lukaszja 03.01.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 bardzo odważne stwierdzenie Podobno do odważnych świat należy a ja bym zapytał w zakresie tej prostoty: Jaki projekt A taki: http://img534.imageshack.us/img534/2107/p1020529x.jpg http://img214.imageshack.us/img214/9618/p1020528k.jpg http://img405.imageshack.us/img405/6940/p1020531k.jpg http://img502.imageshack.us/img502/9987/p10205270.jpg Jak to nie jest prosty projekt, to już nie wiem, co mogłoby być proste... Do wyceny NIE wchodzi garaż/wiata i drewniany balkon - to dobuduję później! Jakie warunki glebowe Jaka głębokość posadowienia płyty Jaka konstrukcja płyty Jakie szalunki tracone To wszystko pytania odnośnie płyty. W skrócie - dokładnie taka, jak Legalett tylko bez systemu grzewczego (20cm grubość płyty, 30 cm styro pod nią). Z uwagi na prawa autorskie/dogadanie się z projektantem nie mogę wkleić projektu płyty. Zauważ proszę, że prosiłem o ocenę/wycenę robót również BEZ płyty! Jaki silikat Nie wiem, czy ma to tak istotne znaczenie ale niech będzie - Xella. Jaki termin rozpoczęcia i zakończenia inwestycji Start - wiosna 2011. Koniec - SSO - tego samego roku, oczywiście. Jaki sposób płatności Tu nie wiem o co dokładnie pytasz? zupełnie proste pytania i jeszcze takie np.: kto zapłaci za wsypanie setek ton, jakiejś frakcji żwiru na podbudowę płyty Jeszcze pewnie nie chcesz pamiętać o opasce przeciw wysadzinowej i drenażu ... Niepotrzebny sarkazm. Projekt płyty wszystko to uwzględnia. Nie wiem tylko, skąd wziąłeś te "setki ton". Pole płyty 10x10m x 0,4m (humus) = 40 m3. Te dwie, trzy wywrotki jakoś przeżyję... Jeśli możesz - pomiń płytę. Ile za resztę? (SSO bez płyty + dach - najchętniej z rozbiciem SSO bez płyty i dach osobno) Z góry dzięki, pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barszczu 03.01.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Za dom (projekt indywidualny) o powierzchni całkowitej z garażem i pomieszczeniami gospodarczymi w jednej bryle ok 290 m. i powierzchni zabudowy 182 m mam umówione 46.000 zł netto bez dachu.W cenie: wykopy, stopy i ławy, fundamenty murowane z bloczków - szalunek tracony, wieniec na fundamentach + zbrojenie ław, ścian i wieńca fund., wypełnienie fundamentów pospółką (poszło tego ok 150 ton!) i utwardzenie, chudy beton; ściany parteru - w tym szalowanie i wylanie 11 słupów i 4 belek - podciągów; montaż nadproży zfe-ziegel; schody betonowe, wymurowanie dwóch kominów schiedel; zbrojenie płyt nad parterem - 2 poziomy - podwójne zbrojenie; balkony = 15 m.; wymurowanie ścian szczytowych, kolankowych, działowych, dodatkowa mała płyta nad schodami i strychem = 40 m kw., wieńce na parterze i poddaszu + ich ocieplenie styrodurem 5 cm, pomalowanie fundamentów i ław dysperbitem i ich ocieplenie styrodurem 5 cm na piance, szalowanie, zbrojenie i wylanie 16 słupów na poddaszu + 2 podciągi; ocieplenie wszystkich 27 słupów styrodurem 5 cm. Ten sam wykonawca wycenił dach (270 m kw.) na ca 19.000 zł netto Wykonawca twierdzi, że to półdarmo i że niedoszacował. Roboty trwają od 5 września i obecnie stawiają konstrukcję dachową (więźbę). Mur jest jednowarstwowy - ytong energo 36,5 cm, stąd ocieplenia wieńców i słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monix78 03.01.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 my zaczynamy na wiosnę, mamy umówioną ekipę, projekt Opałek2G http://www.extradom.pl/projekt-domu-opalek-2g-bsb1033.aspxod fundamentów po dach (dachówka) ma być brutto 53 tys.na śląskuco Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 03.01.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Pole płyty 10x10m x 0,4m (humus) = 40 m3. Te dwie, trzy wywrotki jakoś przeżyję... Jak mnie przekonasz do Twoich powyższych obliczeń to możemy dalej kontynuować wymianę informacji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 03.01.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Jak mnie przekonasz do Twoich powyższych obliczeń to możemy dalej kontynuować wymianę informacji Pozdrawiam Nie lubię się bawić w ciuciubabkę. Chcesz/możesz pomóc - zrób to. Nie chcesz - trudno. Do niczego nie będę Cię przekonywał, każdy ma kalkulator. Prosiłem m. in. o wycenę BEZ płyty a Ty ciągle do niej wracasz. Łukasz Edytowane 3 Stycznia 2011 przez lukaszja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 03.01.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Nie lubię się bawić w ciuciubabkę. Chcesz/możesz pomóc - zrób to. Nie chcesz - trudno. Do niczego nie będę Cię przekonywał, każdy ma kalkulator. Prosiłem m. in. o wycenę BEZ płyty a Ty ciągle do niej wracasz. Łukasz Ej koledze pewnie chodziło, że te 40m3 to jakieś +/- 70 ton czyli około 6 mniejszych wywrotek. Ale żeby było zabawnie zawsze wychodzi 20% więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 03.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ale na Boga, jakie to ma znaczenie przy ocenie kosztów SSO? Mówimy pewnie o o 40-50tys zł. a liczymy kilkaset zł?! Aż takiej dokładności potrzeba przy szacowaniu kosztów?! No super! I skąd założenie, że mówimy o wywrotkach 16-18t a nie 24t-26t? Kilka razy pisałem też, aby NIE brać pod uwagę kosztów płyty, jeśli jest to takie trudne! Ciśnie mi się na myśl tylko jedno słowo - czepialstwo.PS Dostałem na PW kilka bardzo cennych informacji, za które serdecznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian_J 05.01.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Witam dzielnych forumowiczów. Chodzi mi po głowie budowa domu według poniższego projektu: http://pprojekt.pl/projekt468-skowronek.html Fajny, czyż nie? Lokalizacja: okolice Warszawy, 15km na południe Biorąc pod uwagę bieżące doświadczenia budowniczych mam kilka pytań. Na ile byście oszacowali wycenę poszczególnych etapów budowy tego domu. Wiem, że będą to widełki cenowe w zależności od rodzaju materiałów i kosztów robocizny, ale pomoże mi to w ogólnej orientacji. Może już ktoś przeszedł przez budowę takiego domu i będzie miał dobre rozeznanie... Zamierzam zmienić materiał ścian nośnych na gazobeton, żeby już w momencie budowy spełniał wymaganą normę przenikalności cieplnej. Ewentualne dodatkowe docieplenie byłoby wykonane raczej później. Pokrycie dachowe może być zmienione z ceramiki na blachodachówkę. Wykończone dwa pomieszczenia: kuchnia + 1 pokój, bo chyba taki jest wymóg. Jakie byście szacowali koszty etapów takiej inwestycji? 1) fundamenty 2) ściany 3) dach pokryty blachodachówką 4) stan surowy otwarty 5) stan surowy zamknięty W jakich kosztach mogę się zmieścić z takim domem: stan zamknięty, dach z blachodachówki, otynkowany od wewnątrz, bez docieplenia zewnętrznego i zewnętrznych tynków, kuchnia i pokój wykończone, instalacje wewnętrzne: prąd, gaz, woda, kanalizacja. Czy jest szansa zmieścić się w budżecie 250,000 - 300,000 pln Może za dużo pytań postawiłem w tym miejscu. Wybaczcie jednak... Będę ogromnie wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Edytowane 5 Stycznia 2011 przez Sebastian_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IMUG 06.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 WitamBędę budował do Hermes 3 w odbiciu lustrzanym i dzisiaj dostałem wycenę stanu otwartego z dachem stan zero : wykopy fundamentowe, zbrojenie, zalanie betonu b-20,murowanie ścian z bloczków b20,izolacja pionowa wewnętrzna i zewnętrzna,układanie rur wodno-kanalizacyjnych,zagęszczenie żwiru pod chudziak,wylanie betonu b-15 - 14250 ,- Murowanie ścian nośnych ,ścian szczytowych i kolankowych wraz z wieńcem + nadproża - 10300,- strop : wykonanie wieńca ,szalowanie ,zbrojenie,stęplowanie,murowanie kominów,szalowanie klatki schodowej,wykonanie balkonów,wylanie betonu b-20 - 14000,- dach: wykonanie więżby ,foliowanie,łacenie,murowanie kominów z cegły klinkierowej,układanie dachówki,montaż okien dachowych,montaż rynien - 25900,- całkowity koszt usługi : 64450,- Budowa będzie 30 km od WrocławiaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anuchny 06.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ja również proszę o ocenę - ekipa b. dobra, sprawdzona, polecana. Dom "Słoneczko" z Pracowni "Dobre Domy", powierzchnia użytkowa 108,2, powierzchnia zabudowy 132,85 http://www.dobredomy.pl/projekt/sloneczkoI stan 0 ławy/wykopy, i ściany fundamentowe, izolacje - 4 000 ławy/wykopy, szalowanie, zbrojenie, zalewanie 6 000 fundamenty/murowanie, izolacja, zasypanie, chudziak 1 000 II etap ściany parteru, wieńce, strop nad parterem 7000 III etap ściany kolankowe z wieńcem 2000 ścianki działowe 2000 komin 2000 IV etap więźba dachowa bez obijania deskami 7000 pokrycie dachu 9000 taras i schody z przodu 3000 Razem 43000 - czy to cena do zaakceptowania? Mogę nieco stargować przy podpisywaniu umowy ewentualnie wykłócać się o np. ułożenie kanalizacji. Proszę o radę, budowa ok. Torunia. Mój domek już stoi - tzn. ściany zewnętrzne, wewnętrzne, komin, pełne deskowanie, papa. Szukałam, szukałam i znalazłam - murarz wziął 12,5 tys. za swoją robotę ( od wykopów po komin), cieśle za wykonanie więźby, pięknie rzeźbione krokwie, pełne deskowanie i papę 7 tys. Jestem zadowolona bardzo, miałam ogromne szczęście trafić na wspaniałych ludzi, którzy kochają swoją pracę. Zaczęłam na koniec września, przed 1 listopada dziękowałam wykonawcom. Budowa okolice Torunia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppred 06.01.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Niepotrzebny sarkazm. Projekt płyty wszystko to uwzględnia. Nie wiem tylko, skąd wziąłeś te "setki ton". Pole płyty 10x10m x 0,4m (humus) = 40 m3. Te dwie, trzy wywrotki jakoś przeżyję... Jeśli możesz - pomiń płytę. Ile za resztę? (SSO bez płyty + dach - najchętniej z rozbiciem SSO bez płyty i dach osobno) Z góry dzięki, pozdrawiam, Łukasz Tak na szybko: a) dom raczej ma 11x11 m b) trzeba dodać do tego opaskę przeciwwysadzinową pewnie z + 1m z każdej strony c) nie wiem czy idealnie wyjdzie Ci 40 cm - bezpieczniej przyjąć 0,5m I zrobiło się 13x13x0,5=85 m3 czyli ok 170 ton Aha na podbudowę to raczej pospółka niż piasek Ciesz się ze nie musisz wymieniać ponad metra gruntu (właściwie gruzu ziemno-ceglanego) tak jak ja pozdrawiam, ppred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechiti 08.01.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 S.S.O. dom Z101 z pracowni Z500 - ok.100 m2 na planie prostokąta, dach dwuspadowy. Poddasze użytkowe. Pierwsza z ofert to 70,000 PLN za samą robociznę.. Zeszliśmy do 50,000 PLN i wydaje nam się, że jest to do zaakceptowania biorąc pod uwagę pełen zakres robót z rynnami włącznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl3434 08.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Zeszliśmy do 50,000 PLN i wydaje nam się, że jest to do zaakceptowania biorąc pod uwagę pełen zakres robót z rynnami włącznie... Co to znaczy pelen zakres robot? Wlacznie z polozeniem dachowki np? Czy tylko do papowania dachu a potem juz wchodza dekarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 08.01.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Zeszliśmy do 50,000 PLN i wydaje nam się, że jest to do zaakceptowania biorąc pod uwagę pełen zakres robót z rynnami włącznie... Nie wiem, co oznacza pełen zakres, ale ja za dom z102 otrzymałem tylko jedną ofertę przekraczającą 40tys. Chodzi oczywiście o smą robociznę - od fundamentów (bez wykopów) po dach z przykryciem. Okolice Katowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechiti 08.01.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Zatem uściślam.. S.S.O z wykopami, fundamentami, ścianami, przykryciem dachu dachówką... okolice Żywca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 09.01.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 helixwroclaw2005 - dzięki za odpowiedź, wątek tak pędzi, że nie zauważyłem Lechiti - zastanawiam się, czy dla Warszawiaków nie dają wyższych cen. Mam ze 20 wycen i tylko jedna jest ponad 40tys. Ale jak ekipa dobra to pewno warto... Wbrew teoriom budowlańców, na rynku nie jest teraz tak różowo (dla nich) i ludzie garną się do zleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechiti 09.01.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 helixwroclaw2005 - dzięki za odpowiedź, wątek tak pędzi, że nie zauważyłem Lechiti - zastanawiam się, czy dla Warszawiaków nie dają wyższych cen. Mam ze 20 wycen i tylko jedna jest ponad 40tys. Ale jak ekipa dobra to pewno warto... Wbrew teoriom budowlańców, na rynku nie jest teraz tak różowo (dla nich) i ludzie garną się do zleceń. No też mnie to zastanawiało, ale tu ekipa jest z polecenia i - jak na razie - robi bardzo dobre wrażenie, a mam puknt odniesienia do dwóch innych, do których już na tym etapie nie można się było dodzwonić, o nic dopytać, nic uściślić.. więc w tym przypadku kosztorys na czas, na każde pytanie odpowiedź i żadnego problemu z kontaktem - no i sprawdzeni przez innych. W porównianiu do innych ekip drożsi o 5,000 PLN ale chyba wolę wydac więcej i mieć spokój... Zobaczymy jak sprawdzą się juz na placu.. póki co przygotowujemy umowę... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 10.01.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 całkowity koszt usługi : 64450,- Budowa będzie 30 km od Wrocławia Pozdrawiam IMUG proponuję zamieścić zlecenie na portalu szukaj fachowca. Będziesz miał w parę dni kilkanaście ofert. Ta wartość usługi (brutto mam nadzieję) jest dobra na pewno dla wykonawcy. Tą końcówkę 4450 spokojnie zaoszczędzisz. M2 dachu za 100zł to przesada uwzględniając nawet kominy. Cena netto do przyjęcia to ok. 54tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 10.01.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 IMUG proponuję zamieścić zlecenie na portalu szukaj fachowca. Będziesz miał w parę dni kilkanaście ofert. Ta wartość usługi (brutto mam nadzieję) jest dobra na pewno dla wykonawcy. Tą końcówkę 4450 spokojnie zaoszczędzisz. M2 dachu za 100zł to przesada uwzględniając nawet kominy. Cena netto do przyjęcia to ok. 54tys.zł 20 km od wroclawia SSO (dom parterowy z poddaszem = 140m2) = 58tys brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 13.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam Budowa domu 200 m SSO dach koperta + ułożenie dachówki z wykończeniem 45 tys. zł Ekipa z polecenia Radzymin k/Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts