Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trudno cokolwiek powiedzieć

podana cena stanu surowego otwartego to zapewne bez dachu, wiec blednie podana

w skląd SSO wchodzi rowneiz dach

ponadto duzo zalezy z czego dom zostanie wybudowany, jezeli firma robi pod klucz to jakie będa okna, brama, drzwi, jaka dachówka (czy dobra ceramika czy blacha itd) w jaki sposób wykończone wnętrze

na chwilę obecna to mozna cos powiedziec o cenie SSZ

153 tys to nie jest duża cena ale sam jakbys budował, tzn systemem gospodarczym byłoby na pewno taniej

za 152tys to ja wybudowałem SSZ ale domu o pow uzytkowej 140m2 + garaż 20m2

taki domek jak Twój postawiłbym za ok 115tys SSZ

ale jak boisz sie sam budowac, nie masz na to czasu to cena 152tys za SSZ wydaje sie przyzwoita choć duzo zalezy od tego z czego domek zostanie wybudowany

pozdrawiam

Oto dokładny wykaz elementów wchodzących w skład poszczególnych stanów:

Stan surowy otwarty - 83895,00 zł

1.wykonanie wykopów

2.wykonanie chudych wylewek

3.wykonanie ław fundamentowych

4.wykonanie fundamentów

5.wykonanie izolacji fundamentów

6.wykonanie odpływów kanalizacji

7.wykonanie wylewki pod posadzkę

8.wykonanie ścian nośnych budynku

9.wykonanie stropów

10.wykonanie schodów wewnętrznych [żelbet]

11.wykonanie konstrukcji dachu [bez pokrycia dachu]

Stan surowy zamknięty - 152985,00 zł

1.wykonanie ścian działowych budynku

2.wykonanie kominów

3.wykonanie pokrycia dachu

4.montaż okien ,drzwi wejściowych ,drzwi garażowych

5.wykonanie kominów ponad dach

Stan deweloperski - 197400,00 zł

1.wykonanie instalacji elektrycznej ,wod/Kan , co ,Tel ,komp.

2.wykonanie wylewek cementowych

3.wykonanie tynków

4.wykonanie tynków zewnętrznych

5.wykonanie kotłowni

6.montaż parapetów wewnętrznych i zewnętrznych

7.montaż grzejników

8. schody zewnętrzne

9. tarasy

A mój domek ma porównywalną pow. o jakiej piszesz bo ma piwnicę i wychodzi w sumie ponad 150 metrów.

Wyceny dokonywali na podstawie materiałów proponowanych w projekcie:

porotherm 30 + ocieplenie

dachówka cementowa

piwnica z bloczków betonowych

faktycznie nie zauwazyłem tej piwnicy, wiec cena jest ok, zwłąszcza ze do wykonania sa dwa stropy żelbetonowe

pozdro

Dzięki za odpowiedzi.

Rezygnujemy z tej firmy i szukamy innej. Da się w ogóle mniej więcej określić jaka to powinna być kwota za wykonanie takiego domku? Byłoby nam łatwiej, gdybyśmy mieli jakiś punkt zaczepienia co do kosztów np. za metr lub za całość do SSO. Ile realnie powinno się liczyć? Czytałam na forum że ok 160zł za m2 ale czy to aktualne?

Podpowiedzcie :D

przypomne ze SSO obejmuje równeiż kompleksowe wykonanie dachu

za 160zł /m2 pow uzytkowej nie wybudujesz, nie ma na to szans

u mnie przy pow uzytkowej 160m2 koszt wyniósł 38tys za SSO, wiec za 1m2 wyszło 237zł

u Ciebie jak jest 87m2 pow uzytkowej więc koszt powinien wynieść ok 21-23tys (parterówki są nieco drozsze w budowie)

pozdro

Witam Serdecznie!

Za 2 tygodnie ruszam z budowa.

Dom PARTEROWY SLONECZKO I (Bez poddasza uzytkowego,ze stryszkiem, bez podpiwniczenia) pod WROCLAWIEM

dach prosty dwuspadowy 214 podnioslem kat do 30 jeden komin prefabrykwoany, jedna lukarna

pow. zabudowy 133

pow. uzytkowa 110

http://www.dobredomy.pl/?id_project=38

Mialbym prosbe o opinie na temat wyceny za stan SSO bez dachu i bez STROPU:

Ekipa sprawdzona solidna wszystko musze miec na fakture.

Wykopy 80cm, lawa 30x40, sciana fundamentowa bloczki betonowe 14 (5 warstw), mury ceramika POROTON Wienerberg 24 (h=3m), nadproza prefabrykowane, komin prefabrkowany, sciany szczytowe h=2,9m, scianki dzialowe suporex 12

Chca 20tys i to juz po negocjacjach za (kompletny stan surowy wraz z geodeta,zbrojenia, schodami zewnetrznymi domu, tarasem (12m), ociepleniem termicznym fundamentu, sciankami dzialowymi, komin prefabrykowany, humusem, sciany szczytowe etc.. BEZ STROPU bede mial drewniany wiazary prefabrykowane (cala konstrukcja wiezby z montazem transportem i materialami i dzwigiem) dodatkowo za 14 tys (technolog.MITEK) plus szukam ekipy dekarzy

Z gory dziekuje za wszystkie opinie

Hugo26! Dziękuję, troszkę nam to rozjaśniło sytuację co do kosztów. Wychodzi tylko jacy jesteśmy "zieleni" jeżeli chodzi o etapy budowy i całą resztę :oops:

Czyli rozumiem, że można przyjąć robociznę za SSO (w tym konstrukcja dachu) ok. 240-250zł za metr?

Hugo26! Dziękuję, troszkę nam to rozjaśniło sytuację co do kosztów. Wychodzi tylko jacy jesteśmy "zieleni" jeżeli chodzi o etapy budowy i całą resztę :oops:

Czyli rozumiem, że można przyjąć robociznę za SSO (w tym konstrukcja dachu) ok. 240-250zł za metr?

Przede wszystkim w SSO wchodzą działówki, kominy (ponad dach !!) i pokrycie tegoż dachu z wszelkimi ofasowaniami oraz zamontowanymi rynnami i spustami.

Nie wiem jak można wybudować dom w SSO bez kominów :o ??.

Teraz koszty. Średnio można przyjąć że koszt wybudowania 1m2 domu w SSO może wynieść około 200 zł. Przy czym im dom większy i mniej skomplikowany tym ta kwota będzie dążyć na minus a im domek mniejszy i bardziej skomplikowany będzie szła w górę. Ja mój dom o pow. użytkowej 220 m2 (prosta bryła, dach dwuspadowy) wybudowałem w lecie za 48 tyś (robocizna !!). Daje to 218 zł/m2. Mogłem znaleźć tańszą ekipę ale wolałem poleconą i sprawdzoną. Zwykle to co tanie to drogie :lol: . Moja ekipa wszystkie nadproża robiła sama (na zewnątrz budynku mam ceramikę), tak samo nie kupowałem gotowych kominów (ładne i drogie) tylko zakupiłem sam wkład a oni zrobili resztę. I te nadproża i te kominy nie są gorsze od kupionych na gotowo. Dodatkowo są znacznie tańsze. Takie "drobiazgi" też trzeba brać przy wycenie całości.

Domek postawili w 2 miesiące. Nie miałem z nimi najmniejszych problemów. To też "drobiazg" wart swojej ceny.

Oczywiście zakres prac i cena były ustalone wcześniej.

Pozdrowienia.;)

Przede wszystkim w SSO wchodzą działówki, kominy (ponad dach !!) i pokrycie tegoż dachu z wszelkimi ofasowaniami oraz zamontowanymi rynnami i spustami.

Nie wiem jak można wybudować dom w SSO bez kominów :o ??.

Teraz koszty. Średnio można przyjąć że koszt wybudowania 1m2 domu w SSO może wynieść około 200 zł. Przy czym im dom większy i mniej skomplikowany tym ta kwota będzie dążyć na minus a im domek mniejszy i bardziej skomplikowany będzie szła w górę. Ja mój dom o pow. użytkowej 220 m2 (prosta bryła, dach dwuspadowy) wybudowałem w lecie za 48 tyś (robocizna !!). Daje to 218 zł/m2. Mogłem znaleźć tańszą ekipę ale wolałem poleconą i sprawdzoną. Zwykle to co tanie to drogie :lol: . Moja ekipa wszystkie nadproża robiła sama (na zewnątrz budynku mam ceramikę), tak samo nie kupowałem gotowych kominów (ładne i drogie) tylko zakupiłem sam wkład a oni zrobili resztę. I te nadproża i te kominy nie są gorsze od kupionych na gotowo. Dodatkowo są znacznie tańsze. Takie "drobiazgi" też trzeba brać przy wycenie całości.

Domek postawili w 2 miesiące. Nie miałem z nimi najmniejszych problemów. To też "drobiazg" wart swojej ceny.

Oczywiście zakres prac i cena były ustalone wcześniej.

Pozdrowienia.;)

przy duzych pow uzytkowych cena proporcjonalnie jest nizsza, to jest zrozumiale

nikt nie wybuduje domku o pow uzytkowej 86m2 za 220zł/m2, czyli za kwotę 19tys

pozdrawiam

Nasz dom Z91 GP ze studia Z500

http://www.z500.pl/pliki/91/warianty/1/kosztorysy/Z91_GP_rys_szczeg.pdf

(powierzchnia użytkowa 112 m2, zabudowy 147 m2, parterowy bez piwnicy, dach dwuspadowy, stropodach) ekipa wyceniła na 39 000 za robociznę za SSO. W SSO wliczają fundamenty, ściany zewn., dach – wiązary i pokrycie (bez ścianek działowych).

Jak oceniacie taką wycenę? Czy nie za dużo?

Nasz dom Z91 GP ze studia Z500

http://www.z500.pl/pliki/91/warianty/1/kosztorysy/Z91_GP_rys_szczeg.pdf

(powierzchnia użytkowa 112 m2, zabudowy 147 m2, parterowy bez piwnicy, dach dwuspadowy, stropodach) ekipa wyceniła na 39 000 za robociznę za SSO. W SSO wliczają fundamenty, ściany zewn., dach – wiązary i pokrycie (bez ścianek działowych).

Jak oceniacie taką wycenę? Czy nie za dużo?

bardzo wysoka wycena!

prosze czytać posty wyzej

pozdro

Hugo! Widze ze Ty tu jestes Guru :D Mozesz rzucic swoim fachowym okiem na moja wycene kilka postow wczesniej. Dom Parterowy Sloneczko pracownia Dobredomy.pl Jutro spotykam sie z szefem ekipy budowlanej i ostatecznie podpisujemy umowe. Wydajem mi sie ze 20tys to dobra cena za parterowke bez stropu(w cenie jest wszystko lacznie z tarasem, gankiem i wszyskimi schodami zewnetrznymi, ocieplniem fund., humusem , geodeta, scianki dzialowe. Dziekuje z gory!

Pozdrawiam!

Hugo! Widze ze Ty tu jestes Guru :D Mozesz rzucic swoim fachowym okiem na moja wycene kilka postow wczesniej. Dom Parterowy Sloneczko pracownia Dobredomy.pl Jutro spotykam sie z szefem ekipy budowlanej i ostatecznie podpisujemy umowe. Wydajem mi sie ze 20tys to dobra cena za parterowke bez stropu(w cenie jest wszystko lacznie z tarasem, gankiem i wszyskimi schodami zewnetrznymi, ocieplniem fund., humusem , geodeta, scianki dzialowe. Dziekuje z gory!

Pozdrawiam!

witam

u mnie SSO bez dachu wyniósł mnie 25tys - pow uzytkowa 140m2 + garaz 20m2

20 tys za Twoją chatkę to dobra cena, zwłaszcza ze nie płacisz juz za geodetę a budowa jest pod Wrocławiem

jezeli ekipa dobra, sprawdzona to nie warto szukac tańszej, moznaby zapewne znaleźć nieco taniej ale czy warto walczyć o te kilkaset zł i mieć ekipę której się nie ufa? Twoja budowa proporcjonalnie będzie droższa od mojej ze względu na fakt ze pow zabudowy jest spora jak na pow uzytkową (nieuzytkowe poddasze)

spróbuj jeszcze ponegocjować, u mnie wynegocjowałem 20% od ceny wyjsciowej

pozdrawiam

Dzieki Hugo! :) Tutaj pod Wroclawiem 3 km to i tak wydaje mi sie ze wywalczylem dobra cene wolali 24tys i to prawie wszyscy a czasami nawet wiecej. Ta ekipa za 20tys to znani w calej okolicy maja b.dobre opinie. Rozmawialem i widzialem osobiscie kila w pelni ukonczonych budow ludzie juz dobrych klika lat mieszkaja i sa bardzo zadowoleni. Do tego facet bedzie mi robil w nastepnej kolejnosci tynki, ocieplanie itp. to dla mnie tez komfort w koncu tu chodzi o dom w ktorym bede mieszkal. Mam jeszcze jedna ekipe za 19tys. ale na korzysc tej pierwszej jest to ze facet ma łącznie pięć ekip a mi zalezy na szybkim tempie budowy (chce zamknac SSO przed zima :D ) A w maju juz sie wprowadzic.

Pozdrawiam Serdecznie!

P.S. Super ze jest takie forum i tacy ludzie jak Ty ktorzy nawzajem sobie pomagaja poradami. Gdyby nie forum to bym sie pewnie dal niezle oskubac :D. Trzeba tez umiec korzystac z forum i naprawde sporo go poczytac bo czasami mozna sie naciac na niezle bzdury :)

Zapraszam na moj dziennik budowy jak dobrze pojdzie to startujemy w tym tygodniu bo pogoda we Wroclawiu ma byc bardzo sprzyjajaca.

http://forum.muratordom.pl/post3789709.htm#3789709

Pisaleś, że 39.000 za SSO domku 112m2+36m2 garaż=148m2, to 'bardzo wysoka cena'.

Piszesz też, że sam dałeś 25.000 bez dachu przy 154m2 (6m2 więcej niż u mnie).

Średni koszt robocizny za konstrukcję i pokrycie dachu to ok. 60-70 zł/m2. Łacznie zatem u Ciebie (jeśli budujesz 'Klasykę'), powinien wyjść:

200m2 dachu * od 60 do 70 zl/m2 = 12.000-14.000. Razem za SSO = 37.000-39.000.

Dlaczego więc piszesz, że moja wycena jest bardzo wysoka? Tym bardziej, że mam 250m2, a nie 200m2 dachu, więc wycena jest chyba niższa niż Twoja :-)

Pisaleś, że 39.000 za SSO domku 112m2+36m2 garaż=148m2, to 'bardzo wysoka cena'.

Średni koszt robocizny za konstrukcję i pokrycie dachu to ok. 60-70 zł/m2. Łacznie zatem u Ciebie (jeśli budujesz 'Klasykę'), powinien wyjść:

Dlaczego więc piszesz, że moja wycena jest bardzo wysoka? Tym bardziej, że mam 250m2, a nie 200m2 dachu, więc wycena jest chyba niższa niż Twoja :-)

faktycznie Twoja cena nie jest wysoka, nie zauwazyłem ze Twój garaz ma 36m2, u mnie pow uzytkowa wynosi 160m2 z garazem a nie 154 (wprowadzono drobne zmiany, pow uzytkowa jest wieksza niz w projekcie oryginalnym)

pozdro

Ktoś na tym forum już dobrze napisał,że według HUGO26 on miał najlepszą wycenę,a wszyscy inni mają wyceny badzo drogie(była polemika i HUGO26 doszedł do wniosku,że ta osoba się na niczym niezna). Ale jednak inni też umieją liczyć i wychodzi im nie najtańsza wycena budowy HUGO26. Niechce mi się szukać tych wypowiedzi ,ale jak się nie mylę były kilka stron wcześniej,można poczytać ich dyskusję.Tylko się zastanawiam jaki HUGO26 ma w tym interes.

Witam

Proszę odpowiedzcie-czy to duzo?Mam do wybudowania dom z płaskim dachem, taki klockowaty z garazem, niepodpiwniczony 144m2 pow. użytkowej, 175m2 całkowitej.

Firma zażyczyła sobie za SSO 49 220zł brutto z fakturą-za całość, od wykopu po dach, w tym ścianki działowe, kominy, sprzątniecie terenu z obsypaniem terenu, na parterze chudziak, kierownik budowy.Termin prac 70 dni.

Co sądzicie o tej propzycji?

Ktoś na tym forum już dobrze napisał,że według HUGO26 on miał najlepszą wycenę,a wszyscy inni mają wyceny badzo drogie(była polemika i HUGO26 doszedł do wniosku,że ta osoba się na niczym niezna). Ale jednak inni też umieją liczyć i wychodzi im nie najtańsza wycena budowy HUGO26. Niechce mi się szukać tych wypowiedzi ,ale jak się nie mylę były kilka stron wcześniej,można poczytać ich dyskusję.Tylko się zastanawiam jaki HUGO26 ma w tym interes.

jakbys był w temacie to byś wiecej zrozumiał

poczytaj moje wszystkie posty a zobaczysz ze wiedze czerpię z forum i z doswiadczeń z własnej budowy, nie mam zadnego interesu w tym co pisze, przeczytaj doklądnie posty z poprzedniej strony , moze zrozumiesz pewne sprawy

pozdro