chciał dokładne rozliczenie stanu 0 służę na PW. Dom 14x12.

265tys za sso to jakis koszmar. My budujemy dom o pow.230m /uzytk.190/ dach 245m kopertowy. Obecnie zakończyliśmy stan o. koszty to 32tys /material//robocizny nie potrafię wyliczyc,gdyz płacimy za całośc 45tys z deskowaniem. Pozostały materiał to ok 60tys. Pokrycie dachu z materialem ok40 tys /ceramika/. Zamierzamy zamknac sso w180tys. W tym sa nieplanowane wydatki np: piasek do zasypywania kosztował 4tys./plan1tys. Wydaje mi się, że 265tys to lekka przesada. tym bardziej, że budujemy w okolicach Warszawy. W poniedziałek stawiamy ściany porotherm 25pw /5.80 brutto/.Jak zakończę kolejny etap poinformuję.Jakby ktoś chciał dokładne rozliczenie stanu 0 służę na PW. Dom 14x12.

Te 265 to nie sa tysiace za SSO tylko robocizna za kazdy metr kwadratowy powierzchni calkowitej. Po podliczeniu SSO powinien mnie wyniesc wedlug umowy 200k, czyli mniej wiecej tyle co u Ciebie w przeliczeniu na 1m2.

W poniedziałek stawiamy ściany porotherm 25pw /5.80 brutto/

Ja mam zakontraktowany porotherm 30pw za 5,28zl brutto.

Wydaje mi sie, ze ceny jednostkowe beda u kazdego rozne.Wazne jest aby cena calkowita za m2 (czyli robocizna wraz materialem) wyszla w granicach przyzwoitosci. U mnie wynosi ona w okolicach 780zl.

WITAM WSZYSTKICH, u mnie wygląda to tak:

1. roboty ziemne tj. wykop, podsypki-2.300

2.ławy i ściany fundamentowe (bez izolacji pionowych i zasypki)-5.300

3. ściany z betonu komórkowego wraz z nadprożami+podlewki żelbetowe pod strop-7.700

4.strop terriva+wieńce+wieniec obwodowy+czpienie-6.600

5.kominy i czapki kominowe murowane z cegły pełnej-3.500

6.konstrukcja dachu(bez łat i kontrłat)-5.900

razem 31.300

Mogłabym prosić o namiary na tą ekipę bo cena wydaje mi się atrakcyjna

Witam,

zaczęliśmy budowę tego domku: http://www.archeton.pl/projekt/menuet-103-478-opisogolny-7a704356d6c78efbac86b8b8fefc04f6

w okolicach Radzynia Podlaskiego (woj. lubelskie) i ekipa wyceniła SSO +wylanie tarasu, ale bez stropu i konstrukcji dachowej 25 tys. zł.

Czy to dobra cena przy takim zakresie prac?

Witam!

Budujemy Krzysia. Po przerobkach dom ma 165 m2 pow. uzytkowej. Ekipa dala takie oszacowanie:

1, Mury parteru z wylaniem słupów 9200 zł

2,Strop nad parterem 16000 zł

3,Kominy systemowe 2500 zł

4,Poddasze wieńce i szczyty 6500 zł

5, Schody wylewane - żelbetowe 2800 zł

Dach - 85 zl/m2.

Co sadzicie o tych cenach? Ekipa sprawdzona, robila nam stan '0' pod koniec ubieglego roku.

Witam!

Budujemy Krzysia. Po przerobkach dom ma 165 m2 pow. uzytkowej. Ekipa dala takie oszacowanie:

1, Mury parteru z wylaniem słupów 9200 zł

2,Strop nad parterem 16000 zł

3,Kominy systemowe 2500 zł

4,Poddasze wieńce i szczyty 6500 zł

5, Schody wylewane - żelbetowe 2800 zł

Dach - 85 zl/m2.

Co sadzicie o tych cenach? Ekipa sprawdzona, robila nam stan '0' pod koniec ubieglego roku.

Koszt robocizny powinien znajdowac sie w przedziale od zera :lol: do 250zl maks. U mnie wyszlo troche wiecej niz MAKS. ale to wynika z pewnych specyficznych warunkow. Wydaje mi sie jednak, ze najwazniejszy jest spokoj ducha. Jesli ekipa jest sprawdzona to moze warto dac wiecej niz probowac zaoszczedzic pare zlotych kosztem setek rozmow telefonicznych i jeszcze przyplacic to w konsekwencji rozstrojem nerwowym.

Pozdrawiam