Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pierwszą wycenę "domu w morelach":

Cena za stan:

- Surowy otwarty z kompletnym dachem 46000zł sama robocizna

- wykonanie stanu zero

- izolacja oraz ocieplenie przyziemia

- ściany nośne parteru

- strop

- ściany nośne poddasza

- ściany działowe

- schody na poddasze jeśli nie są drewniane

- kominy

- kompletny dach bez podbitki

- Kierownik budowy 3000zł

Podane ceny netto

Możliwe dalsze wykończenie pod klucz. Na wykonane prace budowlane

udzielamy 60m-cy gwarancji, wykończeniowe 36m-cy.

beton komórkowy, teriva, blachodachówka

dużo?

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! może troszkę nie na temat, ale widze, że jest tu mnóstwo ludzi, którzy wybudowali już swoje domki i orientują się w cenach :) a więc budujemy domek dom w werbenach g2p już na pierwszy rzut oka widać, że tani to on nie będzie, ale do rzeczy:

Piszecie ,że średnio stan surowy wychodzi 150-200tyś, my będziemy budować dużo sami z pomocą znajomego murarza, dach z robocizną już liczę na oko, ok. 50tyś. ( do tego zatrudnimy dekarza) wykończeniówka wykonana samodzielnie ( oprócz tynków i posadzek) czyli wszystkie instalacje, parapety, płytki, ocieplenia itp. robocizna własna.

Jak myslicie jak bardzo to obniży koszty budowy? za ile mniej więcej uda się w tym domku zamieszkać?

koszt budowy domu systemem gosp. wg projektu to 370tyś. czy da się za mniej?

Witam,

na wiosnę chcę zacząć budowę tego domku:

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-539-Roleks-Bis,594,lustro.html#rzuty

Istotne zmiany jakie wprowadzam to poszerzenie garażu do dwustanowiskowego (o ok.3m) oraz z drugiej strony poszerzenie o ok.1m.

Mam różne wyceny robocizny za SSO od 20tys (bez dachu) do 65tys z dachem. Ekipa która mi pasuje pod kilkoma względami (m.in. robiła u sąsiada, więc dobrze wiem co i jak), chce 30tyś bez dachu, ale z kominami, działówkami, schodami lanymi.

Czy taka cena jest sensowna? Budowa 20km od Wrocławia.

Proszę o opinie:

czy 22 tys. netto za wybudowanie domu 130 m2(pow.użytkowa) parterowy, bez użytkowego poddasza, nie licząc fundamentów (bo już są zrobione)- to sensowna cena?? dodam ze to malutka miejscowość na lubelszczyźnie... Prace obejmują podmurówkę, ściany i dach łącznie z orynnowaniem etc. -na gotowo SSO

Jak myślicie??

golob 30tys za sso bez dachu w okolicach Wrocławia o ile to polecona firma to nie jest źle,chociaż można znaleźć taniej, tylko,że jak firma jest tańsza to przeważnie ma wiele zleceń i często ma jakieś opóźnienia bo łączy te budowy i trochę będą u ciebie a trochę u reszty...u nas tak było,chociaż w rezultacie jestem zadowolona:)a i jeszcze dokładnie zwracaj uwagę co cena zawiera...czasem to co pozornie jest droższe wyjdzie taniej bo może zawiera już koparko-ładowarkę, ubijarkę,stemple czy inne takie rzeczy....

pozdrawiam i życzę sukcesów na budowie:)

Witam

Jesteśmy na etapie wyboru ekipy budowlanej. Dostaliśmy wstępna wycenę za robociznę naszego domku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164477-Witam-co-s%C4%85dzicie-o-naszym-indywidualnym-projekcie-kt%C3%B3ry-nazwali%C5%9Bmy-zuzan-%29&highlight=zuzan.

Stan surowy: 36000zł

Stan surowy +konstrukcja więźby: 41000zł

Ekipa jest sprawdzona. Nie trzeba jej pilnować, kupując materiały przez właściciela firmy zyskamy około 5-6tys zł.

Dom będziemy budowali w woj.podlaskim.

Mam pytanie czy cena za robociznę jest OK.

Pozdrawiam

golob 30tys za sso bez dachu w okolicach Wrocławia....)

Dzięki za info, udało się trochę cenę jeszcze obniżyć i parę drobiazgów dorzucić do wykonania, ekipa budowała sąsiadowi więc wiem co i jak.

Cześć

Podpisałem umowę z ekipą budowlaną ( z polecenia ). Dom 200 m2, dach skomplikowany kopertowy. Budowa lato 2011 - cena 44 000 zł.

W cenę wliczone wykopanie fundamentów ( koparka po ich stronie ), zasypywanie ( po ich stronie ), fundamenty, ściany, dach ( dachówka ), wykończenie dachu na gotowo.

Budowa 30 km od Warszawy

U nas za 120 użytkowej + 60m piwnica (a co za tym idzie w sumie 2 stropy do zrobienia) 53 tys. za robociznę. W tym jest wszystko - od postawienia sławojki po dach i orynnowanie. Cena za SSZ (oczywiście okna już wstawia ekipa od okien) budowa pod Krakowem. Wybraliśmy ekipę środkową, tzn. nie najtańszą (bo mieliśmy niższe oferty) i nie najdrożdzą - ta ekipa jest z polecenia, budowali kilku znajomym. Są do rzeczy, więc myślę, że te 3 czy 4 tys. więcej warto zapłacić za jako taki komfort psychiczny.

My właśnie dostaliśmy wycenę za wybudowanie ścian (fundamenty już są w trakcie) i kominów w naszym projekcie - 12 000 PLN. Może jeszcze coś się uda urwać?

Link do projektu:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-dla-ciebie,361,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=0&symbol=m14&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=25&y=1&nr=0

Bad biorąc pod uwagę powierzchnię ścian nośnych i działowych ok. 240m2 to uzyskujesz poprzez tą ofertę bardzo dobrą cenę m2 w granicach 35zł (brutto myślę) Reszta to dobra cena za 2 kominy.

Podpisuje umowę z ekipą budowlaną ( z polecenia ). Dom 130 m2, dach dwuspadowy. Budowa jesień 2011 - cena 20 000 zł.

W cenę wliczone fundamenty, ściany, schody zewnętrzne i taras

Budowa 25 km od Opola