lukas183 13.12.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 (edytowane) Buduje w dolnośląskim i ceny są bardzo zróżnicowane. Kiedy szukałem ekipy otrzymywałem kosztorysy w granicach 35 - 55 tyś zł wraz z dachem. Różnice były znaczne. W ostateczności zdecydowałem sie na sprawdzoną przez innych w okolicy ekipę, która w cenie ok 37 tyś zł Edytowane 21 Grudnia 2010 przez lukas183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.12.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 ja miałam porównywalne oferty 60-65 tys. Wszystkie od ekip polecanych. Lukas183 wyszła Ci bardzo dobra stawka, skoro to z ociepleniem. Ale całości czy poddasza? Szczególnie za dach. U mnie za 200 m2 jest 17 tys. 14k typowe robocizny dachowe, a 3k za konstrukcję stalową i w tym jest jakaś marża generalnego wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 15.12.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 No super... Wszyscy mają tanio - a ja nie SSO parterówki na planie krzyża z garażem w bryle, niepodpiwniczonej i bez jakiegokolwiek poddasza, budowanej z Silki, dach Braasa w Cisarze z podrzeźbianą nadbitką, bdb folia, 2 kominy systemowe obmurowywane rozbiórką, 3 słupy i 1 maluśka ścianka z rozbiórkowej (cegła rozbiórkowa nasza), rynny najskromniejszy tytan-cynk.. Ekipa zaje-super-fajna i fachowa i dom na tym etapie bardzo dobrze wybudowany (odchyłki w ścianach w jednym czy dwóch miejscach max do 1 cm...), dachówka leży "od linijki", nie pili, pracowali szybko, solidnie i czysto. Domek ma metraż 120 p.użytkowej + 20m2 garaż, pow. zabudowy 174m2. Bez tarasów. -156 tys. z materiałem Domu jest solidny, równy i mocny, ale czytam Wasze wyceny i.. idę się utopić... Nie była to najwyższa wycena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula M 17.12.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witam, Prowadzimy rozmowy z potencjalnymi wykonawcami i chciałabym się poradzić.. S.S.O. dom - http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/kr_retro.htmPowiększyliśmy go trochę z 183m2 do 250m2 powierzchni całkowitej.Będziemy budować w Bielsku-Białej.Stan S.S.O. (wykopy,fundament,drenaż,ściany nośne parteru i poddasza,strop,kominy, dach kompleksowo kryty dachówką ceramiczną, schody zewnętrzne i wewnętrzne + taras 40m2 )4 wyceny po 60tyś - 2 wyceny po 55tyś - za robocizne (Wyceny po 55tyś to od sprawdzowych firm znajomych)Co sądzicie o tych wycenach - wydaje mi się że 55tyś to dobra cena i niewiem czy szukać dalej za mniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 18.12.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 azalka - ale Twoja cena z materiałem, więc nie jest zła, tym bardziej, że jesteś zadowolona z ekipy. Czasem warto zapłacić trochę więcej za święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel 45 18.12.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Stan surowy Otwarty. Dom z pracowni Archon. Ławy fumdamentowe - 4 000 zł. Ściany fundamentowe - 5 000zł. Były trochę wyższe niż normalnie 1,6m wysokości. Ściany parteru, schody zew i wew, ściany działowe, strop żelbetowy,podłoga na gruncie,izolacje -11 000zł. Ścianka kolankowa, wieniec, sciany działowe poddasza, dwa kominy - 4 000zł. Więźba, membrana, dachówka ceramiczna, rynny,obróbka blacharska, dach czterospadowy - 12 000zł. 12 km od Krakowa wykonanie lato, jesień 2010r. Pow. całkowita - 177m2 Pow. użytkowa - 125m2 Pow. dachu - 208m2 razem - 36 000zł. cena netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas183 21.12.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 (edytowane) Swój domek 158 m kw wraz z garażem w bryle budynku wybudowałem (tzn. ekipa wybudowala) za 37tyś zł - bez piwnicy - bez faktury - konstrukcja dość prosta - dach dwuspadowy - na mojej głowie zapewnienie materiałow i agregatu, można spokojnie połączyś pracę z tymi obowi azkami bez L4 i urlopów Całość SSZ (z oknami bez drzwi i bramy garażowej) -ok 1000 zł m kw. Nie oceniam innych przepłacających. Edytowane 21 Grudnia 2010 przez lukas183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.12.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Nie oceniam innych przepłacających. już to chyba zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 23.12.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Witam, wycena dla domu wg projektu http://www.mgprojekt.com.pl/domki/szpak/rzuty.php który powiększony będzie o 10m2 powierzchni użytkowej. Cena SSO 35 tyś. złotych. Nie za dużo? jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 24.12.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 cdx sam dach to ok. 10tys.zł bruttp a więc 25tys. za fundament, ściany nośne i działowe i strop drewniany to za dużo. Polecam portal "szukaj fachowca" a w ciągu kilku dni przekonasz się o realnej wartości robocizny. Realizacja SSO powinna zamknąć się w 45 dniach roboczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 27.12.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam, helixwrocław2005 dzięki za odpowiedź. Za Twoją poradą skorzystałem z serwisu i dostałem sporo ofert. Jednak żadna z nich nie jest na niższą wartość niżeli ta wskazana. oscylują w granicach 39.000 - 50.000 zł. Może jednak nie jest to taka droga oferta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 27.12.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 cdx z doświadczenia wiem, że większość poprosiła Cię o przesłanie projektu w pdf-ie Niektórzy bez projektu podają cenę ... Za taką cenę jak podałeś realizuje się znacznie większe projekty. Spróbuj popytać w składzie budowlanym magika, który może wyceniał Ci materiał na budowę czy zna solidną ekipę. Sposobów jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonny1 28.12.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Sam chcesz stawiać dom ? Lepiej zatrudnij jakąś brygadę, bedzie szybciej i bezpieczniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 29.12.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam. Chciałbym się Was zapytać, czy są jakieś 'miny' podczas wycen SSO ? Bo mam kilka, część bardziej szczegółowych, część mniej. No i nie wiem, czy się nie okaże w trakcie budowy, że trzeba jeszcze to i tamto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 30.12.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 owp zależy to w dużej mierze od tego co Ty sam rozumiesz pod pojęciem SSO. Mając kilka wycen sam możesz odpowiedzieć na swoje pytanie. Zasadniczo wszystko co jest w obrysie zewnętrznym muru od fundamentu po dach kompleksowo (w tym okna dachowe, wyłazy itp.) i kominy + to co jest w środku murowane, włącznie ze schodami o ile są żelbetowe. SSZ to ten stan + stolarka okienna i zew. drzwiowa.SSO = realizacja projektu wg rzutów konstrukcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.01.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 A co z uziemieniem albo kanalizacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 02.01.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 A co z uziemieniem albo kanalizacją ? jeżeli masz wycenę to zobacz co obejmuje lub wypunktuj co chcesz i pytaj czy cena to zawiera ? ja chce w formie załącznika zapisać dokładny zakres prac, żeby uniknąc sytuacji np. komin był czy nie był ujęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 02.01.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 owp tak, to w ramach "zera" + wszystkie przepusty: prąd, woda, zasilanie kominka ale to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 02.01.2011 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Witam wszystkich!Zaczynam budowę na wiosnę, tuż pod Wrocławiem. Obecnie rozglądam się za ekipą do SSO.Jaki dom? 165m2 użytkowej, prawie 200 całkowitej, praktycznie na planie kwadratu, dach dwuspadowy (dachówka ceramiczna), okna tylko w ścianach szczytowych, bez wykuszy, podcieni, balkonów itp. Maksymalna prostota. Tylko 1 komin (kominek) bo będzie wentylacja mechaniczna. Silikaty. No i płyta funadamentowa. Ile za takie cuś? Najchętniej z rozbiciem na SSO z płytą i osobno wycena płyty (ok 10x10m)? Pierwsza oferta to 36 tys bez płyty fundamentowej i bez dachu! Chyba drogo...Z góry dzięki za odpowiedzi!PS Aha - jakby ktoś miał sprawdzoną ekipę to poproszę o namiar!Łukasz Edytowane 3 Stycznia 2011 przez lukaszja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 03.01.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 ... Maksymalna prostota. ... bardzo odważne stwierdzenie a ja bym zapytał w zakresie tej prostoty: Jaki projekt Jakie warunki glebowe Jaka głębokość posadowienia płyty Jaka konstrukcja płyty Jakie szalunki tracone ... Jaki silikat ... Jaki termin rozpoczęcia i zakończenia inwestycji Jaki sposób płatności ... zupełnie proste pytania i jeszcze takie np.: kto zapłaci za wsypanie setek ton, jakiejś frakcji żwiru na podbudowę płyty Jeszcze pewnie nie chcesz pamiętać o opasce przeciw wysadzinowej i drenażu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts