Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

Witajcie,

rozmawiałem z fachowcami od murowania domu. Za domek 126m2 (Codzienny Wariant V) z poddaszem użytkowym (dach dwuspadowy) zawołali 29tys zł (bez dachu, więźby) - w podanej kwocie mam wszystko co dotyczy postawienia ścian (fundamenty, ścianki działowe, tarasy, strop).

Jak sądzicie, czy to dobra cena czy powinienem dalej szukać? Jakiej kwoty powinienem oczekiwać za taki zakres prac.

sailor_man

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

rozmawiałem z fachowcami od murowania domu. Za domek 126m2 (Codzienny Wariant V) z poddaszem użytkowym (dach dwuspadowy) zawołali 29tys zł (bez dachu, więźby) - w podanej kwocie mam wszystko co dotyczy postawienia ścian (fundamenty, ścianki działowe, tarasy, strop).

Jak sądzicie, czy to dobra cena czy powinienem dalej szukać? Jakiej kwoty powinienem oczekiwać za taki zakres prac.

sailor_man

domek nie jest skomplikowany, koszty sa różne, w dużej mierze uzaeznione od regionu

dobra cena to 156zł za m2 pow uzytkowejj (wliczając w to garaż) - spora liczba ludków z forum tyle placiła w tym roku

czyli u Ciebie powinna byc to kwota ok 23 tys zł

popytaj jeszcze innych, ponegocjuj, u mnie też dali na wyżsą cene wyjściową a wynegocjowałem o ponad 20% niższą

pozdro

Mnie SSO z oknami (mam już okna zapłacone i czekam, 6komorowe, 3 szybowe) wyniesie około 250000zł powierzchnia z garażem w bryle 230m2 bez tarasu i wejścia (ganku), strop lekki drewniany.... Dachówka Ruup ceramika 13V kolor Tek błyszcząca ponad 350m2 dachówki...

Zapomniałam dodać kominy (klinkier) i rynny, więc jeszcze dojdzie jakieś 10000zł...

Ale za to wszystko w jednym poziomie :wink:

Witajcie! Info Johna2 poważnie mnie zaniepokoiło bo od ekipy z którą zamierzam budować dostałem poniższą propozycję (materiały i robocizna).

Chciałbym uprzejmie poprosić doświadczonych forumowiczów o ocenę poniższego częściowego kosztorysu. Czy cena za ten zakres prac nie jest za wysoka? Zaczynam niedługo budowę Orchidea 1, w Warszawie. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-orchideach/m3f01a0b85bb23 Dziękuję i pozdrawiam.

[email protected]

Zakres robót:

1. Ławy fundamentowe betonowe ( wieniec O12 w ławach).

2. Izolacja pionowa ław fundamentowych - 2 x abizol.

3. Izolacja pozioma ław fundamentowych - 2 x abizol, 2 x papa termozgrzewana.

4. Izolacja cieplna fundamentów – styrodur gr 10 cm + folia kubełkowa.

5. Ściany parteru gr. 25 cm z cegły szczelinowej U-25.

6. Poziomy kanalizacyjne parter.

7. Wylewka gr. 10 cm parter.

8. Strop żelbetowy parter.

9. Ściany poddasza.

10. Kominy zakończone cegłą klinkierową nad dachem.

11. Więźba dachowa.

12. Strop poddasza (konstrukcja drewniana bez podbitki).

13. Deskowanie dachu.

14. Pokrycie jednokrotne papą.

15. Ściany działowe.

Koszt za w/w zakres robót – 210 000,00 zł.

My zakonczylismy dzsiaj ssz. Budowa trwała troche ponad 2 miesiace. Dom z dachem /250/ wielospadowym, pow domu ok230m /190uzytk/. Pokryty -pelne deskowanie i papa.Wykonane wszystkie tarasy, schody, balkony idt.Brakuje tylko bramy garażowej.Dotychczas wydalismy /razem z robocizną/ ok 150 tys. Zostalo do wykonania pokrycia dachu/ceramika/ koszt ok40tys. Matarialy wysokiej klasy/porotherm, bloczki Certusa, okna Oknoplast itp/. Czyli SSZ 190 tys - 20 tys mniej niz zakladalismy/tańsze materialy/.Budowa prowadzona w W-wie.

Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów

Przygotowujemy sie do budowy domu (350 m2 wraz z dwoma garażami) pod Poznaniem. Zwracamy się z prosbą o namiary na dobrych murarzy i cieśli wraz z dekarzami.

Z wstepnych naszych ustaleń i rozpytywań mamy cenę robocizny za dach, która kształtuje się następująco /nawiasem mówiąc jest to firma szwagra :)/:

- więżba+dedskowanie+papa+,łaty i kontrłaty+deskowanie+opierzenie+ dachówka i rynny = RAZEM 76 zł za metr kwadratowy do tego podbitka 60 zł za m2

Co o tym sądzicie Kochani? Będziemy wdzięczni za wszystkie uwagi i wskazówki

Witam wszystkich,

Jako, że w przyszłym roku ruszam z budową szukam obecnie ekipy. Oczywistym jest zatem prześledzenie wątku z cenami prac związanymi z postawieniem stanu surowego otwartego.

Przede wszystkimi szkoda, że sam wątek przyjmuje postać licytowania racji różnych stron. Każdy z Was ma po części rację i faktycznie inwestorowi pozostawia się decyzję.

Przechodząc jednak do meritum tematu, mój dom to 180m kw. z dwuspadowym dachem (woj. pomorskie). Rozpiętość ofert jakie póki co zebrałem jest spora (najdroższa od najtańszej o ponad 25%), prośba zatem do Was o odniesienie się do podanych przeze mnie wartości.

Koszt dotyczy tylko robocizny:

1. Stan zero - 10.000 (we własnym zakresie: humus, wykop i wytyczenie budynku)

2. Parter 9.000

3. Strop (najprawdopodobniej) żerański więc inna ekipa wpada i kładzie swoje "płytki" - ceny jeszcze nie znam

4. Ściany szczytowe i ścianka kolankowa 4.000

5. Dach 65zł /m2 dachu (z więźbą i zwykłą dachówką), około 300 m kw.

Wszystkie ceny są netto, jeżeli chciałby faktury to oczywiście doliczamy to co państwo nakłada ;)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

witam

również podzielę się kosztami:

właśnie wybralismy ekipę Górali na nasz domek 129 użytkowych 170 po podłodze dom raczej bez udziwnień: dach dwuspadowy, z mniejszym dachem nad garażem ceny: 6 000 stan zero z płytą O

reszta 39 000 - na gotowo z dachem, dachówką, tarasem, wejściem itp budowa z porothermu, dachówka, taras betonowy

razem za robote 45 tysi oferta nie najtańsza ale ekipa z polecenia działa na lokalnym rynku od lat budowa okolice Cieszyna / śląskie

- więżba+dedskowanie+papa+,łaty i kontrłaty+deskowanie+opierzenie+ dachówka i rynny = RAZEM 76 zł za metr kwadratowy do tego podbitka 60 zł za m2

wg mnie cena za ułożenie podbitki jest kolosalna.

Normalnie koszt jej ułożenia to 25-30 zł.

Podbitka jest najprostszą rzeczą z całego dachu, a jej koszt jest prawie równy cenie za robociznę dachu?

wg mnie cena za ułożenie podbitki jest kolosalna.

Normalnie koszt jej ułożenia to 25-30 zł.

Podbitka jest najprostszą rzeczą z całego dachu, a jej koszt jest prawie równy cenie za robociznę dachu?

zgadzam się z Monsiu

cena za położenie podbitki z kosmosu :)

pozdro

Zapłaciliśmy w sumie 27 000 za SSO. W tym 2 tys dopłaty za zbrojenie i szalunki stropu monolitycznego (pierwotnie mial być Teriva). Prace obejmowaly również taras, schody, ocielenie fundamentow oraz wyprawkę pod okna (pod montaż na taśmy). Projekt Opalek, 156 m2 w okolicach Poznania. Ekipa godna polecenia, dokładna i terminowa... aha, uzywają też szczotki kazdego dnia:)

Dom podobny do Rodo nr 5 z podwójnym garażem http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-5-g2/m4796f9713c754.

Ściany z porotermu25. Dachówka Roben. 285m2 dachu.

Dostałem wycenę kompleksowo materiał i robocizna za SSO (mury, więźba, pokrycie dachu, rynny):

Netto: 209 461,44 zł

Brutto (VAT 7%): 224 123,74 zł

Co sądzicie ? Wydaje mi się, że spokojnie mogłoby być sporo taniej...

Trudno powiedzieć czy zrobisz taniej czy nie?

Ja za swój ze zmianami Gracja z Horyzontu wydałam około 250000zł za materiały i robociznę. Ale mam dachówkę Ruup ceramika 13V kolor Tek (dla mnie piękna), pustak poroterm 25cm, odwodnienie, izolacja, bez stropu lanego tylko belki stropowe i odeskowane od dołu. Dobre folie paroizolacyjne i paro przepuszczalne. Na materiałach i dokładnej robociźnie nie oszczędzałam.

Dom cały parterowy, bez piwnic i bez poddasza użytkowego, pow. zabudowy 230m2.