Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???

W-waBiker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś może polecić sprawdzoną ekipę z okolic Krakowa. Właśnie skończyłem formalności związane z pozwoleniem. Budowę chcę zacząć na wiosnę. Dom z pracowni HG Atelier HG U2.

okazji, może ktoś już taki postawił w Małopolsce, chętnie bym obejrzał "na żywo".

http://www.hgatelier.com.pl/u2/index.htmlPrzy

Moja firma operuje na Śląsku (okolice Rybnika). 200 tys za 150 m2 po podłodze stanu surowego to nawet z ociepleniem moim zdaniem jest dużo. Wiem, że trudno jest znaleźć firmę - czytaj posty ludzi z okolic Warszawy to pewnikiem na kogoś trafisz. Pytaj też znajomych. Z mojego rozpoznania na forum wynika, że to właśnie u mnie, na Śląsku są bardzo wysokie koszty robocizny. 40 kPLN za robociznę z ociepleniem to sporo ale samo ocieplenie to dobre 20-30 PLN /m2. Nie jest to jakaś absolutna granda ale 160 kPLN za materiały na taki stan, to moim zdaniem sporo. Oczywiście wszystko zależy od tego z czego budujesz. Sama dachówka może kosztować 30 lub 60 pln/m2.

Piejar, podaj prosze namiary na ta firme. Poszukujemy kogos takiego z okolic Zor. Bedzie super jezeli dasz takze namiary na jakies inne firmy z okolic.

Dzieki z gory

Dom 194 m + garaz jednostanowiskowy, parter + poddasze uzytkowe (bez jaskolek, balkonow, same okna polaciowe), porotherm 30 + styropian 12, dach 4 spadowy, generalnie dom bez udziwnien.

Dom na wschod od Warszawy

Fachowiec dal nam cene za stan surowy z dachem i montazem okien dachowych 47 tys. Wydaje mi sie, ze to za duzo, tylko nie wiem o ile za duzo :) Ktos moze ocenic? Dziekuje.

Dom 194 m + garaz jednostanowiskowy, parter + poddasze uzytkowe (bez jaskolek, balkonow, same okna polaciowe), porotherm 30 + styropian 12, dach 4 spadowy, generalnie dom bez udziwnien.

Fachowiec dal nam cene za stan surowy z dachem i montazem okien dachowych 47 tys. Wydaje mi sie, ze to za duzo, tylko nie wiem o ile za duzo :) Ktos moze ocenic? Dziekuje.

Wszystko zależy od tego co wchodzi w zakres robót. Jeżeli tylko ściany, dach i ocieplenie to o 20kPLN za dużo. Szukaj dalej.

Wszystko zależy od tego co wchodzi w zakres robót. Jeżeli tylko ściany, dach i ocieplenie to o 20kPLN za dużo. Szukaj dalej.

rozmawialem z kolejnym fachowcem i tak:

fundament (bez wykopu, wiec dochodzi koparka) 3500

parter 8000

poddasze 7000

wiezba 6000

do tego musze dodac dach ok 15 tys

no i jest ten minus ze do roznych prac biore rozne ekipy, a roznica wcale nie jest wielka

rozmawialem z kolejnym fachowcem i tak:

fundament (bez wykopu, wiec dochodzi koparka) 3500

parter 8000

poddasze 7000

wiezba 6000

A skąd Ty jesteś? Co to znaczy MM? U mnie w Warszawie czyli teoretycznie najdroższym regionie Polski zapłaciłem jak podałem wyżej. Tylko nie przebieraj w firmach z najemną siłą roboczą. Popytaj okolicznych mieszkańców, Drużynie Ochrony Sklepu postaw piwko i zapytaj się kto tu w okolicy dobrze stawia domy a potem sprawdź co robił, w gminie w Wydziale Budownictwa zapytaj się kto może podjąć się funkcji Kierownika Budowy i mimochodem zapytaj czy nie mają taniej i dobrej ekipy. Ja też miałem oferty za 45-55 kPLN ale wtedy bym nawet palcem nie kiwnął. Przy zredukowanych cenach musisz liczyć się z funkcją zaopatrzeniowca, koordynatora, konsultanta, itp. ale od tego jest forum by Ciebie wsparło od strony teoretycznej a oszczędności warte zachodu.

My będziemy budować WM01 z pracowni WM, 137.47 m2 netto.

Sprawdzony wykonawca wycenił na 19 000 za:

- ocieplone fundamenty z bloczków

- ściany + ścianki działowe z BK

- 2 kominy, schody monolityczne na poddasze

- więźba

- ułożenie dachówki cementowej ( dach 150m2 ).

To chyba tak średnio jak się zorientowaliśmy, za ile kto buduje w okolicy.

Z tym, że ekipa nie ma sprzętu - te koszty będą również po naszej stronie.

Najprawdopodobniej po przemyśleniu kwestii ocieplania fundamentu, kosztów oraz płynacych z tego w przyszłości korzyści ( znikomych, jeśli w ogóle jakkichkolwiek ) zdecydujemy się na fundament monolityczny bez ocieplania. Najprawdopodobniej schody lane zamienimy na ażurowe drewniane.

Cena powinna wówczas pójść w dół, ciekawe o ile pójdzie.

Witam!

Na wiosne chce ruszyc z budowa i szukam wykonawcy. Znalazlem jednego ktory ma swoje maszyny, swoje materialy bo ma hurtownie i jak go wezme to tak na prawde nic mnie nie bedzie obchodzic bo sam przywiezie co potrzebuje od siebie i robota bedzie szla- jednak mam zapytanie odnosnie ceny- buduje domek z uzytkowym poddaszem i garazem dwustanowiskowym bez piwnic- powierzchnia ok 200m2.

W kosztorysie ujał mi robocizne i materialy:

-roboty ziemne, wykopanie i zasypanie fundamentów- 4000zl

-fundamenty + izolacje cieplne i antywilgociowe- 14000zl

- podłoza pd posadzki-6000zl

-ściany nośne parteru- 19000zl

- strop nad parterem- 21000zl

- sciany poddasza + kominy- 18000zl

- konstrukcja dachu 22000zl

- pokrycie dachu dachówką Braas- 21000zl

- sciany działowe- 5000zl

Razem-130000zl

Co wy na te cene??? Prosze o opinie!!!!

ps. czy lepiej samemu kupowac materialy i barac

dom podobny http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1521

13.000 zl za fundamenty+ocieplenie, chudy beton, mury, kominy, taras, schody zewn, slupy.

za dach za wywyiazke 3 tys zl, o pokryciu nierozmawialem.

dodam ze nic mnie nie interesuje, daje dostep do dzialki, zdejmuje humus, daje kibelek, szopke, wode+prad, i dogladam budowy. Materialy jesli sie zgadzam na ich cene to tylko przyjedzam podpisac WZ, nawet gwozdzie maja swoje ;)

czesc materialow napewno beda oni kupowac sami na mnie oczywiscie, bo podali dobre ceny i zapewniali ze dobry material, przed decyzja napewno sprawdze.

Cena chyba jest ok ?

moze znalazl bym cos taniej, ale samego murarza + pomocnik, napewno bym musial wszystkie materialy sam dowozic, a tak nic mnie nie obchodzi.

Najprawdopodobniej schody lane zamienimy na ażurowe drewniane.

Cena powinna wówczas pójść w dół, ciekawe o ile pójdzie.

Rozważ że schody lane są w cenie prac murarskich natomiast drewniane ażurowe zlecisz stolarzowi. Sam tak zrobiłem bo bardzo chciałem mieć takie schody ale 3,5kPLN plus dębina wyleciało z kieszeni.

Cena chyba jest ok ?

Wydaje mi się ze bardzo OK jak na taki zakres robót.

W kosztorysie ujał mi robocizne i materialy: ....

Razem-130000zl

Co wy na te cene??? Prosze o opinie!!!!

Jeżeli z materiałem i nic ciebie nie obchodzi to dobra cena. Ja za podobny zakres prac i ciągłe ganianie wokół budowy wydałem podobnie a uważam ze wybrałem optymalne jak na moje warunki ekipy i ceny.

mam pytanie czy gosciu chce drogo za uzycie sprzetu do robót ziemnych na cene 10000tyszl????!!!!!!!!!!!!!!!1

Nie mam dobrego rozeznanie ale nawet jeśli przyjąć że 10tyśpln :wink: to drogo.