kjab 08.02.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja też sądziłam, że ściany działowe to standard SSO - do wczoraj, kiedy dostaliśmy pierwszą wycenę budowy. Jest oczywiście lista z cennikiem z poszczególnymi etapami, a w niej ściany nośne parteru - na dole dopisek, że dodatkowo mogą wykonać ściany działowe 50zl /m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 08.02.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przyłącza wody, przyłącza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbędne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnętrznych wykonanie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 08.02.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja też sądziłam, że ściany działowe to standard SSO - do wczoraj, kiedy dostaliśmy pierwszą wycenę budowy. Jest oczywiście lista z cennikiem z poszczególnymi etapami, a w niej ściany nośne parteru - na dole dopisek, że dodatkowo mogą wykonać ściany działowe 50zl /m2 Pogoń naciągaczy czym prędzej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalkarolina 10.02.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 witam, wiem ,że bez rysunku to ciezko powiedziec ale prosze o opiniedach 235m2 w tym 3 lukarnyczy za dachówkę roben monza + gąsiory + 2 trójniki + membrana+ blacha do opierzeń + listwy i drut cena 23 brutto jest ok. sama dachówka około 6600zł ponad 4tysiące dachóki lewe i prawe i wentylacja. mi sie wydaje drogo ale chcęzasiegnąć waszej opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 10.02.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam! Dostałem namiar na górala i zadzwoniłem. Podał mi cenę 300zł/m2. Dużo to czy mało, nie wiem co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 10.02.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Nie napisałem, że to jest cena za SSO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 10.02.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Za mało danych , a może jakiś link do projektu? Wtedy można pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 10.02.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Proszę bardzo: SSO 300zł/m2 dla projektu http://www.dobreprojekty.com.pl/projekt_w4912.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 10.02.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja buduje dom podobny do Twojego z tym ze bez zadnej lukarny, balkonu i z jednym tylko kominem, powierzchnia zabudowy 138m2, powierzchnia po podłogach z garazem 213m2. Gorale zaczeli budowac od scian fundamentowych (ławy juz mialem) do pokrycia dachu dachowka cementowa. Kosztowało mnie to 53 tys. Mysle ze 300 zl za m2 jest ok jak ekipa sprawdzona. Ale potargowac sie zawsze jeszcze mozesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derlecki 11.02.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja też sądziłam, że ściany działowe to standard SSO - do wczoraj, kiedy dostaliśmy pierwszą wycenę budowy. Jest oczywiście lista z cennikiem z poszczególnymi etapami, a w niej ściany nośne parteru - na dole dopisek, że dodatkowo mogą wykonać ściany działowe 50zl /m2 Pogoń naciągaczy czym prędzej! taką definicje znalazłem: Stan surowy otwarty - obejmuje elementy konstrukcyjne i przekrycie dachu bez pokrycia (samo poszycie), bez okien i drzwi. Stan surowy zamknięty - obejmuje wykonanie ścianek działowych, osadzenie stolarki (może być bez kompletnych okuć), wykonanie izolacji, pokrycia dachu i odwodnienia. w tym miejscu: http://www.twojdom.bialystok.pl/definicje.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 11.02.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Będę polemizował z przedmówcą. SSO różni się od stanu zamknietego brakiem stolarki zewnętrznej, reszta robót wchodzi w skład SSO , w tym scianki działowe. Wystarczy poszukać w googlach . Faktem jest że niektórzy wykonawcy próbują ścianki działowe nie zaliczac do SSO. Ja rozmawiałem z pięcioma wykonawcami i każdy zaliczał ścianki działowe do SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski222 11.02.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam, zaczynam budowe domu RODO 6 kolo Serocka dostałem ofertę za SSO z dachem na 155tys: Robocizna 57tys, materiał 78tys, wszystkie maszyny po stronie wykonawcy, ścianki działowe na parterze i na poddaszu, materiał porotherm, strop monolit. co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 11.02.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam, zaczynam budowe domu RODO 6 kolo Serocka dostałem ofertę za SSO z dachem na 155tys: Robocizna 57tys, materiał 78tys, wszystkie maszyny po stronie wykonawcy, ścianki działowe na parterze i na poddaszu, materiał porotherm, strop monolit. co o tym myślicie? mysle ze to bardzo drogo jak za domek o pow uzytkowej 120m2 +20m2 garaz pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 11.02.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Będę polemizował z przedmówcą. SSO różni się od stanu zamknietego brakiem stolarki zewnętrznej, reszta robót wchodzi w skład SSO , w tym scianki działowe. Wystarczy poszukać w googlach . Faktem jest że niektórzy wykonawcy próbują ścianki działowe nie zaliczac do SSO. Ja rozmawiałem z pięcioma wykonawcami i każdy zaliczał ścianki działowe do SSO. kolego daj se powiedziec bo nie masz racji , nawet tu na muratorze jest to ładnie opisane. http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/budowanie-etapami,6321_349.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski222 12.02.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam, zaczynam budowe domu RODO 6 kolo Serocka dostałem ofertę za SSO z dachem na 155tys: Robocizna 57tys, materiał 78tys, wszystkie maszyny po stronie wykonawcy, ścianki działowe na parterze i na poddaszu, materiał porotherm, strop monolit. co o tym myślicie? mysle ze to bardzo drogo jak za domek o pow uzytkowej 120m2 +20m2 garaz pozdro to jest RODO 6 (N), garaż jest powiększony do 2 stanowisk w sumie 40m2, uzytkowej jest 140m2, a calkowita powierzchnia to 180m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derlecki 12.02.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Będę polemizował z przedmówcą. SSO różni się od stanu zamknietego brakiem stolarki zewnętrznej, reszta robót wchodzi w skład SSO , w tym scianki działowe. Wystarczy poszukać w googlach . Faktem jest że niektórzy wykonawcy próbują ścianki działowe nie zaliczac do SSO. Ja rozmawiałem z pięcioma wykonawcami i każdy zaliczał ścianki działowe do SSO. kolego daj se powiedziec bo nie masz racji , nawet tu na muratorze jest to ładnie opisane. http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/budowanie-etapami,6321_349.htm przeczytałem właśnie o to chodzi, budowanie ścian działowych w sso wymusiła konkurencyjność i walka o klienta jak nie można sie przebić inaczej to robi sie tzw. promocje w budowlance jest to właśnie m innymi budowanie działowych w sso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derlecki 12.02.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 to tak jak z piekarnią :nie muszą sprzedawć chleba krojonego a jednak to robią bo wymaga tego rynek ale to nie znaczy że jeżeli jakaś tego nie robi to jest be(niektórzy stawiają na jakość a nie wygode i najniższą cene) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 12.02.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Będę polemizował z przedmówcą. SSO różni się od stanu zamknietego brakiem stolarki zewnętrznej, reszta robót wchodzi w skład SSO , w tym scianki działowe. Wystarczy poszukać w googlach . Faktem jest że niektórzy wykonawcy próbują ścianki działowe nie zaliczac do SSO. Ja rozmawiałem z pięcioma wykonawcami i każdy zaliczał ścianki działowe do SSO. kolego daj se powiedziec bo nie masz racji , nawet tu na muratorze jest to ładnie opisane. http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/budowanie-etapami,6321_349.htm Jak poszukasz w necie znajdziesz też wiele definicji które mówią że scianki działowe to SSO.Każdy robi jak mu pasuje. I na tym zakoncze swój udział w tej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C0RLE0NE 12.02.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam w najblizszym czasie na Górnym Slasku bede budowal dom wg gotowego projektu pracowni z500, tj. Z88 - http://www.z500.pl/projekt/z88.html. W kosztorysie został wyceniony w sposób następujący:1. STAN ZEROWY: 52.160,27 PLN (netto)2. STAN SUROWY ZAMKNIĘTY: 110.890,06 PLN (netto)3. INSTALACJE WEWNĘTRZNE 8.655,66 PLN (netto)4. STAN WYKOŃCZENIOWY 67.731,66 PLN (netto)5. POZOSTAŁE KOSZTY RAZEM: 334.586,66 PLN (netto) http://www.z500.pl/pliki/88/kosztorysy/z88_koszt_mur_s.pdf Pierwszy wykonawca, z którym rozmawiałem mówił o kwocie 2.000,00 PLN (netto) / 1 m2 stanu surowego otwartego. Co sądzicie o tych kwotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 12.02.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Corleone:1. komin masz schiedla - chcesz taki czy będzie zmiana?2. sprawdz w kosztorysie ile masz za beton (str. 19) i zadzwoń do najbliższej betoniarni, zapytaj, porównaj. 4. podobnie bloczki betonowe, ta sama strona itd itp. Kosztorys to takie "dziwne coś" - zobacz w Twoim, masz np. 3,75 szt uszczelki gumowej, 412,4 szt. kołków rozporowych, itp. To ile kupisz jak się zdecydujesz, że sam kupujesz materiał? Jeśli zlecasz - ustal z wykonawcą jakość, papa jest po 6 i po 18naście za m2. Kosztorys to tylko pogląd na sprawę. Daj do wyceny w innej firmie budowlanej - to 2k to moim zdaniem bardzo dużo. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts