Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SSO z dachem z blachodachówki i stropem lanym , ahah mury- porotherm( http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-126,137,112,opis.html) , i osobnym budynkiem gospodarczym ceny początkowo wahały się do 70 tyś za robociznę i 220 tys.z materiałami:jawdrop:- tu zgubiliśmy zapał do budowania...

Koszty zmieniły się w raz z kolejnymi wycenami tj. pan z 65 k. zszedł do 50 a inny wycenił na 32 tyś.

I teraz serio nie wiemy co wybrać, czym się kierować i o...

a, budowa pod Warszawą.

Będe budowł sie w tym roku,za projekt z98 ze zmianami podwyzszenie o trzy kolanko do tego garaz.Jeden wycenił na 52tyś.Moj materiał robi od a do z na sso z dachem i obrobką.Drugi 82tys to samo tylko dodaje calą swoją stolarke okienną plus materiał na dach czyli dachowka szwedzka drewno itp.Pytanie ktorego wybrac?

SSO - od 990 zł m2 netto

SSZ - od 1700 zł netto

Nasunął mi się pomysł na zadanie maturalne z matematyki/fizyki/ekonomii:

Skoro SSO to budynek bez stolarki okiennej i drzwiowej, a SSZ to budynek z oknami i drzwiami, to z czego muszą być zrobione okna i drzwi, aby podnieść koszt metra kwadratowego domu o 710 zl netto?

My budujemy Dom w Rododendronach 5(w) - http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-5-w/m46e7e0337313b

Koszt robocizny:

1. Fundamenty, pod beton, mury, strop. ścianki działowe, kominy, wylanie schodów betonowych, taras (mniejszy niz w projekcie), podmurowanie szczytów po zrobieniu konstrukcji dachu - 28000 PLN/ brutto

2. Dach - wykonanie konstrukcji, deskowanie, papa, łata, kontrłata, położenie dachówki ceramicznej, rynien, obrobienie kominów - 11250 PLN/brutto.

Koszt robocizny SSO - 39250 PLN/brutto

Ekipy sprawdzone, prace szły w dobrym tempie, wykonanie rewelacyjne, murarz nie liczył za nasze przeróbki (a trochę ich było).

Cena wydaje mi się jest dobra. Może i można było taniej, ale nie chciałem brać ekipy z kapelusza, bo nie zawsze taniej znaczy taniej...

jak długo budowali SSO w tej cenie ?

Jurand śmiało możesz urwać tą końcówkę 6600 :) Wycena prawie jak KNR Rodosa. Zajrzyj na szukajfachowca, oferię, oferteo itd. Poszukaj firmy z certyfikatem "Rzetelna firma"

Po wyborze Wykonawcy koniecznie zwiąż się terminową umową!

Edytowane przez helixwroclaw2005

No, to ja pobijam wszystkich na łeb ! :yes: Dostałam dziś wycenę : dom z użytkowym poddaszem, niepodpiwniczony, powierzchnia użytkowa 230 m2 z garażem - uwaga : 87000 brutto za : fundamenty ( bez prac koparkowych ), mury parter i poddasze, strop. :jawdrop: Myślicie, że to normalna wycena czy ja może żyję w jakimś innym świecie ? Fakt, fachowcy sprawdzeni i robia czysto i dokladnie ale czy to nie przesada ?

jak długo budowali SSO w tej cenie ?

SSO bylo budowane od połowy września do grudnia. Wszelkie potrzebne przerwy na zawiązanie betonu były troche wydłużane. Najważniejszy jest wieniec, ja czekałem miesiąc zanim pozwoliłem, żeby cieśla przykręcił murłate (w sumie to sam mowil zeby lepiej poczekac). Widziałem juz jak po kilku dniach przykreciali, ale nikt mi nie wmówi, że jest to dobre rozwiazanie. Jak to sie mowi co nagle to po diable...

KNR jest bazą cenową dla programów kalkulacyjnych NORMA, RODOS i inne. Co jakiś czas jest uaktualniany. Używanie takich narzędzi ma sens wtedy kiedy wykonawca idzie na obiekt ze swoim materiałem + jeśli jest to jakiś spory gabarytowo obiekt a nie domek 110 m2. Średnio inteligentny murarz taki metraż jest sam w stanie skalkulować.

Południowa wielkopolska. Parterowka 135m2 + 36m2 garaż w bryle, jedna kondygnacja niepodpiwniczona.

Pierwsza wycena:

- wykopy, fundamenty, izolacje, ściany, 2 kominy, ślepa podsadzka, strop – 27000zł

- więźba 17 zł/m2

- pokrycie dachowką cementową – 30zł/m2

- tynki wewn. 13zł/m2

- ocieplenie ścian zewn. 12 styro – 30zł/m2

Ogólnie nie jest źle. Gdzie nie zadzwonię to już nie ma terminów na ten rok. Co myślicie o tej wycenie. Ekipa polecana i chwalona.

Południowa wielkopolska. Parterowka 135m2 + 36m2 garaż w bryle, jedna kondygnacja niepodpiwniczona.

Pierwsza wycena:

- wykopy, fundamenty, izolacje, ściany, 2 kominy, ślepa podsadzka, strop – 27000zł

- więźba 17 zł/m2

- pokrycie dachowką cementową – 30zł/m2

- tynki wewn. 13zł/m2

- ocieplenie ścian zewn. 12 styro – 30zł/m2

Ogólnie nie jest źle. Gdzie nie zadzwonię to już nie ma terminów na ten rok. Co myślicie o tej wycenie. Ekipa polecana i chwalona.

Ja mam trochę taniej za podobny metraż parterówki ale nagrywałem ekipy jeszcze w ub. roku w lecie na wiosnę 2010. Ogółem 34000zł za podobny zakres prac bez tynków wewn.

Dom taki, zdjęcia z przed 2 dni, kończą dach

DSC06666.jpg

DSC06652.jpg

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-majeranku-2/m4abc99c126946,2209

Dom w majeranku 2 pow domu 152m2, pow użyt 136

Biorę jednego fachowca z polecenia zrobi wszystko od fundamentu po konstrukcje dachu bez pokrycia , to wszystko za 20 000 PLN pomocnikiem będę ja i ktoś z rodzinki, pokrycie dachowe inna firma 9 000 PLN, po wycenach przez inne firmy to kolosalna róznica, inni cenili sobie średnio 60 000 PLN, więc jak to tylko mozliwe to polecam systemem gospodarczym tym co chcą zaoszczędzić

Witam , zastanawiam sie tez nad tym projektem , moze zaczeliscie juz budowe i mozesz powiedziec cos wiecej ...?

bylabym wdzieczna.

Edytowane przez aprilka1000
zmiana