Hugo26 30.11.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 No dobra przyznaje sie ze blondynka jestem, wiec podaje konkretniejsze dane: Pow. uzytkowa 111 + 17 garaz=128 Pow calkowita 180 Pow zabudowy 90 m Powierzchnia dachu: 90 m ( ma byc dachowka nie blacha) Scianka kolankowa 1,60 m Dwa kominy Jak teraz to widzicie projekt nie powinien być drogi w budowie, wydaje mi sie jednak ze pow dachu będzie znacznie wieksza niż 90m2, skoro pow zabudowy to 90m2. Niemniej jednak koszt SSO samej robocizny powinien wynieść ok 35tys, z materiałami ok 105-110tys to wycena oczywiscie przyblizona, na podstawie moich kosztów pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 30.11.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Taka powierzchnie wyliczyl mi architekt z biura projektujacego ten projekt.Zreszta jesli spojrzy sie na wizualizacje faktycznie dach nie wydaje sie duzy. Dzieki Ja szacowalam sobie 240 tys stan deweloperski systemem gosp. no i pozniej jak nas wyobraznia poniesie a realny budzet sprowadzi na Ziemie wykonczeniownka. Nie wiem czy nie za malo?? Na podstawie kosztorysow ludzi, ktorzy juz buduja podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 30.11.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 http://images44.fotosik.pl/232/7c1e6ebb79647667.jpg DACH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekqw 02.12.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Szukam sprawdzonego wykonawcy z Bydgoszczy Fundamenty + mury do góry Do tego wszelkie potrzebne prace dodatkowe min. drenaż Referencje - do sprawdzenia Z góry dziekuję Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuniamiii 03.12.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 04.12.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 W mojej okolicy w okresie bumu działki kosztowały po 200 tys zł za 10 arów a obecnie 120 100.Biorac pod uwage obecna cene działki i koszty jakie tutaj podajecie to budowa mojego domu wyniosłaby około 150 tys zł plus działka .Daje to razem jakies 270 tys zł ,a wszyscy znajomi probuja mi wmówic ze przepłaciłam .Zapłaciłam za dom 280 tys i biorac pod uwage ze układ pomieszczen i metraz był wymarzony bo ten projekt był przez meza i mnie ogladany wiele lat temu to nie żałuje swojej decyzji.Omineła mnie cała papierologia i sadze ze nerwy . jaki zwiazek to ma z tematem? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 04.12.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Hej. Dostałam wycenę na sso. Cena 17 tys. Cena obejmuje sso ze ścianami działowymi (nośnych wewnętrznych brak), bez konstrukcji dachu, bo są wiązary i robi inna firma i bez pokrycia dachu dachówką. Dom też nie ma betonowego stropu, tylko stropodach. Więc tego też nie robią. Projekt wariant 2 Z91 L GP2 http://www.z500.pl/projekt/z91/podwarianty.html Czy to dobra cena??? Firma sprawdzona i dobra. Do tej ceny muszę sobie wziąć ekipę na pokrycie dachu no i zamówić wiązary i ich montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.daszczuk 04.12.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 u mnie 15tys zł wziął murarz dom ok 130m28tys dekarze za krycie dachu o pow 208m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuniamiii 04.12.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qradek 06.12.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam wszystkich, Większość z Was ma już za sobą całą budowę więc jesteście znacznie dalej niż ja Na wiosnę mam zamiar ruszyć z pracami budowlanymi i oczywiście szukam ekipy. Póki co mam spory rozrzut cenowy (woj. pomorskie). Prosiłem o wyceny lokalne firmy i ceny wahają się od 45 - 65 tys. za SSO. Pytanie teraz do Was, bo już to przechodziliście... jaka jest średnia cena za m2 dla SSO? W moim przypadku, gdzie pow. użytkowej jest 184m2, dwuspadowy dach (około 265m2) wychodzi zatem z wycen od 245 - 353 zł za m2 (netto i to tylko robocizna). Podzielcie się swoją wiedzą w tym temacie, i skoro macie to już za sobą to na co zwrócić uwagę przy doborze ekipy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 06.12.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam wszystkich, Większość z Was ma już za sobą całą budowę więc jesteście znacznie dalej niż ja Na wiosnę mam zamiar ruszyć z pracami budowlanymi i oczywiście szukam ekipy. Póki co mam spory rozrzut cenowy (woj. pomorskie). Prosiłem o wyceny lokalne firmy i ceny wahają się od 45 - 65 tys. za SSO. Pytanie teraz do Was, bo już to przechodziliście... jaka jest średnia cena za m2 dla SSO? W moim przypadku, gdzie pow. użytkowej jest 184m2, dwuspadowy dach (około 265m2) wychodzi zatem z wycen od 245 - 353 zł za m2 (netto i to tylko robocizna). Podzielcie się swoją wiedzą w tym temacie, i skoro macie to już za sobą to na co zwrócić uwagę przy doborze ekipy? przeczytaj strone wczesniej, sa podane koszty za m2 pow calkowitej i użytkowej pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szero 07.12.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 WitamMiałem budowac alabastra ale coś mi się odwidziałoPrzypuszczam że będzie to Lapis2 http://www.domfort.eu/projekt,lapis_2,174,rzuty.htmStąd moje pytanie, jak mogą sie kształtować ceny budowy SSO i SSZ tego domku?Buduje na śląsku, systemu gospodarczego raczej mało będzie (jacych fachowcy + pomocnicy)Czy zamieszkam w nim za 300tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 07.12.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam Miałem budowac alabastra ale coś mi się odwidziało Przypuszczam że będzie to Lapis2 http://www.domfort.eu/projekt,lapis_2,174,rzuty.htm Stąd moje pytanie, jak mogą sie kształtować ceny budowy SSO i SSZ tego domku? Buduje na śląsku, systemu gospodarczego raczej mało będzie (jacych fachowcy + pomocnicy) Czy zamieszkam w nim za 300tyś? jest szansa zamieszkać w takim domku za 300tys, zalezy z czego wybudujesz i jak wykończysz ale na pewno mozna zmieścic sie w tej kwocie pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekqw 07.12.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Mam do zbudowania taką chatkę:http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=120&sid=5Ściany z bloczka 24 + docieplenie z 15-ki , ścianki wewnętrzne też z bloczka 24 ; strop prefabrykowanyGaraż zamknięty i na 2 stanowiska(czyli do projektu dojdzie rozbudowa garażu wzdłuż dłuższego boku budynku o ok 4m i związana z tym przebudowa i powiększenie pow.dachu i ścian )Bez słupa w środku garażu z porządnym podciagiem w poprzekCzy może mi ktoś pomóc i ocenić przybliżone koszty robocizny :Fundament Mury zewnętrzne (bez docieplenia) + ścianki wew.StropyCzyli postawienie budynku bez dachu.Wystarczy mi w sumie wycena budynku takiego jak na projekcie; powiekszenie garażu doliczę sobie procentowo Województwo Kuj-PomZ góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 07.12.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Do wszystkich którzy się pytają: Ile to będzie kosztowało...? Po pierwsze: temat wątku ma tytuł: Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym??? Po drugie: Cena wybudowania domów zależna jest od wielu czynników. I chociażbyście zebrali nie wiem ile opinii od innych, mieli niezliczoną ilość wycen innych domów - to kwota jaką zapłacicie za zrobienie swojego domku i tak będzie inna. Materiały, miejsce, ekipa - te zawsze się od siebie różnią!!!! Materiały - w każdej hurtowni, w każdym sklepie ceny materiałów mogą się różnić od siebie nawet do 30%. Każdy z nas ma też swoje oczekiwania, przemyślenia, doświadczenia czy podpowiedzi innych. A to znaczy, że budowane przez nas domy mogą być wykonane w różnych standartach. A to już jest wielka różnica ceny. Miejsce - inna będzie cena domu budowanego na obrzeżach Stolicy a inna 100km od. Równie inna bedzie cena domu budowanego pod Białymstokiem a inna na Podkarpaciu. Ekipa - można mieć ekipę za małe pieniadze i szarpać się z nimi o każdy detal, a można mieć ekipę za większe i nie pokazywać się na budowie przez tydzień. Dobrzy się liczą i wiedzą, że i tak będą mieli co robić. Jest jeszcze problem alkoholu. Tu trzeba mieć farta by trafić na niepijących. Podsumowując: nie dowiecie się za ile wybudujecie dom do czasu aż on powstanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 07.12.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Do wszystkich którzy się pytają: Ile to będzie kosztowało...? Po pierwsze: temat wątku ma tytuł: Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym??? Po drugie: Cena wybudowania domów zależna jest od wielu czynników. I chociażbyście zebrali nie wiem ile opinii od innych, mieli niezliczoną ilość wycen innych domów - to kwota jaką zapłacicie za zrobienie swojego domku i tak będzie inna. Materiały, miejsce, ekipa - te zawsze się od siebie różnią!!!! Materiały - w każdej hurtowni, w każdym sklepie ceny materiałów mogą się różnić od siebie nawet do 30%. Każdy z nas ma też swoje oczekiwania, przemyślenia, doświadczenia czy podpowiedzi innych. A to znaczy, że budowane przez nas domy mogą być wykonane w różnych standartach. A to już jest wielka różnica ceny. Miejsce - inna będzie cena domu budowanego na obrzeżach Stolicy a inna 100km od. Równie inna bedzie cena domu budowanego pod Białymstokiem a inna na Podkarpaciu. Ekipa - można mieć ekipę za małe pieniadze i szarpać się z nimi o każdy detal, a można mieć ekipę za większe i nie pokazywać się na budowie przez tydzień. Dobrzy się liczą i wiedzą, że i tak będą mieli co robić. Jest jeszcze problem alkoholu. Tu trzeba mieć farta by trafić na niepijących. Podsumowując: nie dowiecie się za ile wybudujecie dom do czasu aż on powstanie. Dokładnie tak jest jak piszesz. Ci którzy już wybudowali podają tu swoje koszty budowy do SSO lub SSZ i dla startujących z budową może to być jakaś wskazówka ale broń boże nie może to być pewnik. Ale jestem ciekaw co na to powie guru tego wątku Hugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekqw 07.12.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Oczywiscie macie racjęB. dużo takich pytań tutaj padaPo to też jest to forumJak napisałem chodzi mi o przybliżone koszty Pytanie było jasne i zawierało słowa : przybliżone , robocizna i woj. Kuj-PomOkresliłem typ materiału na ściany i rodzaj stropu , fundament - standardNie pytam się o materiał ni też o wyliczenie co do złotówkiChodzi mi tylko o ceny orientacyjne powiedzmy dla ekipy średniej klasy.Chcę mieć przynajmniej jakąś podstawę.Na stronie 41 jest wypowiedź mailnki_g na temat kosztów przy budynku LibraCzy można sie sugerować tą wyceną??Taka odpowiedź również mi wystarczy - jest ok , jest za drogo , jest niedoszacowanaTo tylePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 07.12.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Do wszystkich którzy się pytają: Ile to będzie kosztowało...? Po pierwsze: temat wątku ma tytuł: Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym??? Po drugie: Cena wybudowania domów zależna jest od wielu czynników. I chociażbyście zebrali nie wiem ile opinii od innych, mieli niezliczoną ilość wycen innych domów - to kwota jaką zapłacicie za zrobienie swojego domku i tak będzie inna. Materiały, miejsce, ekipa - te zawsze się od siebie różnią!!!! Materiały - w każdej hurtowni, w każdym sklepie ceny materiałów mogą się różnić od siebie nawet do 30%. Każdy z nas ma też swoje oczekiwania, przemyślenia, doświadczenia czy podpowiedzi innych. A to znaczy, że budowane przez nas domy mogą być wykonane w różnych standartach. A to już jest wielka różnica ceny. Miejsce - inna będzie cena domu budowanego na obrzeżach Stolicy a inna 100km od. Równie inna bedzie cena domu budowanego pod Białymstokiem a inna na Podkarpaciu. Ekipa - można mieć ekipę za małe pieniadze i szarpać się z nimi o każdy detal, a można mieć ekipę za większe i nie pokazywać się na budowie przez tydzień. Dobrzy się liczą i wiedzą, że i tak będą mieli co robić. Jest jeszcze problem alkoholu. Tu trzeba mieć farta by trafić na niepijących. Podsumowując: nie dowiecie się za ile wybudujecie dom do czasu aż on powstanie. Dokładnie tak jest jak piszesz. Ci którzy już wybudowali podają tu swoje koszty budowy do SSO lub SSZ i dla startujących z budową może to być jakaś wskazówka ale broń boże nie może to być pewnik. Ale jestem ciekaw co na to powie guru tego wątku Hugo zgadzam się z Tobą w 100% zawsze jest to jakaś wskazówka dla budujacych, dzieki temu znajdą lepszą, tańszą ekipę pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zama 07.12.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Do wszystkich którzy się pytają: Ile to będzie kosztowało...? Po pierwsze: temat wątku ma tytuł: Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym??? Po drugie: Cena wybudowania domów zależna jest od wielu czynników. I chociażbyście zebrali nie wiem ile opinii od innych, mieli niezliczoną ilość wycen innych domów - to kwota jaką zapłacicie za zrobienie swojego domku i tak będzie inna. Materiały, miejsce, ekipa - te zawsze się od siebie różnią!!!! Materiały - w każdej hurtowni, w każdym sklepie ceny materiałów mogą się różnić od siebie nawet do 30%. Każdy z nas ma też swoje oczekiwania, przemyślenia, doświadczenia czy podpowiedzi innych. A to znaczy, że budowane przez nas domy mogą być wykonane w różnych standartach. A to już jest wielka różnica ceny. Miejsce - inna będzie cena domu budowanego na obrzeżach Stolicy a inna 100km od. Równie inna bedzie cena domu budowanego pod Białymstokiem a inna na Podkarpaciu. Ekipa - można mieć ekipę za małe pieniadze i szarpać się z nimi o każdy detal, a można mieć ekipę za większe i nie pokazywać się na budowie przez tydzień. Dobrzy się liczą i wiedzą, że i tak będą mieli co robić. Jest jeszcze problem alkoholu. Tu trzeba mieć farta by trafić na niepijących. Podsumowując: nie dowiecie się za ile wybudujecie dom do czasu aż on powstanie. zgadzam się z Tobą PS. yaro672 a guru SWOJE...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szero 08.12.2009 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Zadałem konkretne pytanie "czy wybuduje ten dom XXX za YYY kasy" Po to jest chyba forum żeby dowiedzieć sie orientacyjnie o kosztach budowy. Pytanie było skierowane do ludzi mających coś do dodania w konkretnym temacie. No chyba że lepszym sposobem jest kupienie projektu i zawiezienie go do wykonawcy po wycenę. Jeżeli przewyższa budżet to do kosza i kupno następnego, w końcu coś sie trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts