Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

No dobra przyznaje sie ze blondynka jestem, wiec podaje konkretniejsze dane:

Pow. uzytkowa 111 + 17 garaz=128

Pow calkowita 180

Pow zabudowy 90 m

Powierzchnia dachu: 90 m ( ma byc dachowka nie blacha)

Scianka kolankowa 1,60 m

Dwa kominy

Jak teraz to widzicie

projekt nie powinien być drogi w budowie, wydaje mi sie jednak ze pow dachu będzie znacznie wieksza niż 90m2, skoro pow zabudowy to 90m2.

Niemniej jednak koszt SSO samej robocizny powinien wynieść ok 35tys, z materiałami ok 105-110tys

to wycena oczywiscie przyblizona, na podstawie moich kosztów

pozdro

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taka powierzchnie wyliczyl mi architekt z biura projektujacego ten projekt.

Zreszta jesli spojrzy sie na wizualizacje faktycznie dach nie wydaje sie duzy.

Dzieki

Ja szacowalam sobie 240 tys stan deweloperski systemem gosp. no i pozniej jak nas wyobraznia poniesie a realny budzet sprowadzi na Ziemie wykonczeniownka. Nie wiem czy nie za malo?? Na podstawie kosztorysow ludzi, ktorzy juz buduja podobne

W mojej okolicy w okresie bumu działki kosztowały po 200 tys zł za 10 arów a obecnie 120 100.Biorac pod uwage obecna cene działki i koszty jakie tutaj podajecie to budowa mojego domu wyniosłaby około 150 tys zł plus działka .Daje to razem jakies 270 tys zł ,a wszyscy znajomi probuja mi wmówic ze przepłaciłam .Zapłaciłam za dom 280 tys i biorac pod uwage ze układ pomieszczen i metraz był wymarzony bo ten projekt był przez meza i mnie ogladany wiele lat temu to nie żałuje swojej decyzji.Omineła mnie cała papierologia i sadze ze nerwy . :D

jaki zwiazek to ma z tematem?

pozdro

Hej. Dostałam wycenę na sso. Cena 17 tys. Cena obejmuje sso ze ścianami działowymi (nośnych wewnętrznych brak), bez konstrukcji dachu, bo są wiązary i robi inna firma i bez pokrycia dachu dachówką. Dom też nie ma betonowego stropu, tylko stropodach. Więc tego też nie robią.

Projekt wariant 2 Z91 L GP2 http://www.z500.pl/projekt/z91/podwarianty.html

Czy to dobra cena??? Firma sprawdzona i dobra. Do tej ceny muszę sobie wziąć ekipę na pokrycie dachu no i zamówić wiązary i ich montaż.

Witam wszystkich,

Większość z Was ma już za sobą całą budowę więc jesteście znacznie dalej niż ja :)

Na wiosnę mam zamiar ruszyć z pracami budowlanymi i oczywiście szukam ekipy. Póki co mam spory rozrzut cenowy (woj. pomorskie). Prosiłem o wyceny lokalne firmy i ceny wahają się od 45 - 65 tys. za SSO. Pytanie teraz do Was, bo już to przechodziliście... jaka jest średnia cena za m2 dla SSO?

W moim przypadku, gdzie pow. użytkowej jest 184m2, dwuspadowy dach (około 265m2) wychodzi zatem z wycen od 245 - 353 zł za m2 (netto i to tylko robocizna). Podzielcie się swoją wiedzą w tym temacie, i skoro macie to już za sobą to na co zwrócić uwagę przy doborze ekipy?

Witam wszystkich,

Większość z Was ma już za sobą całą budowę więc jesteście znacznie dalej niż ja :)

Na wiosnę mam zamiar ruszyć z pracami budowlanymi i oczywiście szukam ekipy. Póki co mam spory rozrzut cenowy (woj. pomorskie). Prosiłem o wyceny lokalne firmy i ceny wahają się od 45 - 65 tys. za SSO. Pytanie teraz do Was, bo już to przechodziliście... jaka jest średnia cena za m2 dla SSO?

W moim przypadku, gdzie pow. użytkowej jest 184m2, dwuspadowy dach (około 265m2) wychodzi zatem z wycen od 245 - 353 zł za m2 (netto i to tylko robocizna). Podzielcie się swoją wiedzą w tym temacie, i skoro macie to już za sobą to na co zwrócić uwagę przy doborze ekipy?

przeczytaj strone wczesniej, sa podane koszty za m2 pow calkowitej i użytkowej

pozdro

Witam

Miałem budowac alabastra ale coś mi się odwidziało

Przypuszczam że będzie to Lapis2 http://www.domfort.eu/projekt,lapis_2,174,rzuty.htm

Stąd moje pytanie, jak mogą sie kształtować ceny budowy SSO i SSZ tego domku?

Buduje na śląsku, systemu gospodarczego raczej mało będzie (jacych fachowcy + pomocnicy)

Czy zamieszkam w nim za 300tyś?

Witam

Miałem budowac alabastra ale coś mi się odwidziało

Przypuszczam że będzie to Lapis2 http://www.domfort.eu/projekt,lapis_2,174,rzuty.htm

Stąd moje pytanie, jak mogą sie kształtować ceny budowy SSO i SSZ tego domku?

Buduje na śląsku, systemu gospodarczego raczej mało będzie (jacych fachowcy + pomocnicy)

Czy zamieszkam w nim za 300tyś?

jest szansa zamieszkać w takim domku za 300tys, zalezy z czego wybudujesz i jak wykończysz

ale na pewno mozna zmieścic sie w tej kwocie

pozdro

Mam do zbudowania taką chatkę:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=120&sid=5

Ściany z bloczka 24 + docieplenie z 15-ki , ścianki wewnętrzne też z bloczka 24 ; strop prefabrykowany

Garaż zamknięty i na 2 stanowiska(czyli do projektu dojdzie rozbudowa garażu wzdłuż dłuższego boku budynku o ok 4m i związana z tym przebudowa i powiększenie pow.dachu i ścian )

Bez słupa w środku garażu z porządnym podciagiem w poprzek

Czy może mi ktoś pomóc i ocenić przybliżone koszty robocizny :

Fundament

Mury zewnętrzne (bez docieplenia) + ścianki wew.

Stropy

Czyli postawienie budynku bez dachu.

Wystarczy mi w sumie wycena budynku takiego jak na projekcie; powiekszenie garażu doliczę sobie procentowo

Województwo Kuj-Pom

Z góry dziekuję

Do wszystkich którzy się pytają:

Ile to będzie kosztowało...?

Po pierwsze:

temat wątku ma tytuł:

Po drugie:

Cena wybudowania domów zależna jest od wielu czynników. I chociażbyście zebrali nie wiem ile opinii od innych, mieli niezliczoną ilość wycen innych domów - to kwota jaką zapłacicie za zrobienie swojego domku i tak będzie inna.

Materiały, miejsce, ekipa - te zawsze się od siebie różnią!!!!

Materiały - w każdej hurtowni, w każdym sklepie ceny materiałów mogą się różnić od siebie nawet do 30%. Każdy z nas ma też swoje oczekiwania, przemyślenia, doświadczenia czy podpowiedzi innych. A to znaczy, że budowane przez nas domy mogą być wykonane w różnych standartach. A to już jest wielka różnica ceny.

Miejsce - inna będzie cena domu budowanego na obrzeżach Stolicy a inna 100km od. Równie inna bedzie cena domu budowanego pod Białymstokiem a inna na Podkarpaciu.

Ekipa - można mieć ekipę za małe pieniadze i szarpać się z nimi o każdy detal, a można mieć ekipę za większe i nie pokazywać się na budowie przez tydzień. Dobrzy się liczą i wiedzą, że i tak będą mieli co robić. Jest jeszcze problem alkoholu. Tu trzeba mieć farta by trafić na niepijących.

Podsumowując: nie dowiecie się za ile wybudujecie dom do czasu aż on powstanie.

Po pierwsze:

temat wątku ma tytuł:

Po drugie:

Cena wybudowania domów zależna jest od wielu czynników. I chociażbyście zebrali nie wiem ile opinii od innych, mieli niezliczoną ilość wycen innych domów - to kwota jaką zapłacicie za zrobienie swojego domku i tak będzie inna.

Materiały - w każdej hurtowni, w każdym sklepie ceny materiałów mogą się różnić od siebie nawet do 30%. Każdy z nas ma też swoje oczekiwania, przemyślenia, doświadczenia czy podpowiedzi innych. A to znaczy, że budowane przez nas domy mogą być wykonane w różnych standartach. A to już jest wielka różnica ceny.

Miejsce - inna będzie cena domu budowanego na obrzeżach Stolicy a inna 100km od. Równie inna bedzie cena domu budowanego pod Białymstokiem a inna na Podkarpaciu.

Ekipa - można mieć ekipę za małe pieniadze i szarpać się z nimi o każdy detal, a można mieć ekipę za większe i nie pokazywać się na budowie przez tydzień. Dobrzy się liczą i wiedzą, że i tak będą mieli co robić. Jest jeszcze problem alkoholu. Tu trzeba mieć farta by trafić na niepijących.

Dokładnie tak jest jak piszesz. Ci którzy już wybudowali podają tu swoje koszty budowy do SSO lub SSZ i dla startujących z budową może to być jakaś wskazówka ale broń boże nie może to być pewnik. Ale jestem ciekaw co na to powie guru tego wątku Hugo :wink:

Oczywiscie macie rację

B. dużo takich pytań tutaj pada

Po to też jest to forum

Jak napisałem chodzi mi o przybliżone koszty

Pytanie było jasne i zawierało słowa : przybliżone , robocizna i woj. Kuj-Pom

Okresliłem typ materiału na ściany i rodzaj stropu , fundament - standard

Nie pytam się o materiał ni też o wyliczenie co do złotówki

Chodzi mi tylko o ceny orientacyjne powiedzmy dla ekipy średniej klasy.

Chcę mieć przynajmniej jakąś podstawę.

Na stronie 41 jest wypowiedź mailnki_g na temat kosztów przy budynku Libra

Czy można sie sugerować tą wyceną??

Taka odpowiedź również mi wystarczy - jest ok , jest za drogo , jest niedoszacowana

To tyle

Pozdrawiam

Po pierwsze:

temat wątku ma tytuł:

Po drugie:

Dokładnie tak jest jak piszesz. Ci którzy już wybudowali podają tu swoje koszty budowy do SSO lub SSZ i dla startujących z budową może to być jakaś wskazówka ale broń boże nie może to być pewnik. Ale jestem ciekaw co na to powie guru tego wątku Hugo :wink:

zgadzam się z Tobą w 100%:)

zawsze jest to jakaś wskazówka dla budujacych, dzieki temu znajdą lepszą, tańszą ekipę

pozdro

Po pierwsze:

temat wątku ma tytuł:

Po drugie:

zgadzam się z Tobą

PS. yaro672 a guru SWOJE...... 8)

Zadałem konkretne pytanie "czy wybuduje ten dom XXX za YYY kasy"

Po to jest chyba forum żeby dowiedzieć sie orientacyjnie o kosztach budowy. Pytanie było skierowane do ludzi mających coś do dodania w konkretnym temacie.

No chyba że lepszym sposobem jest kupienie projektu i zawiezienie go do wykonawcy po wycenę. Jeżeli przewyższa budżet to do kosza i kupno następnego, w końcu coś sie trafi :)