pearl3434 03.03.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Rozumiem,ze to sama robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilkarzyk66 09.03.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 sądze,że zdecydowanie sama robocizna przecież to 300m2 zatem analogicznie powiem ze 3 dni temu rozpocząłem budowe Pelikana ze studia atrium 148m2 ugadany jestem na 50tyś robocizna noi materiały wyniosły mnie 100tyś ale mam duuży dach więc koszta robicizny wzrastaja dosyc szybko. Na koniec powiem ze buduje w dolnosląskim a dokładnie dawnym jeleniogórskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbe 10.03.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) Witam, Niedlugo (bardzo niedlugo) planuje rozpoczecie budowy domu z projektu Archonu "Dom w Pauliniach 2". Projekt praktycznie nie zmieniony: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-pauliniach-2/m47038065b037b,2 Dziala na ktorej planuje budowe jest lekko pochyla w zwiazku z czym prace ziemne oraz stan zero moga byc dosc zaawansowane (tak mi sie przynajmniej wydaje). Budowa w Krakowie. Dostalem kilka ofert od roznych firm, praktycznie kazdorazowo opiewaly na kwote ~ 250 000 netto za SSO wraz z materialami. Nie wydaje sie Wam, ze to zbyt duzo? Kosztorys szczegolowy firmy, ktora wydaje sie byc najsensowniejsza: http://x.strefa.pl/kosztorys.pdf Ekipa ta budowala juz ze znajomymi i sa BARDZO z nich zadowoleni. Ogolnie kontakt z firma rewelacyjny, bardzo profesjonalnie.. tylko ta cena zastanawiajaca. Wlasciwie zdecydowalismy sie na nich na podstawie roznych kosztorysow ktore otrzymalismy rownolegle. Wszystkie podobne wiec.. po co ryzykowac, lepiej budowac z kims sprawdzonym. Budowe chcemy prowadzic "firma", nie systemem gospodarczym. Niestety na taki system nie mamy najnormalniej w swiecie czasu (taka praca). Prosze o opinie, co myslicie o cenie? O kosztorysie? Zapomnialem dodac, ze kosztorys ten obejmuje takze wybudowanie piwnicy pod tarasem (okolo 50m2). Do ceny dochodzi kierownik budowy 2,5k.. Problemem jest fakt, iz budowe planujemy zaczac JUZ. Teoretycznie dogadalismy sie z firma na start w Marcu, umowy wprawdzie nie podpisalismy jeszcze ale.. "na gebe" zostali klepnieci. Umowa ma byc podpisana w Poniedzialek. Kazda opinia bedzie dla nas wazna, a im szybciej -- tym lepiej -- p. Edytowane 10 Marca 2011 przez tbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korekk 10.03.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Witam, nie jestem ekspertem ale sam buduję SSO, co prawda dom mniejszy (ok. 160m2 licząc bez garażu) ale też z podpiwniczaniem. Ekipa 47,5k zł, materiał ok. 70-90 tyś zł (porotherm 30 na ściany zewn., w środku 25 i 11.5, stropy monolityczne, dachówka ceramiczna, dach wielospadowy - dość skomplikowany jak u Ciebie) Wszystkie ceny brutto, razem liczę że powinno wyjść 120-130 tyś zł MAX ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada230 16.03.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witam . Jaki koszt orientacyjny dom 137m2 + garaż w Bielsku dzielnica Lipnik mam 1 wycenę strop nad piwnicą ściany zew.i działowe strop z schodami na poddasze użytkowe ściany zew.i działowe poddasze+ więźba 38tyś! Co myślicie? Dużo? mało?Dach dwuspadowy kąt 40st. nad garażem taras, schody i strop nad piwnica lany tradycyjnie( zbrojenie itp będzie robić ekipa ) a ten na piętrze to z gotowych elementów Dodam że garaż będzie dobudowywany do istniejącego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 17.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 No i zdecydowaliśmy na naszego pierwszego murarza, ale im dalej w las tym bardziej oczy mi wychodzą ...9 tys za kondygnacje, w cene wchodzi zbrojenie, kominy, ściany wewnętrzne, schody .... no i gratisem dostaliśmy ocieplenie domu. Opinię ma pozytywne, zobaczymy co to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 07.04.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów! To jest mój pierwszy post, dlatego proszę o wyrozumiałość.Jestem na etapie pozwolenia NA BUDOWĘ i szukaniu ekipy wykonawczej,Domek wg projektu indywidualnego : pow. zabudowy 195 m2, pow. użytkowa 319 m2( garaż 2st.+ strych).Dach 2 spadowy kryty blachodachówką w kształcie litery L.Budowa z bloczków keramzytobetonowych 1W. I wycena : 100 k SSO - robocizna.Co Wy sądzicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narama 11.04.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam, czy ktos stawial w zeszlym roku dom w rododendronach 6n w okolicy krakowa? Chetnie zapytam jaki koszt budowy, jaka firma i na co zwrocic uwage przy budowie tego domu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 16.04.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Koszt budowy domu 205 m2 (projekt indywidualny - skąplikowany). Podpisana umowa styczeń 2011. Fundamenty (wykopy, zagęszczenie po stronie ekipy), ytong, strop tradycyjny, dach skąplikowany (tylko więźba) okol. Warszawy - 29 000 zł. Robocizna dachu inna ekipa 10 000 zł. Ekipa z polecenia, sprawdzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 17.04.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 pirawawa zdecyduj się w końcu. W innym wątku napisałeś, że w styczniu podpisałeś umowę na 44tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 19.04.2011 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 helixwroclaw2055 - wyjaśniam obniżenie kosztów robocizny.W styczniu faktycznie była umowa na 44 tys., ze względu że sąsiad potrzebował w tym roku postawić dom a ekipa nie dała by rady z budową 2 całych domów, podpisałem aneks do umowy bez dachówki. Dach wykona firma która sprzedaje dachówkę za 10 645 zł (przepraszam nie zakodowałem końcówki 645 zł). Inna firma na robociznę przysłała ofertę 9 830zł. Dla lepszego humoru znajomy w niedziele który prowadzi firmą budowlaną ma w tym roku mniej zleceń, polecał część swojej ekipy na wybudowanie mojego domu za 20 tys. Niestety w zeszlym roku miał 3 ekipy, teraz pracy wystarczy na jedną. Nie wiem dlaczego cena udowy domu z dachem za ok. 40 tys. tak bardzo Cię irytuje. Każdy ma prawo wybudować za ile chce, a inwestor wybrać kogo chce.Ofert za 40 tys w grudniu miałem kilka - wybrałem ekipę z polecenia za 44 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstruktorbud 21.04.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam.Jeżlei moge się wypowiedzieć w tym temacie.Jeżeli Państwo zlecacie w biurze projektów wykonanie dokumnetacji projektowej do pozwolenia na budowę, żądajcie również wykonania kosztorysu do budowy Waszego budynku (sznujące się biura projektów wykonują takie rozliczenia za symboliczne pieniadze, niektórzy za darmo). Pozycje kosztorysowe wykonuje się w programach typu Norma, Panta itp (kiedyś wykonywało się je ręcznie na podstawie KNR-ów - papierowych ksiażek) a ceny aktualizuje co kwartał z dostępnych katalogów cenowych dostarczanych na płytach cd firmom posiadającym stosowne oprogramowanie - takze zmiana cen i uaktualnienie Państwa kosztorysów (w przypadku podjecia decyzji o budowie np. za rok) jest chwilą i nie stanowi problemów. Wykonanie takiego kosztorysu nie jest drogie a będziecie mogli Państwo dokonać wyboru między firmami wykonawczymi (budowlanymi) na podstawie kosztów np. wykonanie stanu surowego otwartego, wykonanie więźby dachowej itp oraz dobrać sobie ekipy budowlane (np. wykonawcy stanu surowego otwartego, osobni wykonawcy więźby, inni wykonawcy tynków i gładzi gipsowych etc) w taki sposób aby zaoszczędzić oraz miec kontrolę nad wydatkami a nie ulegać namowom firmom, które wykonują wszystko na raz i są tzw. "złotymi rączkami" naciagając na koniec na koszta dodatkowe biorąc do tego koszta wykonania poszczególnych robót z "chmur".Pozdrawiam serdecznie.Aleksander Kamiński.p.saktualne rozpasanie i brak kontroli ze strony Inwestora (rozumiem, że Inwestor nie musi sie na wszystkim znać a ufa wykonawcy czy inspektorowi nadzoru inwstorskiemu, którego najął do nadzorowania robót) firm wykonawczych sprzyja podnoszeniu i sztucznemu podbijaniu cen na rynku. Uzależnione jest to oczywiscie od "ruchu w budownictwie". Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez konstruktorbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 22.04.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam? Czy znajdzie się ktoś chętny do podania ceny z aobociznę mojego domku? Chodzi o stan suowy otwarty. Tak jak w projekcie bez piwnic, ale strop drewniane/ grube bale/. Dach-blachodachówka Decra Stratos. Z ociepleniem fundamentów jak w "książce" pokazują. Chodzi mi o Icopal, bez krzywienia się, ze coś mi jest niepotrzebne i zbędne.http://www.projekty.domow.pl/katalog/index.php?ProjectID=693&Action=Project&Section=2Sciany2 warstwowe Silka +wełna. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska_wroc 22.04.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam,mam pytanie bardziej ogólne- czy kosztorysy podawane na stronach z projektami np. na http://www.archon.pl mają się jakoś sensownie do rzeczywistości? Czy trzeba doliczyć do nich np. 10-30%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 22.04.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam. Jeżlei moge się wypowiedzieć w tym temacie. Jeżeli Państwo zlecacie w biurze projektów wykonanie dokumnetacji projektowej do pozwolenia na budowę, żądajcie również wykonania kosztorysu do budowy Waszego budynku (sznujące się biura projektów wykonują takie rozliczenia za symboliczne pieniadze, niektórzy za darmo). Pozycje kosztorysowe wykonuje się w programach typu Norma, Panta itp (kiedyś wykonywało się je ręcznie na podstawie KNR-ów - papierowych ksiażek) a ceny aktualizuje co kwartał z dostępnych katalogów cenowych dostarczanych na płytach cd firmom posiadającym stosowne oprogramowanie - takze zmiana cen i uaktualnienie Państwa kosztorysów (w przypadku podjecia decyzji o budowie np. za rok) jest chwilą i nie stanowi problemów. Wykonanie takiego kosztorysu nie jest drogie a będziecie mogli Państwo dokonać wyboru między firmami wykonawczymi (budowlanymi) na podstawie kosztów np. wykonanie stanu surowego otwartego, wykonanie więźby dachowej itp oraz dobrać sobie ekipy budowlane (np. wykonawcy stanu surowego otwartego, osobni wykonawcy więźby, inni wykonawcy tynków i gładzi gipsowych etc) w taki sposób aby zaoszczędzić oraz miec kontrolę nad wydatkami a nie ulegać namowom firmom, które wykonują wszystko na raz i są tzw. "złotymi rączkami" naciagając na koniec na koszta dodatkowe biorąc do tego koszta wykonania poszczególnych robót z "chmur". Pozdrawiam serdecznie. Aleksander Kamiński. p.s aktualne rozpasanie i brak kontroli ze strony Inwestora (rozumiem, że Inwestor nie musi sie na wszystkim znać a ufa wykonawcy czy inspektorowi nadzoru inwstorskiemu, którego najął do nadzorowania robót) firm wykonawczych sprzyja podnoszeniu i sztucznemu podbijaniu cen na rynku. Uzależnione jest to oczywiscie od "ruchu w budownictwie". Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości! Otrzymałem pełen kosztorys inwestorski na kilkudziesięciu kartkach z dokładnym wyszczególnieniem ,co i za ile wraz z robocizną .Teraz wiem ,gdzie mogę ewentualnie coś zaoszczędzić. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 23.04.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Kosztorysy z biur projektowych są orientacyjne, m2 mnożony przez metraż. Można doliczyć 30%, odjąć 30% i tak dokładnie nic Ci to nie powie.Można zamówić zestawienie materiałów (w niektórych biurach są darmowe), wpisać aktualne ceny, doliczyć robociznę i mamy systemem gospodarczym.A najlepiej zlecić budowę firmie do stanu deweloperskiego i co ustalicie w umowie - taka będzie cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.04.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 sądze,że zdecydowanie sama robocizna przecież to 300m2 zatem analogicznie powiem ze 3 dni temu rozpocząłem budowe Pelikana ze studia atrium 148m2 ugadany jestem na 50tyś robocizna noi materiały wyniosły mnie 100tyś ale mam duuży dach więc koszta robicizny wzrastaja dosyc szybko. Na koniec powiem ze buduje w dolnosląskim a dokładnie dawnym jeleniogórskim heh, ja też zacząłem w dawnym jeleniogórskim. Projekt WB-3303 ze studia Agrobisp. 102,5m2 + garaż. Za SSO 37 tys. robocizna. Płatne w 3 etapach. W środe zakończony fundament. Koszt ok. 25 tys., w tym 10 tys. dla ekipy. Ławy lane w szalunkach, potem ściany z bloczków. Izolacje poziome (2 x papa termozgrzewalna), pionowe (2 x dysperbit, styropian zaciągnięty klejem i na to kubełkowa. W cenie drenaż opaskowy budynku i system łapania deszczówki z przyszłego dachu. Teraz pójdą sciany nośne, kominy, stropy, więżba wraz z pokryciem dachówka ceramiczną, obróbkami blacharskimi i orynnowaniem. Za to wszystko, tak jak napisałem wcześniej, 37 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofii 28.04.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam, w najbliższym czasie mam zamiar zacząć budowę (dom jednorodzinny wolno stojący, podpiwniczony z użytkowym poddaszem i garażem jednostanowiskowym - metraż domu 88 m kw.), jednak zatrzymałam się w momencie, gdy firma, którą wybrałam przedstawiła mi kosztorys. Okazało się, że jest to koszt 160 tys. (!!!), bez położenia dachu - stan surowy otwarty. Ja rozumiem, że wszystko kosztuje, jednak cena wydaje mi się dość wygórowana. Tym bardziej, że nie buduję w Warszawie, ale w dość małej miejscowości. Proszę, o radę, bo już sama nie wiem co mam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 28.04.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 A dlaczego w Warszawie ma być drożej?Zbierz kilka ofert, porównaj je. Będziesz miała orientację w cenie, a i tak warto wybrać ekipę z polecenia. Nie ma pomyłki w metrach?Systemem gospodarczym będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deathgs 30.04.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Mam cenę za SSO dom 170 (130 użytkowa, 40 garaż, gospodarcze) 67 tpln robocizna a z materiałem razem 180 tpln cena chora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts