mikees 20.11.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 hej. Ania:() a podeslesz mi namiary na te ekipy jak juz sie zdecydowaliscie. Jestem ciekaw jak mi wycenia.Z drugiej strony interesuej mnie ten Wasz domek od strony kosztow. Wydalal mi sie drogi. Jaki macie w projekcie drugi strop i dach - moze na wiazarach? Czy w calej konstrukcji domu macie jakies dodatkowe slupy zelbetowe czy wszystko spoczywa na scianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba19853 22.11.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 woj Mazowieckie projekt dom w idaredach G2 pow użytkowa162m + garaż 38m dach dwuspadowy koszt robocizny SSO +wszystkie scianki dzialowe tarasy 40tys .czy jest to cena odpowiednia czy szukac dalej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 22.11.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Jesli cena z dachem to brać jesli nie to bym szukal dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba19853 23.11.2011 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 cena obejmuje tez dach tylko juz bez polozenia dachowki tzn krokwie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aganie 25.11.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 witam, dom 107m2 wyceny sso dach prosciutki deskowanie +papa, bez podpiwniczenia 29500 (najtańsza jaką dostałam z dachem , ale nie znam wykonawcy) - 25000 bez dachu- sprawdzony wykonawca, z pokryciem blacha i obróbkami 35000, z podwyzszoną scianka kolankową i kilkoma drobniejszymi zmianami 40000 tez sprawdzony wykonawca, gdybym kryła dachówką 45000. Co o tym mysliślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba19853 25.11.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 wlasnie dostalem nowa cene SSO bez pokrycia dachu 30tys. chyba nie bede sie zastanawia,l co myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys1973 29.11.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam chcę wybudować dom 120m2 w okolicach Gniezna i znalazłem ekipę budowlaną, co chcą za pracę, 20 tys. jest to stan surowy otwarty bez dachu oglądałem postawione przez nich domy i nie miałem zastrzeżeń i właściciele ich byli zadowoleni ze solidna ekipa i szybka sprzęt mają swój i co myślicie czy warto czy znajdę jeszcze tańszą ekipę w tych stronach z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstruktorbud 30.11.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Wydaje mi się że w ostatnim czasie ze swojego profilu usunął Pan link do swojej strony. Chciałem ją jeszcze raz obejrzeć bo już trochę czasu minęło od mojej ostatniej wizyty na niej. Skoro jednak nie mogę jej obejrzeć będę polegał na swojej pamięci. Z tego co kojarzę to na Pańskiej stronie były opublikowane jedynie suche informacje o inwestycjach na których Pan przebywał. Wspomina Pan coś o listach referencyjnych, zaświadczenia z kursów i szkoleń. Czy one tam były zamieszczone ? Co do zakładania firm to są różne powody ich zakładania, ale co Pan może o tym wiedzieć. Moja firma na rynku budowlanym działa od 2004 roku i jej założenie w tym okresie nie miało nic wspólnego z modą. Być może takie trendy obowiązują teraz. Chyba jak większość ludzi myli Pan stanowisko Kierownika Budowy ze stanowiskiem Kierownika Projektu. Dziwne że osoba dosyć długo związana z branżą budowlaną miała z tym problemy. Zakres obowiązków tych dwóch Panów jest różny, podobnie jak różne jest przygotowanie zawodowe. Zasada trzech zależności związana jest z zarządzaniem, a więc stanowiskiem Kierownika Projektu. Być może dlatego nie ma Pan o niej pojęcia. Na jakiej podstawie Pan twierdzi że takie jest założenie większości ludzi ? Jedynie na podstawie swojej "jednostkowej" opinii ? Co do Inwestora to proszę przestudiować mój poprzedni wpis. Była tam informacja o tym że chce zlecić projekt właśnie Panu i znaczenia tu nie ma niska cena (dlaczego większość ludzi jest tylko ukierunkowana na metody wyboru wykonawców zgodnie z zasadami określonymi w przetargach publicznych). Być może Inwestor spotkał się z Pańskim wcześniejszym projektem, spodobało mu się podejście do tematu, wizja, lekkość architektury, ... i dlatego chce aby to właśnie Pan zaprojektował jego budynek. Być może o tak "prozaicznych" czynnikach nie ma Pan pojęcia tłukąc na potęgę projekty domków. j.w. i jestem przekonany że gdyby inwestor wpadł do Pana z teczką pełną kasy to zmienił by Pan swoje zdanie i zaprzyjaźnionemu projektantowi oddał projekty obecnie opracowywane Ten wpis miał akurat charakter ironiczny, ale widzę że ma Pan problemy z czytaniem całego tekstu i zbyt buzującym w Panu poziomem emocji. Nie może się Pan powstrzymać od komentowania bez przeczytania całego tekstu ? Wytłumaczę > przy zakupie samochodu ludzie korzystają z pomocy mechanika, przyjaciela który ocenia rzeczywistą wartość auta. Przy budowie domku (wyborze wykonawcy) sami podejmują decyzję kierując się jedynie suchą ceną nie pytając nawet o to jaki zakres prac jest objęty ofertą. Różnica pomiędzy ceną auta i domku to mniej więcej 10x. Gdyby była Pan tak bystry za jakiego Pan się uważa bez problemu znalazł by Pan stronę PIIB i sprawdził moje przygotowanie zawodowe. Zapewne te 5-8 ze 100 to osoby kupujące auta za 170 tyś. Niech Pan przestudiuje statystyki i zobaczy jakimi samochodami porusza się "Kowalski" Co do inspektorów to miałem do czynienia również z takimi którzy budowę mieli w poważaniu, byle by tylko kasa wpływała na konto w terminie. Dla nich ważniejsze było to czy ładną torbę ze skóry wielbłąda kupili sobie na wczasach w Maroku. Tak mi się wydaje że jest to bez sensu skoro we wcześniejszych wypowiedziach pisze Pan że wyceny na podstawie KNR-ów są mocno przesadzone (zastanawiam się na jakiej podstawie Pan to stwierdza nie widząc kosztorysów od osób wypowiadających się na forum i nie wiedząc jakie narzuty/ stawki zostały uwzględnione w kosztorysie), teraz że inwestor i tak nie wie co dostaje w kosztorysie. Wobec tego jak wg Pana powinna być opracowana wycena aby była prawidłowa, uczciwa, zadowalająca obie strony ? No to teraz proszę cofnąć się kilka stron wstecz i sprawdzić mój pierwszy wpis. Zawierał on wskazówki o tym jakie błędy popełniają inwestorzy przy wyborze ofert. Pan jednak go skrytykował, a więc teraz Pan sam sobie zaprzecza. Wg. mnie tańszym rozwiązaniem będzie korzystanie z merytorycznych wpisów na tym forum. Dopisywanie jednak wpisów tylko po to aby się wpisać powoduje zamieszanie (m.in. w toku Pańskich komentarzy) j.w. co do seny samochodu nie będę się licytował. Proszę przyjąć że ma Pan samochód droższy od mojego (pomimo że jest 6 miesięczny) i wielu innych osób przebywających na forum. Witam. Nie chciało mi się zaglądac na forum, bo ostatnio nie mam zbyt wiele czasu - praca (projekty, nadzory, prowadzenie firmy etc). Może nie jest to zachowana kolejnośc na forum (wypowiedzi) - bo chciałbym odpowiedzieć Panu o niku "lukasz.sokol": Przepraszam forumowiczów. "...Wydaje mi się że w ostatnim czasie ze swojego profilu usunął Pan link do swojej strony. Chciałem ją jeszcze raz obejrzeć bo już trochę czasu minęło od mojej ostatniej wizyty na niej. Skoro jednak nie mogę jej obejrzeć będę polegał na swojej pamięci. Z tego co kojarzę to na Pańskiej stronie były opublikowane jedynie suche informacje o inwestycjach na których Pan przebywał. Wspomina Pan coś o listach referencyjnych, zaświadczenia z kursów i szkoleń. Czy one tam były zamieszczone ? Co do zakładania firm to są różne powody ich zakładania, ale co Pan może o tym wiedzieć. Moja firma na rynku budowlanym działa od 2004 roku i jej założenie w tym okresie nie miało nic wspólnego z modą. Być może takie trendy obowiązują teraz..." Moja strona internetowa po prostu "wygasła" - nie zapłaciłem za dalsze trwanie domeny na nastepny rok, dlatego zlikwidowałem tutaj adres strony (jak i własne konto - nie mam czasu tutaj przebywać a to co pisze i tak spotyka się przeważnie z negacją, więc nie ma sensu zebym tutaj przebywał i zawracał głowę swoimi wpisami skoro sa nieprzydatne). "Suche fakty" - owszem były wypisywane, bo ludzi z którymi współpracuję interesuje doswiadczenie zawodowe a nie zdjecia na stronie listów referencyjnych, swiadectw pracy, zaświadczeń posiadanych uprawnien itp, które (jezeli sa zainteresowani) mogą zwyczajnie ogladnąć pytajac się o nie (strona miała charakter kontaktowy - utrzymywanie kontaktów, które nabyłem podczas stażu, praktyki itp a byc może i osób zainteresowanych - skoro już weszli na stronę - do wspólpracy np. projektowej (chociaż pracy miałem i mam multum w kraju i za granica - najczęściej projekty). Nie wiem jakie "trendy" panują teraz, ale jestem nauczony, że aby coś ludziom swiadczyć - np. usługi projektowe, nadzór budowlany itp trzeba najpierw odbyć praktyke - w moim przypadku jak mógł Pan odczytać na stronie internetowej, po ukończeniu studiów trwała ona 10lat - swiadomie, i w róznych instytucjach - biura projektów, budowy, instytucje państwowe - urzędy miasta, nadzór itp, tylko po to alby zgłębić wiedzę z zakresu budowlanego, a w międzyczasie zrobić stosowne, wymagane uprawnienia budowlane (i np. nie bać się jak większość projektantów czy szefów firm urzędników, ich "marudzenia" i "czepiania się o byle co"). Nie zakladałem firmy kończac studia, "świadczac" usługi ucząc się na swoich błędach kosztem inwestorów, mieniąc się "projektantem" albo innym "znawcą tematu". "...Chyba jak większość ludzi myli Pan stanowisko Kierownika Budowy ze stanowiskiem Kierownika Projektu. Dziwne że osoba dosyć długo związana z branżą budowlaną miała z tym problemy. Zakres obowiązków tych dwóch Panów jest różny, podobnie jak różne jest przygotowanie zawodowe. Zasada trzech zależności związana jest z zarządzaniem, a więc stanowiskiem Kierownika Projektu. Być może dlatego nie ma Pan o niej pojęcia..." Powiem krótko w ten sposób (nie rozwijajac się w temacie) - niech Pan nie uczy ojca dzieci robić. (na stronie mógł Pan zobaczyć jakie stanowiska zajmowałem na budowie i firmach - Pańskie komentarze są hmmm...jałowe). "...j.w. i jestem przekonany że gdyby inwestor wpadł do Pana z teczką pełną kasy to zmienił by Pan swoje zdanie i zaprzyjaźnionemu projektantowi oddał projekty obecnie opracowywane.." Niech mi Pan uwierzy (na słowo - choć wiem, że przez ekran jest ciężko) w du...e czasem mam "inwestora z teczką pełną kasy" - a nawet kontenerem "kasy", "prestiżem" inwestycji i innymi dyrdymałami - popracuje Pan jeszcze trochę, będzie Pan miał trochę róznych "dziwnych" sytuacji i nabierze Pan dystansu do zycia, pracy, ludzi itp... może i tak jak mi, z czasem zrobi się Panu po prostu żal niektórych ludzi i ich "motania się" w pewnych sytuacjach, które tak na prawde są proste dla doświadczonego budowlańca (obojętnie w jakiej branży - czy arch. czy bud) a za pomoc karze sobie płacić (bo liczy się dla niego kasa - nie mówię tu o "teczce pełnej kasy" Co do reszty Pańskich "cytatów"... nie chce mi się... wypowiadać (przepraszam, szkoda mi po prostu mojego czasu) - niech mi Pan wierzy... kto jest "górą" na forum a kto nie - to (niech mi Pan wierzy) to dopiero mnie nie interesuje. Życze Panu sukcesów w firmie i życiu prywatnym (i inwestorów z "teczką pełną kasy"). Pozdrawiam. A.K Edytowane 30 Listopada 2011 przez konstruktorbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 02.12.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Przepraszam, czy leci z nami moderator?? Nie dość, że panowie śmiecą tutaj, to subskrybujący wątek całą tą rozkoszną bełkotaninę na trzy strony dostają w mailach. W temacie: po ponownych obmiarach, poprawkach i dopłatach (wykonawca oczywiście źle zmierzył obróbki dachowe przy sporządzaniu umowy...) łączny koszt robocizny (od stanu zero włącznie do kompletnego dachu) za BM81 "dom przy młynie" (parterowy, 140 użytkowej, plus ok 60 m. poddasza do późniejszego wykorzystania) wyniósł 60 tys zł (Łódź-Aleksandrów). Łączny koszt tego domku w stanie surowym zamkniętym, z oknami, bramą garażową - 220 tys zł. Jak dla mnie - sporo, ale blisko założeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 04.12.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Myśle ze to dużo za duzo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 04.12.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Przepraszam Sylwester , ta odpowiedz nie jest do Twojego postu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menelek 07.12.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 czy cena 40tys,pod gdańskiem za SSO,prace ziemne dach z deskowaniem,150 m2,uzytkowej jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokseb 10.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Ja pod Gdanskiem za prosty dom z poddaszem uzytkowym o pow. uzytkowej 120m2+ garaz z kotlownia 30m2 z dachem dwuspadowym pod pape z deskowaniem place 35tys netto projekt domu chaber z mtm styl i na prawde super ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafe 14.12.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Może ktoś polecić namiary na ekipę do SSO (domek parterowy 120m +2 garaże) miasto Gubin woj. Lubuskie start budowy początek 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menelek 16.12.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Moj domek jest troszke bardziej skaplikowany,gabarytowo w sumie podobny,ekipa troszke zeszla z ceny takze mysle ze nie przeplacilem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca76 01.01.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 WitamMoże ktoś polecić ekipę do SSO - domek parterowy z poddaszem użytkowymn 120m + garaż - DOM W WERBENACH - lokalizacja KOSZALIN planowany początek wiosna 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiEj 02.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam, Planuję budowę domu według projektu LAW z pracowni "Pik". Projekt jescze nie kupiony. Najpierw chciałbym się upewnić, że moja łopata (kwota jąką mogę przeznaczyć na budowę domu) nie okaże się motyką, z którą wybiorę się na słońce. I tutaj moja prośba o poradę. Czy kwota 300 tyś wystarczy na budowę domu według wspomnianego projektu. Dodam, że rezygnuję z wykusza oraz balkonu - nie podoba mi się takie rozwiązanie, a przy okazji ciut uszczupli koszt budowy. Poniżej rzuty po zmianch. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Tak na oko 180 mkw ... z bardzo dużą dawką pracy własnej.Poczytaj powyżej - podobne domy to 200k za SSZ. A 100k to trochę mało na instalacje i wykończenie... Edytowane 2 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiEj 02.01.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Powierzchni użytkowej jest 164 mkw, a całkowitej 204mkw.Piszesz o dużym nakładzie pracy własnej. Jeśli o to chodzi to, wykończenie domu (prawdopodobnie poza tynkami maszynowymi), instalacje, ocieplenie, meble kuchenne, łazienkowe i szafy będą wykonane we własnym zakresie - ja + "fachowcy" z rodziny - koszt robocizny tutaj odpada. Myślę, że fundamenty też damy radę zrobić. "Boję" się tylko murowania ścian i wylewania stropu i schodów. A napewno nie wezme się za dach. Czy taką ilość pracy własnej można rozumieć jako "dużą dawkę"? Edytowane 2 Stycznia 2012 przez BiEj zapomniałem wspomnieć, że ocieplenie też we własnym zakresie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami1979 15.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) dom 140 m3 z garażem bez piwnicy.27 tyś za murarkę pod dach .ławy szałowane,bloczek na fundament i mur 25 porotherm,strop ackermann,schody lane.Szukajcie aż znajdziecie tanią firmę która też wam wymuruje do linijki,bo przecież to nie aż taka filozofia,wystarczy odwiedzić dziennik Netbeta i zapasać rękawy o ile ma się trochę wolnego czasu.Dawałem do wyceny projekt w czterech firmach,i jeden na drugiego,że ten tak to robi a my inaczej,a to tylko teatrzyk o wyłudzenie kasy,tak ja to przynajmniej odebrałem.Zyjemy w czasach gdzie można wyczytać prawie wszystko w sieci,można naprawde się dużo dowiedzieć i kontrolować swoją budowę według sztuki budowlanej. firmy wyceniły mi stan pod dach na 120 tyś a ja myślę że staniemy na 80 tyś. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez dami1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts