Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok,odszczekuje slowo"niesamowita" :) Ale cena ,ktora ja place za Faworyta 2 na Mazowszu,180m uzytkowej,jest fajnie wysoka;) Ale chlopaki pracuja jak burza,wiec sie nie skarze.Inspektor budowlany takze nie ma zastrzezen.Taki life:)
Gość zibik_eng
Powiedziałbym jedynie niska i fajna,niesamowicie niska to gdyby było 20tys.zł ;)

Za 120m2 dostawałem oferty od 28 do 45tys.zł za SSO z kompletnym dachem.

Dawaj namiary na firmy... oczywiście te "legalne" z fakturą i gwarancją.

Sorry ale w bajki o stawianiu SSO za 20-30 tys nie uwierzę w wykonaniu prawdziwych budowlańców zatrudnionych legalnie i pracujących w prawdziwej firmie płacącej podatki....

Witam wszystkich. Potrzebuje waszych opinii czy 40 tys za za SSO domu 140 mkw plus garaż i podpiwnicznie pod całym budynkiem bez więźby to sensowna oferta czy może naciągactwo? Oferty fachowców były rózne , ale ta firma wydaje sie najbardziej sensowna.

Mój wykonawca - Firma Budowlana

Dom w Majeranku 2 + podpiwniczenie (osobny projekt)

SSO: 43 tyś. + 11 tyś. dach - ceny netto.

Region - pow. Krakowski.

Patrzę jak pracują (10-12 godz./dzień, bez wzgledu na aurę - nie licząc deszczu) - i powiem szczerze, że nie rozumiem tych dyskusji nt. samodzielnego budowania przez Inwestorów.

Mam swój zawód, swoja pracę i 1000 razy wolę jej się poświęcić, a zarobioną kasę puścić dalej (=wydać) niż udawać kogoś kim nie jestem.

Znajomy wyznaje filozofię "Zosia Samosia", w czasie prac wykończeniowo - instalacyjnych, wziął urlop bezpłatny, bo "zrobi to lepiej i taniej, a poza tym zarabia mniej niż chcą budowlańcy". Pracodawca nie chciał dłużej na niego czekać, teraz ma dom prawie wykończony i zasiłek z bezrobocia...

Podstawą dobrze funkcjonującej gospodarki jest ruch peniądza, a my chcemy zostać "Zieloną Wyspą" - to tak partiotycznie na koniec ;-)

No cóż , ja też nie decyduję się na samodzielność w budowie. Nie mam na to niestety ani czasu, ani tym bardziej odpowiedniej wiedzy. Mam natomiast już swojego kirerownika budowy, po którym nie powiem , wiele oczekuje. Staram się przynajmniej zdobyć podstawowe infromację o budowie , żeby nie dać się naciągnąć i kierownikowi i tym których zatrudnie . :D, a co z tego wyniknie to zobaczymy. :D

Moja Seweryna 230 m2: murarz 34.000 zł bez ocieplenia i elewacji. fundament na 1,5 klocka bościana trójwarstwowa.

dekarz: 41.000 zł. - full opcja: więźba, deskowanie, papowanie, dachówka karpiówka, wole oko, wstaianie okien na poddaszu, i cała blacharka i orynnowanie.

U nas (okolice Krakowa) SSO (fundament szalowany, dachówka ceramiczna, cena uwzględnia też wstawienie okien dachowuch i rynny oraz odwodnienie budynku) - 45 tyś.

Ekipa sprawdzona (oglądaliśmy po nich 2 domki).

Dom z dachem dwuspadowym + dwie jaskówki, brak piwnicy. Pow użytkowa 130m, powierzchnia całkowita 200 m (podwdójny garaż)

Edytowane przez Nutka_
U nas (okolice Krakowa) SSO (fundament szalowany, dachówka ceramiczna, cena uwzględnia też wstawienie okien dachowuch i rynny oraz odwodnienie budynku) - 45 tyś.

Ekipa sprawdzona (oglądaliśmy po nich 2 domki).

Dom z dachem dwuspadowym + dwie jaskówki, brak piwnicy. Pow użytkowa 130m, powierzchnia całkowita 200 m (podwdójny garaż)

45 tys netto/brutto ? Jakie pokrycie dachu ?

Witam,

Planuje budowę domku według projektu Azalia z pracowni Horyzont wersja A bez garażu:

Link

Zmiany względem wersji oryginalnej:

Przebudowa frontu

Zmiana schodów z kręconych na standardowe

Ścianka kolankowa na dwa pustaki

Zmiana geometrii dachu z 32 na 35 stopni

Zmiana układu pomieszczeń: Parter Piętro

Domek mam zamiar budować w okolicach Szczecina - miejscowość Morzyczyn.

Dom z prostym dachem dwuspadowym, bez piwnicy, bez garażu, dachówka ceramiczna.

Jakich kwot spodziewać się za robociznę i jakie uznać za atrakcyjne dla:

SSO

SSZ

Ogólny koszt robocizny do stanu "wprowadzenia się"

Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam za lakoniczny opis - nie jestem budowlańcem. :)

Witam,

Planuje budowę domku według projektu Azalia z pracowni Horyzont wersja A bez garażu:

Stan surowy otwarty 131 tys zł + VAT

Stan surowy zamknięty 151 tys zł + VAT

Stan deweloperski 343 tys zł + VAT

Cena dotyczy realizacji jako generalny wykonawca, samej robocizny niestety nie oferujemy. Realizacji pod Szczecinem również się nie podejmiemy.

Dom ok 190 m2 ,parterowy zrobilismy dodatkowo pod dasze w sumie 370 calkowitej oferty od 23 do 115 tys , wybralismy oferte za 48 firmy z umowa i faktura, jestesmy na etapie fundamentow i jestesmy bardzo zadowoleni. Projekt neptun 5
Zauważyłem we wcześniejszych wpisach że jesteś budowlańcem, pytanie było do Inwestorów budujących samodzielnie. Skoro jednak twierdzisz że teraz to takie proste, to zadam kolejne pytanie. Kto z Inwestorów budujących samodzielnie domek w ogóle używał niwelatora (obojętne optycznego, czy laserowego) ?

Co do samodzielnego budowania, jak również korzystania z usług firm, czy deweloperów to jedno co mi do głowy przychodzi to komentarz jednej z Klientek dla której robiliśmy odbiór domku wyrażający zaskoczenie wykrytą ilością usterek w trakcie przeglądu.

Melduję że ja używałem i używam poziomicy laserowej rotacyjnej. Na razie od poziomu zero do murłaty na wyskości 8 m różnice wysokości nie przekraczają +/- 0,5 cm

Przeczytałem ten wątek. Facet jest niesamowity.Popełnia błędy ale prze do przodu jak lodołamacz.

...bo ja wiem czy on taki niesamowity...

ale... błędy powiadasz? chcesz o czymś pogadać czy tylko chciałeś mnie wywlec "do tablicy" ?

Witam, właśnie buduje dom Adela z pracowni archipelag http://www.archipelag.pl/projekty-domow/adela/. Ekipa zawołała ode mnie 70tys za SSO + dach (bez wolego oka). Ekipa sprawdzona, rzetelna a przede wszystkim nie odwalająca roboty byle jak. Myślicie, że ta cena jest ok czy za wysoka?
...bo ja wiem czy on taki niesamowity...

ale... błędy powiadasz? chcesz o czymś pogadać czy tylko chciałeś mnie wywlec "do tablicy" ?

Ee, tam. Zastanawia tylko ten "lodołamacz". Czy porównanie do statku, który rozwija prędkość kilku węzłów było przypadkowe? Bo jak nie, to będziem bić w ryj, w obronie krajana ;-) :D

Na temat: Aleksandrów Łódzki, domek ok 140 m użytkowej (podstawa: projekt BM81 "Dom przy młynie"), robocizna za SSO plus dach, plus ocieplenie w gratisie - 56 tys. z umową i fakturami, mała firma ze Zgierza. Na materiały już poszło ponad 75 tys., a jesteśmy po stropie i po uregulowaniu zapłaty za więźbę...

Netbet: No ta papa na dachu nie była OK..

...ta papa na dachu to była jedyna mozliwość "szybkiego" i taniego przykrycia chałupy ...póki co po zimie nie ma przecieków, a lezy tylko jedna warstwa

... pójdzie na to kiedyś porycie docelowe i będzie cacy... szans na przeciekanie praktycznie 0

U mnie robocizna za :piwnicę+ dom -140 mkw +garaż dostawiony do budynku(ze schodami i ściankami działowymi ) bez dachu 40 tys. . Ale wszystko zalezy od regionu w którym trwa budowa.