Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Proszę odpowiedzcie-czy to duzo?Mam do wybudowania dom z płaskim dachem, taki klockowaty z garazem, niepodpiwniczony 144m2 pow. użytkowej, 175m2 całkowitej.

Firma zażyczyła sobie za SSO 49 220zł brutto z fakturą-za całość, od wykopu po dach, w tym ścianki działowe, kominy, sprzątniecie terenu z obsypaniem terenu, na parterze chudziak, kierownik budowy.Termin prac 70 dni.

Co sądzicie o tej propzycji?

czy ktoś kto się zna, ma doświadczenie, mógłby odpowiedzieć na moje pytanie??

Witam

Proszę odpowiedzcie-czy to duzo?Mam do wybudowania dom z płaskim dachem, taki klockowaty z garazem, niepodpiwniczony 144m2 pow. użytkowej, 175m2 całkowitej.

Firma zażyczyła sobie za SSO 49 220zł brutto z fakturą-za całość, od wykopu po dach, w tym ścianki działowe, kominy, sprzątniecie terenu z obsypaniem terenu, na parterze chudziak, kierownik budowy.Termin prac 70 dni.

Co sądzicie o tej propzycji?

czy ktoś kto się zna, ma doświadczenie, mógłby odpowiedzieć na moje pytanie??

Ja się nie znam, ani nie mam doświadczenia :wink:, ale poradzę: daj więcej szczegółów - parterówka to jest? Jakieś stropy?

Od siebie napiszę: średni koszt murarza za 1m2 ścian zewn. to 30 zł, za konstrukcję i pokrycie dachu: 70 zł/m2. Może to w jakimś stopniu pomoże.

Witam, jestem nowy na forum, na wiosne planuje rozpoczac budowe poprzedzona wyburzeniem aktualnie stojacej na dzialce rudery.

Ponizej przedstawiam plan budynku.

http://img252.imageshack.us/img252/259/widok.th.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/395/widok1v.th.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/5420/part.th.jpg

http://img197.imageshack.us/img197/5295/pietrob.th.jpg

Dom bez podpiwniczenia, 2 pelne kondygnacje. Powierzchnia uzytkowa

z garazem to ~265m2

Od jakiegos czasu jestem na etapie poszukiwan wykonawcy z czym nie ukrywajac

mam pewien klopot. Dwie pierwsze ekipy zaproszone na "ogledziny" nie podjely tematu,

trzecia od miesiaca nie moze sporzadzic kosztorysu. Jak na razie mam jedna

chetna ekipe ktora przedstawila mi taki oto kosztorys na robocizne SSO:

1. Reczne rozebranie istniejacego budynku (odpada byrzenie "kula" bo budynek stoi w granicy

dzialki i sciany graniczne musza pozostac) - 20 000 zl

2. Wykonanie law fundamentowych - 4200zl

3. Wykonanie scian fundamentowych - 7000zl

4. Wykonanie izolacji przeciwwilgociowej - 2000zl

5. Wukonanie podbetonu - 2300zl

6. Wykonanie scian parteru 9000zl

7. Wykonanie stropu parteru 12500zl

8. Wykonanie pietra 8500zl

9. Wykonanie stropu pietra 11000zl

10. Wykonanie scian kolankowych 6500zl

11. Wykonanie kompleksowe dachu ~175m2 - 14500zl

Lacznie robocizna za budowe to ~70 000zl netto plus wyburzenie 20 000zl

EDIT: Oczywiscie 80 000zl robocizna za budowe a nie jak napisalem 70 000 :)

Troszke jestem przerazony wycena. Jak Wy to widzicie ?

Ewentualnie moze ktos polecic dobra sprawdzona ekipe budujaca w okolicach Krakowa ?

pozdrawiam.

Szymek

Witam nie widze nikogo z Podlasia (konkretnie Białystok), więc jakby ktoś sie pojawił i napisał ile za stan surowy zapłacił byłoby fajnie. Ja planuje z poddaszem użytkowym bez piwnicy łacznie z garażem niecałe 200m2. Jak u Nas wygląda to cenowo-stan surowu otwarty.Narazie przygotowuejmy projekt, ale chaiłbym rozeznac się w temacie. Pozdrawiam.

Hugo!

Musze ci sie pochwalic. Zmienilem ekpipe. Szef zaczal krecic przed podpsaniem umowy ze ma sporo pracy i robota nie bedzie szla tak szybko jak wczesniej sie z nim umawialem. A mi zalezy na czasie! Podziekowalem mu! I na szczescie bedac u swojego architekta spotkalem faceta ktory tez ma dobra renome i zrobi mi SSO wlacznie z dachem, wiezba, geodeta, humusem, ociepleniem fund, gankiem, tarasem, scian dzialowymi za 29 tys :D To jest parterowak bez poddasza uzytkowego.

Podpisalem 2h temu z nim umowa. Godeta byl juz dzisiaj. Facet ma swoja koparke. Jutro sciaganie humusu, tyczenie osi domu. A w piatek zalewamy lawy (ma byc 17 stopni!!!! we Wroclawiu) a w poniedzialek stawiamy juz sciany fundamentowe.

Hugo!

Musze ci sie pochwalic. Zmienilem ekpipe. Szef zaczal krecic przed podpsaniem umowy ze ma sporo pracy i robota nie bedzie szla tak szybko jak wczesniej sie z nim umawialem. A mi zalezy na czasie! Podziekowalem mu! I na szczescie bedac u swojego architekta spotkalem faceta ktory tez ma dobra renome i zrobi mi SSO wlacznie z dachem, wiezba, geodeta, humusem, ociepleniem fund, gankiem, tarasem, scian dzialowymi za 29 tys :D To jest parterowak bez poddasza uzytkowego.

Podpisalem 2h temu z nim umowa. Godeta byl juz dzisiaj. Facet ma swoja koparke. Jutro sciaganie humusu, tyczenie osi domu. A w piatek zalewamy lawy (ma byc 17 stopni!!!! we Wroclawiu) a w poniedzialek stawiamy juz sciany fundamentowe.

bardzo dobra cena, życze przyjemnego budowania :))

pozdro

Pytanie zadam do fachowców i wykonawców ile by kosztowało (ceny materiału i robocizny)postawienie takiego budynku według projektu

Murator G15a Budynek garażowo-gospodarczy,w stanie surowym.Interesują mnie wyłącznie poważne odpowiedzi nie typu,że mi wujek postawił za kratę browca.Pozdrawiam

Pytanie zadam do fachowców i wykonawców ile by kosztowało (ceny materiału i robocizny)postawienie takiego budynku według projektu

Murator G15a Budynek garażowo-gospodarczy,w stanie surowym.Interesują mnie wyłącznie poważne odpowiedzi nie typu,że mi wujek postawił za kratę browca.Pozdrawiam

przeczytaj posty w temacie i dowiesz się wszystkiego

pozdro

Witam

Planujemy juz od dłuższego czasu budowę domku zarazie jesteśmy po załatwieniu formalności.

Co mamy:

Działkę budowlaną ( ogrodzoną z bramą wjazdową )

Przyłącza na działce ( woda + prąd )

Co brakuje :

Domu :D

projekt na podstawie http://www.z500.pl/projekt/z7.html

Maksymalnie uproszczony tzn :

bez tarasu i wnęki przy wejściu ( kształt prostokąt )

Okna standartowe wymiary

z dodatkowych kosztów to przerobione pomieszczenie gospodarcze na kotłownie - eko groszek (wejście od sieni )

Zamiast blachodachówki - dachówka betonowa

ściany będą z bloczków betonowych lub keramzytowych

Lista prac zrobionych samodzielnie:

Instalacje : elektryczna , alarmowa , wod-can, parapety wew i zew, stolarka wew. ,malowanie glazura itp , ocieplenie.

Teraz zasadnicze pytanie ?

Zostało nieco ponad 200 tyś a chcielibyśmy, aby starczyło na wybudowanie domu.

Czy wystarczy? na podstawie wyceny z tego studia koszt domu to ok 200 tyś część materiałów porównałem cenowo z aktualnymi cenami i nie jest źle, więc jak myślicie?

Lub co mogę uprościć tak, aby jeszcze obniżyć koszty?

Witam

Planujemy juz od dłuższego czasu budowę domku zarazie jesteśmy po załatwieniu formalności.

Co mamy:

Działkę budowlaną ( ogrodzoną z bramą wjazdową )

Przyłącza na działce ( woda + prąd )

Co brakuje :

Domu :D

projekt na podstawie http://www.z500.pl/projekt/z7.html

Maksymalnie uproszczony tzn :

bez tarasu i wnęki przy wejściu ( kształt prostokąt )

Okna standartowe wymiary

z dodatkowych kosztów to przerobione pomieszczenie gospodarcze na kotłownie - eko groszek (wejście od sieni )

Zamiast blachodachówki - dachówka betonowa

ściany będą z bloczków betonowych lub keramzytowych

Lista prac zrobionych samodzielnie:

Instalacje : elektryczna , alarmowa , wod-can, parapety wew i zew, stolarka wew. ,malowanie glazura itp , ocieplenie.

Teraz zasadnicze pytanie ?

Zostało nieco ponad 200 tyś a chcielibyśmy, aby starczyło na wybudowanie domu.

Czy wystarczy? na podstawie wyceny z tego studia koszt domu to ok 200 tyś część materiałów porównałem cenowo z aktualnymi cenami i nie jest źle, więc jak myślicie?

Lub co mogę uprościć tak, aby jeszcze obniżyć koszty?

biorą pod uwage ze wykonasz prace ktore wymieniłeś to powinno jeszcze Ci zostać sporo kasy z tych 200tys

za SSO z dachem zapłacisz ok 22-25tys, domek jest maly wiec spokojnie buduj

dachówke dałbym nawet ceramiczna, przy takiej pow dachu koszty zwiększą sie symbolicznie

pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie.

Co sądzicie o wycenie za robociznę SSZ tegoż oto domu 35 000 zł:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=142

Powierzchnia użytkowa parteru 74,4m2+36,20m2(garaż), powierzchnia użytkowa poddasza 54,9m2+22.3m2(strych). Powierzchnia dachu 256m2

Robicizna obejmuje wszystkie prace ziemne, fundamenty z ociepleniem, sciany, kominy, ścianki działowe, schody, tarasy, dach

(więżba+pokrycie dachówką, obróbki, orynnowanie)?

Start 03.2010

Witam. Mam wycenę od firmy budowlanej na wykonanie sso Libry z Dobrych Domów: pow.dachu 250m2, pow.użytkowa 140 + garaż 19m2

1.Fundamenty

-wykop 60mb + stropy + chumus 2 000

-zbrojenie + betonowanie 1 200

-wymurowanie "0" 7 000

-zagęszczenie + chudziak 2 000

Razem 12 200

2.Parter

-mury zew. + wew. wraz z kominami 9 000

-strop monolityczny 10 400

-schody 2 000

-schody wejściowe + taras 1 500

Razem 22 900

3.Poddasze

-ścianki kolankowe 2 500

-lukarny 1 800

-ścianki poddasza 4 000

-kominy + klinkier 3 000

Razem 11 300

4.Dach

-konstrukcja + pokrycie dachówką ceramiczną 20 000

Więc za sso wychodzi 66 400, na dzień dobry udało się 10% rabatu ugrać czyli jest 60 tyś.

Wydaje się po rozmowie z szefem firmy , że jeszcze coś się utarguje. Dodam, że jest to firma z polecenia znajomych, aktualnie kończą stan surowy zamknięty.

Proszę powiedzcie czy jest to realny kosztorys, czy lepiej poszukać innego wykonawcy?