Marcinn73 22.08.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Witam, Będę się budował pod Wrocławiem, otrzymałem poniższą wycenę i przyznam że wydaje mi się całkiem ok, co wy sądzicie o takich cenach - wykonawaca pewny i sprawdzony z Wrocławia. Czy powienienem dalej szukac? Proszę o poinie na forum lub na priva. zebranie humusu 750 zalanie hudziaka 0 (nie robimy) wykopy,wykonanie zbrojenia i zalanie ławy 4330 ściany fundamentowe szer.0.25 3600 ocieplenie ścian f.+izolacja pion 1420 zagęszczenie posadzki piaskiem +kanaliz. 2400 posadzka bet. 10 cm 1630 kominy parter 880 mury parteru gr 25cm bez ociepl. 520 strop 6200 mury piętro 4300 konstrukcja dachu 4520 dach(łaty,dachowka ,folia ,okna,rynny) 6200 kominy piętro bez klinkieru/ 1200 ganek schody 700 taras/bet 0(w cenie fund) ścianki dział.part. 1500 ścianki dział.piętro 1900 bez podbitek,ociepl.poddasza, drenaży i przyłączy netto 46730 (+ materialy pomocnicze do szalonkow i stropow) Chyba przy murach parteru pominąłeś jedno zero na końcu Proponuję skorygować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg13 23.08.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Śląsk. Dom 200 m kw użytkowych, niepodpiwniczony. Na szkodach górniczych III kategorii, co skutkuje wykopem szerokopasmowym, ściągami i 22 słupami żelbetowymi w ścianach. Strop i nadproża lane.Prosta bryła, dach dwuspadowy.Beton lany z gruszki. Prace bez koparki ale za to z ułożeniem kanalizacji podposadzkowej, ociepleniem fundamentów,drenażem i ułożeniem z zasypaniem rury do wodociągów. Jeżeli zabrakło materiałów to ekipa sama dokupywała. 44 000 PLN bez dachu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzias32 24.08.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 macharry napisał: Witam, Będę się budował pod Wrocławiem, otrzymałem poniższą wycenę i przyznam że wydaje mi się całkiem ok, co wy sądzicie o takich cenach - wykonawaca pewny i sprawdzony z Wrocławia. Czy powienienem dalej szukac? Proszę o poinie na forum lub na priva. zebranie humusu 750 zalanie hudziaka 0 (nie robimy) wykopy,wykonanie zbrojenia i zalanie ławy 4330 ściany fundamentowe szer.0.25 3600 ocieplenie ścian f.+izolacja pion 1420 zagęszczenie posadzki piaskiem +kanaliz. 2400 posadzka bet. 10 cm 1630 kominy parter 880 mury parteru gr 25cm bez ociepl. 520 strop 6200 mury piętro 4300 konstrukcja dachu 4520 dach(łaty,dachowka ,folia ,okna,rynny) 6200 kominy piętro bez klinkieru/ 1200 ganek schody 700 taras/bet 0(w cenie fund) ścianki dział.part. 1500 ścianki dział.piętro 1900 bez podbitek,ociepl.poddasza, drenaży i przyłączy netto 46730 (+ materialy pomocnicze do szalonkow i stropow Według mnie to dużo,szczegolnie że bez pokrycia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzias32 24.08.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 ZAKRES PRAC – STAN SUROWY OTWARTY :1-WYKOP POD FUNDAMENTY2-WYKONANIE ŁAW FUNDAMENTOWYCH3-WYKONANIE STÓP FUNDAMENTOWYCH POD KOMINY I SŁUPY4-ŚCIANY FUNDAMENTOWE Z BLOCZKÓW BETONOWYCH5-IZOLACJA POZIOMA I PIONOWA ŚCIAN , STÓP I ŁAW FUNDAMENTOWYCH6-DOCIEPLENIE FUNDAMENTÓW7-PODKŁAD Z MATERIAŁÓW SYPKICH Z ZAGĘSZCZENIEM8-WYLEWKA BETONOWA POD POSADZKI PARTERU9-WYKONANIE ŚCIAN NOŚNYCH I DZIAŁOWYCH PARTERU I PIĘTRA10-WYKONANIE STROPU, WIEŃCÓW, SŁUPÓW I PODCIĄGÓW11-KOMINY DYMNE I WENTYLACYJNE Z GOTOWYCH PREFABRYKATÓW12-TARASY, SCHODY BETONOWE - STAN SUROWY13-MONTAŻ WIĘŹBY DACHOWEJ, ŁAT, KONTRŁAT I FOLII14-POKRYCIE BLACHODACHÓWKĄ LUB DACHÓWKĄ WRAZ Z OBRÓBKAMI BLACHARSKIMI.Ja wycenę za SSO (ok.120m) z kompletnym dachem(więźba+dachówka bez rynien)bez materiałów miałam -36.000 zł netto.Ale wzięłam stan surowy z materiałami-126.ooo zł netto. Ja nie mam możliwości załatwiania materiałów(brak czasu),ale jak robili mi inni wycenę to ten kosztorys wyszedł nieźle. Wykonawca wystawia faktury za każdy wykonany etap,więc głowa spokojna._________________Teraz wiem ,że moja wycena jest dobra. Budowa okolice Legnicy / Lubina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 25.08.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 ZAKRES PRAC – STAN SUROWY OTWARTY : 1-WYKOP POD FUNDAMENTY 2-WYKONANIE ŁAW FUNDAMENTOWYCH 3-WYKONANIE STÓP FUNDAMENTOWYCH POD KOMINY I SŁUPY 4-ŚCIANY FUNDAMENTOWE Z BLOCZKÓW BETONOWYCH 5-IZOLACJA POZIOMA I PIONOWA ŚCIAN , STÓP I ŁAW FUNDAMENTOWYCH 6-DOCIEPLENIE FUNDAMENTÓW 7-PODKŁAD Z MATERIAŁÓW SYPKICH Z ZAGĘSZCZENIEM 8-WYLEWKA BETONOWA POD POSADZKI PARTERU 9-WYKONANIE ŚCIAN NOŚNYCH I DZIAŁOWYCH PARTERU I PIĘTRA 10-WYKONANIE STROPU, WIEŃCÓW, SŁUPÓW I PODCIĄGÓW 11-KOMINY DYMNE I WENTYLACYJNE Z GOTOWYCH PREFABRYKATÓW 12-TARASY, SCHODY BETONOWE - STAN SUROWY 13-MONTAŻ WIĘŹBY DACHOWEJ, ŁAT, KONTRŁAT I FOLII 14-POKRYCIE BLACHODACHÓWKĄ LUB DACHÓWKĄ WRAZ Z OBRÓBKAMI BLACHARSKIMI. Ja wycenę za SSO (ok.120m) z kompletnym dachem(więźba+dachówka bez rynien)bez materiałów miałam -36.000 zł netto.Ale wzięłam stan surowy z materiałami-126.ooo zł netto. Ja nie mam możliwości załatwiania materiałów(brak czasu),ale jak robili mi inni wycenę to ten kosztorys wyszedł nieźle. Wykonawca wystawia faktury za każdy wykonany etap,więc głowa spokojna. _________________ Teraz wiem ,że moja wycena jest dobra. Budowa okolice Legnicy / Lubina uwazaj aby nie załowali materiałów, załatw dobrego, niezaleznego kier budowy, który często będzie przebywac na budowie jak tego nie zrobisz przyoszczędzą na materiałach gdzie się da, np: piasek na fundmanety kiepskiej jakosci, mało betonu na wylewke pod posadzki, mało betonu na strop, zbrojenia nie takie jak byc powinny, izolacja fundamentów marna, strop z pustaków żwirowych itp ponadto zwróć szczególna uwage na umowę, tak aby później nie domagali się dodatkowej kasy. Wazne aby zapisane było ze prace wykonane zostaną zgodnie z projektem wraz z wprowadzonymi zmianami (o ile coś zmieniacie). Wtedy jak w projekcie jest zapisane ze wylewka betonowa pod posadzki ma mieć 15cm to tak powinni zrobić.W praktyce dają np. 5-7cm.... Jakie jest pokrycie dachu w tej cenie 126 tys, blacha, beton czy ceramika? U mnie bardzo dobra ceramika Nelskamp Nibra F10, sam wybierałem i kupowałem materialy i jest taniej niz u Ciebie a pow uzytkowa większa pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasmandevil 25.08.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jak tak czytam to się zastanawiam, że niektóre firmy to za głodowe stawki robią. Buduje mi ojciec (free) dom 150 m + piwnica i sami pomocnicy lekko dychę wychodzą no i ja popołudniami robię, więc jak widzę że firma za 15 tys buduje (to jak na początku). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 25.08.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam Dostalam kolejną wycenę od ekipy, sprawdzonej i poleconej. Wklejam dokładny zakres prac ponieważ jest to moja trzecia wycena i ceny w miarę podobne więc zastanawiam się czy jeśli piszecie o swoich wycenach bierzecie pod uwagę zakres prac. W moim przypadku ekipa będzie zamawiała towar sama ale z mojej ustalonej hurtowni gdzie sama będę negocjować ceny. Buduję we Wrocławiu, Dom w rododendronach z podwójnym garażem, pow użytkowa 127m2, garaż 38m2, podają jeszcze pow domu bez garażu 144m2 ale nie wiem jak to przypiąć do po użytkowej i garażu bo mi się jakoś nie zgadza. tu wycena STAN ZEROWY 15 500 w tym:usunięcie humusuwykopy pod ławy,położenie uziemienia??? wywóz ziemi pomiary przy wykopach przygotowanie i montaż zbrojenia zabetonowanie ław izolacje poziome ław ściany fundamentowe - z bloczków lub lane izolacje pionowe cieplne i przeciwwilgociowe zasypanie i zagęszczenie ułożenie kanalizacji izolacja pozioma z folii zabetonowanie podkładu z chudego betonu PARTER 9 500 w tym:Murowanie ścian zew i wew Otwory na drzwi i okna (nadproża) Kominy i kanały wentylacyjne Schody żelbetowe zabiegowe Strop + wieniec STROP NAD PARTEREM 9 000 w tym:wieńce podciągi słup strop balkony zbrojenie zabetonowanie PODDASZE 12 500 w tym:sciany kolankowe i działowe Otwory na drzwi i okna (nadproża) wieńce kominy wieloprzewodowe prefabrykowane wykończenie kominów ponad dachem DACH konstrukcja drewniana 9 300 POKRYCIE DACHU 16 200 w tym:ofoliowanie ołacenie pokrycie dachówką betonową montaż orynnowania montaż okien dachowych montaż wyłazu dachowego obróbka wykończeniowa podbitka W SUMIE 72 000 koszty dodatkowe: fadroma, geodeta, szalunki, transport, ubijarka płytowa OK 5000 Bardzo proszę o opinie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 25.08.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam Dostalam kolejną wycenę od ekipy, sprawdzonej i poleconej. Wklejam dokładny zakres prac ponieważ jest to moja trzecia wycena i ceny w miarę podobne więc zastanawiam się czy jeśli piszecie o swoich wycenach bierzecie pod uwagę zakres prac. W moim przypadku ekipa będzie zamawiała towar sama ale z mojej ustalonej hurtowni gdzie sama będę negocjować ceny. Buduję we Wrocławiu, Dom w rododendronach z podwójnym garażem, pow użytkowa 127m2, garaż 38m2, podają jeszcze pow domu bez garażu 144m2 ale nie wiem jak to przypiąć do po użytkowej i garażu bo mi się jakoś nie zgadza. tu wycena STAN ZEROWY 15 500 w tym: usunięcie humusu wykopy pod ławy, położenie uziemienia??? wywóz ziemi pomiary przy wykopach przygotowanie i montaż zbrojenia zabetonowanie ław izolacje poziome ław ściany fundamentowe - z bloczków lub lane izolacje pionowe cieplne i przeciwwilgociowe zasypanie i zagęszczenie ułożenie kanalizacji izolacja pozioma z folii zabetonowanie podkładu z chudego betonu PARTER 9 500 w tym: Murowanie ścian zew i wew Otwory na drzwi i okna (nadproża) Kominy i kanały wentylacyjne Schody żelbetowe zabiegowe Strop + wieniec STROP NAD PARTEREM 9 000 w tym: wieńce podciągi słup strop balkony zbrojenie zabetonowanie PODDASZE 12 500 w tym: sciany kolankowe i działowe Otwory na drzwi i okna (nadproża) wieńce kominy wieloprzewodowe prefabrykowane wykończenie kominów ponad dachem DACH konstrukcja drewniana 9 300 POKRYCIE DACHU 16 200 w tym: ofoliowanie ołacenie pokrycie dachówką betonową montaż orynnowania montaż okien dachowych montaż wyłazu dachowego obróbka wykończeniowa podbitka W SUMIE 72 000 koszty dodatkowe: fadroma, geodeta, szalunki, transport, ubijarka płytowa OK 5000 Bardzo proszę o opinie pozdrawiam bardzo bardzo drogo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 26.08.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam Dostalam kolejną wycenę od ekipy, sprawdzonej i poleconej. Wklejam dokładny zakres prac ponieważ jest to moja trzecia wycena i ceny w miarę podobne więc zastanawiam się czy jeśli piszecie o swoich wycenach bierzecie pod uwagę zakres prac. W moim przypadku ekipa będzie zamawiała towar sama ale z mojej ustalonej hurtowni gdzie sama będę negocjować ceny. Buduję we Wrocławiu, Dom w rododendronach z podwójnym garażem, pow użytkowa 127m2, garaż 38m2, podają jeszcze pow domu bez garażu 144m2 ale nie wiem jak to przypiąć do po użytkowej i garażu bo mi się jakoś nie zgadza. tu wycena STAN ZEROWY 15 500 w tym: usunięcie humusu wykopy pod ławy, położenie uziemienia??? wywóz ziemi pomiary przy wykopach przygotowanie i montaż zbrojenia zabetonowanie ław izolacje poziome ław ściany fundamentowe - z bloczków lub lane izolacje pionowe cieplne i przeciwwilgociowe zasypanie i zagęszczenie ułożenie kanalizacji izolacja pozioma z folii zabetonowanie podkładu z chudego betonu PARTER 9 500 w tym: Murowanie ścian zew i wew Otwory na drzwi i okna (nadproża) Kominy i kanały wentylacyjne Schody żelbetowe zabiegowe Strop + wieniec STROP NAD PARTEREM 9 000 w tym: wieńce podciągi słup strop balkony zbrojenie zabetonowanie PODDASZE 12 500 w tym: sciany kolankowe i działowe Otwory na drzwi i okna (nadproża) wieńce kominy wieloprzewodowe prefabrykowane wykończenie kominów ponad dachem DACH konstrukcja drewniana 9 300 POKRYCIE DACHU 16 200 w tym: ofoliowanie ołacenie pokrycie dachówką betonową montaż orynnowania montaż okien dachowych montaż wyłazu dachowego obróbka wykończeniowa podbitka W SUMIE 72 000 koszty dodatkowe: fadroma, geodeta, szalunki, transport, ubijarka płytowa OK 5000 Bardzo proszę o opinie pozdrawiam No, w końcu jakaś normalna, rzetelna cena! Tak, cena jest OK za taki zakres prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 26.08.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam Dostalam kolejną wycenę od ekipy, sprawdzonej i poleconej. Wklejam dokładny zakres prac ponieważ jest to moja trzecia wycena i ceny w miarę podobne więc zastanawiam się czy jeśli piszecie o swoich wycenach bierzecie pod uwagę zakres prac. W moim przypadku ekipa będzie zamawiała towar sama ale z mojej ustalonej hurtowni gdzie sama będę negocjować ceny. Buduję we Wrocławiu, Dom w rododendronach z podwójnym garażem, pow użytkowa 127m2, garaż 38m2, podają jeszcze pow domu bez garażu 144m2 ale nie wiem jak to przypiąć do po użytkowej i garażu bo mi się jakoś nie zgadza. tu wycena STAN ZEROWY 15 500 w tym: usunięcie humusu wykopy pod ławy, położenie uziemienia??? wywóz ziemi pomiary przy wykopach przygotowanie i montaż zbrojenia zabetonowanie ław izolacje poziome ław ściany fundamentowe - z bloczków lub lane izolacje pionowe cieplne i przeciwwilgociowe zasypanie i zagęszczenie ułożenie kanalizacji izolacja pozioma z folii zabetonowanie podkładu z chudego betonu PARTER 9 500 w tym: Murowanie ścian zew i wew Otwory na drzwi i okna (nadproża) Kominy i kanały wentylacyjne Schody żelbetowe zabiegowe Strop + wieniec STROP NAD PARTEREM 9 000 w tym: wieńce podciągi słup strop balkony zbrojenie zabetonowanie PODDASZE 12 500 w tym: sciany kolankowe i działowe Otwory na drzwi i okna (nadproża) wieńce kominy wieloprzewodowe prefabrykowane wykończenie kominów ponad dachem DACH konstrukcja drewniana 9 300 POKRYCIE DACHU 16 200 w tym: ofoliowanie ołacenie pokrycie dachówką betonową montaż orynnowania montaż okien dachowych montaż wyłazu dachowego obróbka wykończeniowa podbitka W SUMIE 72 000 koszty dodatkowe: fadroma, geodeta, szalunki, transport, ubijarka płytowa OK 5000 Bardzo proszę o opinie pozdrawiam No, w końcu jakaś normalna, rzetelna cena! Tak, cena jest OK za taki zakres prac. ta cena nie jest OK, nie wprowadzaj ludzi w błąd jedynie cena pokrycia dachu jest do zaakceptowania, reszta duzo zawyzone pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 26.08.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 W SUMIE 72 000 koszty dodatkowe: fadroma, geodeta, szalunki, transport, ubijarka płytowa OK 5000 Bardzo proszę o opinie pozdrawiam Cena wydaje się trochę zawyżona. U mnie za podobny zakres prac (bez humusu, wykopów i podbitki, ale za to z pełnym deskowaniem dachu, tarasem i schodami zewn.) ekipa zaśpiewała sobie 55 tyś netto, a dom buduję podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 26.08.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 No to dalej nie wiem. Fakt, że chciałabym negocjować z tą ekipą ale dla mnie 25,5tys za dach to akurat dużo do wcześniej dostałam ofertę za niecałe 20tys a teraz czytam ze podają ceny ok 15tys. Po za tym 55 netto to prawie 59 brutto, więc jak mi się uda ponegocjować to może 10 spuszczą a wtedy będzie ok. A jeszcze jak mogę zapytać to przy takim zakresie prac jakie dostałeś ceny za poszczególne etapy. Jeśli masz takie zestawiene to napisz będę wiedziała gdzie mogę obciąć cenę. Jutro jade na spotkanie z jeszcze jednym poleconym wykonawcą i zobaczymy. Muszę się szybko zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 26.08.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jak patrze na te wasze wyceny to dziękuje opatrzności że mam innego majstra... niech nie czyta tych wpisów bo jeszcze ceny zmieni. Mój dom stoi, wydałam na niego jakies 17k ( mam pełne podpiwniczenie ) dach - robie za 12k.... a i tak wolałabym mieć taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 26.08.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dom 213 m po podłogach dach dwuspadowy 4 połaciówki, przełamanie połaci nad garazem . Wczesniej wylane ławy na palach. Ekipa zaczeła od budowania scian fundamentowych z bloczka. Koszt robocizny SSO z dachem i wszystkimi obrobkami typu komin i nadbitka 53000 brutto. Aha nie robia tarasu. Bedzie drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 26.08.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Budowa domu o pow. użytkowej 220 m2 - http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=504&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=Dogodny&symbol=&x=29&y=11&nr=3 Powierzchnia wzrosła z powodu podniesienia ścianki kolankowej i zmiany kąta pochylenia dachu. Pełny SSO - krycie dachówką, rynny, płyta monolityczna, tarasy itd. kosztowała mnie 47 000 zł. Moja ekipa wszystko robiła sama. Tzn. wszystkie nadproża "produkowali" sami. Kominy także. Nie kupowałem żadnych "systemowych" które może i ładnie wyglądają ale wychodzą 3 razy drożej. Mogłem wsiąść ekipę o kilka tyś tańszą ale ta była polecona sprawdzona i bezproblemowa. A to też ma swoją cenę. Per saldo i tak wyszło niedrogo. Dla informacji dodam że całkowite koszta budowy SSO (w tym projekt, zezwolenie, geodeta itp. itd.) zamknęły się w kwocie 140000 zł. Tak więc koszt m2 zamknął się w kwocie 636 zł. Mam wrażenie że nieźle. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 26.08.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 (...) Po za tym 55 netto to prawie 59 brutto, więc jak mi się uda ponegocjować to może 10 spuszczą a wtedy będzie ok. A jeszcze jak mogę zapytać to przy takim zakresie prac jakie dostałeś ceny za poszczególne etapy. Jeśli masz takie zestawiene to napisz będę wiedziała gdzie mogę obciąć cenę. Gdyby spuścili z 10 tyś to pewnie cena była by faktycznie realniejsza, ale jeżeli nie masz ciśnienia to może warto jeszcze się rozglądnąć. Trzeba trochę poszukać, ale z tego co piszą inni to można trafić na tańsze ekipy. Ja gdybym miał jeszcze trochę czasu to pewnie bym jeszcze próbował poszukać, ale niestety kredytuję budowę i muszę trzymać się terminów Co do wyceny za poszczególne etapy to niestety rozmawiałem od początku o koszcie ogółem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzias32 27.08.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Do HUGO 26Coś mam wrażenie,że ty sam masz własną firmę,bo jakoś wszystkich krytykujesza co do wycen.Wszyscy płacą za dużo,albo wszystkich będą oszukiwać na materiałach.Przecież od pilnowania poprawności wykonania usługi jest niezależny kierownik budowy i mojej ekipie wręcz zależy na tym ,żeby każdy brał swojego kier.(widocznie nie mają nic do ukrycia).A twoim postom trzeba byłoby się dobrze przyjrzeć,może nagminnie polecasz jakąś ekipę.Nie wiem czy to są tylko moje spostrzeżenia czy inni też to zauważyli?A trzeba też pamiętać ,że najtańszy nie znaczy najlepszy,Trzeba wypośrodkować ceny i korzystać ze sprawdzonych ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 27.08.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Do HUGO 26 Coś mam wrażenie,że ty sam masz własną firmę,bo jakoś wszystkich krytykujesza co do wycen.Wszyscy płacą za dużo,albo wszystkich będą oszukiwać na materiałach.Przecież od pilnowania poprawności wykonania usługi jest niezależny kierownik budowy i mojej ekipie wręcz zależy na tym ,żeby każdy brał swojego kier.(widocznie nie mają nic do ukrycia). A twoim postom trzeba byłoby się dobrze przyjrzeć,może nagminnie polecasz jakąś ekipę. Nie wiem czy to są tylko moje spostrzeżenia czy inni też to zauważyli? A trzeba też pamiętać ,że najtańszy nie znaczy najlepszy,Trzeba wypośrodkować ceny i korzystać ze sprawdzonych ekip. Właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 27.08.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Do HUGO 26 Coś mam wrażenie,że ty sam masz własną firmę,bo jakoś wszystkich krytykujesza co do wycen.Wszyscy płacą za dużo,albo wszystkich będą oszukiwać na materiałach.Przecież od pilnowania poprawności wykonania usługi jest niezależny kierownik budowy i mojej ekipie wręcz zależy na tym ,żeby każdy brał swojego kier.(widocznie nie mają nic do ukrycia). A twoim postom trzeba byłoby się dobrze przyjrzeć,może nagminnie polecasz jakąś ekipę. Nie wiem czy to są tylko moje spostrzeżenia czy inni też to zauważyli? A trzeba też pamiętać ,że najtańszy nie znaczy najlepszy,Trzeba wypośrodkować ceny i korzystać ze sprawdzonych ekip. zanim cos napiszesz to sprawdź swoje podejrzenia poczytaj moje posty i moze zrozumiesz ze jestem kimś kto buduje sój dom a nie oferuje swoje uslugi czy usługi innych, też szukalem ekipy do SSO a ze buduje dom to wiem jakie sa koszty, powyższa wycena jest z kosmosu i jakbys Andzia32 miała troche wiedzy to byś nie pisała takich bzdur moja odpowiedź byla po to aby ostrzeć przed przeplaceniem i oszukiwaniem najwyraźniej nie wiesz co się dzieje na budowach, jakie są odstępstwa a czy ktoś skorzysta z moich rad czy nie to juz jego sprawa, nikogo nie polecam i nie mam takiego zamiary, w woli wyjasnienia Andzia32 - proponuję abys przeczytala cały watek od początku to moze się czegos dowiesz i przestaniesz wypisywac takie bzdury to samo dotyczy sie Margoth* pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 27.08.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Budowa domu o pow. użytkowej 220 m2 - http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=504&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=Dogodny&symbol=&x=29&y=11&nr=3 Powierzchnia wzrosła z powodu podniesienia ścianki kolankowej i zmiany kąta pochylenia dachu. Pełny SSO - krycie dachówką, rynny, płyta monolityczna, tarasy itd. kosztowała mnie 47 000 zł. Moja ekipa wszystko robiła sama. Tzn. wszystkie nadproża "produkowali" sami. Kominy także. Nie kupowałem żadnych "systemowych" które może i ładnie wyglądają ale wychodzą 3 razy drożej. Mogłem wsiąść ekipę o kilka tyś tańszą ale ta była polecona sprawdzona i bezproblemowa. A to też ma swoją cenę. Per saldo i tak wyszło niedrogo. Dla informacji dodam że całkowite koszta budowy SSO (w tym projekt, zezwolenie, geodeta itp. itd.) zamknęły się w kwocie 140000 zł. Tak więc koszt m2 zamknął się w kwocie 636 zł. Mam wrażenie że nieźle. Pozdrowienia. jak najbardziej prawidłowe koszty Do Andzia32, Margoth* Carlos1 tez wg was jest podstawiony, ma swoje firme ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts