Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

Witam

Ja znowu zapytam o wycenę jaką dostałam od firmy

Przypominam chodzi o domek

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-344,384,61,parter.html

A więc Wykonawca napisał:

"Za wykonanie budynku do tzw.stanu "0"-16500zł-jeśli były by to ściany wylewane,15500-jak murowane.Jest to koszt samej

robocizny +koszt sprzętu(koparka do wykopania pod ławy i późniejszego

zasypania).

Prace wliczone do tej ceny to wykop,ławy,ściany fundamentowe i ściany

piwnic,izolacja pionowa i pozioma,ocieplenie,zasypanie i ubicie części

niepodpiwniczonej,szalunek i zbrojenie schodów,stropu i wieńca nad

piwnicą,wylanie betonu z gruszki.

Za wykonanie całego budynku do SSO-51.800zł.Jest to koszt budowy całego

domu łącznie z więżbą i pokryciem."

I co wy na to, czy to dużo?

W/g mnie cena jest ok.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Chcemy wybudować Martę Archetonu.

http://www.archeton.pl/projekt-domu-marta-855-943-opisogolny-476a8c1cf0692aad993396109f0210ac

powierzchnia użytkowa: 128,5 m2

powierzchnia netto: 180,0 m2

powierzchnia całkowita: 267,2 m2

powierzchnia zabudowy: 134,8 m2

kubatura: 752,5 m3

powierzchnia dachu: 216,3 m2

kąt nachylenia dachu: 45°

bez piwnic

Likwidujemy lukarnę i zmniejszamy liczbę okien połaciowych do 4.

Pierwsza wycena firmy budowlanej (poleconej przez rodzinę) - SAMA ROBOCIZNA

fundamenty: 19,800 zł

ściany i strop: 33,400 zł

dach: 36,400 zł

Lokalizacja - okolice Pszczyny, Śląsk

Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku, że w tej cenei miałabym 2 takie domki :( . Czy mam rację, czy jednak ta wycena ma pewne uzasadnienie?

Będę bardzo wdzięczna za Wasze uwagi

Uciekaj od tej firmy dalekooooooooooooooooooooooooooo

Za taką kasę to cała paka z dachem i wstawieniem stolarki

Dzięki. Szukamy dalej - ale chyba mamy pecha. Kolejna firma wyceniła to samo na około 10 tyś. mniej.

Z drugiej strony - to jest wycena za całą pakę i stolarkę :)

Budujemy dom

http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2112

Niecałe 120 m2 powierzchni, bez okien połaciowych, bez balkonu,dach pokryty blachodachówką, mamy wylany fundament.

Mamy wstępne kosztorysy firm.Ceny wahają się za stan surowy z dachem od 24 000 do 60 000(!).

Te najwyższe oferty od razu odrzuciliśmy, ale czy brać tych najtańszych?

A może ktoś ma sprawdzoną ekipę -okolice Wrocławia?

Witam, budujemy dom:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-oleandrach-2/m4108c6397132b

Powierzchnia z garażem 136 m2, częściowo podpiwniczony, prosta bryła, prosty dach dwuspadowy pokryty blachodachówką.

Wyceny firm to: 25.000, 30.000, 35.000, 51.000, 62.000, co o tym sądzicie, żadnej nie znamy, możemy jedynie pooglądać ich budowy (te najdroższe odrzuciliśmy:)). Acha budujemy w okolicach Krakowa.

ja juz przed chwilka pisalam w innym watku,gdybyscie kochani mogli podawac informacje do cen,czy bedzie faktura czy nie

bo to jest dosc duza roznica w cenie i wprowadza w blad innych inwestorow

najprosciej byloby podawac cene netto. wtedy latwo doliczyc vat i po sprawie, a jednoczesnie nie piszesz "wziąłem fakturę na połowę" albo "bez faktury". pozdr.

a czy robicie w ogole takiego rodzaju kalkulacje i porownania ile np by kosztowal sso z materialami po stronie wykonawcy,a ile po stronie inwestora?

bo widze,ze zdecydowana wiekszosc bierze materialy"na siebie"...

ile procent w praktyce mozna zaoszczedzic zaprzatajac sobie wszystkim glowe?

Witam,

co ro rozbiezści z pierwszego wątku od 25 tys do 62 za robicoznę sso to ta

(objechałem fachowców w okolicy Leszna)

- murarze dekarze i itp siedzą od miesiaća ni nic nie zarobili, zależy im na zleceniach i opuszczają ceny, ogólnie mówiąc z kilky firm cena za wymórowanie kondygnacji to 5 tys. oczywiście tacy za 15 się znajdą ale jest kilka firm za 5 tys.

dach dla przykłądu dachówka roben 10 szt na 1m2 powierzchnia dachu 240m2 - robocizna około 14-16 tys.

wieźba 580- 650 m3

podsumowując wykonawcy zaczynają zapominać o boomie budowalnym i do wiosny można tanio ekipę załatwić. ps. Ci murarze z ceną5 tys za kondygnacje to firma działąjącaponad 10 lat i ainna od lat 80tych

a czy robicie w ogole takiego rodzaju kalkulacje i porownania ile np by kosztowal sso z materialami po stronie wykonawcy,a ile po stronie inwestora? bo widze,ze zdecydowana wiekszosc bierze materialy"na siebie"... ile procent w praktyce mozna zaoszczedzic zaprzatajac sobie wszystkim glowe?
Sporo można zaoszczędzić kasy, za to z czasem kiepsko, przecieka przez palce. Oferta wykonawcy na materiał zawsze uwzględnia narzut. Jestem na etapie wykończeń i miałem juz chyba z 4 ekipy, których zapowiadane rewelacyjne rabaty w hurtowniach okazaly sie niczym przy tym co można dostać samemu dobrze szukając.

wiem,ze wykonawca musi sobie w takim przypadku naliczyc narzut(chociaz on tez ma rabaty),ale chodzi mi generalnie o roznice w procentach,bo wlasnie chodzi mi o ten czas i zamieszanie zwiazane ze zdobywaniem i zwozeniem materialow :roll:

ale chyba nie da sie tego tak jednoznacznie okreslic

to moze inaczej zapytam....ile procent upustu od materialu jest czlowiek w stanie wywalczyc w hurtowni?